Отиди на
Форум "Наука"

Руско-немски космически телескоп Спектр-РГ: старт през 2019 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Ракетата Протон-М за космическата обсерватория Спектр-РГ се отправи към Байконур, самата обсерватория пристига там на 25-ти април

2019-spektr-rg.jpg

Космическата обсерватория "Спектр-РГ" по време на настоящите й изпитания в НПО "Лавочкин". Снимка: Роскосмос

27 февруари 2019 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. Днес Роскосмос оповести, че космическата обсерватория "Спектр-РГ" ще пристигне на космодрума Байконур на 25-ти април, след което ще започне подготовката й за изстрелване. Понастоящем амбициозната научна мисия е подложена на комплексни изпитания в НПО "Лавочкин".

2019-proton-m-rocket.jpg

Компонентите на ракетата "Протон-М", която ще изведе "Спектр-РГ" в космоса. Снимка: Роскосмос

Междувременно ГКНПЦ "Хруничев" оповести, че на 26-ти февруари влакът с компонентите на ракетата-носител "Протон-М", нейния главен обтекател и ускорителен блок "ДМ-03", е напуснал предприятието и се е отправил към Байконур.

Космическата обсерватория "Спектр-Рентген-Гамма" е руско-немски проект, който е предназначен за изучаването на Вселената в рентгеновия диапазон. "Спектр-РГ" включва два телескопа: руски ART-XC, разработен от Института по космически изследвания (ИКИ) на Руската академия на науките (РАН) и немски eRosita, създаден от института Макс Планк. След като обсерваторията бъде изстреляна, тя ще се отправи към точката на Лагранж Л2 на гравитационната система Земя-Слънце.

С други думи, "Спектр-РГ" ще е първата мисия, ръководена от Русия, която ще полети в междупланетното пространство след краха на СССР. Иначе най-успешният междупланетен проект на модерната руска програма си остава "ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър", мисия, която бе изстреляна през 2016 към Червената планета и понастоящем работеща там. Но програма "ЕкзоМарс" е ръководена основно от Европейската космическа агенция (ЕКА). 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2623-2019-27-feb-spektr-rg-update

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Руско-немската обсерватория Спектр-РГ тръгва към Байконур за изстрелване на 21-ви юни!

2019-spektr-rg-departs-baykonur.jpg

На снимката: руско-немската космическа обсерватория "Спектр-РГ" преди изпращането към космодрума Байконур. Photo credit : Roscosmos

23 април 2019 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. Най-сетне! След дълго чакане и отлагания един от научните проекти, ръководени от Русия, ще достигне до стартовата площадка. Обсерваторията "Спектр-РГ" ще отпътува утре, на 24-ти април, към космодрума Байконур. Там тя ще бъде подложена на финалните изпитания и ако всичко мине наред, изстрелването ще е на 21-ви юни.

"Спектр-РГ" ще изучава космоса в рентгеновия диапазон на електромагнитния спектър. Обсерваторията се състои от два телескопа: ART-XC, създаден от Русия, и eROSITA, създаден от Германия. Космическата платформа, към която телескопите са прикрепени, представлява модифицирана спътникова платформа "Навигатор", построена от НПО "Лавочкин". Първоначално изстрелването на "Спектр-РГ" бе планирано за 2013-та, но после бе отложено за 2016-та, 2017-та, 2018-та и чак сега започва подготовката за пуск през 2019-та година.

Ракетата-носител ще е "Протон-М" с ускорителен блок "ДМ-03". Обсерваторията трябва да бъде изведена в точката на Лагранж L2 от системата "Земя-Слънце", на разстояние от около 1.5 милиона километра от Земята.

Това означава, че "Спектр-РГ" е първата научна мисия след разпадането на СССР, която е ръководена от Русия и която ще достигне до междупланетното пространство, стига да е успешна. 

Източник: Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2740-2019-spektr-rg-to-depart-to-baykonur

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Космическата обсерватория на Русия и Германия Спектр-РГ пристигна на космодрума Байконур

27 април 2019 г. 11:25 ч. На 25-ти април на космодрума Байконур пристигна успешно самолетът "АН-124-100" с космическата астрофизична обсерватория на Русия и Германия "Спектр-РГ". Започва подготовката за изстрелване, което трябва да стане факт на 21-ви юни тази година с помощта на руска ракета "Протон-М" и ускорителен блок "ДМ-03". 

Напомням на читателите, че "Спектр-РГ" ще изучава космоса в рентгеновия диапазон на електромагнитния спектър. Обсерваторията се състои от два телескопа: ART-XC, създаден от Русия, и eROSITA, създаден от Германия. Космическата платформа, към която телескопите са прикрепени, представлява модифицирана спътникова платформа "Навигатор", построена от руското предприятие НПО "Лавочкин". Първоначално изстрелването на "Спектр-РГ" бе планирано за 2013-та, но после бе отложено за 2016-та, 2017-та, 2018-та и чак сега започва подготовката за пуск през 2019-та година.

Обсерваторията трябва да бъде изведена в точката на Лагранж L2 от системата "Земя-Слънце", на разстояние от около 1.5 милиона километра от Земята. Това означава, че "Спектр-РГ" е първата научна мисия след разпадането на СССР, която е ръководена от Русия и която ще достигне до междупланетното пространство, стига да е успешна.

