Отиди на
Форум "Наука"

Бъдещето на ЕС


Recommended Posts

  • Потребител

Има тема свързана с отношенивта между България и ЕС, но няма само за Ес та реших да пусна една.

В този си пост смятам да изложа моето мнение относно бъдещето на ЕС.

Лично смятам, че ЕС загива и ето защо мисля така:

Като начало ще спомена, че идеята за обединена Европа не е от днес и е много по-стара от сегашното творение нареено ЕС. Идеалът за обединение на цивилизованите земи, завладяването на света и цивилизоването на варварите не е от днес и преживявала различни трансформации от времето на Александър Велики и Pax Romana, минала е през Третия Рим, походите на Наполеон за свалянето на европейските монархии и е стигала до създаването на безкрайни колониални империи, за да се стигне до поредните две общоевропейски войни наречени Световни. Веднага след края на ВСВ бива лансирана идеята за създаване на Европейската общност на производителите на въглища и стомана, която заляга в основата на Европейската икономическа общност. По-късно пък ЕИО е надградена в Европейска общност, а ЕО по-късно става ЕС.

Както се вижда от имената в основата първо следва икономическата интеграция, следваа от политическата. За да съществува икономическа интеграция явно съществуват и икономически побуди, за да продължи да съществува повече от 50 години Обединението.

Французите като интелегентни хора осъзнават икономическия потенциал на немците и решават да се възползват от позицията си като впрегнат Германия да работи за френските интереси. Създавайки ЕИО на немците се гарантира достъп до найразвитите пазари в Европа по мирен път без да им се налага да ги завладяват, за сметка на това немците финансират разширяването на ЕИО/ЕО/ЕС и Париж може да се концентрира върху развитието на въоръжените си сили.

Колкото повече се разширява Нещото до повече пазари имат достъп немските износители, което генерира повече приходи за Германия, което пък позволява да се увеличат разходите за разширението на Нещото.

Но ставайки част от Нещото страните, които ужким имат икономически интерес са влязат отварят пазарите си за много по-големи и по-конкурентноспособни компании от Нещото. Постепенно местните играчи загиват по естествен път смазани от конкуренцията, водейки със себе си до негативите на безработицата и увеличените социални разходи. като пример ще дам испанската СЕАТ, която в момента е подразделение на Фолксваген.

Като върхов момент в интеграционния процес на европейските икномики се смята еврото. След въвеждането на еврото страните от периферията на Нещото известни в момента като ПИИГС се сдобиха със значително по-ниски лихви в сравнение с преди европериода. евтиният кредит даде възможност на въпросните страни да компенсират загубат ан местните си производители с увеличението на социалните разходи, капиталовите разходи (т.е. инфраструктура) и естественото развитие на услугите. Германия и франция пък увеличиха още повече износа си, а представителите на средната класа успяха да се сдобият с имоти по крайбрежието на Средиземно море на прилични цени.

Но както е видно от гръцкия случай пукането по шевовете започна именно от периферията, която вече не издържа от задлъжнялостта си. С напредването на кризата започнаха и първите разногласия между големите играчи е нещото именно, защото икономическите интереси на вносители и износители все по-малко съвпадат. Износителите досега оцелява, но са изключително уязвими от влошаващото се състояние на пазарите им.

Драканията между периферията и центъра на нещото все още не могат да "обърнат кораба", но противоречията между Франция и Германия могат. След избирането на Оланд за президент настъпи охлаждане между Берлин и Париж. Към призивите на Оланд за повече харчене (т.е. печатане на пари от ЕЦБ) се присъединиха Испания и Италия, които са следващите жертви на "спекулантите". До тук Германия е твърдо против печатането, защото това увеличава инфлацията в самата Германия.

Както вече бе споменато в предната част на поста ЕС (или Нещото) е преди всичко икономически съюз съставен от страни, които имат общи икономически интереси. А политическата интеграция е нещо, което следва икономическата.

