Отиди на
Форум "Наука"

Алберт Айнщайн


Apofis

Recommended Posts

  • Потребител

Алберт Айнщайн

Алберт Айнщайн е роден в Улм, Германия, на 14 март 1879 година. На 15-годишна възраст той напуска училище, тъй като не харесва дисциплината и зубраческата система там. През 1896 година влиза в Политехническия институт в Цюрих, Швейцария. При завършването му през 1900 г., поради неразбирателство с професорите си, той не се сдобива с университетско място.

През 1901 година получава Швейцарско поданство. Две години по-късно след множество разочарования получава работа в Швейцарското бюро за патенти в Берн. Оженва се за своя бивша състудентка Милева Марич, от която има двама синове, но бракът им завършва с развод по взаимно съгласие през 1919 година.

Междувременно още в 1905 година неговият гений се проявява с пълна сила. Теорията на отноосителността е само едно от няколкото значителни негови открития по това време.

Той напуска Бюрото за патенти през 1909 година, след това напредва бързо и през 1914 година достига авърха на кариерата си, като става редовен член на Кралската пруска академия на науките в Берлин.

Като швейцарски поданик той не взема участие в Първата световна война, избухнала през август 1914 година. През същата година Айнщайн излага своя основен труд - общата теория на относителността. Пет години след това става световноизвестен с практическото и потвърждаване. През 1921 получава Нобелова награда по физика.

Когато нацистите взимат властта в Германия в началото на 1933 година, Айнщайн се намира в Съединените щати. Известността и смелите му изявления предизвикват в родната му страна нападки както срещу него, така и срещу неговите теории. Айнщайн никога повече не се завръща в Германия. Още с идването си в Съединените щати постъпва във факултета на новооснования Институт за съвременни проучвания в Принстън, Ню Джърси, където остава до края на живота си. Умира на 18 април 1955 година.

Ето някои от неговите безценни мисли, извадени от писмата му до различни хора:

Не забравяйте, че тези, които са по-чувствителни и благородни, са винаги сами - това е необходимо - и поради това те могат да се наслаждават на чистотата на своята собствена атмосфера.

С увеличаването на моята известност аз ставам все по-глупав, което, разбира се, е обикновено явление. Съществува прекалено голямо несъответствие между това, което си, и онова, което хората мислят, че си. Или поне това, което казват, че мислят за теб. Но всичко трябва да се приема с чувство за хумор.

Една студентка от Вашингтон му пише, като споменава между другото, че по математика е под средното равнище и трябва да работи по-усилено в сравнение с колегите си. Отговаряйки и, Айнщайн споделя следното:

" Не се вълнувайте от затрудненията си по математика. Мога да Ви уверя, че моите са далеч по-големи."

Тема, разработвана в клас:

Моите планове за бъдещето

"Щастливият човек е прекалено доволен от настоящето, за да мисли много за бъдещето. От друга страна обаче, именно младите обичат да се отдават на дръзки проекти. Освен това, съвсем естествено е един сериозен млад човек да създаде за самия себе си, доколкото може, точна представа за целта, към която се стреми ..."

Що се отнася до работата ми, въпреки обещаващото начало, сега напредвам бавно и трудно. Във фундаменталните изследвания във физиката ние се движим пипнешком и никой няма доверие в онова, което другият, изпълнен с големи надежди, прави.

Моята научна работа се обосновава единствено от неудържимия ми копнеж да разбера тайните на природата и от никакви други чувства. Любовта ми към справедливостта и стремежът ми да допринеса нещо за подобряване условията на човешкото съществуване са съвсем независими от моите научни интереси."

Колко жалък е физикът-теоретик, когато се изправи пред Природата - и пред студентите си!

О, младост! Знаеш ли, че твоето поколение не е първото, което е бленувало за живот, изпълнен с красота и свобода? Знаеш ли, че всички твои предшественици са имали същите стремежи и са станали жертва на страха и омразата? Знаеш ли също, че всички твои пламенни желания могат да бъдат осъществени само ако ти успееш да постигнеш обич и разбирателство с хората и животните, и растенията, и звездите, така че всяка радост да стане твоя радост и всяка болка - твоя болка? Отвори очите, сърцето и ръцете си и не поглъщай отровата, която твоите предци така жадно изсмукаха от Историята. Едва тогава цялата земя ще бъде твоя родина и твоят труд и усилия ще създават блага.

Нищо истински ценно не може да бъде постигнато в резултат на амбиция или обикновено чувство за дълг. То може да бъде постигнато само чрез любов и преданост към хората и към действителните неща.

