Отиди на
Форум "Наука"

Трябвало да се направи нов прочит на Първата балканска война (1912-1913 г.)?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

"Казусът "ген. Делов" е може би един от най-сложните казуси, свързани с Кърджали и с Балканската война."

Така лидерът на ДПС Ахмед Доган отговори на въпроса кой продиктува отказа на съветниците от ДПС в Кърджали да подкрепят посмъртното звание "Почетен гражданин" за генерал Васил Делов, предаде БГНЕС. По-късно той определи поведението на 22-мата, гласували "въздържал се", като правилно и апелира за необходимостта от нов общ прочит на историята на Балканите, особено - в частта й за Балканската война от 1912-1913 г.

"Може би трябва да се направи семинар, за да се ограмотим всички за това, че е необходим общ прочит на нашата история, на историята на Балканите и Балканската война. Общият прочит означава не само да се съобразиш с политическата си целесъобразност, но и с другостта на съседа, с неговите проблеми. Не само да издигнеш в правило определено военно събитие, но да включиш в него и човешкото измерение, защото всяка война е свързана с много страдания, всяка война има тотален характер", поясни Доган.

"Самият факт, че този въпрос за героиката на Балканската война не е решен до Втората световна война по царско време, не е решен и по време на тоталитарния режим, най-малкото подсказва, че въпросът е много дълбинен, засяга не само лоялността към държавата и държавността, но и все още неизлечимите спомени за ужасите на Балканската война", допълни той.

Лидерът на ДПС подчерта, че съветниците от ДПС в Кърджали са постъпили правилно, "защото те са наясно с болките на тази война, живите спомени и всичко, което е свързано с нея". Според него този въпрос трябва да се постави само на национално равнище от президента на републиката.

"Дори не съм сигурен дали и парламентът е в състояние да реши правилно този въпрос – от гледна точка на целостта на държавата, на обединяващите принципи и фактори, а не търсенето на повод за разделителни линии и за противопоставяне. От тази гледна точка казусът "Делов" е един нравствено-психологически, а не само държавнически проблем. Дори самото поставяне на въпроса на този етап, мисля, че ерозира самата държава", категоричен беше Доган. Той определи дебатите в различните телевизии като много неуверени. "Самите историци още не са се изказали и не са оценили събитията, свързани с Балканската война. Когато говорим за общ прочит, ние имаме нужда от едно общо преосмисляне на историята от гледна точка на всички събития, става въпрос за 5-6 държави, които са участвали в тях. И ние за пръв път в демократичен порядък правим опит да решим въпроси по-скоро с неправилно зададени принципи за търсене на нова форма на държавност в демократичното гражданското общество", посочи Доган.

Според лидера на ДПС напоследък се разгръща нова анти-ДПС стратегия като кампания срещу движението и тя има две измерения. "Първото е свързано с академик Георги Марков, че видите ли, ДПС е проводник на неоосманизма в България, това е чиста конструкция. На базата на определени идеи, които са в духовното пространство на различните елити на Балканите, ДПС винаги винаги е отстоявала като партия националните интереси на страната в човешките им измерения. Второ, в анти-кампанията се твърди, че ДПС е проводник на радикалния ислям във връзка с процеса в Пазарджик. Политическите сили си измислят различни сатанизиращи елементи от образа на ДПС, с цел да се захранват с енергия различните национализми във връзка с предстоящите избори. А почти всички партии ще яхнат вълната на национализма", предупреди Доган в Кърджали.

Помолен за коментар за референдума за развитието на ядрената енергетика той обясни, че има други алтернативи, но се предпазвал от налагането на лично мнение, за да не се отрази "фундаментално на позицията на ДПС по отношение на необходимостта от развитието на ядрената енергетика". "Така, както е поставен въпросът, аз се съмнявам, че въобще ще има референдум. Това ще бъде във всички случаи един политически трик, който да покаже кой доминира в нашето политическо пространство", посочи Ахмед Доган. Референдумът е по-скоро политическа манипулация за надмощие, отколкото реално решаване на въпроса", отсече Доган.

От друга страна, излезе книга, чийто автор (Исмен Реджепов) налага тезата, че Първата балканска война НЕ е била освободителна за българите-мюсюлмани (помаците), а е била насочена срещу тях.