След обединението си Германия действа много по-самоуверено във външната си политика, но наличието на големи американски военни части на немска територия ограничават нейната самостоятелност. От десет години САЩ постоянно намаляват присъствието си в Европа(особено Германия), което се отразява още по-благоприятно за немците. Стигна се дотам, че през 2009 беше поставен въпроса за изтеглянето на американските ядрени бойни глави от Германия, но засега се мълчи за повече подробности по случая. Преди два месеца немския президент държа реч пред курсанти, на която реагираха остро левите, защото призовава за промяна на статута на военните и за премахването на ограниченията за използването на Бундесвера за защита на немските икономически интереси в чужбина. Паралелно с това се провежда реформа на германската армия, което ще й позволи да предприема самостоятелно военни оперции на далече от собствената си територия.

Французите и британците се усетиха на къде отиват нещата и възстановиха старото си приятелстов още през 2010, а през 2011 даже осъществиха смяната на Кадафи.

Защо ги споменавам тези факти? Нещото е създавано в продължение на повече от 60 години и няма да се разпадне за един ден, но процесът на разпад е започнал и това се осъзнава от елитите на големите страни. Предприемат се опити за по-нататъшна интеграция в банкови съюзи и пр. небивалици, но те са нереални. Никога Испания, Франция или Италия няма да позволят някой друг да контролира финансите им, още по-малко германци и това беше ясно казано от Марио Монти преди два дни.

Възможно е икономическата дезинтеграция да протече по два начина според мен.

1. Натрупаните дългове е невъзможно да бъдат платени и това ще доведе до връщането на националните валути на редица страни и ще остави само малкото износителки с еврото, но и те ще го премахнат с течение на времето. Следващата стъпка е налагането на мита за чужди стоки и защитан а местните пазари от чуждите стоки. Това ще доведе до още по-голямо изостряне на отношенията между износители и вносители.

2. Натрупаните дългове е невъзможно да бъдат изплатени, това води до гласуване от борда на ЕЦБ за пускане на печатната машина. Но немците по традиция са против и след като не се изпълняват повече техните желания решават, че загубата на европазараите е цена, която могат да понесат, за да се спасят от хиперинфлацията. Загубата на Германия е катастрофална за еврозоната и ЕС, защото именно тя основния гарант за платежоспособността на еврото (германска марка=евро). След оттеглянето на немците евространите ще се изправят пред ужаса за реалните си лихви по своите ДЦК, а не немските. Което отново ще доведе до излизането на страните от еврозоната една по една.

Франция, Германия и Великобритания се подготвят за краят на евроутопията в близко бъдеще. Но кога точно ще стане това може само да се спекулира. Германия се ремилитазира, Антантата беше възстановена, а поляците отново ги е страх. :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Колкото и на пръв поглед да се дърпат едни други и на Франция, и на Великобритания и Германия и всички останали им е доста добре известно, че само заедно могат да успеят да постигнат нещо в съвременния свят.

Надявам се, Нещото да продължи да съществува и един ден да се превърне в една истинска федерална държава. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Надявам се, Нещото да продължи да съществува и един ден да се превърне в една истинска федерална държава. :)

никакъв шанс, за съжаление. Съюзите винаги се разпадат.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нужен ни е нов европейски съюз, съюз на нациите с запазване на суверенитета на държавите. Съюз главно военен и политически, съюз, който да върне Европа на световната политическа сцена като един силен и единен играч, не слугуващ на САЩ, защитаващ единствено европейските интереси. Смърт за ЕС, да живее Нова Европа!

Голизмът не е актуален от поне 40 години във Франция! :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Възможността Великобритания да напусне Европейския съюз е все по-голяма, според стратегия на японската банка Nomura

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2012/08/10/1885503_iaponska_banka_vse_po-vuzmojno_e_izlizane_na/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Камерън не беше ли консерва? :biggrin: Не съм чул да иска излизането на Грейт Британ от ЕС...Я ми припомнете при кой премиер на Великобритания страната става членка на ЕИО? :bigwink:

