Отиди на
Форум "Наука"

Богиня майка, или бог на дъжда?


genefan

Recommended Posts

  • Потребител

Наскоро писаха по новините, че е открит странен предмет в Солниците, Провадия от халколитния период. Това е нещо като амулет, който може би се е закачал на верижка и не могат да определят кое е това същество.


 

Image_8961705_128.jpg

https://www.24chasa.bg/region/article/8961679

 

На мен този образ много ми напомни за едни други находки от Капитан Андреево, които бяха описани като "богинята с кока" и обявени за уникални през тази епоха. 

Тя е с големи бадемовидни очи, релефно очертан нос и изумителна за времето прическа: косите на дамата са оформени в кок! Макар да е прието, че възрастта на една жена обикновено деликатно се „прескача”, в случая трябва да надмогнем суетата и етикета. Правим го по изключение, заради науката археология. Там правилата са други и една от най-важните задачи е определянето на възрастта. В случая, находката на Великата богиня с кока отвежда  към 5 200 - 4 600 г. пр. Хр. А мястото на провежданите разкопки е Праисторическият обреден комплекс край Капитан Андреево, Свиленградско. Специалистите са единодушни, че изображението на Великата богиня с кока няма аналог!

https://bnr.bg/hristobotev/post/100786778/svetilishteto-na-velikata-bogina-s-koka

Ето снимки на два антропоморфни съда, намерени там. Ясно се виждат същите големи бадемовидни очи, които "плачат" и въпреки, че на съда има място, те нямат уста!. На мен тези черти не ми напомнят за жена, а по-скоро за някакво "джендър" същество, защото духовете в поверията на много народи нямат пол. Ясно личи, че това е свързано с дъжда или водата, което е било много важно за древните неолитчици. Може би заблудата идва от този "кок" което може даже да е само дръжка, но при всички случаи и мъжете тогава може да са имали такива прически. 

ulian-popov-cum-da-priuti-neolita-snimki

 

arhe_201216_2.jpg?x29143

 

Вие какво мислите?

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз ако кажа на какво ми прилича, ще трябва да местим темата в мистерии и загадки. :)

Иначе сериозно, прилича по някои черти на долните съдове - главно по очите и евентуално по тези линии, които излизат от тях надолу, макар че последното е трудно да се прецени дали е така. Може ли малко повече информация за тази "богиня с кок"?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам повече, от което може да се намери по интернет. Заинтересувах се от Капитан Андреево по повод на откритите останки от Железния век с хаплогрупа E-V13. Оказва се, че там съществува голям обреден комплекс с жертвени ями още от неолита. Повечето се разкриват съвсем наскоро при спасителмни разкопки по прокарване на магистралата. 

Там действа и проф. Васил Николов, който е главен археолог на Солниците, така че това са може би негови теории.

https://stmost.info/obshtestvo/kultura/2906-ogromen-kultov-obekt-krai-kapitan-andreevo-otkriha-arheolozite.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпросът е защо всако изображение на лице или човек го интерпретираме като божество?! В гръцката и накои други митологии имаме антропоморфни богове, но не навсякъде е така. Кои са неоспоримите доказателства, че всяка статуйка на човек от неолита на балканите е икона на божество? Ако след 10 000 години археолози изкопаят някой днешен музей със скулптури на хора дали ще ги пишат статуи на богове?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

При съдовете има определена стилизация, ясно се вижда, че от очите тече нещо, така че едва ли е портретно изображение. При амулета също има черта, слизаща от очите, може да се изтълкува като сълзи. Също носът е странен, но това може и да е традиция в изображенията. Вероятно това е свързано с културата Хаманджия от късния Неолит/Халколит, към която се причисляват и Варна и Солниците. От там има открити интересни фигурки, които не приличат на предишни изображения на Богинята майка с пищни форми.

Това са изглежда неолитчици втора вълна, които идват направо от Анадола и не са свързани с предишните, които минават през Гърция, Западна България и Сърбия към Средна Европа. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Hamangia_culture

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може да е и на египетския бог Хорус.

https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Seth#/media/Fichier%3AHorus%2C_Theben_1360_v._Chr._Aegyptisches_Museum%2C_Muenchen-2.jpg

По нашите земи най-популярна е фигурата на богинята майка с лице на човеко-птица - сова.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, genefan said:

... и въпреки, че на съда има място, те нямат уста!

Ето две фигурки от нашия археологичски музей в София, които също нямат усти.
На мен лично това ми изглежда по-скоро като някакво стилизиране, отколкото като
специален умисъл.

От друга страна стилизираните сълзи горе определено имат специално значение.
Също така долните фигурки са сходни по стил с тези от Винчанската култура, докато
горните фигурки на мен поне ми изглеждат по-различни по стил.

 

IMG-0928.thumb.jpg.c50dc905407ace556dd4e1d4bdebba81.jpg

IMG-0926.thumb.jpg.a4d5932214c6e5c88cecdedc66605b1e.jpg

 

Редактирано от gmladenov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
  • Потребител

Културата Винча, от която са останките в София и Враца е Ранен Неолит, те са  мигранти от първата вълна през Гърция. Предметите и керамиката са много по-примитивни, защото всяко село си ги е правило сами, не е било ефективно да се носят на големи разстояния.

През Късния Неолит-Халколит грънците са понякога професионално изработени, глазирани и с разни апликации, даже златни, като съда от Варна. Личи добрата изработка на съдовете от Капитан Андреево, то е било на брега на Марица, която тогава е била много по-пълноводна и плавателна. Търговията се е извършвала основно с лодки по вода, нямало е никакви впрегатни животни и колелото не е било още открито.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Доколкото намирам аналози и тълкувания, някои оприличават образа на овен (заради ушите), а други мислят, че това е вариант на Богинята-птица (заради носа и очите), позната от културата Винча. Наистина, ако това символизира птица, обяснява много просто защо образите нямат уста.

Наистина има нещо общо и с тези фигурки:

991629_8943efccb85d47e68deeb78bfbaed468.

 

vinca_01.jpg

 

b1b66aa0464e26a2257bfd9d00c7ce95.jpg

Редактирано от genefan
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...