Отиди на
Форум "Наука"

Мандрица- единственото албанско село в България


Recommended Posts

  • Потребител

Село Мандрица е известно като единственото албанско село в България като през 1908г е наброявало цели 3 500 души, а сега са останали само около 70 човека и то възрастни. Част от населението все още говори албански език и поради това представлява интерес за етнолозите и езиковедите. Албанският език говорен в селото се различава от книжовния албански език в Албания и представлява негов диалект. Другата забележителност на Мандрица са кирпичените къщи, които са на по три етажа и имат архитектурна стойност.
В селото има две църкви, които също представляват интерес- църквата "Света Неделя" е строена през 1708г и е една от най-старите запазени църкви в Източните Родопи, а църквата "Свети Димитър" е строена през 1835г, а иконостаса й има източни мотиви.
Това е накратко като инфо за това родопско село, а ето и инфо от Уикипедията:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Мандрица

Лично аз не съм ходил в това село, но имам намерение един ден живот и здраве да отида. Ако някой е ходил нека да сподели впечатленията си от селото. Всякаква допълнителна информация би била от полза за желаещите да посетят това селце.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

През 18 и вече по-слабо през 19 век има масова миграция на християни от албанските и зап. македонските планини към Тракия. Мнозинството са българи, но има и много албанци християни, власи и каракачани. Заради отцепничестките движения на албанските феодали и кърджалийските нападения, разорението на Москополе. Местното християнско население страда много от набезите и бездържавността по тези земи. Затова започва масова миграция на изток към Тракия, там централната власт е силна и контрола е по-висок. А и равнините на Тракия особенно източна са рядко населени заради болестите и епидемиите върлували преди това.

То и друг път се е писало в тоя форум за българската миграция тогава, масово тея фамилии Арнаудов, които носят хората са от това време. Щото думата Македония е непозната тогава и мястото откъдето идват планините които са между Македония и Албания се наричат тогава арнаутлук.

Заселват се около двайсетина албански села главно в Източна и Западна Тракия, има едно село или две в североизточна България, което впоследствие пък се изселва в Бесарабия, с вълната на бесарабските българи и гагаузите. Селата са гъркомански в 19 век., под силно влияние на елинизма. Много от младежите в Мандрица, както и в други гръцки села в Ивайловградско участват в погромите и кланетата на тракийските българи през 1913г. Затова когато става ясно, че след войната Западна Тракия остава в България повечето мъже на възраст от 16 до 60 години веднага бягат в Гърция. ВМРО влиза и започва наказателни акции за отмъщение. Затова и голяма част мигрират в Гърция.

Има сега една статия на гръцки в Уикипедията за албанците в Тракия, пиши кои са селата преди и сега. Там четах че май 1913 година турците са бастисали едно от селата в Източна Тракия - незнам погрешка или или просто са се увлякли.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не малка част се заселват и в района на Търново - самото Търново, Арбанаси, Лясковец, двете Оряховици и околните села. Често в османските документи са записани с български имена, но се самоопределят като гърци.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Снимки от Гугъл ърт - http://www.panoramio.com/photo/4167020

Интересно къде са се събрали 3 500 души като отгоре се виждат всичко на всичко не повече от 100 къщи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вчера разглеждах точно това село по случайност и сега видях, че има и тема. Стигнах до Ивайловград, вила Армира и малко по-на юг, но до това село не съм ходил.

... Иначе на пра баба ми братята, при бягане от Беломорска Тракия се заселват в търновския район, а самата тя в дългополския. Та и според по-предното мнение в търновско доста народ се е заселил от различни места.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ивайловградският край по принцип е интересен. Препоръчвам ви разходка из пограничните села.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Значи когато се изследват албански топоними или места исторически на територията на България, първо трябва да се изключи много вероятната възможност да става дума за българи - преселници от Албания.

Тях са наричали Арбанаси, а не албанците. През 18 век започва определен етнически натиск в Албания, което води до изселване на българи оттам на Изток.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...