Науката е великолепно нещо, ако човек не е принуден да изкарва хляба си чрез нея. Всеки трябва да печели препитанието си, след като избере професия, за която е сигурен, че е в състояние да овладее. Само когато не сме длъжни да даваме отчет някому, можем да намерим радост в научните занимания.

През по-голямата част от времето ние, хората, живеем с лъжливото чувство за сигурност и удобство в едно привидно познато и сигурно физическо и човешко обкръжение. Но когато обичайният ритъм на ежедневието бъде нарушен, ние разбираме, че сме като корабокрушенци, които се опитват да пазят равновесие на една жалка дъска сред открито море, забравили откъде идват и незнаейки накъде отиват. Но след като веднъж завинаги се примирим с този факт, животът става по-лесен и не ни очакват повече разочарования.

Не вярвам аз на думичката "ние",

не може тя двамина във едно да скрие.

Зад всяко разбирателство стои

дълбока бездна , скрита от очи.

За да бъде човек безупречен член на стадо овце, трябва преди всичко той самият да стане овца.

post-36-1135970439_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...
  • Администратор

Алберт Айнщайн Част 1: До 1905 година (включително)

Цялата статия: http://nauka.bg/a/

БЕЛИТЕ ХРОНИКИ НА ВИТАНОВ
Хроника №6: Алберт Айнщайн
Част 1: До 1905 година (включително)

Няма никакво съмнение, че пред нас стои безумна теория. Въпросът е, дали е достатъчно безумна, за да бъде правилна.

Нилс Бор

Природата и нейните закони били покрити с тъмнина. Бог казал: „Да бъде Нютон!” И се явила светлина. Но не за дълго. Дяволът отвърнал: „Да дойде Айнщайн!” И всичко отново потънало в тъмнина. 

 

1.jpg
Фиг. 1. Старият Улм
 
И тъй, пътешествието ни този път тръгва от южна Германия в средата на втората половина на 19-ти век. Там, в Швабия, се намира едно тихо германско градче, наречено Улм (фиг.1).  От време на време тишината била нарушавана от кървави сблъсъци. Например, през 16-ти век Улм бил значителна по размери крепост и жителите му участвали в борбата на протестантските князе против католическата църква и властта на императора. В 1805 г. по време на наполеоновите войни (фиг. 2).
 
2.jpg
Фиг. 2. Наполеон, който бил доста начетен (а и доста разбирал от математика, тъй като бил артилерист)
 
Край Улм се провела голяма битка, в която била разбита австрийската армия на фелдмаршал Мак – фиг. 3.
Как свършили тези войни, можете и да прочете сами, но ето ви една подсказка (фиг. 4).
 
3.jpg
Фигура 3.  Карл Мак фон Лайберих
 
4.jpg
Фиг. 4. Герхард Леберехт фон Блюхер

Резултатът от войните през 19-ти век  имал значителен отпечатък върху живота в Улм. Там в съприкосновение дошли две линии на поведение. От една страна (Швабия си е Швабия) била рационалната линия на поведение, а другата линия била свързана с вярата в непогрешимостта на пруската държава, свързана с пруските чиновници, които градели германската имперска държавност в южна Германия. Айнщайн бил типичен представител на първата линия на поведение и хич не обичал втората линия. Та там, в градчето с огромната 160-метрова кула на катедралата, с къщичките с островърхи покриви и откъдето се виждали полята на Бавария и долините на Швейцария, се родил Алберт Айнщайн на 14 март 1879 година. Родил се, както се казва, в дребнобуржоазно еврейско семейство. Евреите в Улм били добре интегрирани в градския живот. Градът бил пълен с търговци и занаятчии и прочее дребни буржоа, които, следвайки рационалната линия на поведение, били известни с широчината на възгледите си и  с религиозната си търпимост.

 

5.jpg

Фиг. 5.  Алберт Айнщайн (на твърде млади години) 

 Бащата на Айнщайн – Херман, завършил гимназия в Щутгарт и мечтаел да постъпи в университет, но вместо това трябвало да се захване с бизнес, както е модерно да се нарича това сега. С течение на времето Херман се задомил за Полина Кох – дъщеря на богат търговец на хляб. От 1878 г. семейството живеело в Улм, където имали роднини и Херман отворил магазин за електротехника. Много хора днес смятат Херман Айнщайн за неудачник, тъй като той не бил много добър бизнесмен. Но Херман разбирал от математика, а се занимавал и с електротехника. Всичко това оставило отпичатък върху живато и развитието на сина му Алберт. 

