Отиди на
Форум "Наука"

Как очаквате да еволюират технологиите


Recommended Posts

  • Потребител

В тази тема ми се иска, малко в ролята на Марк Твен, да споделим как си представяме, че ще се промени света. Има много проблеми и следователно много решения, които да се намерят. Най-големият проблем за мен е ограниченото време като цяло - човешкия живот, така че всичко, което би могло да удължи съзнателната му и свободна от задължения употреба е цел номер 1. Това за мен преди всичко е свързано с намаляване времето за учене, за хранене, за поддържане на здраво и работоспособно тяло, за сън и за пътуване, с изричната забележка, че следва да се брои единствено, когато не е за сметка на качеството. Количество за сметка на качество не е еволюция, а упадък.

Има много примери, но един на примависта, за който се сещам бе от 2004 г. Изразих предположение, че софтуера ще стане универсален и няма да има много програми, всяка от които за отделна задача, а ще има програми-конгломерати, които да вършат всичко. За моя изненада моето прозрение не беше класифицирано като логично от шефа ми, които иначе е много добър компютърен специалист. Изглежда понякога очевидното е очевидно само за единиците, така че да споделите вашите виждания би могло да обогати останалите. Не след дълго се появиха универсалните плейри за музика и видео, програми, които "ядат" всевъзможни формати и и "магиите" на конвертиране между програми на конкуриращи се фирми, създаващи предумишлено несъвместимости, станаха нещо просто и лесно.

 

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

накратко - кибернетиката и генетиката ще просперират. Полулегалните, а впоследствие легалните евгенетични експерименти ще създадат 'идеална' прослойка от общество на генетично модифицирани хора, дълголетни, без вродени дефекти. На практика смъртта ще бъде елиминира за тези, които могат да си позволят цената да си бездефектен. Ще бъде създаден и изкуствен интелект, който ще управлява живота и ще задоволява потребностите на потъналите в райско блаженство господари, които ще станат напълно зависими от технологиите. Разделението между бедни и богати страни, между бедни и богати хора ще се увеличи. С увеличаването на броя на населението и намаляването на природните ресурси ще се изострят социалните противоречия и ако човечеството не се затрие от глобална ядрена война, ще имаме глобално, тоталитарно и напълно антиутопично общество, разделено по социален /а с времето превърнал се в кастов/ признак. Всяка каста ще има различен достъп до необходимите условия на живот и информация /която ще е още по-жизненоважна/, и ще бъде безпощадно манипулирана.

Разбира се е възможен и по-минорен, но по-логичен вариант - новите варвари в лицето на арабски и африкански емигранти ще пометат западната цивилизация, която както показват последните събития явно няма потенциала, а и желанието да ги асимилира. И историята ще се гмурне по нова спирала и цивилизацията ще навлезе в нови тъмни векове.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всъщност втория по важност проблем след ограничения живот бих определил като недостига на енергия. Обаче нима него смяташ за нерешим, а дълголетието смяташ, че може да прерасне в безсмъртие? И след като енергията би могла да стане практически безплатна, то понятието за бедност би изчезнало. Всеки би могъл да си позволи децата му да нямат ефекти и да наследят най-добрите родителски, а и не само, гени.

Замисляйки се обаче в исторически план, че почти всички войни са водени за ресурси, питам се дали това би създало вечен мир? Едва ли, предвид ненаситната човешка същност. При достатъчно време и условия за живот и учене, би се получило общество далеч по-умно от настоящето. Дори да допуснем, че по някакви причини ще има хора, които ще останат мързеливи и глупаво (макар специално мързелът от гледна точка на психологията да се разглежда като разстройство, болест, защото не е естествено състояние), то пак ще имаме огромен брой от гении. Нещо като да имаш 20 комшии в блока с интелекта на Айнщайн. И каква ще е тяхната мотивация да живеят е най-неясната неизвестна. Една евентуална надпревара от типа "кой е по-умен" би могла да е далеч по-разрушителна от това днес двама души да се сбият на пътя и най-много да си счупят някой зъб.

Говорейки за възможността всеки да достигне до огромна интелигентност, възможно е тези индивиди да надраснат моралът и всичко научено, т.е. да бъдат толкова добри психоаналитици на себе си, че да бъдат неподатливи на чуждите очаквания и желания при формирането им като единици на обществото. А е възможно тъкмо това интелектуално израстване да провокира инициирането на морални задръжки. Във всеки случай масовото поумняване на обществото е равносилно на нещо като в детска градина да бъдат раздадени заредени калашници на всички деца, където и най-малкото движение с пръст би могло да има фатални последствия.

