Отиди на
Форум "Наука"

Лунното затъмнение по време на боевете при Шипка


Doris

Recommended Posts

 • Потребител

Започнаха честванията на 135 годишнината от боевете на Шипка.

На 14 август, след близо 35 години отново беше запален вечния огън до паметника.

post-5781-030240600 1345206685_thumb.jpg

По време на августовските боеве 1877 г. при отбраната на Шипка се е случило интересно и знаменателно явление – пълно лунно затъмнение в нощта на 23 август, а неговото отражение върху хода на битката според мен е все още загадка.

Представа за случилото се дават спомените на Михаил Евтимов Манчев (“Освобождението 1878 – Спомени”, издателство “Български писател”, София, 1989, стр. 196-197) :

„През тая вечер турчинът не се оттегли, както първите две вечери, той нападаше – искаше му се поне през нощта да свърши нещо, но едно небесно явление му предсказа, че се лишава вече от възможността да сполучи, и той се оттегли.

Това небесно явление ето какво беше:

Тъкмо посред нощ, когато Сюлейман се бе решил по хладината да превземе позициите или остави да избият всичката му войска, а той сам-самниничък да се върне при дяда Султана и му поднесе поздравленията, които още от първий ден и до тая минута защитниците на върха не преставаха да го молят да поднесе, на тъмно-синьоното безоблачно и прозрачно небе се появи величествено явление – месецът затъмня! Той затъмня, но не цял: едно малко червено кълбо се не изгуби от пред очите на присъствующите на тоя връх.

Проявяването на небесното това чудовище така внезапно прекъсна турците, които го имат за свой герб, щото на минутата те прекъснаха нападенията и наконец пълна нощна тишина се възцари на върха и трая до сутринта”.

Други спомени, описващи ситуацията са на полковник Стефан Иванов Кисьов (стр. 72 на същия сборник ):

“…Нощта както и миналата, беше тиха и ясна. Месецът освещаваше предметите, които се виждаха както дене. Турските стрелци стреляха по отделни движущи се человечески фигури. На небето не се видеше нито сянка от облачец. Но ето месецът изведнъж започна да тъмнее.

- Що е това?

- Месечно, месечно затъмнение – завикаха опълченците. И действително, целият месечен кръг се покри с черна завеса и на преди минута осветената земя настана непроницаема тъмнина. Турците са народ суеверен и както е известно, в затъмнението на Луната те виждат работа на дявола. Откри се твърде честа пушечна стрелба, но този път не по нас, а по месеца. След няколко минутна стрелба по него черната завеса, като че ли уплашена, постепенно започна да се вдига, догдето най-сетне съвсем изчезна и Месецът пак си засвети”.

Към тези спомени мога да прибавя като историческо свидетелство и съществуването на гравюрата „Битката при лунното затъмнение на 26 август 1877 г.“ на испанския военен кореспондент Хосе Луис Пелисиер (датата вероятно е объркана) .

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BE%D1%81%D0%B5_%D0%9F%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%B5%D1%80

Снимка на тази гравюра обаче не можах да намеря.

В същата година, на 27 февруари е имало още едно пълно лунно затъмнение на нашата територия:

le.jpg

http://eclipse.gsfc.nasa.gov/JLEX/JLEX-EU.html

На затъмнението е посветена статията „Повлияло ли е лунното затъмнение от 23 август 1877 г. върху хода на битката за Шипка?“ на Красимир Грозев Грозев и Руслан Сергеев Скоморохов , http://forum.boinaslava.net/showthread.php?4689-%D0%F3%F1%EA%EE-%F2%F3%F0%F1%EA%E8%F2%E5-%E2%EE%E9%ED%E8

Много добро описание има също и в блога:

http://pitagorid.blog.bg/technology/2009/05/12/liubopiten-fakt-ot-bylgarskata-istoriia.333730

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

post-2642-012386500 1345232470_thumb.png

Това е съдържанието на телеграмата, изпратена на ген. Радецки на 11/23 август, т. е. в самия ден на затъмнението. Доколкото се вижда, тя май е позакъсняла: изпратена е в 11 часа през нощта, когато затъмнението вече е започнало. Получена е в Габрово, а Радецки по това време трябва да е бил „пристигнал с гръм” на Шипка.

post-2642-049294000 1345232478_thumb.jpg

А това е въпросната гравюра на Хосе Пелисиер. В албума, от който я сканирах, е озаглавена: „Битката през нощта на 23 август по време на лунно затъмнение ”.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Гербов, благодаря много ! :)

Да, телеграмата е закъсняла. В статията, която цитирах пише, че подкрепленията са дошли на 24 август, но всъщност те пристигат изцяло същата тази нощ на 23-ти, може и да са закачили малко от 24-ти август, а сюблимният момент - пристигането на първите войници на ген. Радецки в 5 часа след обяд на 23-ти вече е отминал.

Според мен телеграмата свидетелства за голямото значение, което се е отдавало на психологическото въздействие върху своята и чуждата армия и ако е била пристигнала навреме вероятно са щели да я включат в пропагандния арсенал.

Аз също бях доста учудена от прочетеното и даже проявих недоверие, мислех че може турците да са се оттеглили просто заради тъмнината, която съпътства затъмнението, а не от суеверен страх.

Наскоро обсъждах с един човек от видинската (сърцатата) джамия това, че мюсюлманите не влагат в полумесеца като символ някакъв същностен смисъл както християните в кръста.

Тук обаче се натрупват много свидетелства и няма как да се отрече, че турците са стреляли по луната при затъмнението.

