Отиди на
Форум "Наука"

Гъсеници зомбират мравки


Galahad

Recommended Posts

  • Потребители

Гъсеници ”зомбират” мравки и ги превръщат в свои слуги

По-рано се смяташе, че ларвите на японската пеперуда Narathura japonica се спасяват от хищните паяци и оси като дават захарни сокове на мравките Pristomyrmex punctatus, за да ги защитават. Учените досега смятаха, че наблюдават пример за взаимоизгодна симбиоза, но Масару Ходзо от университета в Коби обърнал внимание, че около гъсениците винаги се намират едни и същи екземпляри. Нещо повече, мравките-бодигарди престанали да търсят храна и не се връщали към местообитанията си.

.....

Други биолози пък възразяват: ако в отделяните от гъсениците сокове се съдържат достатъчно хранителни вещества, това напълно може да компенсира изразходваната от мравките енергия за денонощната охрана на „стопаните” им.

Едно откритие, което май ще се окаже по-интересно с повдигнатия дебат за това, що е то симбиозата. Дали това е сделка, участниците в която си разменят равностойни неща или едната страна може да извлича по-голяма полза от другата?!? А изглежда информацията разбунва и духовете заради идеята за опорочения свободен избор на мравките и използване на "нерегламентирани средства" за да се подтикне някой да прави нещо независимо от това дали го желае. Във всичко това обаче хубавото е, че както и да бъде оценено от научния свят и останалите, то природата е такава и няма да се промени, заради хорското мнение. Втори е въпросът дали няма да се помисли откритието да се ползва за промяна на човешкото мнение или по-скоро да се търси начин хората да изпълняват без да могат да имат свое мнение.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Дефинициите са, за да може елегантно да се измъкваме от някои проблематични взаимоотношения ( в случая ). Макар, че в конкретния случай не виждам никакво противоречие - всичко това е симбиоза. Дали ще е паразитизъм или мутуализъм все са симбионти. Не си мислете, че учените са в шаш и паника, подобни случаи не са един и два. Просто в случая се ревизира какво точно се случва.

 Понякога дори не може да се определи дали дадена симбиоза е паразитизъм или мутуализъм - две от междувидовите отношения, които принципно са противоположни. Примерно при лишеите, които обикновено се дават за пример като мутиалистични симбионти има доста видове, при които отношенията са по- скоро като паразит с гостоприемник. Или да вземем за пример може би най- ключовите за живота на земята симбиози- митохондриите и хлоропластите. Много е вероятно малките прокариотни клетки предшественици на митохондриите и хлоропластите да са действали като паразити в по- голямата еукариотна клетка, за да се превърнат после в ключови органели на самата клетка, без които живота на земята такъв какъвто го познаваме днес би бил немислим. Просто и самите взаимоотношения еволюират, а и при различни организми могат да бъдат много различни, както и при различни състояния на организма също може да скочим от едната крайност до другата. Примерно  доста нематоди не могат да оцелеят без една малка бактерия - Wolbachia , която обаче е фатална за много членестоноги , а при други дори изменя пола към женски ( или убиват мъжките ), което е по- изгодно за бактерията, защото се предава чрез яйцата в следващото поколение.

До скоро се смяташе, че вирусите могат да нанасят само вреди на своя гостоприемник. Сега обаче и това се ревизира - много вируси са интегрирани в геномите на живите същества и са ключови както за развитието им така и за еволюцията им.

Всичко около нас е симбиоза!

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...