Отиди на
Форум "Наука"

Полумесецът


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Защо полумесецът е символ на исляма? Каква е връзката на тази религия с точно тази фаза на луната и какво символизира срещаният на много от знамената на ислямски държави полумесец и звезда?

Отговорът на този въпрос ще ви изненада доста. Нещо повече, ще е голяма изненада и за мюсюлманското население на всички онези споменати държави, защото всъщност това, което се вижда на флаговете им не е полумесец. Нещо съвсем друго е.

Нека започнем най-напред с това, че ислямът категорично забранява наличието на религиозни символи. Така че какъвто и да е знак, който да отличава мохамеданите, поставен върху техните джамии, всъщност е светотатство и е в разрез с каноните на корана. Ето ви огромно противоречие номер едно. Полумесецът, като символ на исляма, е сравнително нова приумица и е разпространена масово едва след 50-те години на XX век, като основания са намерени във втора глава на корана стих 189, че новолунието символизира времето за свещеното пилигримство и уважението на Аллах. Обърнете внимание - новолунието.

Ранните мохамедани не само че не са ползвали този символ, но и са го преследвали в известен смисъл. Техните знамена са бели едноцветни - бели, зелени или черни. Върху тях имало надписи, но никога символи. Как така са преследвали този символ? Какво значи това, след като отоманското нашествие е под флаг с полумесец и звезда. Опираме до Отоманската империя. Наличието на полумесец на флаговете в началото не е било символ на империята. Още по-малко пък на религията, което както споменахме е забранено. То е показвало какъв точно е султанът. Червеният цвят е значел, че е от юг, принадлежи на югозападното крило на тюркските народи, наречени огузи. Създателите на Отоманската империя са огузи, продължители на огузкия хаганат. Една специална група от огузите са селджукските турци, приемат исляма около хилядната година. Но към този момент те вече са имали символа на полумесеца. Или иначе казано, понеже това не е полумесец, имали са божествената представа за подредбата на гю нана и ай ата. Тоест майка - слънце и баща - луна. Това на флаговете е слънчево затъмнение. Ранните тюрки са били тенгристи. Небесните обекти са символизирали божествата им.

Ето как подредбата на слънцето, луната и звездата символизират сиджи - свещената подредба. Никакъв полумесец не е това, а новолуние, което закрива слънцето. Отоманските султани са искали да покажат връзката си с огузите и затова са носили като личен герб този символ. Но те всички са били огузи и скоро символът е станал събирателно за цялата Отоманска империя. А скоро е бил и погрешно интерпретиран: а) като полумесец и б) като религиозен символ. Все едно да приемеш бурбонската лилия за символ на християнството.

Много от страните, част от Отоманската империя, са запазили този символ на флаговете си и след постигането на независимост. Заради историческата връзка. Либия, Алжир, Тунис. Други пък също са искали да се пишат огузи. А трети просто са се объркали, че това е символ на исляма. Надяваме се разяснихме едно заблуждение. Няма полумесец, има новолуние на слънчев фон. И това е предмохамеданско. Езически символ, превърнал се в граждански, а не в религиозен.

източник: http://www.dariknews.bg/

За мен беше интересно, но ми се струва, че нещо остава недовършено и недоизказано. Ще ми е интересно запознатите с тематиката да си кажат мнението.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Уви, не мога да кажа, но и за мен бе интересно да науча,без да съм фен на ислияма. Ще почакаме да видим.

Кефи ме даже че в турция вместо религиозни символи по сградите и където още е възможно имаше портрети на Ататюрк. Със същата фанатична последователност, но поне не религиозни символи. Поне до 2005 беше така

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На мен ми изглежда по-достоверна версията, свързваща полумесеца с региона - бил е символ на Константинопол , отколкото с тюркските прадеди на османците:

http://islam.about.com/od/history/a/crescent_moon.htm

Като потвърждение може да служи това, че отцепнкът Осман Пазвантоглу и някои египетски султани вместо полумесец слагали на джамиите обърнато сърце.

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=11984

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не е убедително написаното. Има три версии за турския полумесец. http://ru.wikipedia.org/wiki/Флаг_Турции

Цитат от там: "Одни источники указывают, что полумесяц, считающийся традиционным символом ислама, появился на турецких флагах в середине XV в. после победной битвы при Косовом поле, другие уточняют, что он был заимствован с эмблемы взятого в 1453 г. Константинополя (ныне Стамбул), третьи напоминают, что изображение полумесяца со звездой Юпитера считалось гороскопом султана Османа (правил в конце XIII — начале XIV вв.), было родовой эмблемой его династии. Правда, звезды появились на флагах Турции только в начале XIX в., тогда они были семи- и восьмиконечными. Пятиконечная звезда появилась в 1844 г."