 След появата на Алберт на билия свят, през 1880 г. семейството се преселило в Мюнхен, където Херман и брат му Якоб открили електротехническа работилница. В 1884 г. (след като в 1881 г. се родила и сестрата на Алберт – Мая) семейството се преместило в предградието на Мюнхен Зендлиг, където си построили къща и малка фабрика за електротехника (включително и за измервателни прибори). Тая работа била финансирана с парите от зестрата на майката на Айнщайн. В Зендлинг имало доста зеленина и малките Алберт и Мая дружно си играели из градината на къщата и по околните поляни.

За да не се чудите, защо на Айнщайн му се наложило да изучава свиренето на цигулка, нека да отбележим, че майката много обичала да свири на пиано, особено композициите на Бетховен. Както споменахме по-горе, Херман не бил особено добър в бизнеса и семейството не можело да си позволи да живее нашироко.  

И тъй, годинките се търкаляли. Алберт пораснал и трябвало да тръгва на училище. По принцип, трябвало да го запишат в еврейското училище. Но то било далече, а и образованието в него не било евтино. Затова Алберт бил записан в намиращото се наблизо католическо училище. Та както се казва, още от ранна детска възраст, Алберт Айнщайн започнал (ще, не ще) да изучава различни религиозни учения. Това също имало отпечатък върху живота му, пък и кой ли не е чувал остроумните му мисли затова, какво казва и прави Бог (и какво не прави – например, че не играе на зарове).  На 10-годишна възраст Айнщайн постъпил в гимназията. Гимназиите по онова време съчетавали казармена дисциплина със зубрене на гръцка и латинска граматика. На Айнщайн не му било много интересно, а учителите едва изтърпявали говорещия бавно ученик. Мирното съвместно съществуване между Айнщайн и учителите се поддържало все пак от естествените науки и математиката, които били интересни за момчето.  

6.jpg

Фиг. 6. Алберт Айнщайн – 1895 г. Обърнете внимание на непропорционално големия възел на вратовръзката – типично изпълнение за хора без много опит в направата на възли за вратовръзки. Но след 10 години този младеж ще напише специалната теория на относителността.

 

Цялата статия: http://nauka.bg/a/

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

"+" за темата. Очаквах я. Ще пусна снимки от апартамента и музея на Айнщайн. Не станаха повечето, но все нещо имам. Но това ще стане като се прибера и имам време, най-рано довечера.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Качвам малко снимки от апартамента на Айнщайн в Берн. Ще кача и от музея

20150822_150650.jpg

20150822_150656.jpg

20150822_150813.jpg

20150822_150822.jpg

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Каквито и да са снимките като качество ги качи, за да видим малко повече :)

Това ще ми е следващата дестинация :)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Така. Проължавам да качвам. Пояснявам - това е от апартамента на Айнщайн в центъра на Берн, който е превърнат в музей. Има и Музей на Айнщайн, той се помещава в сградата на Историческия музей,пак в Берн. Сега сне още на апартамента. Таблата с текстове са етаж по-горе (геният не е живял там), който е запазен за прожеции и беседи.

20150822_151552.jpg

20150822_151634.jpg

20150822_151714.jpg

20150822_151723.jpg

20150822_151810.jpg

20150822_151818.jpg

20150822_151823.jpg

20150822_151953.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 5 седмици по-късно...
  • Администратор

На 18-ти април, 2016 година се навърши 61 години от смъртта на големият немски физик и теоретик Алберт Айнщайн, смятан за един от най-влиятелните учени на XX век. Представяме ви 13 изключителни фотографии, направени в периода 1940-1950 година от списание LIFE.

Алберт Айнщайн (1879–1955) е германски физик, работил в Швейцария и САЩ, създал теорията на относителността и допринесъл значително за развитието на квантовата механика, статистическата механика и космологията.

Прочетете целия текст: http://www.chitatel.net/61-godini-albert-aynshtayn/

albert-einstein-01Портрет на Алберт Айнщайн в Принстън, САЩ. Снимката е направена на неговия рожден ден на 14 март, 1953 г.

albert-einstein-02Алберт Айнщайн и съпругата на Валентин Бъргман близо до дома му в Принстън, САЩ. 14 март 1953 г.

albert-einstein-03Алберт Айнщайн с Валентин Бъргман, математик и физик. 14 март 1953 г.

Прочетете целия текст: http://www.chitatel.net/61-godini-albert-aynshtayn/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...