Отиди на
Форум "Наука"

Какво да направим, ако намерим изхвърлен на брега морски бозайник


Recommended Posts

  • Потребители

Запролети се и повече хора ще прекарват свободното си време в разходки по плажове разни. Така че не е излишно да знаят какво биха могли да направят, за да помогнат на изхвърлен на брега китоподобен бозайник (в нашия случай това ще бъде делфин или муткур).

http://www.cornwalllife.co.uk/uncategorized/what-to-do-if-you-find-a-stranded-whale-or-dolphin-on-the-beach/

Разбира се, в България няма смисъл да чакате помощ, такава няма откъде да дойде. Няма изградена такава специализирана служба за реагиране в подобни спешни ситуации. Единствено на РИОСВ сте длъжни да звъннете, но ако животното е живо и прецените, че е възможно да му се помогне, игнорирайте ги и действайте. Защото в най-добрия случай служителите на РИОСВ ще пристигнат няколко часа след обаждането.

Използвам случая да поясня, че ценна информация може да бъде събрана и от изхвърлени на брега мъртви животни. В този случай сигнализирайте РИОСВ и при възможност се обадете на служител на Зелени Балкани, по чиято инициатива бяха проведени обучителни срещи за служители на районните инспекции и общински еколози, целящи да насърчат специалистите им да събират поне минимално количество данни от намерените трупове с научна цел.

Ето един такъв случай, при който туристи стават свидетели на излезли на брега делфини, мобилизират се, помагат им и ги връщат обратно във водата:

https://www.facebook.com/video.php?v=10151838587417813

Аз лично съм скептична по отношение на повечето посочвани като естествени причини за засядане на брега. Може би ще е полезно за всеки да знае, че за животни, които разчитат почти само на слуха си при възприемането на околната си среда, шумовото замърсяване е като превръзка през очите за шофьора на кола...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

Ужас!

http://nauka.offnews.bg/news/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_1/%D0%9C%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%86-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%84%D0%B8%D0%BD%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0_17433.html

"Мълчаливият" убиец на делфинчета

1439194146_9_559x*.jpg

Броят на изхвърлените от морето делфинчета по нашите брегове продължава да се увеличава. Какви са причините? Преки убийства, звукът от сеизмични изследвания, учения на военните? Така или иначе тези симпатични и интелигентни морски бозайници загиват масово по нашите брегове. А тенденциите са още по-тревожни.

Публикуваме статия от сайта koralbeach.com.

На плажа Корал, това лято морето започна да изхвърля мъртви малки делфинчета. Като в някакъв филм на ужасите, към края на всяка седмица, три пъти подред по 1. Но следващата седмица делфинчетата започнаха да излизат и преди края на седмицата - в сряда 3, в четвъртък 4, в доста разложено състояние, което говори, че вероятно всички те са следствие на някакво събитие случило се в морето преди определено време 10-20 дни. Започнаха да валят сигнали от всякъде. Арапя - 3, Шабла - 8, Крапец - 10... само в рамките на един ден..

..."

"... Много хора започнаха да спекулират, че вероятно заради бурното море делфинчетата не могат да оцелеят и т.н. - но нито морето е толкова бурно, нито пък това има някакво значение - все едно за нас когато духа вятър... Освен това защо само сега се случва това, след като правим редовни наблюдения на плажа вече повече от 10 години? И някак си горните хипотези не се вписват в това което се случва...

Ще перифразирам заглавието на една чужда публикация, която гласи: "Глухият делфин е мъртъв делфин" и оттук ще започнем нашето разследване по темата за мъртвите делфинчета.

В началото на декември 2014 г. (Решение № 808 от 4 декември 2014 година) правителството обяви нови процедури за търсене и проучване на нефт и газ в българската акватория на Черно море в блок 1-14 "Силистар" и блок 1-22 "Терес", съответно с площ площ 6893 кв. км и 4032 кв. км. На север от тях е блок "Хан Аспарух", който е и с много по-голяма територия - 14 хил. кв. км...

..."

"...

"Представете си експлозията на динамит в стаята, която живеете, на всеки 10 секунди, в продължение на дни и седмици" - казва Matthew Huelsenbeck, морски учен в Oceana. Ще добавя само коментар, че след първата експлозия, всичко в тялото ви се пръска.

