Отиди на
Форум "Наука"

СпейсЕкс с 50-то изстрелване на рециклирана степен!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: СпейсЕкс проведе първото космическо изстрелване за 2021-ва година!

2021-8-jan-spacex-launches.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

8 януари 2021 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. Без изненада - американската компания СпейсЕкс откри космическата 2021-ва, като проведе първото изстрелване за годината. Ракетата "Фалкън 9" излетя днес в 04:15 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал, а в орбита беше доставен спътникът "Тюрксат 5А". Полетът беше знаков за фирмата на Илон Мъск - това бе 50-тото изстрелване на орбитална ракета с рециклирана първа степен.

Изминали са само пет години, откакто СпейсЕкс сполучиха да извършат дебютното кацане на първа степен на "Фалкън 9". Самият факт, че за такъв кратък период са изстреляни 50 мисии с ракети "втора употреба", показва бурното развитие в сферата на възвръщаемостта.

Днешният полет положи началото на амбициозна година за Мъск. Компанията е планирала над 40 полета за 2021-ва. Не е ясно колко от тях ще бъдат осъществени - всичко зависи от това дали клиентите ще са в готовност и дали няма да настъпи някоя неочаквана авария. Но истината е, че предходната 2020-та беше изключително успешна с 26 безпроблемни изстрелвания, от които две бяха с екипаж. 

Около 8 минути след началото на днешната мисия, първата степен извърши безпроблемно кацане на плаващата платформа "Просто прочети инструкциите". Иначе това бе четвъртият полет за степента - през юни 2020-та тя изведе спътник "GPS", а през септември и октомври - две партиди интернет сателити "Старлинк". 

Космическият спътник "Тюрксат 5А" е построен от европейската компания Еърбъс и ще осигурява комуникационни услуги за Турция. Това е поредният опит на нашата съседка да разшири присъствието си в космоса - усилие, което не се е разминало без противоречия. През октомври активисти протестираха пред сградите на СпейсЕкс с желание компанията да преустанови подготовката за старта заради ролята на Турция в конфликта с Армения и Азербайджан. Но както се вижда, протестът не е бил успешен и СпейсЕкс все пак изстреляха спътника.

Видеозапис от полета - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3742-2021-falcon-9-launches-turksat

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...