Отиди на
Форум "Наука"

Боян Пенев: Нашата интелигенция (фрагменти)


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

НАШАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ

Боян Пенев

160px-BoyanPenev.jpg

1.

Не се е още оформила и няма история.

Условията, при които се създава, не са завидни. На всяка стъпка трябва да се бори с пречки. Ако един ден закрепне и стане действителна сила, тя ще разреши своите задачи и - не се съмнявам - ще извърши истински подвиг в духовния живот на тая страна. Нейният ден още не е настанал. В здрача изпъква някоя черта; когато поискаме да доловим някаква строга определеност, всичко рухва в безформеност. Може би още дълго ще чакаме, докато из хаоса се роди това, което с право ще наречем българска интелигенция. Днес с това име означаваме тая безформеност и тоя хаос: материалът, който тепърва ще получи свой образ.

Най-голямата пречка за нейното съществуване и развитие, мисля, е слабата културност, да не кажем: несъмнена некултурност на нашето общество. Със своите твърде повърхностни образователни стремежи, с равнодушието си към всяка духовна проява нашата среда, която обича понякога да говори реторично за духовен прогрес, всъщност се прекланя само пред материалното благо - пред него само благоговее. В други блага тя не вярва и не иска да ги дири. С българската наука не е в никакво съприкосновение - и не науката ни е виновна за това - българското изкуство я интересува толкова, колкото и изкуството на някое съвсем далечно племе, покрай българската книга минава съвсем равнодушно - нашият писател би бил трогнат, ако поне с един благосклонен поглед бъде удостоено делото на неговото вдъхновение.

Ние всички живеем тук като чужди един на друг. Ако бяхме чужденци, в една друга страна, щяхме да бъдем по-близки, щеше да ни свързва съзнанието, че сме на чужбина и че някъде далеч имаме своя родина. А тук като че ли нищо не ни заставя да живеем с една обща цел и да мислим за тая родина: всички я имаме в себе си, убедени сме, че я имаме, и не копнеем за други страни. Ние изобщо не обичаме да копнеем: знаем какво искаме и към що да се стремим, знаем също, че при известни условия, с известни средства можем да го постигнем. Само да прибегнем до тия средства. Едни се колебаят, други смело вървят из своя позорен път. Едни тръгнаха вчера, други ще тръгнат утре - и излишно е да се стесняват: тук няма ни критика, ни възмущение. Утре ще те посрещнат със същата усмивка, с каквато те изпращат днес. Ще ти подадат ръка, каквото и да си извършил. Българинът не е способен да реагира и негодува.

Политически се освободихме, но краят на духовното робство още не се вижда. Второто робство е много по-страшно от политическото. От него никоя външна сила не ще ни освободи - ние сами трябва да се освободим, сами за себе си да станемвелика сила. Но де са усилията? А преди тях трябва да дойде съзнанието; след съзнанието - единството и волята. Непосилна задача за нас: в името на един културен идеал тук мъчно се постига единство и съгласие. Само стадното честолюбие, политическата злоба и отмъстителният деспотизъм, само съмнителните цели и тъмните домогвания създават у нас по-дълбоки връзки и колективност. Българското общество познава враждата, познава малодушието и равнодушието - но не и творческия ритъм на една хармонична колективна воля.

В твърдата почва на тия добродетели е посято семето на българската интелигенция:

В пустыне чахлой и скупой,

На почве зноем раскаленной ...

Един ден то ще поникне и ще даде плод. Боя се да не бъде отровен тоя плод.

Но - да вярваме. Бъдещето ще бъде друго. Само мисълта за него ободрява създателите на българската култура. „А защото то е бъдеще, пише един от тях, то е дивно, но и тъга ме обзема, че няма да съм жив да го видя и изпея одата на неговото възвишение над настоящето.” Да вярваме и да се надяваме.

Ако днес нямаме енергия да се борим с хиляди пречки, нека поне се издигнем до убеждението, че е необходимо да създадем своя култура. Нека поне съзнаем тия пречки.

Средата е по-силна от онова незначително ядро, което иска да се обособи и да се наложи със своята просветена мисъл и воля. Средата смъква до своя уровен една голяма част от нашата интелигенция. Тия, които не се отличават с по-силна воля за творчество, у които умствените интереси не са закрепнали, скоро се изравняват с околното, водят безволно съществуване, забравят някогашните си младежки пориви; способностите им, ако са ги имали, заглъхват незабелязано. Така те сами стават пречка на това, за което някога са се борили. Това е делничната трагедия на интелигенцията - по-страшна от всяка шумна и главоломна катастрофа.

Провинцията е обикновената обстановка на тая тиха трагедия. Трябва да имаш изключително съзнание и стоманена воля, за да се спасиш от ръждата на българската провинция. Печалното е, че и до ден-днешен ние останахме с един-единствен център на духовен живот - София. Всичко се стреми тук. Не толкова за културата - каква е културата на София! Не за да създава, а за да бъде увлечено в пяната на общия поток. За толкова години ние не успяхме да създадем друг, макар и по-малък, духовен център. Никой не полага грижи за това - нито държава, нито общество.