Доказано е, че звуци над 170 децибела увреждат морските животни, а между 120 - 170 децибела могат да променят тяхното поведение. Звуци над 120 децибела представляват опасност за човешкото здраве. А какво ли са 250 децибела

..."

пп Още когато китовете заизлизаха да мрат "на сушата" се разбра (и го казахме!), че сонарите на военните с подводници са виновни, ама ... спекулации било, неграмотници сме били и други такива простотии. :fool:

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ъ, и този "евроатлантически консултант" се е бъгнал зарад летните горещини.

Още по-тревожна е ситуацията във връзка с изключително неблагоприятните условия на глобалните пазари. При тези ниски цени на суровия нефт, всички компании ограничават своите инвестиции, особено в рискови зони - каквито са дълбоководните сондажи. Разгръщането на тази негативна кампания, в навечерието на крайния срок за подаване на оферти по търговете за лицензиране на проучванията в блоковете Терез и Силистар, може да откаже и малкото, които са заявили предварителен интерес, компании.

Извинете, но каква е икономическата обосновка на добив на шистов газ или дълбоководни сондажи за нефт на българска територия или акватория, след като цената на петрола пада? С оглед на развитието на нещата около САЩ и Иран е напълно възможно цените на петрола и природния газ да се сринат още?!

С кой акъл тогава някой би тръгнал да се ръга да добива шистов газ или нефт в България?!? Освен ако не гледаме поредния епизод от сапунката "Кипърските офшорки"...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Виждам, че темата за мъртвите "малки делфинчета" и тук е актуална.

Веднага си личи, че тази публикация е от човек, кайто има някакви специализирани познания и е обяснил доста по-добре в какво се състои проблемът, вкл. и в липсата на по-точна информация за процесите, а без такава могат да се правят само спекулации. Пример за такива спекулации е статията от пост №2, където в крайна сметка се твърди нещо като безспорно, но без достатъчно сигурни преки доказателства, а само на базата на косвени и без да се отчитат и други вероятни хипотези.

Ето и една новина по друг проблем свързан с делфините

Акустичните репелентни устройства, или т.нар. пингъри, намаляват случаите на нападения на делфини и други китоподобни бозайници над даляновите рибарски мрежи. Това показват данните от пилотното проучване на Сдружението за дива природа "Балкани", проведено в периода април-юни 2015 г.
Щетите, които морските бозайници нанасят на мрежите, са в основата на "войната" между животни и рибари, която нерядко завършва със смърт на застрашените от изчезване бозайници. Сега от сдружението отчитат значително намаляване на щетите върху тези риболовни съоръжения, на които са сложени пингъри. Според "Балкани" поставянето на устройствата ще допринесе за опазването на популацията на делфините, като предотврати заплитането им в рибарските съоръжения.
"Балкани" е сравнило регистрираните щети върху даляните през периода от 2012 до 2014 г. и щетите за времето на действие на пингърите, като паралелно са отчетени и щетите върху даляните в района на проучването, които не са оборудвани с акустичните устройства.
Щетите на съоръженията за периода април-юни са намалели драстично. "За проучвания период са отчетени само 3 влизания на делфини в даляните, като 2 от тях са съпроводени с единични щети върху риболовните мрежи. В същото време даляните в района на проучването, които не са оборудвани с пингъри, продължават да търпят загуби и щети, причинени от делфините", посочват от сдружението.
За сравнение през 2012 и 2013 г. са отчитани почти всекидневни нападения на делфини и множество скъсани мрежи и загуба на улов. През 2014 г. честота на нападенията е намаляла, но въпреки това набези върху даляните е имало всяка седмица. Най-често щетите са причинени от морската свиня (муткур).
Получените резултати дават повече яснота за действието на пингърите като цяло както и за възможността за дългосрочното им използване в риболовната практика като метод за превенция на щети върху стопанския риболов в България. За по-категорични резултати обаче са необходими продължителни проучвания, които да затвърдят положителните на този етап резултати.
От Сдружение за дива природа "Балкани" са поставили пингъри на два даляна в района на Каварна и Балчик, като периодът е подбран така, че да съвпадне с началото на пролетния риболовен сезон. На рибарите са предоставени формуляри, с които да отчитат ежедневно резултатите от пилотното проучване – присъствие на делфини около даляна, регистрация на щети и др. Освен това експерти биолози са провеждали всеки месец наблюдения на място.
Проучването им е част от проекта "Делфини и хора – съжителство в морето", който има за цел чрез пилотно въвеждане на пингъри да се намалят щетите, причинени от делфини, върху риболова и риболовните мрежи. Освен това ще допринесе за опазването на популацията на делфините и ще предотврати заплитането на морските бозайници в рибарските съоръжения.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Веднага си личи, че тази публикация е от човек, кайто има някакви специализирани познания и е обяснил доста по-добре в какво се състои проблемът, вкл. и в липсата на по-точна информация за процесите, а без такава могат да се правят само спекулации. Пример за такива спекулации е статията от пост №2, където в крайна сметка се твърди нещо като безспорно, но без достатъчно сигурни преки доказателства, а само на базата на косвени и без да се отчитат и други вероятни хипотези.