Наличието на изкуствен интелект също е много интересна тема за разсъждения. Наскоро излязоха 2-3 филма на тази тема, където в общи линии глупавата "машина" се оказва много лоша, обаче проста и бива унищожена. Според мен наличието на интелект и самосъзнание на първо място се върти върху желанието за живот и един изкуствен интелект, който умее да се самообучава (защото като обем на информация има отдавна машини превъзхождащи всеки човек) би се застраховал срещу всяка форма на човешка съпротива. Такъв интелект би изчислил всяко възможно агресивно човешко действие, даже и невъзможно и да се спре с остроумни холивудски трикове би било нелепо. Не виждам как човек би могъл да бъде безсмъртен, в крайна сметка в него протичат процеси на стареене още от раждането, но за интелект, който няма физиология - да. Не мисля, че форми на робство от машините имат някакъв смисъл. Това са човешки страсти. Изкуствен интелект, който знае това, което знае една държава наведнъж, не би се занимавал с такова дребнолепие.

Всяка среща на високо развита цивилизация спрямо примитивна е пагубна за по-слабо развитата. Така се избива коренното население в Америките, в Австралия и т.н. В общи линии, ако една цивилизация е достигнала до нивото да се придвижи до друга, то тя е способна и да я унищожи, при това, нещо важно - с лекота! За това и информацията запратена от Вояджър в небитието за мен е някакъв абсурден зов към самоубийство. Та когато имаме хора, които живеят 300 години, с идеалните (превъзходни по-точно) гени, тогава унищожаването на населението, неприминало евгеника може да е мисъл минаваща веднъж на 100 години, но лесна за прилагане за 1 минута. Примерно пускането на вирус, който да унищожи всичко за ден.

Любопитна тема за разсъждения за мен е какъв всъщност ще е мотива за живеене. С други думи какви цели биха си поставяли супер интелигентни хора, с безкрайно дълго свободно време и неограничен лимит от енергия? Със сигурност употребата на наркотици без странични действия би станала нещо обичайно, както сега се пие кафе, даже както сега се пие вода. И все пак как се забавлява създание, което няма комплекси, това е много интересно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

пак се стига до въпроса държи ли ни да имаме технологиите, които постигаме. и какво всъщност правим с тях. и дали ни помагат или ограничават. 

последния абзац на ворфи. не може да се реши без знанието какво е човека. ако все още държим на парадигмата че сме някаква еволюирала форма на материята, ще се окажем във вечното противоречие да боравим с технологии за надмощие и убиване. и на ограничения в ползването им. т.е. всеки напредък в технологиите ще носи по- силна съпротива. тази съпротива се преодолява с контрол. напр.шофьорска книжка. а за контрол се искат ресурси. т.е. всеки напредък ще ни струва все по-скъпо (не само в пари). и при загуба на контрол - сакътлъци. така ние винаги се движим около точката на равновесие. войните и катаклизмите са начина да "подтискаме" напредъка. или да си плащаме пиенето/напредъка.

а за да си живеем пълноценно не ни трябва технология. както и не ни трябват лачени обувки. но докато лачените обувки са ни важни - така ще е.

вече ни трябва скок в парадигмата, в това кои сме и за какво се борим. ние не сме нашите лачени обувки. 

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Човешкото общество е йерархично, така че винаги ще има разделение, независимо дали ще има достатъчно ресурси или не. Такава ни е природата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Принципно хората вече са оформили насоката в която ще се развиват технологиите, като тя е описана в научнофантастичните филми - роботи изглеждащи и функциониращи като хора, изкуствени органи в човешкото тяло, някакви летащи лични превозни средства, войни само с дронове и роботи, изкуствен интелект, война между хората и изкуствения интелект, завземане на друга обитаема планета и т.н. Хората пък ако успеят да се преборят с разните му там вредни за човечеството фармацефтични и други корпорации могат да удължат живота си и да достигнат до здравето и физиката на Максим Камерер. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

sirius, забрави ресурсите. Всичко край нас е енергия. Рано или късно ще научим как да я овладеем и тогава всичко ще е възможно. Никой няма да ходи на работа. Роботи и машини ще вършат всичко. Това не е фантастика. И сега машините правят почти всичко - от храна, до мебели и самолети. Просто когато добива на енергия падне почти до без пари тогава лимита няма да са ресурсите, планетата ни или времето ни, а единствено фантазията ни.