Източник: Роскосмос 

2019-spektr-rg-arrives-baykonur.png

На снимката: товарният самолет "АН-124-100" доставя "Спектр-РГ" на Байконур. Снимка: Роскосмос 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2745-2019-spektr-rg-delivered-baykonur

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Руският космически телескоп на обсерваторията Спектр-РГ ще е екипиран с американски огледала

9 май 2019 г. 22:15 ч. Ако всичко мине по план, на 21-ви юни Русия ще изстреля нова научноизследователска мисия след няколкогодишно прекъсване. Става въпрос за мисията на руската космическа обсерватория "Спектр-РГ", която се състои от руски космически телескоп ART-XC и немски космически телескоп eROSITA.

Оказва се обаче, че руският космически телескоп ще е екипиран с американски огледала. 

Новината бе съобщена от журналиста Анатолий Зак, администратор на сайта RussianSpaceWeb. Телескопът ART-XC е разработен под ръководството на Михаил Павлински от Института по космически изследвания (ИКИ) на Руската академия на науките (РАН). Руските институции са се свързали с американската космическа агенция НАСА, за да поръчат сложна космическа технология. Критичните огледални системи на ART-XC са създадени от центъра на НАСА Маршал.

Eто още информация за другите системи: бордовият компютър, паметта за съхраняване на данни и авиониките са осигурени от ИКИ. НПО Лавочкин е доставил темпетарурните покрития и радиаторите, а НПО Технология е построила тръбата на телескопа от въглеродни фибри, както и плочите, които ще прикрепят детекторите. 

2019-spektr-rg-arrives-baykonur.png

На снимката: товарният самолет "АН-124-100" достави "Спектр-РГ" на космодрума Байконур в края на април. Снимка: Роскосмос 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2762-2019-spektr-rg-american-mirrons

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Специалистите на Роскосмос започнаха пълненето на обсерваторията Спектр-РГ с гориво

2019-spektr-rg-begins-fuel-loading.png

Космическата обсерватория "Спектр-РГ" преди процедурите по зареждането й с гориво. Снимка: КЦ Южный/ЦЭНКИ

17 май 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Започнаха процедурите по пълненето на космическата обсерватория "Спектр-РГ" с гориво, съобщи вчера Роскосмос. Очаква се това да продължи няколко дни. 

След като пълненето на гориво приключи, "Спектр-РГ" ще бъде пренесена в монтажно-изпитателния корпус, където обсерваторията ще бъде прикачена към ускорителния блок "ДМ-03" на ракета-носител "Протон-М". Изстрелването ще е факт на 21-ви юни.

Напомням на читателите, че "Спектр-РГ" ще изучава космоса в рентгеновия диапазон на електромагнитния спектър. Обсерваторията се състои от два телескопа: ART-XC, създаден от Русия, и eROSITA, създаден от Германия. Космическата платформа, към която телескопите са прикрепени, представлява модифицирана спътникова платформа "Навигатор", построена от НПО "Лавочкин". Първоначално изстрелването на "Спектр-РГ" бе планирано за 2013-та, но после бе отложено за 2016-та, 2017-та, 2018-та и чак сега имаме готовност за пуск през 2019-та година.

Обсерваторията трябва да бъде изведена в точката на Лагранж L2 от системата "Земя-Слънце", на разстояние от около 1.5 милиона километра от Земята.

Това означава, че "Спектр-РГ" е първата научна мисия след разпадането на СССР, която е ръководена от Русия и която ще достигне до междупланетното пространство, стига да е успешна.

Източник: Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2774-2019-spektr-rg-began-fuel-loading

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Като презастраховка срещу авария: руската ракета Протон-М с научната обсерватория Спектр-РГ излиза на площадката седмица преди старта за допълнителни тестове

2019-spektr-rg-begins-fuel-loading.png

Космическата обсерватория "Спектр-РГ" преди процедурите по зареждането й с гориво. Снимка: КЦ Южный/ЦЭНКИ

21 май 2019 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Ще бъде ли успешно изстрелването? Този въпрос си го задаваме всеки път преди руско изстрелване на междупланетна мисия, особено ако ракетата-носител е "Протон". Последният път, през 2016-та година, при полета на "Протон-М" с ускорителния блок "Бриз-М" и марсианската експедиция "ЕкзоМарс-2016", всичко бе наред. Тази година обаче, при старта на руско-немската обсерватория "Спектр-РГ" на 21-ви юни, нещата са различни. Ще се използва "Протон-М", но с ускорителен блок "ДМ-03". До този момент блокът е летял три пъти, но само един полет е бил успешен. 

За да се презастраховат руснаците срещу евентуална авария при провеждането на такава важна мисия, ракетата-носител "Протон-М" ще бъде изведена на стартовата площадка една седмица преди излитането. Целта е да бъдат проведени допълнителни изпитания. Това бе съобщено от информационната агенция РИА Новости.

Блок "ДМ-03" представлява последната модификация на блок "Д", който от своя страна за пръв път лети през 1974 година. Първоначално Блок "Д" е замислян да служи като горна степен на съветската ракета "Н1", за да извежда товар, научни мисии и астронавти на път към Луната. Впоследствие блокът е адаптиран за ракети "Протон". Създадени са варианти "ДМ-2", ДМ-2М" и "ДМ-03". Общият брой мисии, изведени в космоса с блок от серията "Д", са над 250. От тях най-забележителни са успешните съветски мисии до Венера и мисиите "Фобос 1" и "Фобос 2" до марсианската луна Фобос. 