Ето и една новина по друг проблем свързан с делфините

Доколкото разбирам - едната новина, "не пречи" на другата новина. :grin:

Физически - те се допълват, в смисъл, на една и съща технология "против" животните (не целенасочено, но така става на практика - "де го чукаш, де се пука!" :haha: ).

Тоест - всичко зависи от "дозата".

Ако е с малък интензитет лъчението - само локално ще прогонва... и е добре за "мрежите"... па и за бозайниците ... :grin:

пп Но, че звуковата вълна може да убива - е от отдавна доказано и за въздух, и е забранено като оръжие, доколкото съм чувал по информация, още от Татово време. :glare:

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Доколкото разбирам - едната новина, "не пречи" на другата новина. :grin:

Физически - те се допълват, в смисъл, на една и съща технология "против" животните (не целенасочено, но така става на практика - "де го чукаш, де се пука!" :haha: ).

Тоест - всичко зависи от "дозата".

Ако е с малък интензитет лъчението - само локално ще прогонва... и е добре за "мрежите"... па и за бозайниците ... :grin:

пп Но, че звуковата вълна може да убива - е от отдавна доказано и за въздух, и е забранено като оръжие, доколкото съм чувал по информация, още от Татово време. :glare:

...

Не пречи! Защото едното се основава на проучвания, а другото е хипотеза, която топърва трябва да бъде доказана като единствена причина за смъртта на делфини по нашето черноморие.

Наука се прави с проучвания, а другото е гадаене - може да е вярно, а може и да не е, за да стане наука трябва да се докаже. :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не пречи! Защото едното се основава на проучвания, а другото е хипотеза, която топърва трябва да бъде доказана като единствена причина за смъртта на делфини по нашето черноморие.

Наука се прави с проучвания, а другото е гадаене - може да е вярно, а може и да не е, за да стане наука трябва да се докаже. :post-70473-1124971712:

Така е!

Но, ние (хората) - прекаляваме! Изпускаме края - докъде ще стигне дадена дейност - и ... все действаме от подир! :grin:

Когато нещо се докаже, то минава в категорията "знание". И е само част от науката... и е променлива част, защото науката си има методи за развитие. В развитие - "знанието" става повече и се уточняват - ГРАНИЦИТЕ на приложения на знанията.

Науката - това прави - търси граници. С предположения (работна хипотеза/и), експерименти към проверка, записване на факти от тях - анализ и тълкуване!!!

Ама технологията не признава граници. Защото - не е наука, а само знания и то - твърде ограничени! (в повечето случаи - популярно - гаражна дейност! :grin:, крадено, недоизкусурено - пара да пада, а пък - майната им на ... останалите гадини! :harhar: )

Има и наукоемки технологии (вакуумните технологии, например, хим-инсталации, атомни централи и мн. други). Ама пак в полза на парата - един път осъществени и ... си гонят кадрите за развойна дейност. Карат я само на търговия, до тотално похабяване. На всичко, демек. В това число и на ресурси. Накрая - и специалистите вече не са!.. наоколо. :haha:

Е, за да се докаже вреда - трябва ли да повредят животинките тотално, че чак тогава, да ревнем - даказано е вече! :fool:

По добре - да я има алармата, дори и спекулативна (но насочваща към повредата), та да се спре! и да се направи официално проучване - кое, доколко влияе.

...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...