На евроскептиците ще кажа само едно нещо. Германия без ЕС е на 5 място, ако не греша по БВП, а ние на 75(приблизително). Извод? Кой без кого не може? 27 европейски страни са най-големия пазар в света и имат на-голям общ БВП. Извод? А това къде го пишеше-Съединението прави силата? А Кубрат и пръчките(стрели, копия, все едно)? Кой би имал изгода от провала на ЕС? Според мен-САЩ, Русия, Китай, Индия, Бразилия и Австралия. Кой би имал полза от съхраняването и усъвършенстването на съюза? Ами май ние, дребните рибки. Пътя е един-към федерация от типа на Сащ, но е сложен процес, защото не почваме на чисто. Най-лесно е могло да стане след Втората световна война, ако не беше намесата на суперсилите в европейските дела. И отговора на Европа е ЕС. Това не е американски проект, а европейски, разберете! Има корупция, бюрокрация, всякакви странни правила, много бумащина и бюрокрация, но това не означава, че идеята и проекта не струват. Просо както винаги хубавите неща стават бавно. Стига скептицизъм! Само ще загубим от разпадането на съюза. Русия и Сащ ще се разпищолят съвсем, а Китай ще унищожи икономиките на Европа окончателно. ЕС е гаранция за мир и просперитет, останалото е глупост или предателство на европейската цивилизация и дух...

Редактирано от Стоедин
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има корупция, бюрокрация, всякакви странни правила, много бумащина и бюрокрация, но това не означава, че идеята и проекта не струват.

Стигне ли се до там, всяка една система я пиши "бегала".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Камерън не беше ли консерва? :biggrin: Не съм чул да иска излизането на Грейт Британ от ЕС...Я ми припомнете при кой премиер на Великобритания страната става членка на ЕИО? :bigwink:

По скоро трябва да се посочат причините, заради които Великобритания стана част от ЕИО и дали са свързани с провалът на един техен проект. :smokeing:

На евроскептиците ще кажа само едно нещо. Германия без ЕС е на 5 място, ако не греша по БВП, а ние на 75(приблизително). Извод? Кой без кого не може? 27 европейски страни са най-големия пазар в света и имат на-голям общ БВП. Извод? А това къде го пишеше-Съединението прави силата? А Кубрат и пръчките(стрели, копия, все едно)? Кой би имал изгода от провала на ЕС? Според мен-САЩ, Русия, Китай, Индия, Бразилия и Австралия.

За съжаление при констатирането на реално протичащи икономически процеси не може да става въпрос за каквото и да еврофилство и еврофобия. Математиката не лъже! Всички приказки за СЕЩ са част от играта на говорене и нищоправене от европейските политици и еврократите. И те не правят нищо, не защото не искат, а защото няма какво да направят. Как според теб СЕЩ ще изплатет 3 трлн. германски дълг, 2,5 трлн. френски, 2 трлн. италиански, 9,8 трлн. испански и още поне 1,5 трлн. на останалите страни от еврозоната. Цифрите са относителни, в щатски долари са и се отнасят за държавния дълг. Например само съвкупния гръцки дълг е 1,4 трлн. щ.д. Та това как ще го изплати СЕЩ ми е въпроса, като си има предвид, че германското положително търговско салдо е 100 млрд. щ.д.?

Кой би имал полза от съхраняването и усъвършенстването на съюза? Ами май ние, дребните рибки. Пътя е един-към федерация от типа на Сащ, но е сложен процес, защото не почваме на чисто. Най-лесно е могло да стане след Втората световна война, ако не беше намесата на суперсилите в европейските дела. И отговора на Европа е ЕС. Това не е американски проект, а европейски, разберете! Има корупция, бюрокрация, всякакви странни правила, много бумащина и бюрокрация, но това не означава, че идеята и проекта не струват. Просо както винаги хубавите неща стават бавно. Стига скептицизъм! Само ще загубим от разпадането на съюза. Русия и Сащ ще се разпищолят съвсем, а Китай ще унищожи икономиките на Европа окончателно. ЕС е гаранция за мир и просперитет, останалото е глупост или предателство на европейската цивилизация и дух...

Точно САЩ са инициаторите на проекта за политически обединена Европа след ВСВ, за да бъде спрян геополитиеския напредък на СССР, но с времето осъзнават грешката си. :laugh:

Явно трябва да се направи още едно уточнение. Всяко обединение, което се стреми да създаде неествствени икономически връзки рано или късно загива по чисто икономически причини. Също така бюрокрацията в голямата си част е играла съдбоносна роля за гибелта на обединения като Римската империя, Османската империя, Австро-Унгария, и най-вече СССР и СИВ. :tooth: В раздела за антична история има тема за инфлацият в древен Рим и това как бюрокрацията такова целия античен свят, прегледай я! ( ето линк). Та дългът на т.нар. ПИГС беше натрупан в голямата си част след приемането на еврото. Дългът беше натрупан, за да се балансират създалите се дисбаланси от вноса от Германия и Франция, който ликвидира местното производство и лиши държавата от ценен източник на приходи.

