Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

 • Потребител

В блога си Кирил Милчев цитира откъс от Annales Cavenses , в който се казва, че " през деветата година на неговото управление бил нападнат от българския народ, предвождан от царя им Аспарух. "

Annales Cavenses 1

Annales Cavenses 2

Прочетох, че лангобардският крал Перктарит е " свалени от зет им, херцог Гримоалд на Беневенто. " и " Перктарит бяга първо при българите, после при аварския каган на долен Дунав ". Доколкото разбирам лангобардите са разделени на две "партии" по това време - арианска и про-византийска.

"Алцеко се обвързва с лангобардите, които са едни от упорититепротивници както на аварите, така и на франките и техните съюзницибаварците. Тук трябва да се подчертае, че отношенията между авари-те и лангобардите точно в този момент са доста комплицирани порадиубежището, което противникът на Гримуалд (Гримоалд) – Бертарид(Перктарит), получава при хагана."

http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Aleksandar_Nikolov_Alcek.pdf

И двамата лангобардски противници са свързани с българите - единият бяга при тях, другият заселва българи в своите земи /Алцеко/.

При кои българи бяга Перктарит и възможно ли е разделянето на българите и заселването им - едни в Италия, други на територията на ИРИ, да следва подобно на лангобардите разделение на религиите или политиките.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • Потребители

В ЛИБИ никаква допълнителна информация няма относно преписи, авторство и ползвани източници, което е странно...

Link to post
Share on other sites
 • Потребител
On 21.04.2017 г. at 15:12, decapitator said:

Аспарух навлиза в ромейските предели
http://www.promacedonia.org/libi/2/gal/2_380.html

Благодаря, точно превода търсех наистина.

On 21.04.2017 г. at 16:29, T.Jonchev said:

Според мен първоначално Перктарит намира убежище при т.нар. Алциокови българи в Каринтия.

 

 Алцек - Алциок ? Общо взето този който заселва българи в Италия е Гримуалд, а той е в някакво противоборство с Перктарит. Или първоначално българите са биле неутрални. Очевидно между баварци, лангобарди и авари се проявяват противоречия и е ясно, че българите не са се разбрали нито с аварите, нито с баварците. Но и между самите лангобарди има противоречия.

 

On 21.04.2017 г. at 12:00, Пандора said:

"Тук трябва даприбавим и факта, че в самото Лангобардско кралство се води бор-ба между „католическа“ и „арианска“ „партия“, и именно Гримуалд елидер на арианите, които са антифранкски и антивизантийски фактор.В този контекст появата на Алцековите българи и вероятно и славя-ни, които са езичници, но са настроени акто срещу Аварския хаганат,така и срещу силите на „православната ос“, е добре дошла за Гриму-алд. Неслучайно той посреща така добре Алцеко и също така му дава важната титла гасталд, изпращайки го в подкрепа на сина си Ромуалд в Беневентското херцогство."

А също и :

"Евентуал-ното заселване на българите на петия Кубратов син в Равенския Пен-таполис е продиктувано от подобни съображения, но вече като плод навизантийската политика в Италия, а етническата близост между двете групи заселници не е непременно фактор за тяхно сближаване."

Доколкото правилно проследих текста на цитираната статия, там като че ли не пише, че Перктарит бяга първо при българите, а после при аварите. Има ли източник за тази информация?