През последните години блок "Д" се използва все по-рядко поради създаването на новата степен "Бриз-М". Въведена за пръв път в експлоатация през 2000 година, тя използва горивна смес от хидразин и диазотен тетраоксид. За разлика от нея блок "Д" използва керосин и кислород. Двигателите на блок "Д" са по-мощни, но изпаряването на кислорода ограничава нейните възможности. "Бриз-М" не разполага с толкова мощни двигатели, но за сметка на това може да лети продължително на гъвкави мисии. В зависимост от изискванията на мисията, вземайки предвид предимствата и недостатъците на блок "Д" и "Бриз-М", ракетата "Протон-М" може да бъде оборудвана с едната или другата степен. 

Последната модификация на блок "ДМ-03" е въведена в експлоатация през декември 2010 година, при изстрелването на три спътника от руската навигационна система "Глонасс". Поради грешка в инструкциите за зареждане с гориво, на блока са качени 1.6 тона кислород в повече от предвиденото. Степента се оказва твърде тежка, за да изведе спътниците в правилна орбита и те падат в Тихия океан. Мнозина специалисти на ръководни постове са наказани заради допуснатата небрежност. През 2013 година е предвиден вторият полет на "Протон-М" с "ДМ-03" - тогава ракетата аварира не поради дефект на блока, а заради монтирани наопаки датчици на първите три степени. Най-накрая през 2015 година ракета "Протон-М" с ДМ-03" извежда успешно в космоса спътника "Express AM8". 

Сега се надяваме, че полетът на "Спектр-РГ" също ще е благополучен и за да се подсигури успехът, ракетата ще бъде изведена на стартовата площадка цяла седмица преди старта, за да бъдат направени комплексни изпитания. Иначе обикновено ракетите се извеждат четири дни преди пуска. 

"Спектр-РГ" е съвместен проект на Русия и Германия. Обсерваторията ще изучава космоса в рентгеновия диапазон и тя се състои от два телескопа: ART-XC, създаден от Русия, и eROSITA, създаден от Германия. Космическата платформа, към която телескопите са прикрепени, представлява модифицирана спътникова платформа "Навигатор", построена от НПО "Лавочкин".

Първоначално изстрелването на "Спектр-РГ" бе планирано за 2013-та, но после бе отложено за 2016-та, 2017-та, 2018-та и чак сега имаме готовност за пуск през 2019-та година.

Обсерваторията трябва да бъде изведена в далечния космос, в точката на Лагранж L2 от системата "Земя-Слънце", на разстояние от около 1.5 милиона километра от Земята. Това означава, че "Спектр-РГ" е първата научна мисия след разпадането на СССР, която е ръководена от Русия и която ще достигне до междупланетното пространство, стига да е успешна. "ЕкзоМарс-2016", която е също руско-европейски проект, по замисъл е създадена от Европейската космическа агенция (ЕКА). 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2777-2019-spektr-rg-tests-week-before-launch

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Руско-немската космическа обсерватория Спектр-РГ бе опакована в главовия отсек на ракетата-носител Протон-М

6 юни 2019 г. 12:30 ч. Днес Роскосмос оповести, че главовата част на ракетата-носител "Протон-М", която ще изведе в междупланетното пространство космическата обсерватория на Русия и Германия "Спектр-РГ", е напълно сглобена. Това означава, че обсерваторията е вече прикачена към горния блок "ДМ-03", а впоследствие капсулована в обтекателя на ракетата. 

Другата важна новина е, че имаме не само дата, но и определен час на изстрелването. Ракетата-носител "Протон-М" с "ДМ-03" и "Спектр-РГ" ще полети на 21-ви юни 2019 г. в 15:17 ч. българско време от площадка №81 на космодрума Байконур. 

"Спектр-РГ" е амбициозна мисия, която ще изучава далечните звезди в рентгеновия и гамалъчевия диапазон. Тя е наследник на съветските космически телескопи "Астрон" и "Гранат". Подобно на тях, "Спектр-РГ" е също разработена в предприятието НПО Лавочкин.

Прочетете статията на КОСМОС БГ : Исторически преглед: съветски и руски космически телескопи

2019-spektr-rg-encapsulated.jpg

На снимката: техници опаковат обсерваторията "Спектр-РГ" в главовия отсек на ракетата-носител "Протон-М". Photo credit : Roscosmos

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2800-2019-6-june-spektr-rg-encapsulated

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Рогозин лично ще контролира изстрелването на телескопа Спектр-РГ

8 юни 2019 г. 20:30 ч. Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин оповести, че лично той ще контролира изстрелването на космическия телескоп "Спектр-РГ" на 21-ви юни.

"Това е сложно изстрелване от Байконур, тъй като "Спектр-РГ" е скъпа машина, сериозен телескоп. Това е продължение на великата работа на Академията на науките. Много се вълнувам, тревожа се, ще отида да го видя сам. Надявам се, че всичко ще е наред", съобщи Рогозин за телевизионния канал Россия-24.

Рогозин сподели също така, че изстрелването ще е доста значимо и по друга причина - то ще е тест на работоспособността на горния блок "ДМ-03" на ракетата "Протон". "Ние ще изведем "Спектр-РГ" на ускорителен блок, който до този момент е летял най-вече в авариен режим през различните години", каза Рогозин. "Поради това аз съм изпратил хора на Байконур, които подробно и щателно съблюдават цялата работа". 