Тъй че, днес за днес, остават да ръководят духовното развитие по-силните, по-устойчивите характери - тия, които имат съзнание и за себе си и, за другите и знаят какво са и какво трябва да бъдат - и се отнасят критично към българската действителност - отнасят се при това не с пасивна, а с активна критика. Ако има мъченици в тоя забравен и глух край, това са те - които дават всичко и не получават нищо - самообречените на страдания и жертви - достатъчно горди, за да не говорят за мъката си и да не чакат признание.

Цялата статия:

http://humaig.blogspot.com/2011/02/blog-post_7346.html?spref=fb

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Този материал има един опасно-нихилистичен прочит! Повечето хора ще го възприемат така, особено в днешен контекст. Други ще кажат - а, инетлигент-критикар! Това е другата страна на медала.

Всъщност този материал е опит за свързване на България с Европа, призив за повече духовност и предложение за евентуалния културен път на България, според виждането на автора.

В същото време, знаейки кой е той и отдавайки му дължимото, не би трябвало да го освобождаваме от грешките му. Типично за всеки български интелигент и той търси модели на запад и ги намира - според него, тъй като е литератор, във Франция (контрапункт на Германия)...Това си в българска историческа съдба така или инчае.

Боян Пенев е литератор-максималист, той иска да види една дълбока и блестяща литература, каквато на Балканите или където и да е извън Западна Европа няма да се намери.

Авторът би искал да види България блестяща и културна. Е, няма как - реалностите показват млада малка балканска страна, че и селска! с доста позитини културни импулси и добра национална, специфична и разбира се, малка в сравнение със западните машаби, но самобитна, макар и по-ниска, национална култура. Версай в България няма да има, а и да има, ще е смешен.

Самата статия е част от напредващия по онова време български културен процес, опит за критично осмисляне на проблемите й и подсещане за развитието й и в този смисъл е едно от доказателствата за напредъка на българската култура от началото на 20-ти век.

;)

ПП

И там, дето си посочил че е целият материал пише - фрагменти. Би трябвало да се публикува всичко.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Е, няма как...

Това искат да ни убедят именно нискочелите - комунисти, ченгета, дружбаши, гербери, чалгаджии и по-обикновени престъпници. Не че няма основания човек да се върже на това, но не бива да се задържаме на подобна мисъл. Боян Пенев може да не е прав в чуждопоклонничеството си, но е прав в максимализма си. Без такъв максимализъм антиинтелигентите ще продължат да ни тъпчат по главите, както го правят и сега.

Напротив, България би могла да бъде блестяща и високо културна. Въпреки самата себе си. Разбира се, това е цел като за кръстоносен поход. По пътя към това дебнат не мелници и великани, а най-обикновени глупаци, които, знаем, са по-опасни от всичко друго.

Ако се влагат воля, време, пари и здрав разум в училищата и в семейното законодателство, много по-голям процент от населението би бил поне малко от малко четящ и информиран. Това е вложение в бъдещето на нацията. Да, това не е АЕЦ, не се яде, не е бързо и не е видимо. Но няма друг път пред българите. Не и такъв, който да води към друго освен към блатото. Няма как - нашите училища просто трябва да се подобрят драстично, а това не става, ако не е главният приоритет на страната. Покрай училищата - университети, издателства, театри, галерии и музеи. При такива усилия няма как да не се обърне внимание на най-разнообразен чужд опит, за предпочитане - западен. А който не приема тези неща за най-важни, просто е късоглед. Това късогледство е смъртоносно за страната.

---------

В частност - изобщо не е вярно, че извън Западна Европа (и особено на Балканите) нямало било как да се намерела дълбока и блестяща литература. Казандзакис, Кавафис и Сеферис или Андрич и Павич не са нищо по-малко. Или Чоран и Елиаде, ако се сетим за Румъния. И така нататък...

Ако пък подхванем приказката за модерните ни автори, нещата ще зазвучат особено иронично, защото човек трябва буквално да се срамува, ако не е чел, например, есетата и стиховете на Александър Шурбанов, Иван Теофилов, сериозната лирика на Радой Ралин, поне нещо от Виктор Пасков, Йордан Радичков, Маргарит Минков или Георги Марков или пък, ако е за въпрос, романите на Милен Русков. Ама това, ще каже някой, не е "народна" литература. Не, не е "народна". Национална е. И още по-добре - наднационална е.

Стига сме си затваряли очите пред собствените си възможности. Да се обяснява какво не можело в България и да се лъжем какво не може на Балканите... хайде, холан. "Кой ми те в таз робска люлка люлее..."

