Отиди на
Форум "Наука"

30.04.1945 - Фюрерът бяга в Южна Америка


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

 

Цитирай

 

През месец април, преди 74 години, се води решителната битка за Берлин, с която е сложен край на Втората световна война в Европа. Както е известно, тялото на мъртвия фюрер на Третия райх – Адолф Хитлер, впоследствие така и не е идентифицирано.

 

За неговото тяло се счита един силно обгорял и напълно неразпознаваем труп, изровен от градината на Райхсканцеларията. Това дава повод за съмнения дали официалната теория за самоубийството му на 30 април 1945 г. отговаря на истината. От там се развихря въображението на конспираторите за това как той може би се е измъкнал жив от Берлин и живял някъде тайно в изгнание. Създадени са редица, както художествени така и документални, произведения около тази история, разпростиращи се върху доста широк жанров диапазон.

Като се започне от комедии и се мине през мистерии, хроники, дори и sci-fi (как нацистите бягат в тайна база на Луната), та се стигне и до уж сериозни изследвания как Хитлер е успял да избяга с подводница за Южна Америка. База на последната теза е, че Аржентина и Парагвай тогава били с авторитарни правителства, чиито лидери симпатизирали на Хитлер и биха го приели, а дори и да не биха, не било проблем с подводница да акостира на пуст бряг в Патагония без никой да забележи и с променен външен вид да започне нов живот някъде там. Спрягат се и всевъзможни други версии започващи с хипотетичното му бягство.

 

 

Цялата статия:
https://www.chr.bg/istorii/voenni-hroniki/vazmozhno-li-e-hitler-da-e-izbyagal-ot-berlin-prez-april-1945-g/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Свидетели описват последните му часове, като много стресиращи. Започнал е да се срива дни преди това, а накрая е изглеждал много зле, включая тремор на ръката. Хич не ми прилича описанието на човек, който се готви за приключение на подводица, придружен от красивата си млада съпруга, към слънчева Аржентина. Да не забравяме, че тогава Аржентина е била една от най-богатите и незасегнати от войната големи държави. Със стотина кила злато от трезорите на раихсбанк са щели да си живеят царски. 

Ето го Айхман, дето успява да се укрие над 15 години. И даже не се е крил чак токова. Май и фамилията не си беше сменил. 

Редактирано от Amazonski
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Ако приемем, че се е спасил, то ще да е бил смазан психически. Делото на живота му е провалено, всичко в което е вярвал и за което се е борил не съществува. Това естествено води и до здравословни проблеми. Единствената причина да се спаси би била надеждата, че реванша е възможен. Разбира се, скоро щеше да стигне до заключението, че няма как да има реванш. Тоест Хитлер щеше да е тежко болен носталгиращ пенсионер, който едва ли щеше да е способен на каквато и да било активност. Най вероятно ми се струва, че щеше да почине твърде рано поради влошено здравословно състояние.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За Хитлер никакъв шанс да е станало в реалната история. В алтернативната - евентуално преди да започне битката за Берлин и ако е било предварително организирано.
За Айхман е ясно, че се изнася успешно натам, навярно неговата история е база за предположенията, че и Хитлер го е направил.
Интересно с Хайнрих Мюлер какво става - шефа на Гестапо. На 29 април този човек потъва вдън земя и никой никога повече не го вижда. Руснаците търсят евентуалния му труп и така и не го намират, поне такова нещо официално не е оповестено.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сталин доведе Хитлер до самоубийство. Но даже и да се беше спасил Хитлер, така както например Кайзера Вилхелм 2 се спаси в Холандия, той едвва ли би играл някаква роля . 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хитлер е в Южна Америка ?! Елвис е жив?! Джако е при извънземните?! От някой хора няма отърване.😎 Тръмп и той натам е тръгнал.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

И все пак би било безкрайно наивно да смятаме че ръководството на Третия райх не е имало подръка готов план за бягство.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Доколкото ми е известно , всички тьрсени от трибунала и укривали се - било успешно , неуспешно или частично няколко години успешно и после хванати всички до един са се криели НЕ ОРГАНИЗИРАНО от  някоя служба а сами са се маскирали и криели.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Не е шега работа да избягаш без специална организация от Берлин до Буенос Айрес.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 29 минути, resavsky said:

Не е шега работа да избягаш без специална организация от Берлин до Буенос Айрес.