Източник: НК

2019-spektr-rg-encapsulated.jpg

На снимката: техници опаковат обсерваторията "Спектр-РГ" в главовия отсек на ракетата-носител "Протон-М". Photo credit : Roscosmos

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2802-2019-roscosmos-to-control-spektr-rg-launch

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Ракетата Протон-М, която ще изведе в космоса телескопа Спектр-РГ, бе напълно сглобена

2019-whole-assembly-rocket-spektr-rg.jpg

На снимката: напълно сглобената ракета "Протон-М", която ще изведе телескопа "Спектр-РГ" в междупланетното пространство. Снимка: КЦ "Южный"/ЦЭНКИ

10 юни 2019 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Днес Роскосмос оповести, че ракетата "Протон-М", която ще изведе руския телескоп "Спектр-РГ" на път към точката на Лагранж L2 от системата "Земя-Слънце", бе напълно сглобена. 

Извеждането на ракетата на площадка №81 на космодрума Байконур е планирано за 14-ти юни. Изстрелването остава насрочено за 21-ви юни в 15:17 ч. българско време. Причината за ранното извеждане на "Протон-М" е свързана с необходимостта от допълнителни тестове, които да потвърдят, че ракетата е годна за отговорната задача по позиционирането на телескопа в правилната му орбита. 

Напомням на читателите, че "Протон-М" в конфигурация с блок "ДМ-03" е летяла три пъти, но само един от тези полети е бил успешен. Освен че ракетата ще бъде подложена на сериозни изпитания, лично шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин ще контролира качеството на труда на работниците си.

Рентгеновият телескоп "Спектр-РГ" е наследник на някогашните амбициозни и успешни съветски космически телескопи "Астрон" и "Гранат". Първоначално стартът му е бил планиран за 1992-1993 година, но крахът на СССР и последващият недостиг на средства довел до замразяването на програмата "Спектр". Едва през 2011 година излетя радиотелескопът "Спектр-Р", чиято мисия продължи до началото на 2019-та и бе успешна. А чак сега Русия е в готовност да изстреля "Спектр-РГ", цели 26 години след първоначално зададения срок. 

Прочетете статията: Исторически преглед: съветски и руски космически телескопи

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2805-2019-spektr-rg-rocket-assembled

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Ракетата Протон-М с космическия телескоп Спектр-РГ бе изведена на стартовата площадка

2019-proton-m-rolled-to-pad-1.jpg

Ракетата "Протон-М" на път към стартовата площадка. Снимка: КЦ "Южный"/ЦЭНКИ

14 юни 2019 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Русия е на път да осъществи най-амбициозната си научно-изследователска космическа мисия след катастрофата на "Фобос-Грунт" през 2011 г. Днес Роскосмос оповести, че тази сутрин, на 14-ти юни 2019 г., в 04:30 ч. българско време, ракетата "Протон-М" с ускорителния блок "ДМ-03" и космическия телескоп "Спектр-РГ" бе изведена на площадката за изстрелване №81 на космодрума Байконур.

Ако изстрелването е успешно, "Спектр-РГ" ще се превърне в първата ръководена от Русия роботизирана космическа мисия, която след разпадането на СССР ще се отправи отвъд пределите на околоземната орбита. До настоящия момент руснаците са изстреляли няколко междупланетни научно-изследователски мисии, но те (като "Марс Експрес") са за нуждите на европейската космонавтика или (като "ЕкзоМарс-2016") са с руско участие, но са основно ръководени от ЕКА. За сравнение "Спектр-РГ" има немско и американско сътрудничество, но проектът се ръководи от Роскосмос, а космическият апарат е построен от НПО "Лавочкин". 

2019-14-june-proton-m-launchpad.jpg

Ракетата "Протон-М" на стартовата площадка. Снимка: КЦ "Южный"/ЦЭНКИ

През следващите седем дни специалистите ще проведат автономни проверки на космическия апарат, ракетата, горната степен, системите за управление и наземната екипировка. Това е нестандартно дълга процедура за ракетите "Протон" - обикновено те излитат в рамките на три до четири дни след извеждането им на стартовата площадка. Но тъй като "Протон-М" в конфигурация с блок "ДМ-03" е летяла само три пъти, от които два полета са завършили с провал, ръководителите на мисията искат да се убедят, че този път всичко ще мине наред. 

Изстрелването е насрочено за 21-ви юни в 15:17 ч. българско време. Ако всичко мине наред, телескопът трябва да бъде позициониран в точката на Лагранж L2 от системата "Земя-Слънце".

Напомням на читателите, че рентгеновият телескоп "Спектр-РГ" е наследник на някогашните амбициозни и успешни съветски космически телескопи "Астрон" и "Гранат". Първоначално стартът му е бил планиран за 1992-1993 година, но крахът на СССР и последващият недостиг на средства довел до замразяването на програмата "Спектр". Едва през 2011 година в издължена околоземна орбита бе изведен радиотелескопът "Спектр-Р", чиято мисия продължи до началото на 2019-та и бе успешна. Чак сега Русия е в готовност да изстреля "Спектр-РГ", цели 26 години след първоначално зададения срок.

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2812-2019-14-june-proton-m-rolled-to-launch-pad

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Технически проблем отложи планираното за днес изстрелване на Спектр-РГ

21 юни 2019 г. 08:55 ч. Роскосмос оповести, че при подготовката на ракетата "Протон-М" с ускорителния блок "ДМ-03" и космическия телескоп "Спектр-РГ" е бил установен технически проблем, поради което излитането днес няма да е възможно. Поради това стартът ще бъде преместен на резервна дата. 

Роскосмос не съобщава какъв е видът на техническия проблем. 

ТАСС съобщава, че по информация от анонимен източник в ракетно-космическия отрасъл, за резервна дата се обсъжда 22-ри юни. 