Така че - стига сиромахомилство и съчувствие към полуинтелигентността. Длъжни сме да познаваме новата си, жива литература. Длъжни сме да смятаме, че можем повече. И съответно - да влагаме повече. Всичко друго е маломерно и води надолу, към застой.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И Пенчо Славейков, и други. Да не говорим за художниците и музикантите...

Това искат да ни убедят именно нискочелите - комунисти, ченгета, дружбаши, гербери, чалгаджии и по-обикновени престъпници. Не че няма основания човек да се върже на това, но не бива да се задържаме на подобна мисъл. Боян Пенев може да не е прав в чуждопоклонничеството си, но е прав в максимализма си. Без такъв максимализъм антиинтелигентите ще продължат да ни тъпчат по главите, както го правят и сега.

Напротив, България би могла да бъде блестяща и високо културна. Въпреки самата себе си. Разбира се, това е цел като за кръстоносен поход. По пътя към това дебнат не мелници и великани, а най-обикновени глупаци, които, знаем, са по-опасни от всичко друго.

Ако се влагат воля, време, пари и здрав разум в училищата и в семейното законодателство, много по-голям процент от населението би бил поне малко от малко четящ и информиран. Това е вложение в бъдещето на нацията. Да, това не е АЕЦ, не се яде, не е бързо и не е видимо. Но няма друг път пред българите. Не и такъв, който да води към друго освен към блатото. Няма как - нашите училища просто трябва да се подобрят драстично, а това не става, ако не е главният приоритет на страната. Покрай училищата - университети, издателства, театри, галерии и музеи. При такива усилия няма как да не се обърне внимание на най-разнообразен чужд опит, за предпочитане - западен. А който не приема тези неща за най-важни, просто е късоглед. Това късогледство е смъртоносно за страната.

---------

В частност - изобщо не е вярно, че извън Западна Европа (и особено на Балканите) нямало било как да се намерела дълбока и блестяща литература. Ама това, ще каже някой, не е "народна" литература. Не, не е "народна". Национална е. И още по-добре - наднационална е.

Стига сме си затваряли очите пред собствените си възможности. Да се обяснява какво не можело в България и да се лъжем какво не може на Балканите... хайде, холан. "Кой ми те в таз робска люлка люлее..."

Така че - стига сиромахомилство и съчувствие към полуинтелигентността. Длъжни сме да познаваме новата си, жива литература. Длъжни сме да смятаме, че можем повече. И съответно - да влагаме повече. Всичко друго е маломерно и води надолу, към застой.

Отзад напред:

Именно сиромахомислския прочит е това, от което ми се прищя да предпазя аудиторията ):)

Разбира се, че извън Европа има литература, има си хас. Пишех бързо и в контекста, в който е статията на Б.Пенев или фрагментите от нея - "България/Европа".

Не само образование, но и възродена и модернизирана национална традиция, съчетана със световната.... Само това спасява народите и нищо друго...

:good:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пенчо Славейков не може да се споменава в изречение с "и други" И не може да се изпуска.

Ако говорим за българската култура в контекста на световната, ами той именно е единственият българин със шанс да получи Нобелова награда за литература.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Радичков, царство му небесно, също имаше шанс за поне за Нобелова номинация, но, ако си припомним събитията, вярната клика на Антон Дончев се опита да пробута него. В резултат номинацията и на двамата не се състоя. Сетне пък Радичков взе, че умря, човекът...

Както и да е. Нобеловата награда далеч не е единственото литературно мерило. Бредбъри я нямаше, Еко също я няма.

Във всеки случай имаме и живи смислени автори - но програмата изобщо не се опитва да ги налага. Литературното нси образование е застинало някъде между 1930 и 1960. А процесите и езикът се развиват.

Във всеки случай е срамота да се твърди, че "не може" да има блестяща българска литература, пък и изобщо висока култура. Безотговорно е, ако не друго. Всъщност е възможно да има - но е трудно, както го знае още Пенев, а след него - например и Свинтила.

И браво на Романа за темичката :)

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"Не може" такава, за каквато мечтае Боян Пенев в статията, в онзи исторически контекст. А Нобеловата награда е така девалвирана, че не си струва споменаването.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нека бъдем обективни - Канети не е български автор. Това, че е роден в Русе не означава нищо, абсолютно нищо (и въпреки, че заявява: "Всичко, което преживях по-късно,

вече се бе случило в Русчук").

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Комплименти на Глишев и КГ за умно написаните постинги, макар и в различни посоки.

Аз ще предложа една крайно антиинтелигентска позиция, като един форумен Пол Пот (тука иконка на озъбен изверг). tooth.gif

Неотдавна ми попадна дневника на един български писател, бЕгАл от комунистите в сев. америка през 70-те, невъзвращенец политемигрант и т.н., някой си Николов. Писал малкоизвестни книжки в България, преди да побегне; никога не съм го чувал и не съм му чел и ред. Не знам кой е.С писателството не му провървяло много в америка; което не е за чудене, защо - няма смисъл да обяснявам. И човекът се свързал със стотина американски автори, поред на номерата; повечето го подминали, но неколцина - между които Рей Бредбъри и Кърт Вонегът, се отзовали на молбите му за помощ и завързали кореспонденция с него.

