Отиди на
Форум "Наука"

Любопитен факт: Исак Нютон прави най-великите си открития докато е в изолация по време на пандемия


SAlexandrov

Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Любопитен факт: Исак Нютон прави най-великите си открития докато е в изолация по време на пандемия

isaac-newton.jpg

Портрет на Исак Нютон от Годфри Нелър, 1689 г.

15 март 2020 г. 13:00 ч.

Светослав Александров. Знаете ли, че най-великите открития, свързани с установяването на законите за движението на небесните тела и принципите, които превръщат човечеството в космически вид, са измислени по време на пандемия? Запознайте се с вълнуващата история на сър Исак Нютон. 

Когато обаче историята се случва, Исак Нютон още не е сър. През август 1665 г. младият изследовател тепърва получава диплома от Тринити колидж към Кеймбриджкия университет и много скоро след това избухва страховита чумна епидемия. Счита се, че около 20% от населението на Лондон загива. Макар че ще минат още два века преди учените да открият бактерията Yersinia pestis, причинителят на заболяването, властите знаят много добре как да минимизират жертвите - по същия начин, по който се постъпва днес. А именно чрез карантина и социална дистанция.

Кеймбридж изпраща научните си работници и студентите по домовете си, където работят самостоятелно. Джилиан Брокуел в своя статия за Уошингтън Поуст проучва този етап от живота на Нютон и установява, че точно в този период, когато Нютон е сам и няма професор, който да му виси над главата, той сполучва да направи най-великите си открития. 

Първо Исак Нютон продължава да работи по математическите задачи, по които се труди още в университета. Този труд завинаги променя облика на математиката.

След това Нютон успява да се сдобие с призми и експериментира с тях в своята спалня. Изследователят дори продупчва завесите на прозореца си, за да може малък сноп светлина да влиза вътре. Тези опити водят до пробив в оптиката.

И, разбира се, тук се разиграва историята за ябълковото дърво. Да, онова дърво, за което легендата разказва, че когато ябълката е ударила Нютон по главата, той бил сполетян от прозрението за гравитацията и движението на небесните сфери. Историята вероятно е апокрифна, макар че има елемент истина в нея. Ученият просто се е замислил за това как голямата Земя привлича падащите ябълки към повърхността и е съобразил, че тази сила се простира много по-далече - чак до Луната.

Цели две години бушува чумната епидемия в Лондон. Но когато Исак Нютон се връща в университета през 1667 г., той е признат за негов член само шест месеца по-късно, а две години след завръщането си придобива професорско знание.

Изминали са столетия оттогава, а светът е завинаги променен от тези открития, направени докато Нютон е бил в изолация. Днес, когато сме в разгара на нова пандемия, мнозина са принудени да стоят затворени вкъщи и да работят дистанционно. И докато безспорно този развой на събитията е крайно нежелан и потискащ за нас, не е нужно да прахосваме това време. 

Дори не е задължително всеки един от нас да стане велик математик или физик - и дори учен. Но ако оползотворяваме това време, ще настъпи промяна - и то за добро! 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3236-2020-isaac-newton-pandemic

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, SAlexandrov said:

Знаете ли, че най-великите открития, свързани с установяването на законите за движението на небесните тела и принципите, които превръщат човечеството в космически вид, са измислени по време на пандемия?

А ти как мислиш, дали знаем! При условие, че това е доста известна и популярна история. И тия дни всеки кияк я споделя във феисбук.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...