2019-14-june-proton-m-launchpad.jpg

Ракетата "Протон-М" на стартовата площадка. Снимка: КЦ "Южный"/ЦЭНКИ

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2827-2019-spektr-rg-launch-delay

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Телескопът Спектр-РГ не можа да излети, защото му е паднал акумулаторът

21 юни 2019 г. 11:00 ч. По информация от РИА Новости, които се позовават на източници в ракетно-космическия отрасъл, причината за отлагането на изстрелването на ракетата "Протон-М" с телескопа "Спектр-РГ" е "паднал" акумулатор.

Специалистите полагат усилия да заредят спешно батерията, за да може телескопът да бъде изстрелян на резервната дата - т.е. утре, на 22-ри юни. Но ако това не се случи, ракетата трябва да бъде премахната от стартовата площадка и върната в монтажно-изпитателния корпус. Това е единственият начин телескопът да бъде  прегледан от специалистите и ремонтиран.

Но в такъв случай изстрелването ще трябва да бъде пренасрочено за 12-ти юли. 

2019-14-june-proton-m-launchpad.jpg

Ракетата "Протон-М" на стартовата площадка. Снимка: КЦ "Южный"/ЦЭНКИ

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2828-2019-spektr-rg-battery-problem

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, SAlexandrov said:

Телескопът Спектр-РГ не можа да излети, защото му е паднал акумулаторът

21 юни 2019 г. 11:00 ч. По информация от РИА Новости, които се позовават на източници в ракетно-космическия отрасъл, причината за отлагането на изстрелването на ракетата "Протон-М" с телескопа "Спектр-РГ" е "паднал" акумулатор.

Специалистите полагат усилия да заредят спешно батерията, за да може телескопът да бъде изстрелян на резервната дата - т.е. утре, на 22-ри юни. Но ако това не се случи, ракетата трябва да бъде премахната от стартовата площадка и върната в монтажно-изпитателния корпус. Това е единственият начин телескопът да бъде  прегледан от специалистите и ремонтиран.

Но в такъв случай изстрелването ще трябва да бъде пренасрочено за 12-ти юли. 

2019-14-june-proton-m-launchpad.jpg

Ракетата "Протон-М" на стартовата площадка. Снимка: КЦ "Южный"/ЦЭНКИ

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2828-2019-spektr-rg-battery-problem

Западните и немските акумулатори винаги имат проблеми в Русия , вярно е за Казахстан нямахме данни .

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Човешка грешка скапала акумулатора на телескопа Спектр-РГ. Сега ще лети най-рано на 12-ти юли!

2019-14-june-proton-m-launchpad.jpg

Ракетата "Протон-М" на стартовата площадка. Снимка: КЦ "Южный"/ЦЭНКИ

21 юни 2019 г. 19:20 ч.

Светослав Александров. Роскосмос оповести официално, че изстрелването на ракетата "Протон-М" с ускорителния блок "ДМ-03" и космическия телескоп "Спектр-РГ" е прехвърлено за 12-ти юли. 

Това е поредното продължително отлагане за многострадалния космически телескоп, който не може да бъде построен и да излети още от 1993 година чак до ден днешен. 

До този развой на ситуацията се стигна след човешка грешка... или по-скоро немарливост. Това разказва редакцията на списанието "Московски комсомолец". Оказва се, че акумулаторната батерия на телескопа е била въведена в активен режим по-рано от очакваното. Съгласно плана тя е трябвало да бъде включена след изстрелването и по-точно чак след отделянето на "Спектр-РГ" от ускорителния блок "ДМ-03". Вместо това тя е била задействана вчера, на 20-ти юни. Това се случило заради некоректно свързана електросхема. Специалистите на РКК "Енергия" трябвало да активират акумулатора на ускорителния блок "ДМ-03" преди изстрелването, но поради грешката в електросхемата вместо това бил активиран акумулаторът на самия телескоп "Спектр-РГ". Това довело до пълното разреждане на акумулатора на научната мисия. 

Сега единственото, което специалистите могат да направят, е да върнат ракетата "Протон-М" обратно в хангара, да разкачат телескопа от блока "ДМ-03", да му презаредят батериите и (което е най-важно) да оправят електросхемата, за да не се получи пак този гаф.

Да се надяваме, че повредите на борда на апарата не са критични и ще могат да бъдат отстранени в срок, за да може "Спектр-РГ" най-после да излети през юли месец. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2829-2019-spektr-rg-moved-to-july-12

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Втори опит: ракетата Протон-М е отново на стартовата площадка, за да изведе в космоса руския телескоп Спектр-РГ

9 юли 2019 г. 17:26 ч. Роскосмос ни информира, че днес, на 9-ти юли, ракетата "Протон-М" с ускорителен блок "ДМ-03" и космическия телескоп "Спектр-РГ" бе изведена отново на стартовата площадка. Сега полетът е насрочен за 12-ти юли в 15:31 ч. българско време.

Напомням на читателите, че стартът трябваше да е факт още на 21-ви юни, но при подготовката техниците установиха повреда в един от акумулаторите. Поради това се наложи ракетата-носител да бъде върната обратно в хангара, за да могат да се извършат ремонтните дейности.