 

Редактирано от Пандора
Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...
 • Дарение

 • Подобни теми

  • От Й. Табов
   Българи или гърци са били светите братя Кирил и Методий ?
   Увод
    
   На този форум дълго време се обсъжда тема за грешките на Ганчо Ценов.
   Един от интересните детайли от съдбата на неговите трудове е свързан с докторската му дисертация. Оказва се, че за нея знаем малко, въпреки че част от нея е публикувана няколко пъти. За немските историци и читатели е било интересно изследването на Ценов за войната на Наполеон в Русия и запалването на Москва.
   Първата част на дисертацията на Ценов е свързана с историята на българите. Тя е озаглавена: „Кирил и Методий не са гърци, а българи”. Какво е пишело в нея? Ние не знаем. Може да правим предположения защо от многото му произведения – публикувани, забранявани, скривани в секретни отдели – най-изтриваната информация е точно за това изследване. Какво в него е било неприятно за някои заинтересовани кръгове?
   Целта на тези редове е да обясни проблема за произхода на Кирил и Методий, да видим аргументите за различните теории в науката, борбата между тях, средствата, които се прилагат …
    Първо две думи за «славяните» и нещо за една от «патриотичните» панславистки теории, сред които се открояват “Виенската” и руската.
   Основният лайтмотив на “австро-унгарската” (или “Виенската”) историческа школа за «славяните» е бил съсредоточен в две основни концепции:
   1) Земите в района на Моравия (Чехия, Словакия, южната част на Полша, унгарската Панония) са “люлката на славяните”, т.е. до V-VІ в. славяните (всички) са  живели в този регион.
            2) Този район е и “люлката на славянската писменост и култура”. По-подробно: св. Кирилл е изобретил славянската азбука за жителите на Моравия и Панония,  превел е св. Писание на техния език за проповеди сред тях; създадената по такъв начин писменост най-напред се е практикувала в Моравия, а след смъртта на св. Методий започналите преследвания на неговите моравски ученици са ги принудили да избягат в България. Там тези моравци на свой ред станали учители и разпространили моравската  писменост сред “по-малките братя-славяни” в България.
   И така, преминаваме към проблема за етническия произход на Кирил и Методий.
  • От Опълченец
   Здравейте! Бих бил благодарен ако изложите най-добрите си доводи за иранския произход на древните българи. 
  • От Aspandiat
   Понеже напоследък с установявам, че нееднократно във форума се подхвърлят твърдения, че нямало или почти нямало данни за присъствие на българи в земите между река Дон и Кавказ, ето една кратка справка със сведения, което недвусмислено показват, че в този район българи е имало столетия наред. Списъкът не е окончателен, а илюстративен.
   Правя го с идеята да не трябва на всеки новорегистрирал се или активизирал се потребител да бъдат привеждани данни за българи между Дони  Кавказ всеки път, когато на него му хрумне, че нямало такива. Окачвам темата като важна в раздела.
    
   Мовсес Хоренаци. „История на арменците“, ок. 482 г.

    
   Захарий Митиленски (Захарий Ретор). „Сирийска хроника“ (частично съхранена в преработена версия от 569 г. на сирийския монах Псевдо-Захарий).
    
   Йорданес. „История на готите“, средата на VI век.
    
   Теофан Изповедник. „Хронография“,  началото на IX век.
    
   Патриарх Никифор. „Кратка история“, началото на IX век.
    
   Йовханнес Драсханакертци (Йоан Католикос). „История на арменците“, първа четвърт на Х век.
    
   Арменска география „Ашхарацуйц“. Разширена редакция, втората половина на Х век.
    
   Вардан Аревелци. „Всеобща история с тълкувание на вардапета Вардан“, 1267 г.
    
  • От T.Jonchev
   В две теми от този раздел - "Как древните българи са 'проговорили' славянски език" и "Аспаруховите българи и северите"  -  потребителят Курти Вълчанов упорито и доста арогантно, но засега напълно голословно, твърди, че разказът за Старата голяма България, за Кубрат и за Аспарух в хрониката на Теофан Изповедник бил добавен към оригиналния й текст през XVIII век, т.е. че става дума за злонамерена фалшификация:
    
