Отиди на
Форум "Наука"

Пилотирани полети на руски кораби Союз от европейския космодрум в Гвиана


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Знам, че това би било непопулярно мнение, но за мен това би било страхотно, ако се осъществи! По няколко причини. Първата - ЕКА така и не се осмели да създаде собствен пилотиран космически кораб и да го изстрелва от собствена територия. Това е уникален шанс да има пилотирани стартове от европейска територия, на вече готови кораби (т.е. "Союз-МС"), от вече построена стартова площадка за "Союз" (от години Европа изстрелва руски ракети за собствените си нужди). Втората причина - по този начин бъдещето на "Союз" ще бъде подсигурено - САЩ и Китай гледат собствените си интереси, но и американците и китайците имат свои кораби, европейците нямат. Руснаците имат нужда от пари и могат да предложат кораби, Европа ги има тези пари - неслучайно британската компания УанУеб е единственият останал сериозен партньор на Союз.
И третата причина е, че България е кооперираща държава на ЕКА и не просто трябва да опдкрепяме такива инициативи, но да дебнем за всеки шанс да изпращаме наша апаратура и астронавти!

Русия и Франция преговарят за използването на космодрума Куру за пилотирани стартове на Союз!

19 юни 2021 г. 21:05 ч. Роскосмос води преговори с Франция за използването на европейския космодрум Куру във Френска Гвиана за пилотирани космически полети.

Новината бе съобщена днес на страниците на руската космическа агенция. Напомням на читателите, че Европейската космическа агенция (ЕКА) е финансирала и успешно построила площадка за изстрелването на европеизирани руски ракети "Союз-СТ" от територията на Куру, като първият пуск е проведен през 2011 година.

"Ние и френските колеги обсъждаме възможност в рамките на голям лунен проект да трансформираме стартовия комплекс за "Союз-2", който се намира в Гвиана, за използването му за пилотирани програми. В това число и за изстрелването на кораби по направлението на китайската станция", твърди Дмитрий Рогозин.

Напомням също така, че китайците са изстреляли станцията в неблагоприятна орбита за стартове от стария космодрум Байконур.

Но ако преговорите се увенчаят с успех, това ще е страхотен триумф за международното сътрудничество. 

2018-7-nov-metop-c-launches.jpg

Изстрелване на европеизирана руска ракета "Союз-СТ" от европейския космодрум Куру. Photo credits : ESA-CNES-Arianespace/Optique Video du CSG - JM. Guillon

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4039-2021-russia-france-soyuz

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Европейските астронавти поискаха собствен пилотиран кораб, Рогозин им предложи Союз

2022-arianespace-11-feb-launch.jpg

Снимка от изстрелването на "Союз-СТ" през този месец. Photo credit : Arianespace

22 февруари 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Миналата седмица европейските астронавти публикуваха призив към Европейската космическа агенция (ЕКА) да се ангажира върху създаването на пилотиран космически кораб, за да може Старият континент да е независим по отношение на превоза до орбита. Обосновката на астронавтите е логична - ако Европа продължи да разчита на други държави, те могат да не се съобразяват с европейските нужди и ценности. 

В отговор на това искане ръководителят на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин предложи площадката за "Союз" на европейския космодрум Куру във Френска Гвиана да бъде дооборудвана, за да е в състояние да поддържа пилотирани мисии. Това предложение е абсурдно поради текущата геополитическа обстановка. 

"Смятам, че в настоящия момент е важно Русия и Европа да намерят нови сфери и направления за сътрудничество", написа Рогозин в Туитър. "Един такъв проект може да бъде дооборудването на стартовия комплекс за "Союз" във Френска Гвиана до пилотирано равнище. Ако европейските космонавти искат да имат възможност самостоятелно да стигат до МКС, то използването на доказания, най-надежден пилотиран кораб "Союз-МС" с не по-малко надеждната ракета "Союз-2" от френския космодрум, след като бъдат обучени от нашите специалисти, според мен е отлична идея. Това ще осигури икономия на европейските данъкоплатци от порядъка на милиарди евро и ще предостави на европейската космонавтика възможност бързо да влезе в клуба на космическите държави, притежаваща всички компетенции за пилотирани полети". 

Но както споменава журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника, предложението е абсурдно поради следните причини:

1. Предложеното от Рогозин "решение" е подигравка с искането на европейските астронавти за "независим" достъп. Това би означавало руснаците да произвеждат и да доставят вече построени ракети на европейците. Не е ясно защо Рогозин смята, че вариантът е по-независим в сравнение с обикновеното закупуване на места на борда на космическите кораби на СпейсЕкс "Крю Драгън".

2. Рогозин изказва предложението в момент, когато Русия е на ръба да нападне Украйна. Геополитическият проблем е комплексен, но руският залог е най-големият риск за европейската стабилност след Втората световна война.

3. В своята молба за независим достъп европейските астронавти дори цитириха енергийната зависимост като лош модел, който не трябва да се следва при търсенето на пилотирана космическа система. Много европейски нации разчитат на Русия за природен газ. "Ние ще бъдем клиенти-купувачи в неизгодна позиция, повтаряйки грешките от миналото в други стратегически области, които ни оставиха зависими от външни играчи в енергийните ни изисквания", категорични са астронавтите в своето становище.

4. На последно място - идеята за пилотирани мисии от Куру бе обсъждана преди две десетилетия, когато геополитическият климат беше много по-спокоен, след което бе отхвърлена. Ако тогава не се случи, да се мисли за този сценарий при настоящата ситуация е нелогично. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4378-2022-crewed-soyuz-arianespace

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...