"Спектр-РГ" е руски космически телескоп с немско участие. Той е наследник на съветските обсерватории "Астрон" и "Гранат". Ако бъде изстрелян успешно, ще се позиционира в точката на Лагранж L2 на системата Слънце-Земя. С това Русия може да пожъне първия си междупланетен успех след разпадането на СССР. Макар че преди 1991-ва година съветските инженери са изпращали множество мисии до Луната, Венера и Марс, никога досега руски апарат не е достигал до която и да е от точките на Лагранж. Така че това се очертава да е първото сериозно междупланетно постижение на постсъветска Русия. 

2019-9-july-proton-back-launch-pad.jpg

Фотография от повторното извеждане на ракетата "Протон-М" с блок "ДМ-03" и космическия телескоп "Спектр-РГ". Снимка : Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2857-2019-spektr-rg-back-on-launch-pad

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Руската ракета Протон-М с телескопа Спектр-РГ пак се повреди, не се знае дали ще излети утре

11 юли 2019 г. 08:05 ч. Роскосмос оповести, че по време на проверките на ракетата "Протон-М" с космическия телескоп "Спектр-РГ" е била констатирана нова повреда, която изисквала допълнително време, за да бъде отстранена. Проблемът ще бъде разгледан днес на заседание на Държавната комисия на космодрума Байконур, която ще вземе решение дали изстрелването може да бъде проведено по план утре или ще има ново отлагане.

Дмитрий Рогозин, шефът на Роскосмос, подчертава, че изстрелването на "Спектр-РГ" е много важно за научните изследвания на Вселената и затова ракетата-носител се проверява много внимателно. 

2019-9-july-proton-back-launch-pad.jpg

Фотография от повторното извеждане на ракетата "Протон-М" с блок "ДМ-03" и космическия телескоп "Спектр-РГ". Снимка : Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2867-2019-proton-m-spektr-nova-povreda

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Спектр-РГ няма да лети днес, евентуално утре, но пак зависи...

12 юли 2019 г. 08:08 ч. Роскосмос оповести, че ракетата "Протон-М" с блок "ДМ-03" и руския космически телескоп "Спектр-РГ" няма да бъде изстреляна днес във връзка с необходимост от това да бъдат получени експериментални потвърждения от специалистите на завода-производител, че вчерашният проблем, който е бил констатиран на една от подсистемите, е бил отстранен.

Засега стартът е прехвърлен за утре, на 13-ти юли, но и това не е окончателно. Държавната комисия пак ще заседава и ще реши дали има готовност за изстрелване. 

2019-9-july-proton-back-launch-pad.jpg

Фотография от повторното извеждане на ракетата "Протон-М" с блок "ДМ-03" и космическия телескоп "Спектр-РГ". 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2869-2019-12-july-spektr-rg-wont-fly

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Проблемна изолация отложила полета на Протон-М, залепиха ракетата с лепило!

12 юли 2019 г. 18:40 ч. Журналистът Анатолий Зак от сайта Russian Space Web оповести на базата на свои източници в аерокосмическата индустрия, че причината за последните тегоби около изстрелването на телескопа "Спектр-РГ" е проблемна изолация. Засегната била област между втората и третата степен от ракетата. За да решат проблема, специалистите е трябвало да залепят изолацията със специално лепило. Отнема пет часа на лепилото да изсъхне напълно, което обяснява защо ракетата не могла да излети в срок.

Изглежда, че ремонтът е приключил успешно. По информация от Зак комисията ще заседава утре и вероятно ще вземе решение за изстрелване същия този ден.

Да стискаме палци, че всичко ще е наред! 

2019-9-july-proton-back-launch-pad.jpg

Фотография от повторното извеждане на ракетата "Протон-М" с блок "ДМ-03" и космическия телескоп "Спектр-РГ". Снимка : Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2870-2019-proton-glued

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Най-сетне: държавната комисия одобри изстрелването на Спектр-РГ за днес, 13-ти юли!

13 юли 2019 г. 09:05 ч. След множество перипетии и проблеми, държавната комисия даде зелена светлина за днешното изстрелване на ракетата "Протон-М" с ускорителен блок "ДМ-03" и космическия телескоп "Спектр-РГ". Това бе съобщено на страниците на Роскосмос.

Изстрелването ще е факт в 15:30 ч. българско време.

На уебсайта на Роскосмос в секция "Онлайн трансляции" ще има излъчване в реално време. Живото предаване почва в 14:30 ч. 

"Спектр-РГ" е руски космически телескоп с немско участие. Той е наследник на съветските обсерватории "Астрон" и "Гранат". Ако бъде изстрелян успешно, ще се позиционира в точката на Лагранж L2 на системата Слънце-Земя. С това Русия може да пожъне първия си междупланетен успех след разпадането на СССР. Макар че преди 1991-ва година съветските инженери са изпращали множество мисии до Луната, Венера и Марс, никога досега руски апарат не е достигал до която и да е от точките на Лагранж. Така че това се очертава да е първото сериозно междупланетно постижение на постсъветска Русия. 

2019-9-july-proton-back-launch-pad.jpg

Фотография от повторното извеждане на ракетата "Протон-М" с блок "ДМ-03" и космическия телескоп "Спектр-РГ". Снимка : Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2871-2019-spektr-rg-approved-launch-13-july

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Исторически успех: Русия благополучно изстреля своя нов космически телескоп Спектр-РГ!

2019-13-july-Spektr-RG-launch.jpg

Кадър от днешното излитане. Снимка: Роскосмос/ЦЭНКИ

13 юли 2019 г. 18:15 ч.

Светослав Александров. Днес е наистина исторически и повратен ден за модерната руска космонавтика, след като космическата ракета "Протон-М" с ускорителен блок "ДМ-03" излетя в 15:30 ч. българско време и успешно изведе в космоса астрофизичния телескоп "Спектр-РГ". 

