Отиди на
Форум "Наука"

Китай ще извърши кацане върху обратната страна на Луната


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Китай планира да осъществи кацане на обратната страна на Луната до края на годината

Chang-e-3-on-Moon.jpg

Автоматичната лунна станция на Китай "Чанг'e 3", която кацна на видимата страна на Луната през декември 2013 година и все още работи. Credit : Chinese Academy of Sciences

24 януари 2018 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. През изминалите 60 години, откакто води началото си космическата епоха, все още никой не е успял да извърши меко кацане на обратната страна на Луната. Всички пилотирани спускаеми експедиции от програма "Аполо" и съветските безпилотни мисии "Луна" през 60-те и 70-те години, както и първата роботизирана мисия на Китай през 2013 година, всички те са извършвали кацания от видимата страна на естествения ни спътник. Кацането на тази страна на Луната, която е винаги обърната, е изключително предизвикателство - спускаемият апарат би бил извън радиообсега на Земята.

Ето защо първото кацане върху район от обратната страна на Луната би донесло голям престиж за първата държава, която го постигне. Китай иска да го осъществи до края на 2018 година.

Мисията ще бъде проведена в рамките на две стъпки. Първо през месец май по посока на точката на Лагранж L2 ще бъде изстрелян комуникационен спътник. Той ще трябва да осигурява необходимата радиовръзка с обратната страна на Луната. 

Ако това изстрелване и позиционирането на спътника в L2 е успешно, през месец декември ще излети самият спускаем апарат, който ще кацне на повърхността от обратната страна на Луната и ще направи първите директни изследвания на грунта и скалите от това място.

И двете изстрелвания ще бъдат проведени от космодрума Сичан.

Източник: China Daily

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2059-2018-china-planning-far-side-landing

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 25 минути, КГ125 said:

"Какво знаеме ние за Китай...", казваше учителят ми по история. 

И вие, Мао, ориз, порцелан, барут, хартия, коприна....

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

За пръв път Китай успешно използва отражателите на мисия Аполо 15!

apollo-14-lunar-ranging.jpg

Отражател, оставен на Луната от астронавтите на мисия "Аполо 14". Photo credit : NASA

26 януари 2018 г. 23:35 ч.

Светослав Александров. В края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век астронавтите на мисиите "Аполо 11", "Аполо 14" и "Аполо 15" поставиха на повърхността на Луната лазерни отражатели. До ден днешен тези отражатели остават последните действащи експерименти от програма "Аполо". И досега обсерваториите могат да изпращат лазерни лъчи до отражателите и на базата на времето, за което се връщат лъчите обратно на Земята, може да се изчисли общото разстояние Земя-Луна.

Днес журналистът Ленърд Дейвид оповести, че Китай за пръв път използва успешно отражатели от мисия на програма "Аполо". 

По информация от Дейвид измерванията бяха направени от приложния астрономически екип, работещ в обсерваториите Юннан. Екипът е решил да използва отражателите на "Аполо 15". 

Напомням на читателите, че лунната мисия "Аполо 15" е изстреляна през юли 1971 година. Тогава астронавтите Дейвид Скот и Джеймс Ървин успяват да кацнат на Луната с помощта на модула "Фолкън". "Аполо 15" е и първата мисия от типа J, които включват дългосрочни престои на Луната с по-голям фокус върху научната дейност. В рамките на "Аполо 15" е използван за пръв път луноход, позволяващ на астронавтите да се придвижват на големи разстояния.

Днес Китай използва отражателите на "Аполо 15", за да се подготви за предстоящата си роботизирана експедиция до Луната тази година. В рамките на две изстрелвания - през май и през декември 2018-та китайците трябва да осъществят мисията си, която ще кулминира с кацане на обратната страна на Луната. Досега никоя космическа сила не е осъществявала меко кацане на обратната страна.

В бъдеще Китай планира да изпрати на повърхността на Луната и свои собствени отражатели. 

Източник: Ленърд Дейвид

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2064-2018-china-lunar-ranging-experiment

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...