Има логика, в предположението, че турският полумесец е заимстван от Византия. Турците нали са имали обичая, най-големите черкви да превръщат в джамии. Взели са сигурно и символа на Византия.

За късния вариант - полумесец и звезда, има такова любопитно сведение, записано от Газенкампф в неговия дневник.

post-2642-0-29010000-1400063596_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Би трябвало да са свикнали с комбинацията Луна - ярка звезда (планета), защото видимото им движение е по един и същ небесен път - еклиптиката и често се застигат

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Полумесецът го има като символ в миниатюра от Манасиевата хроника и стенопис от Боянската църква. Познат е бил в България през 13-14 в.

post-2642-0-90338800-1400065348_thumb.jp

post-2642-0-72339700-1400065357_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Полумесецът е много древен символ и в това няма нищо изненадващо, тъй като лесно отличимите фази на луната са давали възможност да се води календар, докато по-точния слънчев календар е свързан с доста повече знания и наблюдения. Полумесец има напр. на сребърна корона от гробница от Мерое

22_Crown_Ballanan.jpg

Има я също в Египет

9837539.jpg?214

Със сигурност в ислямския свят се използва много преди 50-те години на ХХв., сиреч написаното в статията изобщо не е вярно.

При символите, особено когато не са възникнали с конкретна религия е доста проблемно да се открие техния изначален произход и смисъл. При ислямът, както и при всяка религия символите обикновено се натрупват с годините и често пъти поне част от тях ги няма в началния период. Тъй че обстоятелството, че Луната не е често използван символ от Мохамед или праведните халифи не променя обстоятелството, че твърде дълго е била използвана в страните на исляма. Пък и не винаги е много лесно да се определи доколко дали даден символ е бил използван без да е масово популярен. В двореца Топкапъ да речем има мечове на праведните халифи и разни други реликви, но въпросът е доколко те наистина се принадлежали на тези, за които се твърди. Тъй че това, което е важно и има значение дали са били популярни към даден момент, т.е. колко често са били използвани.

За някои символи решението е относително просто. Напр. в християнския свят е популярна лилията, защото хералдическото й изображение напомня кръст, а белият й цвят символизира чистота и невинност. Мюсюлманите пък обичат лалето, тъй като думата на арабски има близко звучене с Аллах.

Луната както стана дума може да се свърже с календара и в тази насока има някои споменавания в Корана, без тя самата да е представяна като религиозен символ, а само като ориентир за времето.

Иначе полумесецът е предпочитан като символ на Луната, с цел да се отличава от дискът като символ на слънцето.

Понякога даден декоративен елемент се взаимства и добива голяма популярност, а после за значението му има разни възгледи, но те трудно може да бъдат подкрепени с някакви аргументи. Свастиката примерно е била заета и е добила популярност като символ доста различен от този на прототипа.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, интересно. Но в статията се набляга, че всъщност това не е луната, а слънчево затъмнение? Откъде го вземат това, има ли наистина база на която да се стъпи за подобен извод?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Има и такъв факт: на куполите на много руски църкви има поставени кръстове в чиито основи има полумесец. Такива кръстове има и на катедралата „Свети Димитър” във Владимир. Счита се, че те са от построяването на храма през 12 в. Значи не са свързани с турците.

post-2642-0-02762100-1400158173_thumb.jp

http://ec-dejavu.ru/c-2/Cross-2.html Тук се прави опит да се обясни феномена, но пак става дума за предположения. Не е сигурно дали в тази комбинация полумесецът е някакъв символ или е украса.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, интересно. Но в статията се набляга, че всъщност това не е луната, а слънчево затъмнение? Откъде го вземат това, има ли наистина база на която да се стъпи за подобен извод?

Статията започва с едно твърдение

.. Полумесецът, като символ на исляма, е сравнително нова приумица и е разпространена масово едва след 50-те години на XX век...

, което противоречи на известни факти от нашата история, от които се вижда, че полумесецът е бил популярен като османски символ поне столетие по-рано - по това време Добри Чинтулов пише "Стани, стани юнак балкански" :

Да стане лева наш балкански,

от него вятър да повей,

та полумесец отомански

под тъмен облак затъмней!