Благодарение на двете запалвания на "ДМ-03" телескопът бе изпратен отвъд околоземна орбита и ето защо моментът е ключов: Русия успя да изпрати за пръв път свой собствен космически апарат в междупланетното пространство след разпадането на СССР! Разбира се, през последните години руски ракети изстреляха благополучно множество космически апарати като "Винъс Експрес" до Венера, "Марс Експрес" и "ЕкзоМарс-2016" до Червената планета, но това са апарати най-вече на Европейската космическа агенция (ЕКА) и други държави. За разлика от тях платформата на "Спектр-РГ" с име "Навигатор" е произведена в Русия. По-точно - създадена е от предприятието НПО "Лавочкин". 

Преди броени минути Роскосмос потвърди официално, че слънчевите батерии на "Спектр-РГ" са се разгърнали успешно и че всички системи на борда работят нормално. През следващите три месеца телескопът ще пътува към точката на Лагранж L2 от системата Земя-Слънце. Ако всичко мине наред, това ще е нов повратен момент за руската космическа програма. Макар че по времето на СССР са пращани множество апарати до Луната, Венера и Марс, до този момент никога руска космическа мисия не е достигала която и да е от точките на Лагранж. Нито във времената преди прехода, нито след това.

Но да се върнем на "Спектр-РГ". Телескопът ще изучава Вселената в рентгеновата и гама-лъчевата област от електромагнитния спектър. На борда му има два прибора: руски ART-XC и немски eRosita. В хода на неговата научна мисия телескопът ще изучава мистериозните космически явления, известни като "тъмна материя" и "тъмна енергия".

Учените разчитат, че "Спектр-РГ" ще работи минимум четири години, а надеждите са да изкара поне шест години и половина. Безспорно моментът е исторически за Русия и по още една причина - телескопът е формулиран в края на 80-те години, а успява да излети чак сега. 

Изминали са почти три десетилетия от краха на СССР. Това са три десетилетия без възможността Русия да изпрати построена от собствените си предприятия мисия отвъд пределите на околоземна орбита, в междупланетното пространство. 

Последната космическа мисия, която СССР изстрелва в междупланетното пространство, е "Фобос 2" до Марс - на 12 юли 1988 година. Днес бе прекратено точно 31-годишно прекъсване на руските междупланетни полети. 

Видеозапис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

Прочетете статията на КОСМОС БГ - Исторически преглед: съветски и руски космически телескопи

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2872-2019-spektr-rg-launch-success

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Руският космически телескоп Спектр-РГ успешно коригира курса си в междупланетното пространство

2019-spektr-rg-graphics.jpg

График на полета на руския космически телескоп "Спектр-РГ". Изображение : Роскосмос

23 юли 2019 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Руският космически телескоп "Спектр-РГ", който бе изстрелян в междупланетното пространство на 13-ти юли, премина през първото си сериозно изпитаниe след старта. Вчера, на 22-ри юли, той успешно коригира траекторията си в далечния космос. 

Общо две запалвания на основния двигател бяха проведени. Първото бе в 17:30 ч. българско време, като двигателят работеше в продължение на 4.5 минути. Второто, по-продължително, бе в 21:30 ч. българско време, като двигателят беше запален за 18 минути. 

Съгласно информацията, разпространена от Роскосмос, всичко е протекло нормално и "Спектр-РГ" продължава по своя път към точката на Лагранж L2 от системата "Земя-Слънце". Никога досега космически апарат, построен от Русия, нито по съветско време, нито след това, не е достигал до която и да е от точките на Лагранж. Това се очертава да е първото сериозно руско междупланетно постижение след разпадането на СССР.

"Спектр-РГ" е и първата междупланетна мисия, построена от Русия след съветската епоха. Разбира се, през последните години руски ракети изстреляха благополучно множество космически апарати като "Винъс Експрес" до Венера, "Марс Експрес" и "ЕкзоМарс-2016" до Червената планета, но това са апарати най-вече на Европейската космическа агенция (ЕКА). За разлика от тях, платформата на "Спектр-РГ" с име "Навигатор" е произведена в Русия. По-точно - създадена е от предприятието НПО "Лавочкин".

Основната мисия на "Спектр-РГ" е да изучава Вселената в рентгеновата и гама-лъчевата област. На борда му има два прибора: руски ART-XC и немски eRosita. В хода на основната му научна програма телескопът ще изучава мистериозните космически явления, известни като "тъмна материя" и "тъмна енергия".

Учените разчитат, че "Спектр-РГ" ще работи минимум четири години, а надеждите са да изкара поне шест години и половина. Безспорно мисията е историческа за Русия и по още една причина - телескопът е формулиран в края на 80-те години, а е успял да излети чак сега.

Изминали са почти три десетилетия от краха на СССР. Това са три десетилетия без възможността Русия да изпрати построена от собствените си предприятия мисия отвъд пределите на околоземна орбита, в междупланетното пространство. Последната космическа мисия, която СССР е изстреляла в междупланетното пространство, е "Фобос 2" до Марс - на 12 юли 1988 година. На 13-ти юли бе прекратено точно 31-годишно прекъсване на руските междупланетни полети.

За допълнителна информация: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2900-2019-spektr-rg-corrects-course

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Първи снимки! Руският космически телескоп Спектр-РГ проведе дебютните си научни наблюдения!

