Отиди на
Форум "Наука"

Юридическото лице правен субект ли е?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Да. Юридическите лица биват държавни, общински и частни. ЮЛ са наприер фирмите, НПО-тата, заводите, магазините, училищата, университетите...

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Юридическото лице съществува за да е правен субект. Без своята правосубектност съществуването му е безсмислено и изобщо нямаше да бъдат създадени.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това последното шега ли е? Защото ако не е много смисъл няма...

Съдейки по финалния знак (ухиления емотикон) е вложен смисъл, който никога няма да бъде включен в учебник, но не е лошо хората да си го имат наум.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Да, никой не би го включил в учебник, но за едно 'наум' имате право - тук не можем да говорим за премълчаните неща. :)
Някои дружества обаче не са юридически лица. Следователно, те не са самостоятелни правни субекти. Например, сдружение за съвместна дейност - гражданско дружество.
Търговските дружества са правни субекти, а при гражданското - самите съдружници, защото правата и задълженията от съвместната дейност възникват спрямо съдружниците, а не към сдружението. Т.е. при външни взаимоотношения страна са съдружниците, а не гражданското дружество. ГД с нестопанска цел се доближава до сдруженията с нестопанска цел (ЮЛНЦ), но е много по-гъвкаво от тях, защото се създава по реда на Закона за задълженията и договорите. Това е една интелигентна форма на сътрудничество, чийто краен резултат от общата дейност не е задължително да бъде печалба, но може идеи. Тъй като ГД не е капиталова организация, то съдружниците могат да обединят само усилия и умения за постигане на общата цел.
P.S. За физически лица (ЕТ, свободни професии и др.) е в сила горното положение. :)
Редактирано от insighting
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Когато едно дружество е с идеална цел, т.е нестопанска как може да има за цел печалба? Такива дружества (независимо дали са правосубектни или не) могат да получават доходи (включително и чрез стопанска дейност), които обаче не се разпределят като печалба, а се използват за постигане на идеалната цел.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Когато едно дружество е с идеална цел, т.е нестопанска как може да има за цел печалба?

Имах предвид гражданското дружество, а не ЮЛНЦ.
Иначе ЗЮЛНЦ допуска извършването на стопанска дейност от ЮЛНЦ. В някои страни тази дейност е забранена за тях. У нас обаче законът изисква стопанската дейност да е допълнителна, да е свързана с предмета на основната дейност и приходите от нея да се използват за постигане на определените в устава цели.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Когато едно дружество е с идеална цел, т.е нестопанска как може да има за цел печалба? Такива дружества (независимо дали са правосубектни или не) могат да получават доходи (включително и чрез стопанска дейност), които обаче не се разпределят като печалба, а се използват за постигане на идеалната цел.

Това беше така до времето на др. Иван и др. Елена Костови. До тогава при ликвидация имуществото на ЮЛ с идеална цел преминаваше към държавата, която отговаряше за задълженията му до размера на полученото имущество. Двамата другари, които имаха голям опит с фондациите "Сапио" и "Бъдеще за България" не оставиха нещата без опцията "Бъдеще за сам. Костови". Тъй че според сегашния закон нещата са поставени по съвсем друг начин:

Имущество след ликвидация

Чл. 15. (1) Разпределянето на останалото след удовлетворяването на кредиторите имущество се решава съгласно устава, учредителния акт или от върховния орган на юридическото лице с нестопанска цел, доколкото в този закон не е предвидено друго. Ако решение не е било взето до прекратяването, то се взема от ликвидатора.
(2) Ако не съществуват лица по ал. 1 или ако те не са определяеми, имуществото преминава върху общината по седалището на юридическото лице с нестопанска цел. Общината е длъжна да използва полученото имущество за дейност, възможно най-близка до целта на прекратеното юридическо лице с нестопанска цел.
(3) Имуществото по предходните алинеи не може да се разпределя, продава или по какъвто и да било начин да се прехвърля на ликвидатор, назначен извън кръга на лицата по ал. 2 с изключение на дължимото им възнаграждение.
(4) Лицата, придобили имущество в резултат на извършената ликвидация по ал. 1-3, отговарят за задълженията на прекратеното юридическо лице с нестопанска цел до размера на придобитото.
Докато дружеството съществува няма разпределение на печалбата, но натрупаното може да се разпредели с ликвидация. Въпрос на далавера и интерес.
Цинично, но такава е днес ситуацията в България. След лекия повей на демокрация и идеализъм в началото на 90-години "Боянските ливади" на един даскал по научен комунизъм ни върнаха към реализъмЪ на социализъмЪ.
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...