Повече информация по темата:

http://dnes.dir.bg/news/ahmed-dogan-general-vasil-delov-12342240?nt=9

http://pan.bg/view_article-4-13571-Dogan-Trqbva-da-ima-nov-prochit-na-nashata-istoriq-Balkanskata-vojna-be-vyzroditelen-proces.хтмл

http://rodopi24.blogspot.com/2012/10/21-2012.хтмл

http://rodopi24.blogspot.com/2012/10/blog-post_4003.хтмл

http://rodopi24.blogspot.com/2012/11/blog-post_8146.html

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

На запад този въпрос е решен. Изучават древен Рим, древен Египет, но пък почти не учат за Наполеон. Миналото пречи. И за да не пречи, не бива да изучаваме балканските войни и турското робство, да не се караме с турците, за войните с Византия също, зер и гърците са ни съседи. Я да се съсредоточим на траките и варненския некропол, тъй де, не е добре да се караме със съседите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някой може ли да каже защо ДПС въобще съществува (доколкото знам партия на етническа основа не би трябвало да има). Кой е допуснал това и защо? То не че дяволчето не излязло вече от кутийката, но според мен там трябва да се порови повече. Нали се търси отоворност от стопанина по принцип?

Редактирано от bravo
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ДПС съществува, понеже служи на (бившата?) организация, наречена ДС. "Експертите" от ДС създадоха повечето политически парии след 1989 г. и ДПС е една от тях.

Обърнете внимание колко агенти на ДС има в тази партия!

Най-странното е, че електоратът на ДПС все още не се е отърсил от тези партийци, които го държат с лъжите си беден, необразован и закрепостен. България навлезе XXI век, а избирзтелите на ДПС все още живеят (насила държани) в XVII век. Още по-странно е, че има българи - съвременни еничари - които се продават и стават членове на ДПС.

Да припомням ли, че Ахмед Доган изобщо не стъпва в българския Парламент, където е работното му място, а получава заплатата на парлаМЕНТАрист, както - и всички облаги от това да е депутат.

Наистина е необходим нов прочит, но не - на историята, а - на Конституцията на Р. България, съгласно която в страната не може да съществуват партии на етническа и/или религиозна основа!

Който не харесва историята на България - държавата, в която живее, да ходи да си прави партия в Турция! Който иска да се съобразява с Турция, може спокойно да отиде и да живее там, а не да се пъчи, че е европеец, а в същото време да отрича историята.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С тези постоянни призиви за етническа толерантност, скоро ще изучаваме историята на османската империя. Отдавна ми писна да съм толерантен към турци, мангали,помаци, а от скоро и от мЪкедонци. Що все ние да сме толерантните, а те да ни се качват на главата...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ОТ: Има ли начин потребител да си премахва цял постинг (не само да редактира съдържанието му)?

Редактирано от bravo
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

...

Наистина е необходим нов прочит, но не - на историята, а - на Конституцията на Р. България, съгласно която в страната не може да съществуват партии на етническа и/или религиозна основа!

Който не харесва историята на България - държавата, в която живее, да ходи да си прави партия в Турция! Който иска да се съобразява с Турция, може спокойно да отиде и да живее там, а не да се пъчи, че е европеец, а в същото време да отрича историята.

Точно така.

Вижда се кой стопанисва държавата, еГати.

Редактирано от bravo
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

"Казусът "ген. Делов" е може би един от най-сложните казуси, свързани с Кърджали и с Балканската война."

Така лидерът на ДПС Ахмед Доган отговори на въпроса кой продиктува отказа на съветниците от ДПС в Кърджали да подкрепят посмъртното звание "Почетен гражданин" за генерал Васил Делов, предаде БГНЕС.

Поредният опит да се продължи успешният сериал "Възродителен процес", по време на който бунаците обикаляха улиците с лозунги: "Хляб и сол ще ядем, но България няма да дадем", докато на комунисти и доносници се раздаваха едни куфарчета с пари. Докато се вайкаме за това дали ген. Делов ще стане почетен гражданин на Кърджали цените растат, безработицата расте, данъците растат, заплатите спадат, раждаемостта спада, броя на българите в България спада ...