2019-31-july-spektr-rg-first-photos.png

Първите снимки, направени от руския прибор ART-XC на борда на космическия телескоп "Спектр-РГ". Photo credit : Roscosmos

31 юли 2019 г. 21:30 ч.

Светослав Александров. Руският космически телескоп "Спектр-РГ", който бе изстрелян благополучно на 13-ти юли, успя да заснеме своите първи снимки! Изображенията бяха получени на 30-ти юли посредством руския прибор ART-XC.

На тях се вижда яркият рентгенов пулсар Центавър Х-3. В близко време ръководството на мисията ще калибрира всички седем модула на ART-XC.

Анализът на данните показва устойчив периодически сигнал от източник с период от 4.8 секунди. Когато горните снимки бяха получени, разстоянието между "Спектр-РГ" и Земята бе 1 милион и 143 хиляди километри. Телескопът продължава да пътува към точката на Лагранж L2 от системата "Земя-Слънце". Ако той успешно се позиционира там, това ще е важно постижение за тепърва възраждащата се междупланетна космонавтика на Русия. Никога досега построен от руснаците апарат, било то съветско време, било то след това, не е достигал до която и да е от точките на Лагранж. 

Напомням на читателите, че "Спектр-РГ" е първата междупланетна мисия, построена от Русия след съветската епоха. Разбира се, през последните години руски ракети изстреляха благополучно множество космически апарати като "Винъс Експрес" до Венера, "Марс Експрес" и "ЕкзоМарс-2016" до Червената планета, но това са апарати най-вече на Европейската космическа агенция (ЕКА). За разлика от тях, платформата на "Спектр-РГ" с име "Навигатор" е произведена в Русия. По-точно - създадена е от предприятието НПО "Лавочкин".

Основната мисия на "Спектр-РГ" е да изучава Вселената в рентгеновата и гама-лъчевата област. На борда му има два прибора: руски ART-XC и немски eRosita. В хода на основната му научна програма телескопът ще изучава мистериозните космически явления, известни като "тъмна материя" и "тъмна енергия". Учените разчитат, че "Спектр-РГ" ще работи минимум четири години, а надеждите са да изкара поне шест години и половина. 

За повече информация: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2913-2019-31-july-spektr-rg-first-photos

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Руският космически телескоп Спектр-РГ е вече на 1.6 милиона километра от Земята

2 септември 2019 г. 14:11 ч. Информационната агенция ТАСС оповести, че руската космическа обсерватория "Спектр-РГ", която на 13-ти юли бе изстреляна успешно в междупланетното пространство, вече се е отдалечила на разстояние 1.6 милиона километра от Земята.

Следващата корекция на орбитата е планирана за 21-ви октомври. Ако всичко мине наред, това ще първият истински успех за руската междупланетна космонавтика след разпадането на СССР. "Спектр-РГ" е първият построен от Русия космически апарат, който успешно излетя отвъд околоземна орбита в междупланетното пространство, и ако сполучи, ще е първият апарат на Русия, който ще пристигне в точката на Лагранж Л2 на гравитационната система Земя-Слънце.

Никога досега руски космически апарат, нито по времето на СССР, нито след това, не е успявал да пристигне до която и да е от точките на Лагранж. Очаква се "Спектр-РГ" да направи подробна карта на цялото звездно небе в рентгеновия диапазон на електромагнитния спектър. 

2019-31-july-spektr-rg-first-photos.png

Първите снимки, направени от руския прибор ART-XC на борда на космическия телескоп "Спектр-РГ". Photo credit : Roscosmos

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2959-2019-2-sep-spektr-rg-update

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Немският прибор eROSITA на руския космически телескоп Спектр-РГ засне за пръв път участък от извънгалактическото небе

2019-erosita-first-extragalactic-source.

Изображение, получено посредством прибора "eROSITA" на борда на руския космически телескоп "Спектр-РГ". Photo : SRG/eROSITA

10 септември 2019 г. 19:43 ч.

Светослав Александров. Немският телескопичен прибор "eROSITA", който работи на борда на руската обсерватория "Спектр-РГ", засне своите първи снимки на обекти, намиращи се извън нашата галактика.

Показаното по-горе изображение представлява съставна фотография, която обединява наблюдения, проведени на 26-ти и 27-ми август.

Изображението съдържа стотици източници, които излъчват в рентгеновия диапазон на електромагнитния спектър. Повечето от тези източници представляват квазари (свръхмасивни черни дупки, излъчващи благодарение на гравитационната енергия на веществото, което попада в тях). Квазарите са толкова ярки, че се забелязват лесно въпреки колосалното разстояние, което ни дели от тях. Виждат се също така активни ядра на близки галактики, както и някои звезди от нашата галактика с ярки рентгенови корони. Яркото дифузно петно в горния десен ъгъл представлява масивен куп от галактики, известен като ACO 329. Галактическите купове са едни от най-масивните обекти в нашата Вселена. Около 85% от тяхната маса се дължи на т.нар. "тъмна материя", чиято природа все още не е изяснена.

Напомням на читателите, че руската космическа обсерватория "Спектр-РГ" излетя успешно на 13-ти юли тази година. Това бе първият модерен космически апарат, построен от Русия, който бе изпратен в междупланетното пространство. Очаква се през октомври "Спектр-РГ" да пристигне в точката на Лагранж L2 от системата Земя-Слънце. Никога досега руски космически апарат, нито по Съветско време, нито след промените, не е достигал която и да е от точките на Лагранж. 

За повече информация: Роскосмос

https://cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2972-2019-spektr-rg-erosita-first-extragalactic-image

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...