Отиди на
Форум "Наука"

Учени откриха защо китовете скачат над водата


Recommended Posts

  • Потребител

Не намерих тема за китове, затова - в нова тема. Разбира се, моля - специалисти да я водят при нужда от дискусии.

http://megavselena.bg/ucheni-otkriha-zashto-kitovete-skachat-nad-vodata/

Учени откриха защо китовете скачат над водата

 

 
 
pixabay.com
 
 

Гледката наистина е впечатляваща. Изведнъж над спокойните води на океана се извисява тежкото 30 тона тяло на бозайника, остава за миг над водата и после огромното му тяло пляска обратно във водата, като вдига висок фонтан.

Тази гледка може да се види целогодишно, там където живеят китове – в зимните води в които се размножават, в летните води, където се хранят и по време на пътуване между двата района.

Група учени от Австралия са решили да разберат защо китовете правят тези подскоци, изискващи толкова много енергия, дори по време на миграцията си, когато почти не се хранят.

Учените са наблюдавали 94 различни групи гърбати китове по време на миграцията им покрай Австралия на път за Антарктика. Анализирано е специфичното поведение на бозайниците на повърхността на водата, както и пляскането с перките върху водата.

Австралийците стигат до извода, че подскоците на китовете над водната повърхност са по – интензивни по време на силен вятър, шум вдиган от преминаващ кораб, а също когато друга група китове са сравнително далеч от тях.

Това поведение според учените подкрепя тезата, че специфичното поведение на китовете е начин на комуникация. Като подскачат над водата или пляскат в нея с перките си, китовете вдигат силен шум, който им позволява да комуникират на големи разстояния, когато странични шумове от бурния океан, от преминаващ кораб или от друг източник могат да блокират звуците, които те издават.

Това поведение на китовете има многофункционални комуникационни цели, такива, които не могат да се постигнат само чрез звуците издавани от тях. Австралийците са се опитали и да дешифрират какво искат да „кажат“ китовете с различното си поведение на повърхността на водата. Когато има техни събратя на далечно разстояние, китовете използват получаващия се силен шум при падането обратно във водата след скок, за да им покажат къде са. Специфичното пляскане с опашка по повърхността на водата е предназначено за комуникация с други китове на по-близко разстояние или дори вътре в групата. С плясканията с опашката или перките китовете комуникират кога трябва групата да се събере или кога се налага да се раздели.

Макар австралийските учени да са анализирали поведението на гърбатите китове по време на миграцията им, те са убедени, че същите способи за общуване се използват целогодишно. Тези действия на китовете не са свързани и с периода на чифтосване на бозайниците, защото подскоците се случват и без да има присъствие на представители на другия пол.

Австралийците са анализирали поведението само на гърбатите китове, но доколкото подскоците над водата са характерни и за останалите видове на най-големия бозайник, най-вероятно и те използват това поведение, за да комуникират помежду си.

Вижте на видеото как гърбат кит скача в непосредствена близост до каякари в Британска Колумбия …

 

...

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Теорията не звучи убедително, ултразвуковите писъци, които издават, определено стигат до по-далеч отколкото каквито и да било плясъци във водата, ако въобще може чрез тях да се предаде някаква информация.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

При бързо "излизане" от водата ( във водата налягането върху тялото е по-голямо от налягането на въздуха) и отваряне към вдишване, заради лекият вакуум който се създава при този процес, в дробовете е по-бурно изпарението и излизат повече от разтворените газове в кръвта, например. Така се освобождава обем за по-ефективно вдишване  и става по-ефективен балансът на количеството на газове в тялото, въобще - за "гмуркане,задържане на дълбокото и изплуване". Еволюционно придобито "знание" - оцелява това, което се е приспособило.:)

Редактирано от Малоум 2
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За дишането - да, мисля че е ясно това. Но новата сензационна теория, както винаги е партенка :)
Няма никакъв смисъл в това. Най-малкото звука се разпространява много по-бързо и по-надалеч във водна среда отколкото във въздушна.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може просто да се забавляват китоподобните по този начин. Ние скачаме във водата и се кефим, а те скачат във въздуха и се кефят.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребители
On 1.04.2017 г. at 9:18, Warlord said:

Теорията не звучи убедително, ултразвуковите писъци, които издават, определено стигат до по-далеч отколкото каквито и да било плясъци във водата, ако въобще може чрез тях да се предаде някаква информация.

Т.н. беззъби китове, към който принадлежат и по-горните гърбати китове преобладаващо издават нискочестни звуци, за разлика от т.н зъбати китове (делфинови, нарвали и други) които издават високочестототни звуци.
Теорията звучи логично в този смисъл- при силни шумове в ниските и средни честоти- например вълнения от бурния океан, преминаване на кораби, звуците издавани от китовете се блокират, затова е необходимо да се гернерират по-силни  (с повече децибели) звуци, които да бъдат изпратени и чути..

ПС. Ударът на опашката по поръхността на водата генерира налягане и звук (и) във водата.

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...