-Вонегът, по памет: "Г-н Николов,американския литературен пазар е по-труден, отколкото изглежда; от писане на книги се издържат всичко на всичко 250 души (и това в една 250 милионна Америка !!); всички останали работят нещо друго, за да се издържат, и пишат междудругото на полулюбителски начала, въпреки, че на вас ви изглежда иначе. Професионални писатели, в състояние да живеят от книгите си си, в Америка има не повече 250 души. Изключително трудно и за вас - непостижимо. Ще ви обрече на голяма мизерия и ще превърне живота ви в низ от разочарования. Намерете си работа, па пак пишете" - а нашият човек искал да живее от литература и писане на разкази. После вонегът го окуражава - "разбира се, е възможно да греша - Соложеницин, въпреки че е чужденец, единствен успява да се издържа от литература. Ако сте талантлив колкото Соложеницин, нямате проблем". Нашият човек озверял и решил , че вонегът му завижда на талантите; прокълнал го. И се обърнал към Бредбъри. Бредбъри в началото учтиво го обезкуражил и му обърнал внимание на същото, на което и вонегът, обаче по едно време писмата на нашия човек станали толкова отчаяни, че бредбъри се смилил и сменил тона; и му предлага "искрената си мъжка дружба", но го предупреждава, че е "особняк" - не съм сигурен какво точно предлага бредбъри, нито какво точно е разбрал нашия човек, но "искрената мъжка дружба" нещо не потръгва; Българският соц-интелектуалец минава на Селинджър, който го удостоява с отговор от няколко думи, което е голяма чест, не помня какви, нито какво става с интелектуалеца нататък;

Нито помня кой от двамата - и по какъв повод - той или жена му, решават да обявят на търг писмата на бредбъри, вонегът и селиннджър до нашия човек, писма,, от един частен характер, с което едва ли бредбъри вонегът и селинджър биха били щастливи; успяват да ги продадат с добър търговски успех на колекционери, а писмата са обнародвани и издадени от жена му, с което, един вид, нашия соц писател влиза в ам. литература - ама със задника напред.

Мисълта ми е следната - това "интелигенция" е по-регионално понятие, отколкото си мислим, и "интелигенцията" е социална прослойка, по-типична за европа и по-специално за източна европа, отколкото за целия свят. Такова понятие - "интелигенция" - в сащ например не съшествува. Нито има такава прослойка или обособена социална група. Никога не съм чувал израза "американската интелигенция"; или "английската интелигенция". Или дори "германската интелигенция". И американска интелигенция действително няма - каква интелигенция с тези 250 души писатели, по Вонегът? Има хора с професии т. професионалисти; лекари, адвокати, инженери, въобще професии, които имат изискване за ценз, сертификация, минимум от години прекарарани в учене; има бели якички, сини якички, трейдове и т.н.

И воплите на българския интелигент остават напълно неразбрани от вонегът и бредбъри; изобщо не го разбират накъде бие; българинът търси контакт с "интелигенцията", без да си дава с/ка, че такова нещо в америка, за разлика от България, не съществува; и не само в америка; Бредбъри и Вонегът вероятно биха се втрещили, ако научеха, че в малка 8 милионна бай тошова България в съюза на писателите по едно време май членуват близо 30 000 души? Ми доста е -американския пазар с трилионния си икономически продукт не е в състояние да издържи повече от 200-300 писатели ( и един единствен поет - Т.С. Елиът - по Джоузеф Хелър ;) )а България, която е като икономически и демографски гном и изведнъж някакви десетки хиляди писатели, поети, поетеси, априлски ветрове и не помня кво още беше, т.е. хора, които живеят от писане на възхвали на партията и повести за истинския човек. Повечето - като тоя Николов, дето за 5 лева и майка си ще продадат, не писмата на Бредбъри с предложения за мъжка дружба. :doh:

В тая българска интелигенция - и в традициите и - отгледана от бай тошо - е и част от трагедията на прехода ни; тия са като децата на лейтенант Шмидт и внуците на карл Маркс, които според Илф и Петров кръстосват ранносъветска Русия и мерят сили с Остап бендер;

Бълграрския преход можем да го озаглавим интелигенти на власт - от доцент иван Костов и доктор Ф. Димитров, през професор беров, Професор Лилов до докторите на историческите науки доктор станишев и доктор първанов; тоя ф .д., вместо да оправя България, писА книга докато министър-председателствуваше (6 месеца) "Ибо живяхме, Господи?" и с това си остана, с книгата; а се предполагаше да прави жизненоважни реформи в най тежкото време.