Имало е спец организации. ОДЕССА се еказвала. Много са просперилали от немците. Туй в Нукберг беше само цирк за плебса. СМСМ

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам дали има 2 или повече души с еднакви отпечатъци от палците ? Или 2 и повече души с еднакък генотип ? Може да има може да няма , но...

НЯМА 2 ма души с еднакви ЧЕЛЮСТИ ! Даже еднояйчни братя близнаци нямат еднакви челюсти и зъби ! Не съм чувал в историята на човечеството 2 ма души да имат еднакви челюсти да да могат да се хранят с едни и същи изкуственни зъби. 

Хитлер също е имал челюсти и зъби. Зъбите са най - твърдото нещо в човешкия организъм. Колкото и бензин да налеят за да изгорят един труп , да изгориш трупа със челюстта и зъбите в една градина е много сложна работа ! Зъбъ може да се запази милиони години. 

Освен зъби и челюсти Хитлер е имал и зъболекар. При самоубийството на Хитлер и изгарянето му, нищо не се казва, че зъболекара , рентегеновските снимки и зъболекарските документи на Хитлер са били също изгорени. Аз не съм специалист зъболекар, но ако ми покажат слепки от зъби , сигурно бих разпознал своите зъби. Едва ли бих объркал снимка на чужди зъби със своите зъби, макар и да не съм специалист. Не съм чувал в живота си някой да е използвал чужди зъбни протези вместо свои нарочно или случайно ? Просто няма как тия 32 зъба с формата , размера си и корените от челюстта на изгорения труп, да съвпадат с челюстта на Фюрера ! Няма как да стане. Ако кагебе не беше сигурно, Сталин щеше да даде заповед за издирването на Фюрера. Ако зъбките от изгорелия труп съвпадат с снимките и документите на зъболекара на Хитлер просто всяко търсене е безсмислено. 

image.jpg

 

A section of human jaw that the Russian government claims belonged to Adolf Hitler, is seen in a photograph on display in an exhibition in Moscow April 28.
Read more at https://www.businessinsider.com.au/what-hitlers-bunker-was-like-2015-4#t6tDwI7MH3jfXu0d.99

Разбира се, всеки има право на свое мнение и може да търси колкото си иска. 

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Душко, тук въпроса не е дали е могъл да избяга. Въпроса е алтернативен- а какво би станало, ако беше избягал.

Един приятел ми разказваше преди време как престъпник се крие от закона и от събратята си от опасния бизнес. Номера е да се отиде в голям град, където хората не се познават и да не влиза в полезрението. Тоест, намира си работа на черно, където не предоставя документи, наема квартира пак на черно без документи, не плаща данъци, не ходи на лекар, не вика полиция и прочее. Естествено прекъсва всички връзки със своите близки и познати, защото те най вероятно са под наблюдение. Проблема в такава ситуация е, че дори да има скрити пари обикновено не успява да промени навиците си и начина си на живот. Тоест рано или късно започва да пак да бандитства. А колегите в тоя бранш въобще не са многобройни и обикновено се познават. Така рано или късно пред полицията или тия които го търсят изскача информация, че в еди кой си град е забелязан съмнителен субект. След което е въпрос технически да го намерят и проверят дали е той търсения човек.

В този смисъл нацистите в Аржентина не е било нужно да се крият в мазето и по нощите да им носят хляб. Просто са се представяли под чуждо име и са се стараели да не попадат под погледа на властите, а и да не се занимават с политическа работа.

В първия си пост като казах, че Хитлер би бил носталгиращ пенсионер допуснах малка грешка. Всъщност, през 1945 той е млад човек едва на 56 години. За политик това си е направо златна възраст. Само където е бил в тежко психическо и физическо състояние. Може би, ако би успял да върне психическото си равновесие за няколко години би се възстановил здравословно. Дали би бил щастлив с младата си жена? По скоро не. Ева Браун по скоро би изпълнявала ролята на болногледачка, отколкото на секс тигрица. Интересно би било какви мемоари би написал след 10-20 години почивка на спокойствие? Смея да предположа, че за провалите би обвинил некадърните генерали и своята не достатъчна твърдост. Другото което смея да предположа е, че до смъртта му едва ли някой от обкръжението му би го оставил да се среща със съмишленици и да води политическа дейност- веднага са щели да го разкрият. Отделно, какво би могъл да каже един възрастен сломен от живота човек? Само да се връща с горчивина в дните на своята младост и нищо повече.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кайзер Вилхелм, кайзер Карл Хабсбургски , цар Фердинанд и султана напускат страните си след ПСВ  и вече нямат влияние в политиката. Умират си спокойно. Краля на Румъния, Гърция, Италия и цар Симеон също напускат страните си след ВСВ и никой не ги преследва.   Сталин разрешава на Троцкий да напусне Съветска Русия легално , но бесния троцкист продължава да праси мръсотия на страната си. Накрая негови близки доверени хора го убиват. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 6 часа, Du6ko said:

Кайзер Вилхелм, кайзер Карл Хабсбургски , цар Фердинанд и султана напускат страните си след ПСВ  и вече нямат влияние в политиката. Умират си спокойно. Краля на Румъния, Гърция, Италия и цар Симеон също напускат страните си след ВСВ и никой не ги преследва.   Сталин разрешава на Троцкий да напусне Съветска Русия легално , но бесния троцкист продължава да праси мръсотия на страната си. Накрая негови близки доверени хора го убиват. 

Научи се веднъж завинаги.Не е Троцкий а само Троцки.И не го убиват негови доверени хора а агент на НКВД.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мисля, че биха го хванали доста бързо през Студената Война. Щеше да е е въпрос на престиж и състезание кой да го залови, граничещо с надпреварата в космоса. Даже за ФРГ и ГДР би било въпрос на чест.

Да, вярно е че Осама се укриваше доста време, ама не го е търсил целият свят. Освен това, той си имаше неизброимо количество съмишленици, които да го подпомагат. И за разлика от исляма и радикалния ислям, които са си съвсем живи и жизнени, нацизма и национал-социализма са мъртва идеология още през 45-та. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Не

Преди 1 час, Amazonski said:

Мисля, че биха го хванали доста бързо през Студената Война. Щеше да е е въпрос на престиж и състезание кой да го залови, граничещо с надпреварата в космоса. Даже за ФРГ и ГДР би било въпрос на чест.

Да, вярно е че Осама се укриваше доста време, ама не го е търсил целият свят. Освен това, той си имаше неизброимо количество съмишленици, които да го подпомагат. И за разлика от исляма и радикалния ислям, които са си съвсем живи и жизнени, нацизма и национал-социализма са мъртва идеология още през 45-та. 

Не мога да не се съглася с теб.

Но все пак в интерес на сценария на алтернативката е по интересно какво би станало, ако не го бяха открили. За мен е твърде интересно, как ли възрастния Хитлер към началото на 70 те вече на солидна възраст би оценил случващото се по света.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, Amazonski said:

Мисля, че биха го хванали доста бързо през Студената Война. Щеше да е е въпрос на престиж и състезание кой да го залови, граничещо с надпреварата в космоса. Даже за ФРГ и ГДР би било въпрос на чест.

Да, вярно е че Осама се укриваше доста време, ама не го е търсил целият свят. Освен това, той си имаше неизброимо количество съмишленици, които да го подпомагат. И за разлика от исляма и радикалния ислям, които са си съвсем живи и жизнени, нацизма и национал-социализма са мъртва идеология още през 45-та. 

Да но по - опсано за укриващите са били израелските служби. Със САЩ , Канада, Англия е можело много лесно да се споразумеят, с Мосад не е било така лесно. Макар, че и с израелците е била възможна договорка ако работиш за тях.

Има един Велик Легендарен герой - Ото Скроцени. Австриец с полски , славянски корени висок 196 (! за тогавашните времна огромен ръст !) и станал легенда в Райха. Започва кариерата си в партията и Райха като арестува Перезидента и Канцлера на Австрия - Миклс и Шушинг , в края на войната "освобождава " по точно арестува Дучето Мусолини. 

Скорцени е имал за задача да ликвидира голямата тройка - Сталин , Чърчил и Рузвелт в Техеран, прониквайки в британското посолство през арменското гробище. Но богат арменец , син на избягал капиталист от ВОСР , предупреждава Русия. Кагебето или Гепеуто или Груто  узнава за този пъклен план и арестува немските агенти в Техеран, още до пристигането на специалната елитна десантна СС група на Скорцени. 

Опита му да хване Й Б Тито в планините на Босна също се проваля, пак заради Русия. Немците разбиват партизаните завладяват важен град, но Тито изчезва нанякъде ?!? 