Относно враговете на идеята за обединена Европа. Ако не бяха САЩ и СССР шансът да се случи нова общоевропейска война е поччти 100%. По времето на войните за хабсбургското наследство, Наполеоновите войни и войните от 1914 и 1939 световните сили бяха в Европа, а не в нейната периферия или извън нея. Днес СССР го няма, а Русия ще си има много по-големи вътрешни проблеми от единия разпад на ЕС. За Америка Азия е вече новото поле за изява и има защо, а Европа я интересува до толкова, че да спира затихващите напъни на Русия да овладее Западната част на континента. Китай пък гледа на ЕС единствено като пазар за стоките си, виждане, което също е в процес на промяна.

От цялата тази бъркотия поляците се изявяват като най-големите реалисти, позовавайки се на собствената си историческа съдба решиха да започнат превъоръжаване като закупят 1000 леки танка и започнат разработката насобствено ПРО. Съмнявам се, че толкова много ги е страх от руснаците. :bigwink:

П.П. Според мен най-добре е час по-скоро да направим като поляците и отделно да се запасим с пуканки за поредицата евромелодрами. + третото спасяване на Гърция. :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, бе, епични печеливши сме, като икономиката ни е срината от чуждия внос и работните места са се изправили. Нас ни ползват само за евтино платена работна ръка. Да не говорим ,че до скоро бяхме няколко милиарда назад от членски внос. Сега влизат някакви европейски средства, но те отиват в гушките на един много тесен кръг от хора, мнозинството изобщо само губи от членството ни в ЕС.

Това не е по вина на ЕС, а по вина на българското общество или поне част от него. Аз лично наистина не мога да се сетя какво губя от ЕС. Даже ми се струва, че печеля, но кой съм аз, за да си претеглям живота...

Това и, че сме били много малки и не можем без големите е промивка. Как преди сме можели, а вече не можем? Можем да произвеждаме голяма част от нужната ни храна и останалите продукти, а тези които не виреят тук естествено трябва да се внасят, като този износ на валута трябва да бъде контриран с износ на произведени продукти.

Ако Северна Корея не беше в идеологически разрез с Вашите разбирания, Щурман, вероятно би била съвършеното ви местообитание.

А и как да можем като сме дали природните си богатства на разни концесионери, които дават на държавата жълти стотинки от печалбата?! Такава била демократичната практика. Ами то за какво са се борили тогава нашите предци за територии, като днес ние даваме точно това за което са се борили на разни интернационални гиганти, а не го ползваме за добруването на българския народ?

Интернационалните гиганти са проблем навсякъде по света, не само в ЕС. Концесиите за жълти стотинки са "Не е луд тоя, който яде баницата...".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аххъххъмм.

Другарки и другари темата е посветена за вашите виждания за бъдещето на ЕС като цяло, вече си има тема посветена на отношенията България-ЕС. Също така не виждам какво общо има недоразумението наречено Северна Корея с ЕС? Поне Южна Корея дайте като по-читав пример: по-малка е от Севера, но с 2,5 пъти по-голямо население и повече от 60 пъти по-голяма икономика. Днеска гледах статистиката при южняците средния ръст на мъжете е 175 см (колкото е и нашия), а женския е 162 см. За северняците е 165 см за мъжете и 154 см за жените. Всички останали приказки са нищо повече от чесане на езиците. :!!!:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аххъххъмм.

Другарки и другари темата е посветена за вашите виждания за бъдещето на ЕС като цяло

Федерация!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Преди време попаднах на една интересна група във Фейсбуук. Групата се бори за включването на (внимавайте!)... Канада в ЕС.

Дали това е възможно? Може би членовете на тази група правят аналогия с Аляска, която е била част от Русия, макар да не е част от Азия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Преди време попаднах на една интересна група във Фейсбуук. Групата се бори за включването на (внимавайте!)... Канада в ЕС.

Дали това е възможно?

Коя Канада? Квебек или другата? :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Преди малко потърсих тази група, но не я откривам. Може и да са прекратили съществуването й.