Българските "интелигенти" във властта - контролирани от дс, напълно безпомощни да се справят с потока на събитията, дълбоко подкупни, изключително безхарактерни и много страхливи - и вечно гладни и жадни за власт - и с една нега по бай тошовото време и усещане на невъзвратима загуба - на привилегии, на социален статус и т.н. Резултат - катастрофа.

Николай Генчев беше казал нещо знаменателно за раждането на бълг. интелигенция - "родена по кръстопитищата на балканите, подритвана непрекъснато от великите сили и във вечен страх от тях."

Същата наивност виждам и у есето на Пенев - усещане за месианство на интелигенцията, очакване "държавата да даде" (защо?) неразбиране на социалната роля на интелигенцията - на трансмитер на различни влияния в младата ни държава; продукт на разкъсването на българското общество на базата на много висок с/у много нисък образователен ценз и т.н. Господ знае откъде се е взела българската интелигенция и какво е. Факт е обаче, че такава прослойка има предимно в страните от третия свят и в Източна европа и русия, но в източна европа бързо изчезва; т.е. при някаква нормализация на съответната страна подобна група не съществува, интелигентите се превръщат в професионалисти и бели якички.

Но бай тошовата "интелигенция" е феномен, който едва ли съществува къде да е другаде по света, в коя да е епоха. И безхарактерността на тая интелигенция, и провалът и във властта доведе до появата на мутрите, на свръхбеззаконието, на чалгаризацията на културата - същите поетеси, дето пишеха балади за ранени партизани почнаха да пишат чалга за мутри, тигри, радки пиратки, азисове и т.н. - т.е. ориентираха се към новите силни на деня; същото се случи и с "журналистите"; но най голям беше провалът на интелигенцията във властта - там безпомощността, мързелът и безхарактерността доведоха до катастрофа.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това е един от на-мразените българи mad.gif от страна на учениците - заради необходимостта те да изучават литературното му критикарство. book.gif

http://bg.wikipedia....%BD%D0%B5%D0%B2

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Този г-н Николов наистина не е знаел къде попада.

Но както и да е, в Щатите всъщност има интелигенция, нищо, че не съм бил там, та да я пипна. Просто е другояче формирана. Има си кръгове от хора, живеещи на грантове около университетите (проклети демократи, комита! - мислят си реднеците), има ги "красивите и талантливите" от Ню Йорк, дето четат и пишат разни неразбираеми за широката публика неща, има разни мозъчни тръстове. Ама не била централизирана интелигенцията - не е. И на мен ми е малко странно, но това е положението. Може би по-скоро има "интелигенции". Стайнбек пише за това.

И определено в Щатите има страшно много жанрови автори, които наистина се издържат с писане: ходят по конвенти на фенове, разписват книжки, стискат си ръката с издателя за снимка, взимат-дават интервюта и прочие. Абе - продават се (за разлика от нашите лапнишарани). Друг е въпросът, че повечето такива автори не са Стайнбековци, тоест си чукат кротко кайметата, слушкат издателя и нямат политически забежки.

Във всеки случай тук е Европа и интелигенция определено има. Не говоря за простотиите от типа на СБП. Впрочем, Съюзът е имал известни смислени функции преди 1944, а после се превръща в обикновен придатък на агитпропа с елементи на преразпределение на благата, ясна работа. Както и да е, днес национална и наднационална интелигенция в Европа все още съществува: ето, умира Марио Моничели в Рим и Еко му пише некролога. После Кариер идва в Болоня и двамата с Еко правят сборник интервюта. Вярно е, че тази университетско-литературно-философско-кинаджийско-музикална интелигенция няма никаква обществена роля. Всетъки, във Франция все още успяват да заделят по някой сантим от гладните уста на негрите и да го тикнат в ръкава на Академията, за да се съберат академиците на своя прочут обяд, да държат речи и да критикуват благо младите. Жак Льо Гоф пуфти там с лулата си и разправя левичарски приказки, но гледа да не се меша с новите франки от Марсилия. Да, това може да е анахронизъм, но той съществува.

В България, разбира се, нещата са ненормални. Има още живи динозаври от бай тошово време, които са заели разни постове в недозакрити институции, за които финансовият министър Дянков дори не подозира. Има фондчета, фондченца, публикацийки, "сефета" (по Еко) и други малки налудничавости от соцвреме. Да не се лъжем - такива неща функционират дори във Великобритания.

Да, но има и разни действително нормални хора, четивни автори, надъхани преподаватели и нелоши учени, които биха искали едновременно по-добри бюджети, по-добро книгоразпространение, по-добро ниво на средното образование, известна отговорност на държавата към съществуващите национални културни институции, та дори и някакъв политически глас. И които си работят за целите, но се дразнят от пълната простащина в страната. Простащина от законодателното тяло, та до последния хамалин. Това дразнене месиански комплекс ли е? Не мисля. Смятам за съвсем естествено да има добри училища, добри университети и музеи, както и един вид отстранена държавна протекция над по-престижните университети, театри и тям подобни. България има потенциала за това, а хората в тези среди всъщност и не са някакви страшни ненаситници от типа на ДАНС с техните огромни (и безполезни) бюджети. Да, знам, че този тип мислене не е на мода и че е лесно да се сочи с пръст: "Аууу, соцносталгик!" Обаче не става дума за соцносталгия или други политически заклинания, а за гимназиалното образование в България, за музеите, за книгоиздаването, за университетското ниво, абе изобщо - за насъщни неща.