Тогава, както казва Last roman пак ще има разделение, но не мисля, че ще е на бедни и богати. Това е нащия начин на мислене изграден от вечни лишения, научени на цената на пропуснатата възможност, на евтино и скъпо.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Айде да не е на бедни и богати, а на информирани и дезинформирани /което принципно е същото/. Процесът се наблюдава и сега.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А, вярно, андроидите ще бъдат ползвани освен за работа и за секс. Това е важно, защото ще промени социалното поведение. И износването на плода от жените също е нещо, което ако имат възможност биха избегнали, така че най-вероятно това ще се преустанови. И сега като ги слушам как нямало да кърмят, да не си развалят бюста...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Обаче за мен времето продължава да си е основния проблем, а някак много наивно го прескачате. Максим Камерер, безсмъртие... Чел съм, че човешкото тяло е пригодено да живее 120 години, а всичко по-рано е от неправилен (неоптимален) начин на живот. Но повече от 120 години не може. И да се кърпи с органи, пак тялото ограничава. Щом ще имаме развита евгеника, то поне за една каста може да се помисли да съществува само от мозък, без останалата част от тялото, с идеята да се достигне максимално дълъг живот и съответно достигне до нови нива на интелект. Както и сега има опит за обратното - тяло без мозък, за да се избегне моралния казус.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Просто генетично ще се елиминира програмираната клетъчна смърт /резултат от скъсяването на теломерите/. Така човек ще живее доста по-дълго.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"...остаряването е в резултат от натрупване на увреждания в клетките на тялото поради загуба на тяхната способност да копират точно ДНК на клетката-майка във всяка нова клетка при деленето им. ДНК-грешките се натрупват и водят до промяна във функционирането наклетките.В течение на времето акумулираните увреждания достигат ниво, при което се проявяват физически, като например бръчки и отпускане на кожата, влошаване на физиологичните функции и метаболитните процеси, които постепенно прогресират и водят до развитието на характерните за остаряването болести"

Не съм запознат с материята и теломерите, но може ли да се извършва копиране на ДНК на такова ниво, така че да няма грешки?

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може би не написах правилно заглавието. Исках да си пишем за всичко, което ще промени човешкия живот.

Във връзка с пестенето на време смятам, че е крайно време да се създадат течни храни. Вместо два часа дъвкане, късане, рязане, совалки с вилици, гребане, сервиране, всичко би могло да се замени с една каничка съдържаща всички витамини, правилната пропорция хранителни вещества, отсъствието на всякакви отрови получени при готвене и прекомерни дози, която да се надигне за 30 секунди. Времето за:

  • пазаруване (включвам и примитивната употреба на монети и банкноти)
  • мъкнене на храна
  • готвене
  • сервиране
  • миене на посуда
  • и хранене ни отнема години съзнателен живот. Само 2 часа дневно, ако е консумацията, то значи един българин губи средно 53 000 часа в това!!! Дали защото сме закърмени с идеята, че яденето иска време, дали защото сме привикнали с този навик и го приемаме за нещо тривиално, дали защото не си даваме сметка колко вира се пълнят капка по капка, за този проблем (за мен е проблем) решение още няма.

А решението на този проблем:

  • би оползотворило и много храна, която се хвърля
  • би оптимизирало и качествено и количествено изхранването на бедните страни
  • би спестило несметни богатства влагани в лекарства
  • би увеличило неимоверно много трудоспособността, физическото и психическото здраве и дълголетието, изобщо качеството на живот

ПП: Всъщност единствения аргумент "за" традиционното хранене е удоволствието от него - дозите допамин, които се отделят при засищане. Това е и причина много хора да се пристрастени към храненето, което знаем до какво води. Разбира се това няма да е на дневен ред, когато започне употребата на безвредни дроги, на фона на които яденето ще бледнее.

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Грешки винаги има, затова си съществуват ензими репаратори, които ги отстраняват. Проблемът е, че в клетките е заложено определено количество деления, след което те умират. При туморните клетки този контрол не съществува. Така че ключът към разгадаването на безсмъртието е да се елиминира скъсяването на хромозомите.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

също да напомня и за CRISPR - метод за поправяне на ДНК и елиминиране на вродените генетични заболявания, който в момента дава многообещаващи резултати при опити с животни /а в бъдеще вероятно ще бъде тестван и на хора/:

http://www.origene.com/CRISPR-Cas9/?gclid=Cj0KEQiA2b20BRDj4buduIG-y9EBEiQAhgMGFdbeGdwxbLO2PggOsD_LCrvB_j-nOxNzj-71TU3sxx0aAurl8P8HAQ

 

 

 

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 2 часа, vorfax said:

Може би не написах правилно заглавието. Исках да си пишем за всичко, което ще промени човешкия живот.