Ето и какво е ставало в Истанбул по същото време:

Из спомените на Стефан Генков Кисьов (интересно съвпадение на името и фамилията) - “Спомени...” (стр. 628 на сборника), по това време намиращ се в Истанбул (Цариград):

“... На 9 август същата 1877 год. (б.а. - вероятно авторът е допуснал грешка в точната дата) около 3 и 1/2 часа вечерта по турски, стана месечно затъмнение. В Цариград има повече от 4000 джамии и на всяко минаре се бяха накачили по няколко ходжи. Те от всички джамии почнаха да пеят умилно и след малко, като по даден от минаретата сигнал, почна да се гърми с пушки и пищови отвред. Много се изплашиха християните, защото не знаеха защо става всичко това. Изпокриха се християните в миши дупки, за да се запазят от клане. Ходжите пееха и пушките гърмяха, докато се дигна затъмнението. От този ден духът на турците поотпадна. Това стана, след като българското опълчение се би със силния Сюлейман паша при Стара Загора и се оттегли на Шипченските височини”.

http://pitagorid.blog.bg/technology/2009/05/12/liubopiten-fakt-ot-bylgarskata-istoriia.333730

Излиза, че българските опълченци, хора от кол и въже, въпреки че не са очаквали затъмнението, го разпознават - "Месечно, месечно затъмнение – завикаха опълченците" и проявяват хладнокръвие , докато войниците от редовната сюлейманова армия изпадат в паника.

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Защо не? Те са "народ суеверен и както е известно, в затъмнението на Луната те виждат работа на дявола".

Вай, шейтан!!! :)))

Благодаря, научих нещо ново - как са реагирали турците на затъмненията... Вероятно е остатък от древни обичаи..

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Потребители

post-2642-010931100 1346233968_thumb.jpg

На гравюрата на Хосе Пелисиер не се вижда добре самото лунно затъмнение, затова давам детайл от рисунката. Мисля, че между облаците се намира луната в някаква фаза от затъмнението, но не мога да кажа каква - не съм познавач в астрономията. Вероятно сцената представя Централната батарея, която е била на височина, съседна на стария връх Шипка и там е бил командният пункт на генерал Столетов. Стрелбата е срещу насрещния връх Малуша, където са били разположени турците.

В една от посочените чрез линк статии се „констатира”, че като започнало лунното затъмнение, турците спрели сражението. Но от гравюрата на Пелисиер се вижда, че не е така. В приведения цитат се споменава, че „проявяването на небесното това чудовище така внезапно прекъсна турците”. И да е имало някакво сепване, то е било моментно. Битката си е продължила и това се потвърждава и от долната телеграма:

post-2642-008765000 1346233987_thumb.png

Битката или по-скоро стрелбата на 23 август 1877 г. на Шипченския проход се е водила и през нощта, защото е имало пълнолуние и е било ясно. Тази рисунка е от същия ден, по-скоро нощ.

post-2642-000304700 1346233998_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Вай, шейтан!!! :)))

Благодаря, научих нещо ново - как са реагирали турците на затъмненията... Вероятно е остатък от древни обичаи..

Скандинавците са имали сходен обичай – дигали силен шум по време на лунни и слънчеви затъмнения.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

и китайците - също. Въобще доста разпространен похват.

Както и да е - и тази година НД Традиция направи традиционната възстановка на вр. Шипка по случай юбилея:

http://video.bgnes.com/view/36487

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Бележки към възстановката:

Няма как Самарското знаме да се е развявало на Орлово гнездо и въобще на връх Св. Никола. То се е числяло на Трета опълченска дружина, а тя през цялото време от 9 до 11 август се е сражавала на източния склон на стария връх Шипка (на картата с червено). При това това дръжката на знамето е била счупена в боя при Стара Загора, а има и сведения, че на Шипченския проход то въобще не е развявано. Било е нарочно прибрано, за да не бъде повредено от шрапнелите.

Освен това: какво прави Самарското знаме при сражаващите се руски войници? Опълченците са имали съвсем други униформи.

В боевете на Шипка е участвала само редовна турска войска - низами. Башибозуците и черкезите са се движели с тила на турската армия (на картата пак с червено).

post-2642-029086000 1346266362_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

А съвременните японци имат обичая да ръкопляскат, когато облак, закрил Луната, се отдръпва и я открива. Предполагам, че ще реагират по същия начин и на лунно, и на слънчево затъмнение.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

* * *

Аз също бях доста учудена от прочетеното и даже проявих недоверие, мислех че може турците да са се оттеглили просто заради тъмнината, която съпътства затъмнението, а не от суеверен страх.

Наскоро обсъждах с един човек от видинската (сърцатата) джамия това, че мюсюлманите не влагат в полумесеца като символ някакъв същностен смисъл както християните в кръста.

Тук обаче се натрупват много свидетелства и няма как да се отрече, че турците са стреляли по луната при затъмнението.

Ето и какво е ставало в Истанбул по същото време:

* * *

Разговарял съм с образовано семейство турци живеещи в България. Бе ми казано, че хората от тяхното село /включително и те/ не обичат да минават покрай и през Батак след залез слънце. Смятат, че околността е населена с духовете на убитите през Априлското въстание.

Честно казано, бях доста изненадан от силните суеверия разпространени сред сравнително образовани хора, при това живеещи през двадесет и първи век…

* * *

и китайците - също. Въобще доста разпространен похват.

* * *

А съвременните японци имат обичая да ръкопляскат, когато облак, закрил Луната, се отдръпва и я открива. Предполагам, че ще реагират по същия начин и на лунно, и на слънчево затъмнение.

Изводът е, че няма нищо необикновено да се прогонва обекта закрил Слънцето или Луната.

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...