Конституцията (говоря за Търновската, то за сегашната гледайте какви стават конституционни съдии и се правете сметка що за стока е сегашната комунистическа конституция) е забранявала раздаването на медали в мирно време и титли. Тъй че ако генералът гледа какво става у нас би се огорчил не толкова от отказа на турците да го направят почетен гражданин, колкото че българите са се прехласнали толкова по Людмилино титлолюбие. Хората са се записвали доброволци не за да ги правят почетни граждани или селяни, а за да се борят за просперитета на България - за една голяма държава с висок жизнен стандарт. Ако трябва да се тревожим от нещо, то е, че не правим нищо да имаме такава държава, за каквато са се борили тогава българите, а гледаме в захлас театрото на няколко доноснически бутафорни партии.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Оставете Доган. Някои турци се държат крайно арогантно. Коментар на турчин във вибокс7, цензуриран от мен : ,, maykavi balgarska da e*a smart za vas pomiari 500 godini va eb*hme" http://www.vbox7.com/play:abdd92ea

Представете си, ако българин пише в турски сайт обидни коментари за историята им, какво ще го направят турците. Както каза Историк, като не им харесва България, могат да отидат в Турция или другаде.... :book:

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

аз съм анти-ДПС настроен и смятам, че такива партии трябва да бъдат забранени ...

бил съм обаче и в помашки села в родопите с тъжна история, за които наистина балканската война изобщо не е била освободителна

истината винаги има 2 страни, в една война тези, които са герои за някои, са поробители и опожарители за други

точно това е ролята на историята да научи децата да могат да гледат и от двете страни

точно това не прави историческата наука на балканите и после тези деца порастват с грешни представи и повтарят грешките на родителите си

който не вярва да се разходи например из Чала и Буйново и да почете за историята им

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, покръстването на помаците през 1912-1913г. е тъжна страница от историята. Както и смяната на имената през 70-те. Но пък след 1990г. някои от тях доброволно се върнаха към християнството.

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

аз съм анти-ДПС настроен и смятам, че такива партии трябва да бъдат забранени ...

бил съм обаче и в помашки села в родопите с тъжна история, за които наистина балканската война изобщо не е била освободителна

истината винаги има 2 страни, в една война тези, които са герои за някои, са поробители и опожарители за други

точно това е ролята на историята да научи децата да могат да гледат и от двете страни

точно това не прави историческата наука на балканите и после тези деца порастват с грешни представи и повтарят грешките на родителите си

който не вярва да се разходи например из Чала и Буйново и да почете за историята им

Работата е там, че този призив за "нов прочит" не идва от историци, а от политици, които имат интерес да извличат чисто политически дивиденти от противопостовянето между етническите и религиозните групи у нас.

В този смисъл тези, които призовават не се интересуват от историческата истина, те се водят само от политическите си интереси.

ДПС имат една единствена политическа стратегия - да внушават на малцинствата стрях, че са заплашени, че може да има нов възродителен процес и пр., и единствената "защита" от тази заплаха е ДПС.

Но кликата на ДПС се интересува само от начините за използване на властта за забогатяване - справка милионните хонорари по строежа на яз. Цанков камък.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, покръстването на помаците през 1912-1913г. е тъжна страница от историята. Както и смяната на имената през 70-те. Но пък след 1990г. някои от тях доброволно се върнаха към християнството.

От такива половинчати мерки ще ни е тъжно и бъдещето. През 1912-1913 е трябвало да подкарат не само помаците а и турците. Който не се чувства българин да си ходи в "ана ватан". Във военно време такива неща стават безболезнено и ако тогава нещата бяха докарани докрай.....няма нужда аз да ви казвам

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

http://www.youtube.com/watch?v=H61YuU1nkB4&feature=related

Ми ето го.

От друга страна със най-голямо съжаление установявам че единствения политик в България, който знае какво и защо прави е Доган. :(

Не го надценявай. И той е част от българските политически дефицити.