Групата беше съставена от франкофони.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Щом е съставена от франкофони,вероятно това е във връзка с опасенията за германското надмощие в ЕС.Това също донякъде е от значение за съдбата на проекта - все още националните претенции са определящи.Според мен проектът може да има смисъл,но твърде бързо го пришпориха и навярно и затова си има причини.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ЕС е още едно доказателство че от колективните мероприятия файда - йок. Влакът трябва да се управлява от машинист, а не от разни комисии, инспекции и други нароили се лапачи и безхаберници. Вижте само каква сбирщина е европарламента, каква работа да искаш от него?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Боя се, че докато влезем в ЕС, ще му мине срока на годност.

Колега, ти да не си бил досега на Сириус :bigwink:

То проблема е че влязохме, и то без референдум....ама така е, да са мислили европейците, историята показва че в който и какъвто и съюз да сме влезли, хаир не е видял, не че ние сме виновни де,... карма :tooth:

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Оттук идва въпросът, каква ще е реакцията на държавите засегнати от тази протекционистка политика. Това зависи от много променливи, но със сигурност ще има поне една държава от "ВСИЧКИ", а вероятно повече, с която такъв подход няма да е най-умния начин на взаимоотношения. За окаяното състояние на БГ доматопроизводството няма как да споря де. :biggrin:

Ганьо, С. Корея беше преувеличен пример, за това какво може да се случи на малки държави ако не са в среда на икономически съюз като ЕС, благприятна сравнено с изолация. Ние може да искаме да внесем, примерно, процесори за еди какво си, но Фантазландия няма да ни ги продаде, защото и правим на въпреки с доматите.

При заявките за самостоятелна политика, предполагам, че ще има раздвижване по въпроса за обединени въоръжени сили на ЕС, колкото и да се припокрива с НАТО. Въпреки евроскептицизма, обречеността на еврото в сегашния му вид и вероятните проблеми с някои определени емигрантски общностии, ЕС ще просъществува под една или друга форма в близко бъдеще. Не е въпрос на избор. В Поднебесната империя или в Еврабския халифат ще се чувстват по-добре европейските нации отколкото в собственото си творение?

Ще видим, живот и здраве.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е 100% сигурно, но ние трябва да правим, каквото е добро за България, а не да мислим за интересите на тоя или оня. Ако искат да пратят НАТО, пак няма те да са правите.

И кое е добро за България - изолационизма ли? :doh:

Мерките, които предлагаш са утопични и неефикасни.

А що се отнася до НАТО, ще ни пръснат г.за и пак ще правим каквото ни кажат, без значение ние ли сме прави, те ли са прави. Пример - Сърбия.

Редактирано от Михов
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Изолационизмът е направление във външната политика на дадена държава, което комбинира ненамеса във военните дела на други държави и политика на икономически национализъм (протекционизъм).

Изолационизмът включва:

- Ненамеса – политическите лидери водят национална политика на отбягване на политически, икономически и културни взаимоотношения с други страни. Избягват се всякакви военни дейстния, които не са свързани с директната защита на териториалната цялост на страната.

- Протекционизъм – поставят се законови бариери на външната търговия, а понякога - и на култулния обмен с други страни. В икономиката изолационизмът води до автаркия — състояние, при което външния товарооборот е сведен до минимум.

Терминът изолационизъм може да се използва в различен контекст, в качеството на антоним на понятия като колаборационизъм, интернационализъм и други.

Исторически примера за изолационизъм:

- Китай

След експедициите на адмирал Джън Хъ (Жен Хе) през XIV век външната политика на династията Мин в Китай става все по-изолационистка. Император Хун Ву е първият, който предлага мярката за забрана на морската търговия — през 1371 г. Династията Цин, която наследява Мин, често използва тази политика. Японските пирати са една от главните причини за това, макар че забраната не е безспорна мярка.

Повече по темата - http://www.nauka.bg/a/%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9-1793-1917-%D0%B3

- Япония

От 1641 до 1853 г., шогунатът Токугава налага политика на забрана на контактите с почти всички други държави. Все пак, идеята Япония да бъде напълно затворена, не се осъществява; всъщност, държавата поддържа ограничени търговски и дипломатически връзки с Китай, Корея, островите Рюкю и Нидерландия. Културата на Япония се развива с ограничено влияние от останалия свят и има един от най-дългите периоди на мир в историята. По време на този период в Япония са изградени процъфтяващи градове и замъци и се увеличават потреблението на селскостопански продукти, вътрешната търговия, търсенето на наемния труд, увеличават се грамотността и книгопечатането, поставящи основата за последваща модернизация, докато в същото време шогунатът навлиза в период на упадък. Самоналожената изолация на Япония е прекратена принудително през 1854 г., когато няколко кораба на ВМФ на САЩ, командвани от Матю Пери, принуждават правителството да подпише договора от Канагава. Този договор е последван от подобни договори с Великобритания, Франция и Русия, които създават впечатлението за пълна капитулация на шогуната пред чужденците, възприеманите в страната като варвари.

