Отиди на
Форум "Наука"

Американски "космически разходки" - 2019 г. : ремонт на AMS-02


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

НАСА планира цели 10 излизания в открития космос в рамките на следващите три месеца

2019-alpha-magnetic-spectrometer.jpg

Предстои комплексен ремонт на прибора "Алфа магнитен спектрометър" (показан на снимката). Това ще е най-сложната ремонтна дейност в космоса след приключването на обслужващите мисии до телескопа "Хъбъл" през 2009 година. Photo credit : NASA

30 септември 2019 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. НАСА подготвя сериозна ремонтна дейност на Международната космическа станция. Предстои провеждането на цели 10 "космически разходки" през следващите три месеца - абсолютен рекорд от 2011 година насам, когато совалките бяха пенсионирани и строежът на МКС завърши. Част от дейността включва поправка на важния научен прибор "Алфа Магнитен Спектрометър" - задача с такава сложност не е изпълнявана от времената, когато астронавтите ремонтираха космическия телескоп "Хъбъл"! 

Американската космическа агенция ще представи официално плановете си утре, на 1-ви октомври, в около 21:00 ч. българско време по телевизионния канал НАСА ТВ

Ясни са имената на астронавтите, които ще изпълнят извънбордовите дейности. Това са европейският астронавт Лука Пармитано и американският му колега Ендрю Морган, които излетяха в космоса на 20-ти юли 2019-та година с кораба "Союз МС-13" - навръх 50-годишнината от първото пилотирано кацане на Луната. 

По време на първите пет "космически разходки" ще бъдат обслужени слънчевите панели на станцията. Остарелите никелово-водородни батерии ще трябва да се заменят с нови литиево-йонни батерии, които пристигнаха посредством японския кораб "Кунотори" на 28-ми септември.

Останалите пет извънбордови дейности ще са посветени на ремонта на научния прибор "Алфа магнитен спектрометър" (AMS-2), който сериозно обогати познанията ни за нашата Вселена след неговата доставка на МКС от американската совалка "Индевър" през месец май 2011-та година. 

"Животът на AMS-2 наближава своя край, общо три от четирите охлаждащи помпи на инструмента са се повредили", пише Тобайъс Корбет за уебсайта NASASpaceflight.COM. "Никога не е било предвиждано те да бъдат подменяни или поправяни, което означава, че AMS-2 трябва да бъде изключен скоро и освободен от своята служба да търси фундаментални частици".

Въпреки това НАСА е разработила план за поправката на прибора. "Технологиите и дейностите, които ще бъдат приложени по време на "космическите разходки", е трябвало да бъдат разработени на Земята от нулата. Поради това предстоящите извънбордови дейности ще са едни от най-сложните, откакто бяха извършвани ремонтите на космическия телескоп "Хъбъл". Последният от тези ремонти приключи през май 2009-та година", съобщава Корбет за NSF.

Датите на "космическите разходки" все още предстоят да бъдат уточнени, но според предварителните планове първите пет ще са факт през октомври, а останалите пет - през ноември.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3003-2019-nasa-ten-spacewalks

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Астронавтите Ендрю Морган и Лука Пармитано инсталираха охлаждаща система за търсача на тъмна материя Алфа Магнитен Спектрометър!

2019-astronauts-install-new-cooling-syst

На снимката: астронавтите Лука Пармитано и Ендрю Морган по време на днешната "космическа разходка". Photo credit : NASA TV

2 декември 2019 г. 21:55 ч.

Светослав Александров. Днес, на 2-ри декември, американският астронавт Ендрю Морган и неговият европейски колега Лука Пармитано излязоха в открития космос за трети път. В рамките на извънбордовата дейност, продължила шест часа и две минути, астронавтите успяха да монтират нова охлаждаща система за авангардния търсач на тъмна материя "Алфа магнитен спектрометър"!

Освен че охлаждащата система бе благополучно монтирана, Морган и Пармитано свързаха захранващите кабели и кабелите за пренос на данни, както и всички осем тръби от "Алфа магнитен спектрометър" към системата. Също така астронавтите успяха да изпълнят и още една допълнителна задача - поставиха ново изолационно покривало върху спектрометъра, тъй като старата изолация бе изхвърлена в открития космос по време на първата извънбордова дейност. След това наземното ръководство активира охлаждащата система и по предварителна информация тя фукционира според очакванията.