От такива половинчати мерки ще ни е тъжно и бъдещето. През 1912-1913 е трябвало да подкарат не само помаците а и турците. Който не се чувства българин да си ходи в "ана ватан". Във военно време такива неща стават безболезнено и ако тогава нещата бяха докарани докрай.....няма нужда аз да ви казвам

Проблемите идват от българите, ще рече от слабостта им - не от другите. За какво да ги "подкарват"? За да се наредят сред престъпниците на Балканите ли?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не трябва да се допускат такива изказвания като на Доган-той наистина използва слабостта ни днес.

Иначе аз уважавам много турците и Османската империя,но това е прекалено.

Редактирано от Gloster
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Иначе аз уважавам много турците и Османската империя,но това е прекалено.

А стига бе, и това доживях да прочета в български форум ...... дано поне не си българин

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А защо да не го правя?

Какво лошо има в Османската Империя?

Държава като държава.

Турците са народ,като народ.

Българин съм,ама никога не съм разбирал тази омраза към турците или към гърците или към сърбите.

Историята не е политика.......

Редактирано от Gloster
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Какво лошо има в Османската Империя?

предлагам за домашно сам да си отговориш на този въпрос. Стига да не си фен на 'новият' прочит на историята. :w00t:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е хайде сега-това е огромна империя.

Всеки има право да харесва,които империи иска.

Тя и Римската империя има недостатъци,както и останалите.

Не харесвам "новия" прочит,ама като харесвам нещо,никой не може да ме убеди да не го правя...

Разбира се предпочитам ние да не сме в нея,ама не е могло....

Изобщо симпатиите ми към държавите са нещо,което не зависи от национализъм.

Редактирано от Gloster
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какво лошо има в Османската Империя?

Държава като държава.

Турците са народ,като народ.

Бъркаш нещо османската империя с турция, даже и от незнание да е - нямаш оправдание :lac:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

да се върнем на темата "Балканска война" и "прочита" й. Тази снимка помните ли я:

484957_3362190151903_888209375_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Аз не можех да гледам повече тази ужасна картина и отидох в дъното на двора, където се събираха леко ранените долни чинове. Един след други ги въвеждаха в зданието и разпределяха по отделнията.

- Нашият фелдфебел убиха – разказваш един – Ама какъв добър човек! Душа. Животът му угасна при големи мъки. Беше вече почти отслабнал, когато завика:

- Господине капитане!

Той се приближи до него.

- Дай си сабята да я целуна.

Капитанът му я подаде.

- Да живее България! – извика и издъхна.

Наистина трябва нов прочит. Трябва да се препрочетат старите книги и извори, за да няма място за дрънкания и глупости.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

да се върнем на темата "Балканска война" и "прочита" й. Тази снимка помните ли я:

484957_3362190151903_888209375_n.jpg

И още как.

Веднага след текста, който цитирах горе, от един руснак: "Разгромът на Турция", се разказва как българските ранени недоволствали, че ги слагат да лежат в болницата заедно с ранените турци и че последните по-добре да мрели...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

ПОУКАТА ОТ ДВЕТЕ ВОЙНИ

Никога една поука не е бивала по-ясна и по-жестока. Народите на Балканския полуостров, които през толкова дълъг исторически период са били обект на подтисничество, успяха по време на своето обединение да създадат чудеса, каквито една мощна, но разделена Европа не можеше дори да си представи. Крит, Солун, Скопие, Скутари и Одрин бяха крепостите, които паднаха. След месец-два армиите на Балканските страни почти успяха да влязат в Цариград. Това беше краят. Гордиевият възел беше разсечен. Обаче като разединени държави тези страни бяха принудени да спрат своето развитие и да се изтощят още повече, да започнат всичко отначало в едно безкрайно и дълго усилие. Защото Втората балканска война не предлагаше каквото и да било решение на техните проблеми. Тя бе само началото на други войни, или по-скоро началото на една непрекъсната война, която всъщност представляваше война между религии, война на потисничество, война между народи, война на човек срещу човека, на брат срещу брата. Тя се превърна в съревнование, при което всеки се опитваше да бъде най-ефикасен при прогонването и „денационализирането" на своя съсед.

