Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

Всички ние знаем множество интернет сайтове, като nauka.bg, chitatel.net, google.bg, yahoo.com и много други. Помним любимите си сайтове и техните имена. Тези имена се наричат домейн. Това е уникално име, което се намира след знака @ в имейл адресите или в много случаи след www. в уеб адресите. Обикновенно това име е свързано с темата на сайта или името на организацията, бизнеса или нещо друго.

Понятието "домейн" е превод на английската дума "domain", което означава притежание, владение. Използването на домейните за създаване на имейл като rosen@chitatel.net създава доверие и директно означава, че аз съм част от chitatel.net без да има някакво недоразумение. Всяко едно домейн име се регистрира и дава право на своя притежател да го използва за определен период от време. Ако регистрацията не бъде подновявана то домейн името може да попадне в ръцете на друг собственик. Всяко домейн име отговаря на определен IP адрес . Имената на домейни са уникални и не могат да се повтарят. Чрез домейн името сайтът и имейл адресите към него, стават достъпни и видими в интернет.  Всеки може да бъде собственик на домейн име, независимо дали е физическо или юридическо лице.

Всеки домейн се състои обикновено от 2 части, отделени една от друга с точка. Първата е същинското име на домейна, наречена „домейн от второ ниво“ а втората представлява домейнът от първо ниво. Ако вземем за пример chitatel.net, „chitatel“ е съответно домейнът от второ ниво, а „.net“ – домейнът от първо ниво. Домейните от първо ниво се делят на такива които съдържат кода на страната (за България например – „.bg“) или т.нар. общи домейни от първо ниво,  като „.com“, „.org“, „.net“, “store”, “.online” и др.  Общите домейни отговарят на някаква спецификация като например "biz" - за бизнес, "info" - за информация, .store за онлайн магазини и други.  Всички домейни от първо ниво са под юрисдикцията на Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси (ICANN).

Ако имате желание да регистрирате  домейн име е необходимо да се свържете с  хостинг компания, която ще свърши цялата процедура по регистрирането вместо вас. Много е важно редовно да подновявате договора си за хостинг и домейн, за да не ви "откраднат" домейн името, ако е оригинално или добре разпознаваемо.

Повече за домейн имената може да прочетете тук:

https://help.superhosting.bg/domain-name.html

Какво е DNS?

Какво е DNS и защо се използва за транслиране на домейните в IP адреси?

Нивата на домейн името в DNS указателя

 

 • Харесва ми! 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

img__ck9p9o0uo8q52k_8822_._1519975846.jp

Домейни на кирилица са от тип домейн.bg или домейн.бг Този вид домейни се отличават с това, че домейна на на родния език, домейни съществуват не само на български, а повече от 100 езика по целия свят, наречени IDN (Internationalized Domain Names).

Важно е да се спомене, че домейните на кирилица дават голяма възможност от имена, защото не са толкова популярни, тъй като избор на домейн на латиница става все по-ограничено от масовото купуване. Домейни на латиница с разширение .com, .net, .info и т.н., се регстрират от цял свят и вероятността, избран от вас домейн, да е свободен на кирилица е значително по-голяма. По този начин няма да се налага да променяте името на сайта, защото някой друг го е заел преди вас.

Предимство на домейните на български език е това, че те лесно се запомнят и няма как да се сбъркат при транслация. Така, ако сайтът ви съдържа букви като Ж, Й, Ц, Ч, Я и др., които на латиница могат да бъдат съставени от различни комбинации от букви, няма да се налага да обяснявате и спелувате всяка по отделно, за да сте сигурни, че няма да бъде сбъркан. Изписано на кирилица, името на сайта е по-лесно за запомняне.

Може би най-голямото предимство на името на кирилица е възможността за оптимизация на вашият сайт за търсачките като Google, Bing иYahoo - те ще индексират вашата страница по-бързо тъй като домейна е изписан на кирилица. Също така ще имате възможност сайтът ви да се оптимизира за точна ключова дума, която се изписва в търсачките от вашите клиенти се интересуват.

Може би домейнът на кирилица се използва по-лесно от хора, които не владеят чужди езици. Въпреки бързото навлизане на новите технологии и лесният достъп до интернет много хора нямат възможност да наваксат и този тип домейни би бил лесен и удобен вариант за тях.


За момента на кирилица се поддържат домейни от областите .COM, .NET и .ORG.
Възможно е домейнът да е изцяло на кирилица с разширенията .ею, .сайт и .онлайн, а вече и на .бг. 


Основни предимства на домейните на кирилица (IDN) » 

Проверка на xn-- еквивалент на домейн на кирилица »

Изображение: СуперХостинг

 

 • Харесва ми! 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 25.05.2018 г. at 18:36, Р. Теодосиев said:

А вие някога регистрирали ли сте си домейн име?

Да, безплатно .gq за цяла година чрез Semalt, но само ползвах възможността за пренасочване. Други безплатни са: .tk, .cf, .ga, .ml, .co, .vu. Има още едно полезно нещо - googiehost.

 • Харесва ми! 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Безплатните ресурси в интернет са хубаво нещо за проба, но не особено сигурно. Преди години имах неща на безплатен хостинг, но в един хубав ден изчезнаха.

 

 

 • Харесва ми! 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 34 минути, Doris said:

Безплатните ресурси в интернет са хубаво нещо за проба, но не особено сигурно. Преди години имах неща на безплатен хостинг, но в един хубав ден изчезнаха.

 

 

Е ти ако си правиш бекъп, проблемът е никакъв.