   19.11.2018 - 13:27 ч.:   " В текста на Теофан пише за 7 рода. Седем рода са половин циганска сватба. Друг е въпроса, че има достатъчно сериозни научни доказателства за това, че красивата приказка  за стара Велика България и Кубрат е добавена  в оригиналния теофанов текст между 1750 и 1760 година. И върху този потенциален и много вероятен фалшифициран добавък се крепи поизгнилата барака на българската история."
   20.11.2018 - 13:00 ч.:    " Хе-хе-хе, даже делиорманските копачи вече се догаждат, че приказката за Аспарухчо и северите е добавен фалшификат в хрониката на Теофан. "
   20.11.2018 - 19:00 ч.:    " Българската историография до средата на XVIII век – Манасиевата летопис, История вкратце на йеромонах Спиридон Габровски, Зографска история, Историята на Паисий Хилендарски, Историята на Блазиус Клайнер не познават приказката за Аспарухчо и северите. Такова лице - Аспарух липсва.  А Теофан,  Библиотекаря и патриарх Никифор са основни извори за Блазиус Клайнер. Това какво означава? Че не е бил абониран за ГИБИ и ЛИБИ. "
    
   Ето специален терен, на който К.Вълчанов да докаже твърдението си със съответните факти и аргументи. А ако не може и бъде опроверган - да се извини на потребителите или да напусне форума за съзнателно и целенасочено тролене.
  • От Aspandiat
   Тази тема я пускам малко лежерно и между пръстите (по принцип гледам да си изпипвам нещата тук), защото нямам в момента много време да правя нарочни и точни справки в изворите.
   Накратко, става дума за следното. Доколкото си спомням, формулата "крал на българи и власи" по адрес на Калоян се среща единствено в западните извори, докато тя отсъства в гръцките. На базата на тази формула румънската историография изфабрикува и теорията за влахо-българската същност на Второто българско царство.
   Мисля си обаче, че тази владетелска формула, причинила толкова главоболия на историците от двете страни на Дунава, е изфабрикувана в самото Търново от Калоян около сключването на унията с Рим през 1204 г., когато папа Инокентий III обявява Калоян за "rex Bulgarorum et Blachorum" ("крал на българи и власи") и изпращайки му корона и скиптър, признава кралското достойнство на Калоян и България получава международно признание. Самият Калоян обаче тълкува титлата "рекс" не като "крал", а като "император" и претендира, че папата е възстановил стария имперски статут на българската монархия.
   През XIV век обаче цар Иван Александър например се титулува "в Христа бога верен цар/император на българи и гърци", спазвайки монархическия канон, че за да бъде един владетел император, той трябва да владее над поне 2 народа, в случая над българи и гърци. Та с оглед на това мисля, че Калоян изфабрикува и изисква от Инокентий признание на странната титла "rex Bulgarorum et Blachorum" ("крал на българи и власи") с цел да възпроизведе и спази именно монархическия канон, че един владетел може да е император единствено, ако владее над поне 2 народа. В Калояновия случай това са българи и власи (дали отсам или оттатък Дунава ще го бистрим после, ако тръгне дискусията). Но не и гърци, защото от една страна към 1204 г. реално под властта на Калоян гърци почти няма и защото ИРИ още не е сразена от кръстоносците, не е сведена до 3 треторазрядни гръцки държави и може да се реагира остро и сериозно на хвърленото предизвикателство.
   Хипотезата, че титлата "rex Bulgarorum et Blachorum" ("крал на българи и власи") е изфабрикувана и извоювана от Калоян от папа Инокентий като заместител на императорската титла на старите владетели от ПБЦ се подкрепя от това, че тя се споменава само в западните извори, но не и в гръцките. Тоест пряко или косвено, съзнателно или не, Запада признава това възстановяване на империята през задния вход и по заобиколен начин като господство над "два народа". Докато гърците (екс ромеите) не признават този акт на Калоян, считайки го за посегателство и по тази причина гръцките автори умишлено избягват употребата на тази титла.
    
   П.П. Очаквам нашия приятел Йончев да се включи в тази тема като тежка артилерия-коректив.
 • Теми

 • Последно разглеждащи   0 Потребители

  No registered users viewing this page.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...