И не, тук не е Америка. Дори по някакво чудо да се окаже, че там наистина "няма интелигенция", това си засяга само тамошните условия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В Щатите интелигенция има, просто е много по-различно структурирана и ситуирана от нашата. По принцип "интелигенция" е по-широко понятие и не се отнася само до литературата - има и техническа интелигенция например. И не се отнася само до топ писатели примерно. На практика университетските преподаватели в САЩ са интелигенция. Интелигенция са и филмовите, музикалните и театрални деятели им (казано по нашенски). Интелигенция са независимите творци от всички области. И т.н. и т.н.

Що се отнася до посочените от Глишев "жанрови автори", те също са интелигенция. Нима по време на социализма нямаше поръчкови автори? Нали ги водеха интелигенция? С какво са по-различни от американците (освен с това, че поръчителят е друг)?

Основното, което отличава нашата от американската интелигенция е, че американската е формирана по естествен социален път, без специални държавни привилегии и субсидии, продукт е основно на пазарни отношения.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Михов, Глишев, разбира се, че в щатите има хора на умствения труд, жанрови писатели, хора на креативните професии (creative class) , мощна академия - друго не може и да бъде с, доколкото знам, над 20 000 колежи и университети. Сега като си мисля, Бжежински твърдеше, че американските адвокати са около 1/3 от бройката на всички адвокати в света; т.е., в ам. общество хората на умствения труд са всъщност непропорционално високо представени; също и хора с образование над средното, които са, доколкото помня, 2/3 от общата популация в америка, което пък девалвира донякъде "висшето" образование и води до изискване за лицензиране, за да се отсее плявата, но това е друга тема; в същото време, парадоксално "интелигенти" и "интелигенция" като социална прослойка на практика отсъства - т.е. публични фигури, упражняващи умствен труд, които обществото да търси за мнения по всеки обществен дебат; единствения интелигент от европейски тип, за който се сещам, е Ноам Чомски; който има буквално мнение по всичко и известна обществена тежест извън професията, която упражнява - а тя е на университетски преподавател; Може би донякъде и Мур, но той си е кинаджия и по-скоро си упражнява професията. Всички останали стриктно следват нормата на професиите си и нямат обществена тежест извън обхвата на професионалната им експертиза.

Действително, Глишев е прав, че в европа не е точно така, по специално във франция и източна европа, където интелигенция - като социална фигура и социална прослойка, си има;

Ако обаче гугълнеш "американска интелигенция" няма да ти излязат почти никакви резултати; такава обществена фигура - интелигент всичколог, до когото обществото се допитва при всеки дебат и чието мнение има тежест по буквално всички въпроси, не е типична нито за америка, нито за западна европа -с изк. на франция. В американския английски самата дума - както и понятието "интелигенция" е заемка от ... руски; всичките тия "почвеници", "сиромахомили" и т.н. за които Глишев спомена, са все разни руски групи от царска русия; в известен смисъл българската интелигенция е мелез м/у руската и френската. А между руската и френската ителигенция връзката е може би съществена.

Темата е по-сериозна, отколкото изглежда, но честно казано, не ми се задълбава; както и да е, това, че такава прослойка - като обществена тежест и съзнание за мисия, на запад от калотина, образно казано, отсъства. Интелигентът/интелектуалецът, като агент на промяната, на запад от драгоман (без франция) не съществува. Генезисът на бълг. интелигенция може да се тръси може би в опитите на образованите хора в следосвобожденска България да се превърнат в агенти на културната промяна и да затворят дупката между народната традиция и запада/или изтока в европа - т.е. в налагането на някакъв цивилизационен модел, под влияние на придобитата в западни / или руски университети култура; като всеки респективно дърпа чергата към своята страна и очаква необразованата "маса" да го "съша" и "следва" и се възприема не като професионалист, а като човек с мисия - да приобщава Б-я респективно към френската култура и модел, към германския, или към руския, и да "възвисява масата";

В същото време трябва да подчертая, че българската интелигенция е най-интелигентната интелигенция на балканите, и това, дето се вика, е факт от живота. Доказан.