През следващите дни ръководството на "Алфа магнитен спектрометър" ще извърши щателна проверка на новия уред и ако бъдат установени отклонения, ще бъде проведена последна четвърта "космическа разходка". Напомням на читателите, че ремонтът на "Алфа магнитен спектрометър" е също толкова сложен, колкото бяха някогашните поправки на космическия телескоп "Хъбъл" от астронавтите на совалките. Това е така, защото "Алфа магнитен спектрометър" никога не е бил предназначен да бъде поправян в космически условия. 

Очакванията са ремонтираният инструмент да работи поне до 2030-та година. 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3084-2019-2-dec-morgan-parmitano-success

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Астронавтите на МКС завършиха успешно епичния ремонт на търсача на тъмна материя

2020-drew-morgan-spacewalking.jpg

На снимката: американският астронавт Ендрю Морган по време на вчерашната му "космическа разходка". Photo credit : NASA TV 

26 януари 2020 г. 10:25 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 25-ти януари, американският астронавт Ендрю Морган и неговият европейски колега Лука Пармитано излязоха в открития космос, за да приключат с епичния ремонт на търсача на тъмна материя "Алфа Магнитен Спектрометър". Сега ремонтът е вече в историята - а сложността му съперничеше на някогашните поправки, които американските астронавти извършваха върху космическия телескоп "Хъбъл". 

Построен за $2 милиарда, "Алфа Магнитен Спектрометър" трябваше да бъде прикачен към Международната космическа станция още през 2005-та година и да приключи своята научна дейност след три години работа. Приборът замалко не остана на Земята, защото след катастрофата на совалката "Колумбия" през 2003-та, администрацията на тогавашния американски президент Джордж Буш реши да приключи строежа на МКС с минимално изискуемия брой совалкови полети. Това още повече наля вода в мелницата на критиците на МКС, които твърдяха, че станцията в предвидения си вид е безсмислена - голяма, празна и без съществени научни прибори. Дори в началото на 2020-та година излязоха данни, които показват, че научната продукция на МКС продължава да е смущаващо ниска

За щастие, през 2008-ма година, НАСА успя да се пребори пред Конгреса за изстрелването на "Алфа Магнитен Спектрометър" и след дълго забавяне, през 2011-та приборът най-накрая бе включен в състава на МКС - по време на предпоследната мисия на американска совалка. 

"Алфа Магнитен Спектрометър" надхвърли плановия си 3-годишен живот двукратно - но в един момент стана ясно, че краят му наближава. Две от четирите охлаждащи помпи отказаха. Затова още през 2015-та НАСА започна да чертае план за ремонта на прибора. Но как щеше да стане това? На "Алфа Магнитен Спектрометър" нямаше перила, за които астронавтите да се захванат, а много от компонентите му бяха здраво свързани и практически ремонтонепригодни. Специалистите на американската космическа агенция се трудеха в продължение на близо четири години и накрая бяха създадени уникални инструменти, позволяващи поправката на научния прибор. Пособията бяха качени на МКС посредством товарни кораби като американския "Драгън" и японския "Кунотори". 

Първите три "космически разходки" бяха проведени през изминалата 2019-та година, като те бяха посветени върху демонтирането на остарелите охлаждащи помпи и инсталирането на нови. А вчера бе извършена довършителната извънбордова дейност. Първо астронавтите трябваше да инспектират "Алфа Магнитен Спектрометър", като констатират дали от новоинсталираната охлаждаща система има течове.

Напрежението рязко се покачи, след като такъв теч бе установен - астронавтът Лука Пармитано сподели, че много се е притеснил и че сърцето му прескочило. Пармитано и неговият колега Морган обаче успяха да се мобилизират и да затегнат помпите. Последващи проверки показаха, че течове вече няма. 

Първоначалните изпитания показаха, че "Алфа Магнитен Спектрометър" отново работи, а научните му наблюдения трябва да бъдат възобновени до края на идната седмица. Ремонтът би следвало да позволи на прибора да функционира поне до 2030-та година. 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3160-2020-26-jan-astronauts-repair-iss

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...