Отиди на
Форум "Наука"

Откриха бактерия на Витоша, която е по-ценна от злато


Recommended Posts

  • Администратор

Защо ми звучи като нещо да не е точно така? 

Наши и японски учени са открили случайно безценна бактерия, която може да промени световната медицина. Тя се нарича лептотрикс и се твърди, че е по-ценна от златото. Нейн продукт се използва за създаването на биочипове.

"Още сме съвсем в началото, но ако успеем да създадем биочип, той ще може при имплантация да възстанови зрението или да вдигне на крака инвалид с прекъснати нервни връзки на гръбначния стълб", обясниха учени от Института по електроника към БАН и Биологичния факултет на Софийския университет, цитирани от "Телеграф".

Бактерията намира приложение и при ранна диагностика на ракови заболявания с ядрено-магнитен резонанс. Освен това произвежда пигменти, които могат да се използват за производство на биогрим за дамите и помага за откриване на тежки метали в замърсената вода. Бактерията е открита съвсем случайно в близост до хижа "Алеко" на Витоша, разказва проф. д-р на техн. науки Иван Недков от Института по електроника.

През 2005 г. институтът обменя опит с японски учени. При една от срещите българските учени предлагат да се разходят до Витоша. Там един от японските учени, изучавал дълго време въпросната бактерия, я открил в планинските потоци.

Лептотрикс е невидима за човешкото око, но произвежда нанотръбички, които, когато се наслоят, създават типично червеникава утайка върху чешмата или водата в потоците. По този начин японецът я намерил на Витоша. Тя обича да се възпроизвежда в чисти водоеми.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081839 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Ами ето някои факти:

1) Името Leptothrix е дадено от Kützing през 1843, и след това има още един куп видове (с цялата условност на понятието "вид" при бактериите) описани:

http://www.bacterio.net/leptothrix.html

2) Има два секвенирани генома в базата данни на NCBI:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/assembly/?term=leptothrix

3) И 187 статии индексирани в PubMed

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Leptothrix

Така че не можем да говорим за ново "откритие". Просто са я намерили на Витоша. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хубава темичка, значи тук става въпрос за представители на род Leptothrix( интересното е, че един негов представител-  Leptothrix vaginalis, обитава женското влагалище при човека- цък тука: http://www.pathologyoutlines.com/topic/cervixcytologyleptothrix.html ), които метаболизират железни окиси( също и манганови) и обитават по-застояли части на потоци в области с високо съдържание на споменатите окиси. Т.е., области с наличие на железни руди( и не само). 

https://en.wikipedia.org/wiki/Leptothrix (това е линкът към Уикипедия, но информацията вътре не е съвсем пълна и точна!) 

Тези бактерии далеч не са уникални само за БГ, точно японците всъщност първи са започнали изследванията с материал от Япония. Нашите просто са успели да се присламчат и са установили наличието на тези бактерии и в БГ, което не е новост, впрочем. Това, което е обект на интерес в случая, са продуктите от метаболизма на тези бактерии- железни наночастици със сериозни потенциални приложения в микроелектроника, медицината, устойчивите механични покрития( особено там) и подобни. 

Ето тук има малко повече информация: https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Leptothrix

 и тук: http://www2.gli.cas.cz/lesnipotok/lepto.htm

Това са статии за тях( за който има интерес): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC281433/

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0017769

http://ijs.microbiologyresearch.org/content/journal/ijsem/10.1099/00207713-46-1-173?crawler=true&mimetype=application/pdf

И малко снимки на "заразени" водоеми( тук е мястото да спомена, че където в по застоялите части на поток или подобно се наблюдава червеникав слузест налеп върху горния слой тиня, това са тези наши "познайници", червеният слой е резултат от жизнената им дейност):

10122004-20VRweb.jpg

Leptothrix discophora over Leptothrix ochracea in the Vermilion River, October 12, 2004, 6:01 P.M.  Източник:lindagrashoff.com

 

08312010-080VRweb.jpg

Iron Bacteria in the Vermilion River, August 31, 2010, 10:57 A.M. Unmanipulated photograph, 2010   Източник:lindagrashoff.com

Leptothrix_discophora_oil_film.JPG

Leptothrix discophora oil film От:  commons.wikimedia.org

09272014-schoepfle-garden-203.jpg

Leptothrix discophora of Late September   lindagrashoff.wordpress.com

L.ochracea533x400Foster.jpg

Leptothrix ochracea colonies in water. Photo credit: USGS   microbiology.usgs.gov

Leptothrix_in_ditch.jpg

Източник: de.academic.ru

febact3.jpg

www.splammo.net

Resize%20of%20DSCN5384.JPG
Местността тук се нарича Bukovy potok в Чехия. Освен лептотрикси в плаката присъстват и други желязоокисляващи бактерии (FeOB) от род Gallionella. www.gli.cas.cz

Eisenbakterien8529.jpg

www.plingfactory.de

febact2.jpg

Това го слагам заради изкуствено отглежданата колония в дясно. www.splammo.net

И понеже лептотриксите не са единствените железноокисни бактерии, отново линкове към Уикипедия: https://en.wikipedia.org/wiki/Iron_bacteria  , https://en.wikipedia.org/wiki/Acidithiobacillus

Извинявам се, ако размерите на някои фотоси са твърде големи. 

 

Редактирано от kall
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
On 10/30/2015, 11:31:20, П. Теодосиев said:

Защо ми звучи като нещо да не е точно така? 

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081839 

 

Какво точно означава това нещо "биочип, той ще може при имплантация да възстанови зрението или да вдигне на крака инвалид с прекъснати нервни връзки на гръбначния стълб"??

In molecular biology, biochips are essentially miniaturized laboratories that can perform hundreds or thousands of simultaneous biochemical reactions. Biochips enable researchers to quickly screen large numbers of biological analytes for a variety of purposes, from disease diagnosis to detection ofbioterrorism agents

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...