Ето същата идея на знамето на Райна княгиня:

bpb00387.jpg

И аргументите за представяне на слънчево затъмнение са даста тънки. Знаем, че полумесецът е символ на Луната въобще, а не на някоя нейна конкретна фаза, за да има значение цитатът от Корана. Аргументът за огузите има и малко по-разширен вариант:

http://www.polatkaya.net/pantheon_yurt.htm#_Toc137403682

лично на мен не ми изглежда много научен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За руските черкви предполагам идеята не е, че има съчетаване на тържествуващия православен кръст над кръста на Тангра. :)

Иначе ето какво пишат Божилов и Гюзелев, за полумесеца и звездата на нашите средновековни монети:

Предишната формална и в някои случаи трибутарна зависимост на Търновското царство спрямо „Златната орда“ сега се превърнало в истинско подчинение. То намерило израз дори и в монетите, сечени от Георги I Тертер след 1285 г., на които са изобразени полумесец, звезда и човек, представящи татарските знаци и татарския хан

Аз лично имам някои резерви, защото татарите предпочитат да сложат на монетите родовите си тамги, но да отчетем разните мнения.

То и във форума за полумесеци и орли има разни мнения

За герба на Молдова http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=4746

И разбира се гербът на лъвчето със звездата и полумесецът

Coat_of_Arms_of_Bulgaria_by_Petar_Bogdan

Споменатия вече откъс от главата «Вафиятул-Асляф» от книгата «Таротибул-идария» на шейх Абдул-Хайй ал-Катани, която се спомена и описаната в нея анахронична небивалица е достатъчно показателна, че значението и смисълът на тези символи много отдавна не е особено ясно: «Поставянето на знак във вид на полумесец над минаретата на джамиите се явява нововъведение. Гози знак бил въведен в употреба по време на управлението на османската династия на Халифата, който те, на свой ред са заимствали от цезарите на Византия. Историята на появата на този символа спуска корените си към един от предците на Александър Македонски, който със своята войска обсадил град Бизанта (Цариград). Жители му, през една нощ успели да му дадат отпор и да го изгонят от града. Тази им победа съвпаднала с появата на зората. Не счели това за добро предзнаменование и приели символа във вид полумесец за увековечаване в памет на това знаменито събитие. Така този символ по наследство преминал у цезарите (които впоследствие станали императори на Византия), а после тях на Османците, които удържали победа над тях, после този символ се появил в страната на Казан».

Но символът може да е имал някакво регионално значение, което впоследствие да се е разпространило над по-широк кръг и напускайки територията на появата си да е загубил първичното си значение и да е започнола до му се търси второ.

Напр. е можел да означава при ползване на лунен календар, че това е време за молитва. Когато няма календар на компютъра и се ползва лунния календар, то е доста по лесно да се определи денят за молитва отколкото при ползване на слънчевия, където трябва отброяване. После когато това население приема исляма и петъка, то може да е продължило да поставя стария знак на молитвените домове, тъй като вече е започнало да го счита за обозначение на религиозна сграда. И разпространяването на символа в други места съвсем прекъсва корените с миналото и той добива нов смисъл.

Друго значение може да е да е, че полярната звезда е позволявала да се определя посоката от Медина към Мека, към която посока мюсюлманите е следвало да се молят, така както слънцето сочи изтока на християните. Днес разбира се има и такива чудновати екстри като молитвени килимчета за мюсюлманите с компас, но в миналото е било по-трудно. С разпространението на исляма вече градовете са били в различна посока от Мека и знакът е загубил значение на указател за посоката, а е започнал да се възприема като общ символ.

А доколкото най-често в украсата на джамиите полумесецът и луната са по куполите и минаретата, то може в началото да не е било луна, а дъга на черта, която е стилизирано изображение на човек молещ се с вдигнати ръце и да е обозначавало молитвеното място. Откъснат от традициите на създалата го местна среда обаче символът се разпространил с друго значение.

Та ето три възможности, които показват как символ създаден с цел да указва едно се е превърнал в символ на друго. За съжаление обикновено по-ранните образци често се оказват и от по-нетрайни материали, което пък често пречи да се проследи поне археологически генезиса на даден модел предмет.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Луна — постоянно используемый вместе со звездами религиозный символ, означающий власть ночных сил. Символизирует корабль, неутомимо несущий свет через тьму к рассвету. Луна связана, с одной стороны, с мировым яйцом, а с другой — с гробом.