На 20 юни 44  покушението над Хитлер - Скроцени поема потушаването на заговора докато още връзката е нарушена. 

Нов успех на Скорцени - в Унгария. Хорти усеща къде духа вятъра и влиза в преговори със СССР чрез сина си . Скорцени арестува сина на Хорти и го принуждава да даде власта на фашиста Салаш.

След войната Скорцени активно сътрудничи със САЩ , предава всичко каквото знае , после живее в Франция , Италия и главно във Испания при приятеля си Франко който лично му дава испански паспорт. Също и в Ирландия, Аржентина и даже помага на Египет ) По задание на ... израелските служби. Героя Скорцени сътрудничи и предава своите другари и съратници на Израел и Израел ги ликвидирва с помоща на Скорцени ! Много приятели на Скорцени които лично го познавали работели за Египет и арабските страни както врагове на Израел. Скорцени предава приятелите си на Израел и сам лично убива един от тях работещ за Египет. Умира от рак в Мадрид 75 година. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, Du6ko said:

Да но по - опсано за укриващите са били израелските служби. Със САЩ , Канада, Англия е можело много лесно да се споразумеят, с Мосад не е било така лесно. Макар, че и с израелците е била възможна договорка ако работиш за тях.

Има един Велик Легендарен герой - Ото Скроцени. Австриец с полски , славянски корени висок 196 (! за тогавашните времна огромен ръст !) и станал легенда в Райха. Започва кариерата си в партията и Райха като арестува Перезидента и Канцлера на Австрия - Миклс и Шушинг , в края на войната "освобождава " по точно арестува Дучето Мусолини. 

Скорцени е имал за задача да ликвидира голямата тройка - Сталин , Чърчил и Рузвелт в Техеран, прониквайки в британското посолство през арменското гробище. Но богат арменец , син на избягал капиталист от ВОСР , предупреждава Русия. Кагебето или Гепеуто или Груто  узнава за този пъклен план и арестува немските агенти в Техеран, още до пристигането на специалната елитна десантна СС група на Скорцени. 

Опита му да хване Й Б Тито в планините на Босна също се проваля, пак заради Русия. Немците разбиват партизаните завладяват важен град, но Тито изчезва нанякъде ?!? 

На 20 юни 44  покушението над Хитлер - Скроцени поема потушаването на заговора докато още връзката е нарушена. 

Нов успех на Скорцени - в Унгария. Хорти усеща къде духа вятъра и влиза в преговори със СССР чрез сина си . Скорцени арестува сина на Хорти и го принуждава да даде власта на фашиста Салаш.

След войната Скорцени активно сътрудничи със САЩ , предава всичко каквото знае , после живее в Франция , Италия и главно във Испания при приятеля си Франко който лично му дава испански паспорт. Също и в Ирландия, Аржентина и даже помага на Египет ) По задание на ... израелските служби. Героя Скорцени сътрудничи и предава своите другари и съратници на Израел и Израел ги ликвидирва с помоща на Скорцени ! Много приятели на Скорцени които лично го познавали работели за Египет и арабските страни както врагове на Израел. Скорцени предава приятелите си на Израел и сам лично убива един от тях работещ за Египет. Умира от рак в Мадрид 75 година. 

 

Да, ама тези които предава или по-точно сътрудничи в хващането им пък работят вече за КГБ и други другарски служби предимно на Стажи. И това е вече тайната война между комунизмът и демокрациите....

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Проблемът е че след 1945 година май никой и ни търси сериозно Хитлер.Победителите си имат други проблеми и дали той се е самоубил в бункера или се наслаждава на спокойствието на пампасите е  абсолютно незначителен детайл.Хитлер го няма на политическата сцена .

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Налице са някои данни че на Подстамската  конференция Сталин е заявил че Хитлер е избягал и вероятно се е успял в Португалия.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

В момента чета книгата на Жан Кристоф Бризар за последните дни на Хитлер.Най доброто изследване на тази тема което съм чел.Не си натрапва изводите а излага фактите.Но е убеден че бягство няма а всичко е свършило на 30 април със самоубийство . 

Link to comment
Share on other sites

Хитлер е можел да свърши и по рано при успешно покушение, на 2,3 пъти, поне 2 от които , немски сили от воен.администр. и шпионски елит, и изпълнители са били подведени от британското разузнаване.  Британци, Американци и по късно СССР не са искали ранна капитулация , имали са  споразумението да влезнат в Германия.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...