Отиди на
Форум "Наука"

Ха! Това не сме го чували?


Recommended Posts

  • Потребител
Цитирай

Several attempts and proposals were made to unify Bulgaria and Romania in the 19th and early 20th centuries, under a federation, a personal union or a confederation. Earlier, Bulgarians and Romanians had lived together under the First Bulgarian, Second Bulgarian and Ottoman empires for centuries. After the establishment in 1878 of an autonomous Bulgarian principality, there were several unsuccessful Romanian nominees for its throne. In 1886, Bulgarian leader Stefan Stambolov tried again to establish a personal union with Romania, and negotiations were conducted. All such proposals ultimately failed because of cultural and political differences and opposition from Austria-Hungary and especially Russia, which even threatened to invade both countries. Approaches to effect a union were attempted again during the communist era, but the Soviet Union strongly rejected them.

От днешната "featured article" в английското вики: https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Първоначално и за дуалистична държава със Сърбия се е говорело, още отпреди Освобождението, но навреме сме се усетили, че в една държава със сърбите няма да ни е комфортно, по-късно други го изпитаха на гърба си. 

Колкото до обединението с Румъния, там вече езиковата бариера, липсата на народна воля и противопоставянето на Великите сили убиват всички шансове. Но може и да се разработи една алтернативка какво би станало ако въпреки всичко политиците ни се бяха договорили за дуалистична монархия. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чел съм го и преди. За мен идеята в била добра. Нямаме какво да делим с румънците, няма как да се претопим етнически едни други а географски и военно щяхме да седим много добре. Нямаше да има Втора Балканска война и първа национална катастрофа. Интересно какво би се случило ПСВ и въобще щеше ли да има ПСВ, ако сърбите бяха с подрязани крилца и подпряни от регионална сила от изток и север. Като етническо разпределение, Добруджа етнически щеше да е основно румънска, но пък ние щяхме да имаме цяла Тракия, Македония и сериозен излаз на Бяло море. Така на око, едно 150 000 кв. км. и днес щяхме да сме едно 12-15 милиона народ.

Колкото до сърбите, там реален шанс не е имало. Българите сме били доста повече и при обединение, сърбите щяха да са малцинство. Съответно опасността от асимилация и българизация на преходните области е била реална. Или поне така са мислели сърбите.

 

Редактирано от Amazonski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Amazonski said:

Колкото до сърбите, там реален шанс не е имало. Българите сме били доста повече и при обединение, сърбите щяха да са малцинство. Съответно опасността от асимилация и българизация на преходните области е била реална. Или поне така са мислели сърбите.

Напротив, сърбите нямат подобни притеснения и там винаги е имало кръгове които да работят за  "Югославия".  Този проект се заражда още през 1848г, като тогава идеята е за "федерация на  три народа" - сърби, хървати и българи - https://en.wikipedia.org/wiki/Creation_of_Yugoslavia#Origins_of_the_idea

Виж и статията на Ботев: „Югославия“

Редактирано от Atom
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вероятно за краят на 19-ти век идеята е изглеждала примамлива. Аз писах за времето на Тито, когато сърбите са скептични към такава Югославия, която да включва и България.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нито през 19 в., Караджорджевичите или Тито са предвиждали доминация на българите. При Тито специално са планирали евентуално Западните покрайнини да ни върнат, но Пиринска Македония да отиде към Македонската съюзна република, а останалата България - на две части по границата отпреди Съединението и евентуално след време нови две нации. Така Сърбия и сърбите пак ще са с превес и владата естествено щеше да е в Белград. Щяхме да се набутаме в черво адово както се казва. Така че разривът между Тито и Сталин след 1948, който проваля този проект е едно от най-хубавите неща, които са ни се случвали ;)

Федерация с румънците щеше да е по-безопасна и полезна, макар че и там другите щяха да ни доминират, въпроса е че тя още в зародиш е изглеждала неудобна за всички околни Велики сили, а и за политиците от нашите два народа. Иначе хипотетично такава държава би могла да извлече много плюсове, ако въпреки всичко беше създадена. Като една държава, през Балканската война щяхме да сме с близо молионна армия, да издухаме турците за норматив и да имаме едновременно с това предостатъчно сили с които да заеме Вардарска и Егейска Македония, без да могат да ни мръднат от там след това. Между съюзническа война така нямаше да има, а през ПСВ щяхме да осигурим и националното обединение и на румънците, дори по-дебело отколкото успяват те сами да го докарат. След време дори и да се разпадне федерацията, щеше да е мирно, защото нямаше да има какво да делим с тях. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сталин е рязал живо месо от народите и ги е разделял и насъсквал едни срещу други,което изключва той да е целял създаването на мощна балканска държава Югославия в която да участва и България.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Идеята на Сталин за тая федерация е била да държи по някакъв начин изкъсо Тито, чрез марионетното правителство на Г. Димитров. Иначе вътре в самата федерация народите и републиките да бъдат раздробени. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 14.05.2021 г. at 9:34, Exhemus said:

After the establishment in 1878 of an autonomous Bulgarian principality, there were several unsuccessful Romanian nominees for its throne. In 1886, Bulgarian leader Stefan Stambolov tried again to establish a personal union with Romania, and negotiations were conducted. All such proposals ultimately failed because of cultural and political differences and ...

Има ли документи? Кои са номинираните? Какви са мотивите за отхвърлянето официално?

Документи от преговорите на Стамболов?  Кой изтъква културните и политически различия?.. и какви са те?

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...