Изображение Луны произошло от египетского иероглифа. Солнце и луна — симметрично по одному светилу с каждой стороны креста (солнце по правую руку Христа, луна — по левую) — являются постоянными элементами средневекового Распятия, хотя после XV в. встречаются редко. Их происхождение очень древнее: обычно солнце и луна сопровождали образы языческих солнечных богов Персии и Греции, что и перешло в раннее христианское искусство через праздник Рождества, перенявший существовавший тогда языческий обряд отмечать новое рождение солнца. В Откровении Иоанна Богослова луна изображена у подножия Девы Марии, а в Деяниях апостолов солнце и луна выступают в качестве основ нашего мироздания. Солнце и луна символизировали образное соотношение двух Заветов — Ветхий Завет (луна) может быть понят, только если он освещен сиянием Нового Завета (солнце).

Священный брак между небом и землей, с которого начинается генеалогия богов в различных теогониях, иногда трактуют как союз луны и солнца, в котором подчеркивается активный мужской характер солнца. Солнце отвечает за огненную активность и жизнь явленного мира, а луна, в которой преобладающим является пассивный женский аспект, рассматривается как проводник к скрытым, неявленным феноменам жизни и природы. Символика луны в своей пассивной женской отражательной способности связана с символикой зеркала, обладающего теми же свойствами.

Если в ряде древних традиций луна представляла женские божества или пассивный принцип творения, то в тевтонских, арабских и татарских мифах она олицетворяла мужское начало. У многих древних народов лунные боги были богами мудрости. Например, в Египте Тот-Гермес или Тот-Хонс был третьей ипостасью египетской троицы: бог солнца Амон, богиня неба Нут и их сын — бог луны Хонс. В Египте луна также ассоциировалась с Исидой и представляла андрогинное начало, так как Исида выступала воплощением "небесного гермафродита". Считалось, что при каждом периодическом "сотворении" Вселенной солнечный Осирис — первое проявляющееся божество — рождался на горе Синай, т. е. на горе Луны.

Исламская традиция рассматривает Луну как основного посредника между землей и другими планетами, и в этом качестве как силу, синтезирующую все аспекты интеллекта, явленные в планетарных сферах и архетипическом мире зодиакальных знаков. Ее число в исламской нумерологии — 7 — означает количество планетарных сфер и является четвертью от 28 дней лунного цикла.

Полумесяц был священным символом вавилонской и халдейской Астарты, египетской Исиды и греческой Дианы. Позднее использовался в символике, связанной с Девой Марией. В христианской мистике Мария с серпом означает женский принцип, приносящий свет во тьму ночи. Месяц использовался как символ безопасности в Византийской империи времен Константина. Затем символ был перенят турками после победы мусульман над христианами и использовался султаном как знак его могущества. Полумесяц стал символом ислама, противопоставленным кресту.

Открытая вверх дуга лунного серпа означает женское начало в мире. Опущенная вниз, перевернутая, являет собой чашу, из которой вытекает благодать. Ассоциируется с сосудом, чашей, в которую собирается эликсир жизни, проливающийся затем на землю, питая все живое. Серп нарождающейся луны обозначает и лунный день, и лунный элемент — серебро.

Источ.: Фоли Дж. Энциклопедия знаков и символов. М., 1997; Холл Дж. Словарь сюжетов и символов в искусстве. М., 1999; Энциклопедия символов, знаков, эмблем. М., 1999.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Преди известно време посетихме с брат ми военно историческият музей в Истанбул (за музея ще направим отделна тема). В края на обиколката имаше една зала с много картини изобразяващи величието на Османската империя...една от картините изобразяваше вечер, краят на битка, навсякъде имаше паднали убити врагове на турците и един (видимо техният водач) гледаше в една локва от кръв, в която се отразяваше полумесеца на луната и полярната звезда...

Това до колкото се някаква официална гледна точка на техните историци не мога да твърдя, но е факт, че тази картина заемаше огромно пространство на много видно място в края на музея...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Слънце и Луна са много по-стари символи (от езически времена и изобразяващи природни сили) от колкото полумесеца като ислямски или турски символ. Може да са заимствани, може битка на полумесец да е направена символ, незнам.

Това което знам, е че слънцето и луната са много стари символи, преди да е имало държавност евентуално.

То и Хитлер е заимствал свастиката, която също е много стар символ, но по-схватливите са наясно, че хитлеровата и индуистката свастика са две вече различни неща. Хитлер може да е заимствал и смисъла на символа, но със действията си го прави И символ на нацистите и отличава от индуиската (и още няколко религии).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Администратор

Защото той е символ на династията на османците.

Ето нещо при нас по темата: http://nauka.bg/a/защо-полумесецът-се-счита-за-символ-на-исляма

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...