Срещу безплатен домейн няма ли да си го осигуриш? Ако си плаюаш вероятно ома някакво обвързвнае (може и договор или деклалрирани условия) от притежателя на домейна.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз също съм на мнение, че брзплатните ресурси не са за сериозно използване, за това си има много добри хостинг компании, които предлагат редица услуги за всеки индивидуален клиент.

Помня преди години когато за първи път регистрирахме първия си домейн bg-science.info - беше голямо мислене и умуване и накрая се спряхме на идеята да направим пространство за българска наука - бг наука :)

През годините купихме: bgnauka.com, bgnauka.eu и разбира се nauka.bg

Сега използваме за този проект chitatel.net 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Поддържала съм сайтове на агенции за недвижими имоти. Когато някоя от тях не успее да плати навреме, сайтът изчезваше. Затова харесвах опцията, която някои хостинг компании предлагаха по него време - ако закъснееш с плащането, сайтът остава видим на безплатния поддомейн.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Две новини от света на домейните:

Домейнът .app – точният избор за вашето приложение

Знаете ли кое прави домейна .app атрактивен? Идеята, че може да бъде перфектното допълнение към името на вашето приложение, което търси своето място в мрежата. От няколко дни дългоочакваният .app вече може да бъде поръчан на нашия сайт. Ако в момента разработвате ваше мобилно приложение и още не сте измислили името му, или вече имате готово приложение, то може би .app се появява в идеалния момент.

И ако това не ви се вижда достатъчно основателна причина да се сдобиете с него, ще ви подскажем защо този домейн е толкова специален.

Google “гледа” на него с по-различно око.

Цялата статия: https://blog.superhosting.bg/domain-app.html

Направи своя .eu/.ею сайт номер едно и стани победител

Искате светът да научи за вас и за вашата уникална идея? А готови ли сте да я представите в най-добрата възможна светлина? Именно сега е моментът да го направите, като се включите в един от най-иновативните и престижни конкурси за сайтове, организиран от EURid – официалният регистър на .eu и .eю домейните.

От самото си създаване през 2014 г. до сега онлайн конкурсът Уеб награди е помогнал на стотици сайтове да получат своите моменти на слава и заслужена оценка за труда си. Тази година не прави изключение! Ако се радвате на добре развиващ се бизнес, дали сте начало на своя старт-ъп проект, подкрепяте образователни инициативи, разработвате свои еко идеи или просто обичате да пишете, тук е мястото, на което да се изявите.

За да участвате в петото издание на Уеб награди 2018 и да си тръгнете от него като победители, не ви е нужно нищо повече от това да притежавате сайт с .eu или .ею разширение. А наградата определено заслужава вашето внимание – всеки един финалист ще получи невероятния шанс да бъде отличен в една от петте категории на специална церемония в Брюксел, а за самите награди ще научите след няколко реда.

Какво ще спечелите?

Наградите тази година са повече от изкушаващи. Всеки, стигнал до финала, ще бъде почетен гост на церемонията в Брюксел, Белгия на 21 ноември 2018 г. и ще бъде удостоен с персонализиран кристален трофей и сертификат за своя .eu или .ею сайт от конкурса Уеб награди. И това далеч не е всичко! Тазгодишните късметлии ще получат двумесечна рекламна кампания под формата на билборд, който ще приветства всички пътници на летището в Брюксел.

Струва ви се недостатъчно? В допълнение към всичко дотук, избраните ще се сдобият с персонализирано едноминутно промоционално видео, продуцирано от EURid, както и с три различни .eu дигитални икони.
Наградите определено си заслужават, а Брюксел ви очаква с нетърпение!

Няма по-приятно усещане от достойно оценените усилия по вашия .eu или .eю сайт. Затова не пропускайте златната възможност да заявите на целия свят своята иновативност и оригинално онлайн присъствие. И го направете със самочувствие! А ние силно ще стискаме палци на всеки един от вас с пожелание да се върнете като победители.

Цялата новина: https://blog.superhosting.bg/web-awards-2018.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

6+1 предимства на домейна .site

Какви са предимствата на .site домейна?
 • Подходящ е за всякакъв бизнес.
 • Чудесно начало на дигиталното ви присъствие.
 • Кратък и лесен за запомняне.
 • По-голям шанс да регистрирате желаното име за вашия сайт.
 • Възможност за представяне на предстояща рекламна кампания.
 • Бюджетна цена и бърза регистрация.
 • Верен “съюзник” на световни брандове и онлайн проекти.
В кои случаи можете да регистрирате домейна .site?

Нищо не заявява толкова категорично присъствието ви в уеб, както дигиталната собственост. Затова й дайте атрактивно име, което трудно би могло да се обърка.

Домейнът .site е подходящо решение, ако бизнесът ви се позиционира в сферата на:

 • архитектурата;
 • медицината;
 • уеб разработването;
 • недвижимите имоти;
 • проучванията и статистиките;
 • медиите и комуникациите;
 • дизайна;
 • услугите, които обикновено се предлагат офлайн;
 • стартъп-ите.

Всъщност можете да се възползвате от предимствата на домейна .site и когато искате да презентирате по оригинален начин своето портфолио или CV. Разкажете на света за себе си, но го направете със стил.

Превърнете сайта си в изключителна онлайн дестинация, която трудно може да бъде забравена. Така ще накарате потребителите да се връщат всеки път, когато търсят вълнуващо съдържание или имат нужда от услугите ви.

Важно! Вземете .site домейна на коледна промо цена при нас от 2.75 лв./год. и отворете широко “вратите” за успеха на вашия сайт.

Цялата статия: https://blog.superhosting.bg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Регистрирай се или влез в профила си, за да коментираш.

Трябва да имаш регистрация, за да може да коментираш.

Регистрирай се!

Регистрацията на нов акаунт в нашата общност е много лесно!

Нова регистрация!

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×