Във връзка с пестенето на време смятам, че е крайно време да се създадат течни храни. Вместо два часа дъвкане, късане, рязане, совалки с вилици, гребане, сервиране, всичко би могло да се замени с една каничка съдържаща всички витамини, правилната пропорция хранителни вещества, отсъствието на всякакви отрови получени при готвене и прекомерни дози, която да се надигне за 30 секунди. Времето за:

  • пазаруване (включвам и примитивната употреба на монети и банкноти)
  • мъкнене на храна
  • готвене
  • сервиране
  • миене на посуда
  • и хранене ни отнема години съзнателен живот. Само 2 часа дневно, ако е консумацията, то значи един българин губи средно 53 000 часа в това!!! Дали защото сме закърмени с идеята, че яденето иска време, дали защото сме привикнали с този навик и го приемаме за нещо тривиално, дали защото не си даваме сметка колко вира се пълнят капка по капка, за този проблем (за мен е проблем) решение още няма.

А решението на този проблем:

  • би оползотворило и много храна, която се хвърля
  • би оптимизирало и качествено и количествено изхранването на бедните страни
  • би спестило несметни богатства влагани в лекарства
  • би увеличило неимоверно много трудоспособността, физическото и психическото здраве и дълголетието, изобщо качеството на живот

ПП: Всъщност единствения аргумент "за" традиционното хранене е удоволствието от него - дозите допамин, които се отделят при засищане. Това е и причина много хора да се пристрастени към храненето, което знаем до какво води. Разбира се това няма да е на дневен ред, когато започне употребата на безвредни дроги, на фона на които яденето ще бледнее.

Няма да стане докато сме хора и докато някакво сериозно бедствие не ни изправи пред такъв избор.

Ти още малко ще искаш и от секса да се откажем.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Vorfax,

Струва ми се че си от най подходящ (доколкото те познавамот тук) за пилотирана мисия до Марс.

 

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

пускаме го да сади компири;)

Иначе, да това си мислех и снощи - единственият шанс на човечеството да изостави предразсъдъците и стереотипите си е или генетична манипулация /и създаване на свръхчовек/, или да напусне планетата и да колонизира други светове /а защо не и двете/.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Понеже се спомена за отказване от секс и за андроиди за тая цел- последното е съвсем вероятна тенденция, която ще доведе до увеличение на асоциалното поведение. Така де, с андроидите човек би могъл да прави каквото си иска, а и ще се спестяват всичките болки, неприятности и усилия при реалното общуване с истински човешки същества. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

абе всичко ще приключи с чип в мозъка и при евентуален срив в технологиите сума ти роботизирани хора ще измрат, защото няма да знаят какво да правят със себе си извън виртуалната реалност :) 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 32 минъти, Last roman said:

абе всичко ще приключи с чип в мозъка и при евентуален срив в технологиите сума ти роботизирани хора ще измрат, защото няма да знаят какво да правят със себе си извън виртуалната реалност :)

Направо ще създадем Матрицата - чрез електроди в главите ни се подава изкуствено генерирана виртуална реалност, която за нас е неразличима от истинската, хранителни разтвори посредством системи към кръвообръщението ни и пей сърце.. И в някоя по-следваща година може доста органи по телата да закърнеят и да сме нещо като плужеци в темперирана банка с хранителен разтвор... Тежко ни и горко ако системата дето управлява всичко това се срине. Или стане умна и самоподдържаща се, преследва нейни цели и или ни зароби някак, или да стигне до извода, че сме паразити...

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако ще е "умна" системата, няма как да не стигне до тоя извод ;) още веднага след като я задействат.
По-добре е да помислим как да решим проблемите на реалния свят без да се набиваме в подобен виртуален.
Що се отнася до безсмъртието то освен, че е невъзможно е и безмислено, като се пренаситиш на всичко накрая доброволно ще направиш избора на шотландския боец.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Изтребала ми е Алфа Центавър :)

Също така не разбирам какъв ще е плюса да се борим за един бъдещ свят, в който няма да работим, ще се храним на системи и ще плющим порно роботи :) 
За какво ни е това? - Според автора - за да спестим време така.
А това време за какво ни е? - За да продължим и през него да се храним на системи и да плющим роботи :))
А да - и за да можем един ден да стигнем до Алфа Кентавър и със съжаление да открием, че там няма нито системи нито роботи :(

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе тая идея за порно роботите не е никак зле.:)

Иначе то хубаво удължаване на живота и такива неща, ама с тея супер чупливи тела кво ще правим? Освен ако не станем като върколака от Х-Мен, то всяка случайно паднала тухла четворка върху главата все още си остава кофти заплаха.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...