Българската интелигенция е изключителна - и за което не си даваме с/ка; едно любопитно ново изследване Риндерман за интелигентността на горните 5% от всеки етнос хиперлинкводи до следните резултати -

post-10705-080426900 1345305668_thumb.jp

Предполагам, с учудване ще установим, че IQ - то(колкото и условен фактор да са резултатите от IQ тестове за действителна интелигентност) на българската интелигенция е значително по-високо от това на останалите балкански интелигенции - примерно с близо 15 пункта по високо от това на албанците - което е пропаст, с 10 от това на турците - което пак е пропаст, и с малко по-малко - 2-3 пункта, от това на хървати, румънци, сърби и т.н.; и е на практика идентично с това на френската интелигенция;

Съвсем определено, ИК-то на българската интелигенция е най-високото в цяла югоизточна европа; има обаче и нещо смущаващо - между IQ-то на БИ и средното IQ на България има истинска пропаст, непропорционално голяма - всъщност най-голямата в цяла Европа - което може би обяснява и съществената тежест на интелигенцията в Б-я, сравнена с тежестта на останалите социални прослойки, както и мъчителния диалог между интелигенция и обикновени хора, който продължава вече близо век. Такава бездна м/у усреднено IQ за етнос и IQ на горните 5% не съществува никъде в Европа.

-нещо контраинтуитивно от изследването - което вероятно ще предизвика недоумение у колегите -колкото по-на юг и югоизток в Европа, толкова по-високо IQ на хората от политическата класа, като тука България отново е шампион, на практика - европейски. За сравнение докато IQ-то на английските политици е около 110, IQ-то на средния български или гръцки политик е около 124; което идва да ни рече, че докато на запад политиката е игра (да не забравяме, че тачър беше бакалска дъщеря, а рейгън - второразреден актьор), в която има елемент на почтенност, на югоизток е игра на оцеляване, коалиционна игра, в която оцеляват най-умните, или грубо казано - на югоизток политиката е игра на измама, водена от изключителни хитри измамници, където умението да измамиш е задължително за оцеляването и издигането и социалния успех.

В тоя смисъл, интуитивисткото мнение, че българските политици са "глупави", е абсолютна заблуда; всъщност, става въпрос за най-интелигентната, най-измамната (до ниво професионален измамник, най-отраканата част от българската интелигенция, в сравнение с която IQ-то на останалите интелигенти е направо тривиално. Което е и логично; заради това и започнах участието си в темата с дебелото подчертаване на доцент Костов, професор Беров и докторантите ф.димитров, с. станишев и, с извинение, г. първанов.

Българската интелигенция счита политиката за своя зона, и ревниво и подчертано брани териториалните си права; същото е и в румъния и гърция - справка - таблицата и изследването. Политиката е занимание за интелектуалци и всички останали се считат натрапници.

В тоя смисъл, политиката изглежда зона за естествена изява, най-високо желателно, предпочитаното поле за реализация на най-горната част от българската интелигенция, където обаче конкуренцията от тясносоциалистически професорски бради и гладко избръснати десни доценти е изключителна и оцеляват само най-хитрите и най-коварните измежду най хитрите, най обръгналите в така наречените коалиционни и социални игри -както може да те излъже изключително умен човек, никой друг не може; и битката за кокал в европейския югоизток е изключително висока, на едно различно ниво от това, да речем, каквато е в западна или централна европа, да не говорим за щатите.

Бездната в IQ-то на един политик от европейския югоизток и един западен политик е смайваща - близо една стандартна девиация, и говори за качествено различен политически процес.

С оглед на горното, провалът на българската интелигенция на власт, едновременно удивлява и не удивлява.

Мога да напиша още доста по въпроса, но ме мързи :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Южняк, по принцип си прав, същевременно при интерпретациите си залиташ в крайности.

В Щатите, освен Чомски и Майкъл Мур (който не е просто "кинаджия", а си е интелигент по класическото определение) и Гор Видал, и Кърт Вонегът, и Уилям Сароян са изказвали мнение по обществено-политически въпроси, точно като нашите "хЕнтелегенти". Вероятно и други писатели го правят. Правят го и политици - например бившите президенти. Нещо повече - смея да твърдя, че хора като Серж Танкян или Дарън Малакян са също форма на интелектуалци. Такива са и различните активисти на граждански движения.