- Корея

През 1863 г. на 12-годишна възраст Ли Дже Хуан заема трона на династията Чосон. Баща му, регентът Кейо Теуонкун, управлява вместо него, до навършването му на пълнолетие. През 60-те години на XIX век, Теуонкун е основния защитник на изолационизма и на преследването на корейски и чуждестранни католици - политики, които водят директно до френската кампания през 1866 г. и военна експедиция на САЩ през 1871 г.

- САЩ

Изолационизмът е често повтаряща се тема в политиката на САЩ, която намира място в прощалната реч на Джордж Вашингтон - първия президент на страната, и в доктрината Монро от началото на XIX век. Терминът често се използва и за политическата атмосфера в САЩ през 30-те години на XX век. Провалът на интернационалната на президента Уудроу Уилсън, либералната опозиция на войната като инструмент на политиката, както и суровия ефект от Голямата депресия, са сред причините за нежеланието на американците да се замесват с нарастването на фашизма в Европа.

- Парагвай

Веднага след постигането на независимостта на страната, от 1814 г. Парагвай е управляван от диктатора Хосе де Франсия, който затваря границите на страната и забранява търговията и всякакви други взаимоотношения с останалия свят. Това състояние остава чак до смъртта му през 1840 г.

- Италия

Правителството на Италия обявява страната за автаркия след наложеното през 1935 г. търговско ембарго, въпреки че търговията й с Германия и с други страни не отслабва.

- Северна Корея

След Корейската война и прекратяването на военните действия през 1953 г., правителството на Северна Корея поема курс на изолационизъм, превръщайки се в едно от най-авторитарните общества. Юридически, страната все още е в състояние на война с Южна Корея и Запада. Страната поддържа близки отношения с Китай и ограничава отношенията с други страни. Забранени са всякакви южнокорейски и американски медии и стоки, както - и такива на други държави (включително - вестници, видеоигри и т.н.) и търговията с тях се счита за незаконна. В наши дни най-автаркичната икономическа система е тази на Северна Корея, макар че страната има известни търговски връзки с Китай и Япония.

- Бутан

До 1999 г. в Бутан са забранени телевизията и интернет, за да се запазят културата, развитието и идентичността на страната. Все пак, крал Джигме Синге Вангчук вдига забраната. Неговият син - Джигме Хесар Намгиал Вангчук - го наследява и превърнат държавата си в конституционна монархия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Да вземем като пример доматите. Хипотетично ако годишно консумираме 100 тона домати, от които произвеждаме 20 тона и 80 внасяме. Целта, естествено, е производство да стане 100 тона. Ясно е, че ако българския домат на пазара струва 2 лева, а вносния струва 1 лев, то това няма как да стане. Затова са нужни няколко промени. Слагане на 100% мито на вноса на доматите от ВСИЧКИ държави. Това, естествено, би довело до недостиг и спекулативни цени, затова трябва да бъде издадена наредба за замразяване на цените каквито са били към момента на вземане на решението.

Не е за препоръчване - това е изкривяване на естествените търговски( външнотърговски ) взаимоотношения. Протекционизмът в държавната политика рано или късно води до монополи, а и така влизаме в противоречие. ЕС се бори точно с товар с протекционизма на търговията на САЩ и Русия. Има по елегантен начин за стимулиране - качеството!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

...

По от икономическа гледна точка нещата си отиват точно на протекционизъм. По-миналта седмица американците наложиха безбожни мита за вноса на миялни машини и перални. Най-пострадалите са Южна Корея, Мексико и Европа, а не Китай. Китайците също нещо мислят да ограничат дейност на Дженеръл моторс и другите американски автопроизводители като ответна мярка на американските мита за все повече китайски стоки.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...