Турците все пак останаха в Европа. Жертвите от обсадата на Одрин се оказаха напразни. Макар че не беше вече гробница, Македония се превърна в ад. Тракия бе разпокъсана. Албания бе създадена като княжество и се оказа най-нещастният и най-опасният обект на апетити от страна на Австрия, Сърбия, Черна гора, Гърция и Италия. Църквите и християнските училища се борят помежду си и понастоящем се радват на по-малко свобода, отколкото по времето на отоманското господство. Повече от всеки друг път Цариград ще бъде вечната ябълка на раздора под внимателния поглед на руснаците, които от своя страна се намират под наблюдението на Германия, Австро-Унгария и Румъния, всъщност под наблюдението на всички Велики сили, на всички приятели, съюзници и неприятели. Велика Гърция, Велика България и Велика Сърбия, които са децата на съвременната мегаломания, от своя страна ще наблюдават непрекъснато и с голямо внимание какво става около Босфора. Островите довеждат до неприязън и борби между Турция и Азия, от една страна, и Италия, Гърция, Англия и всички велики европейски сили, от друга. Средиземноморието се отвори за нови съперничества, като отново се превърна в потенциално бойно поле.

Всичко това очертава тежка перспектива, която обаче би могла да стане по-лека, ако Европа и великите сили пожелаят това. Те биха могли въпреки всичко да разрешат проблема, ако не бяха предварително решили да останат слепи. Истинската борба на Балканите, а също така и в Европа и Америка, не е между потиснатите и потисниците. Това е борбата между два вида политика - политика на въоръжаване и политика на прогрес. Един ден виждаме да възтържествува политиката на прогреса, а на следващия, на възбудените страсти и завист, която води до натрупване на оръжие и до война. След Втората балканска война политиката на въоръжаване се разпространи много по-силно, отколкото когато и да е преди това. След като за известно време бе източник на богатство за европейските правителства, войната скоро очевидно ще се превърне в наказание за тях.

Тези мисли се оказват пророчески: месеци след публикуването им започва Първата световна война.

Няма как Балканската война да се разглежда отделно от Втората междусъюзническа война. Двете са серии от един и същ филм. Такъв „филм” имаше и през 1876 г. Първата серия беше Априлското въстание, а втората – клането в Батак.

Днес, обаче, правим въстановка как е пукнала първата пушка на Априлското въстание, но не правим въстановка на баташкото клане. Даже не си спомняне, че дни след обявяване на въстанието в Копривщица съседното Панагюрище е опожарено, а населението масово е подложено на насилия и зверства. Стотици са избитите.

Сигурни сте, нали, че догодина няма да има въстановка за Междусъюзническата война.

Не е необходимо да се прави общ прочит на Балканската война, просто трябва ние, българите, да си прочетем по-добре какво сме писали за стореното от нас преди 100 години. Трябва да си зададем и няколко въпроса, свързани с „комшиите” ни.

Действително ли Балканската война е била освободителна, след като Македония не е призната за единна автономна област, а е разделена между три държави? Нямаме ли тук реален резултат на: „който ни освободи, той ще ни зароби”?

Някой трябваше да обясни на живеещите в Кърджали българи, че генерал Делов не е освободил града им. Когато генералът е влязъл в града, в него нямало никой – цялото население било избягало. Можем да се досетим какъв е бил етническият му състав. В статията „Битката при Кърджали” е отбелязано: „В резултат на битката Кърджали е обезлюден. Турското население на района бяга масово при настъплението на българите.” http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D0%9A%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B8

В голямата енциклопедия България пише с малки букви: „През 1912 г. в града са влезли войските на ген. Делев.” (Не са знаели името на генерала!) В географския речник на България прочетох: „Включен в пределите на България през 1912 г.” В статията за Кърджали в Уикипедия пък е казано неясно: „По време на Балканската война Кърджали е завзет от Хасковския отряд на 21 октомври (8 октомври стар стил) 1912 г. и след края на войната остава в България (виж битка при Кърджали). В центъра на града е издигнат паметник „Освободителите“ в памет на героите, загинали за присъединяването на Кърджали към България.”

Ерго, българите „освободители”, са били „присъединители”.

Ние не сме си изяснили освободили ли сме града или сме го присъединили, а изкарваме турците виновни, че се опитват да ни обяснят някои работи. Впрочем, някой да си спомня този град да е имал някакво българско име?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...