Иначе 100 % прав за едно - българската интелигенция е мелез между руската и френската, със силен проруски уклон, а и руската като традиции произлиза от френската.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Няма никакви крайности тука, Михов, отсъствието на "интелигенция" в щатите е социологически феномен, отбелязан и забелязан от десетилетия. Да продължавам в тая посока, е все едно да се кълна, че водата е мокра. Има единични фигури, които, както основателно отбелязваш, са подобни на европейските интелектуалци. Има и признаци, че в момента се ражда американска "интелигенция". Но по численост, по ситуиране в обществото и най вече по социална тежест нещата са несъпоставими с европа. Има елемент на черна интелигенция; има единични фигури които са коректив на властта - напр. Чомски, но интелигенция, която да разсъждава "ние така", а "ония - иначе", или да си гледа в пъпа, мъчително самоанализирайки се именно като интелигенция, като българската и руската, няма. И не само в америка Няма в европа, на север от 42-рия паралел. Не съм чел никъде есе ние, "английската интелигенция" или "швейцарците така, а швейцарската интелигенция - иначе". Има това, което наричат grass-root" движения, които са обаче с много различна социална база, има creative class, което включва групи на, да го наречем, меритократичен принцип -Бил Гейтс не е интелигенция, нито пък ще каже ние, американската интелигенция еди как си или някой ще го има за обществен авторитет извън ИТ технологиите; никой политик не трепери и никой журналист не би се запитал "а какво би казал Гейтс по еди кой си въпрос" - докато в източна европа това е един вид витално; Това, което ам. социология нарича creative class включва иноваторите, а не художници, примерно, или писатели; и е по-скоро в смисъл на българското "първопроходците". Те са идентифицирани като агентът на промяната, независимо дали са бизнесмени, инженери или писатели; иначе групата с най-голяма социална тежест са така наречените - Wasp -ове - между впрочем, потомци на хора втора ръка от викторианска англия, където класата, която доминира, е друга - но пък това е друга тема;

аристократичната претенция на българската, руската и френската интелигенция се дължат, между впрочем, и на опита на интелигенциите да се напъхат в обувките на ликвидираните (от тях) аристокраци; в тези 3 страни отсъства аристокрация, която е съответно екстерминирана от турците, октомврийската и френската революции; и интелигенцията е опит за запълването на празнината, оставена от отсъствието на инстинска, "нативна" аристокрация, в тоя смисъл, соц-интелигентите на българия, русия и франция са, освен всичко друго, и самозванци. Тука горното моля да бъде възприето като самокритика, тъй като и аз съм интелигенция отгоре до долу, сто процента български интелигент. Но си давам сметка, че това, за което се имам, е и клопка.

Всичките тези дребни елементи, които отбелязвам, могат да бъдат засечени и в есето на Пенев; думички, които издрават. Да перефразирам, няма такова нещо като "Английският интелигент". Има, ако ме разбираш, "Английският пациент" :biggrin: .

Соц интелигенцията в Б-я е особено специфична; раждането и е някъде между "писателите са инженерите на човешката душа" (на Горки ли беше) и "От всички изкуства днес най- важното изкуство е киното (на Ленин); тоест тя е генерирана от комунистите с цел да бъде пропагандната машина на властта; политическите технолози на обществото, които да създадат "новия човек" (и го създадоха :tooth: ) тоест, машина за пропаганда - и никаква функция извън това тази интелигенция няма.

А при социалните структури има една особеност: те се възпроизвеждат. и веднъж създадена една структура, тя не винаги следва волята на индивидите, които са я създали (всъщност никога не я следва) и в известен смисъл живее собствен живот. Та, в известен смисъл, бай-тошовата интелигенция се възпроизведе и ще продължи да се възпроизвежда в течение на много генерации, въпреки че строя, които ея създаде, и причините, по които беше създадена, са отдавна отпаднали. Но на тези неща трябва да се гледа хладнокръвно, с безпристрастното око на наблюдателя.

Потретвам - аз съм си българче и съм интелигенция отвсякъде; но нямам високо мнение за собствената си каста и си давам сметка що за двусмислен продукт е тази каста; и колко е регионална и временна, вписана в конкретно време и конкретно място, създадена от конкретен исторически процес и с конкретна цел.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като цяло съм съгласен с горенаписаното.

Сега се замислям, че в Латинска Америка има интелигенция точно като нашата. В Италия също.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Горните неща на места наистина са контраинтуитивни. На места - до невярност.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интелигенцията е елемент на контактите между цивилизациите. Винаги, когато една цивилизация А влезе в контакт с цивилизация Б, една малка част от цивилизация Б се превръща в пропагандатор, разпространител на чуждата култура сред свои.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор антропология

Глишев, в светлината на "конференцията", още ли мислиш, че горните неща са "контраинтуитивни до невярност"? :whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Глишев, в светлината на "конференцията", още ли мислиш, че горните неща са "контраинтуитивни до невярност"? :whistling:

Но да :) Вчерашната конференция е "на другия синод", така да се каже. Тоест - на лъжеинтелигенцията. За мен Светлин Русев, Любо Левчев, Жени Живкова и прочие са си направо анатема. Триумф на униформената посредственост. Това е всичко, което една интелигенция всъщност не е. Може да е наивно, но вярвам в добре финансирания, но въпреки това независим интелектуалец - в кръг от себеподобни, пророк на неясни работи, но все пак нужен на обществото. Познавам такива хора (е, не са добре финансирани) и те са мнооого далеч от "конференции" от людмилски тип.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Не, Глишев, не е наивно, което си написал. Предполагам, трябва да вярваме в доброто..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вярата в доброто е хубаво нещо , но в България другия Синод се възпроизвежда и ще продължава са се възпроизвежда до окончателната победа на комунизма :tooth::tooth:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...