Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически полет на американски кораб Ню Шепърд. 31 март 2022 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американският кораб Ню Шепърд изведе шестима души в космоса!

2022-31-march-bo-launch.jpg

Кадър от днешния полет. Photo credit : Blue Origin

31 март 2022 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Днес, на 31 март, в 16:58 ч. българско време, едностепенната пилотирана космическа ракета на Блу Ориджин "Ню Шепърд" изведе шестима частни астронавти отвъд международно признатата 100-километрова линия на Карман, маркираща границата между земната атмосфера и космоса. Това бе първият пилотиран космически полет за САЩ през 2022-ра и вторият като цяло за календарната година след изстрелването на "Союз МС-21" по-рано през месеца. 

На борда на "Ню Шепърд" летяха Гари Лай, главен конструктор на космическия кораб и служител на Блу Ориджин, Марти Алън, изпълнителен директор на Парти Америка, Шарън и Марк Хайгъл, първата женена двойка в историята на човечеството, която излетя в космоса, Джим Китчън, училищен учител, д-р Джордж Нийлд, космически предприемач и основател на фирмата Къмършъл Спейс Текнолоджис. 

Макар че обратното броене бе съпътствано от дразнещи забавяния и корабът излетя близо час по-късно от предвиденото време, нямаше никакви проблеми по време на мисията. Цялото пътешествие продължи около 10-тина минути, като след завършването му ракетата-носител извърши меко кацане посредством собствения си двигател, а капсулата с астронавтите - чрез три парашута.  

Днешният полет бе 20-ти за "Ню Шепърд", но едва четвъртият пилотиран и вторият, при който корабът летя с пълен екипаж от шестима. Към настоящия момент единствено САЩ от всички държави разполага с пилотирани космически кораби, способни да извеждат повече от трима души в космоса. Освен "Ню Шепърд" нека не забравяме суборбиталния пилотиран кораб "СпейсШипТу" на Върджин Галактик, който също лети с екипаж от шестима, както и орбиталния кораб на СпейсЕкс "Крю Драгън" с екипаж от четирима. По-късно през годината очакваме да излети корабът на Локхийд Мартин "Орион" на пробно безпилотно пътешествие до Луната, като неговият максимален капацитет е шестима души. Също така е насрочен полет на кораба на Боинг "Старлайнър" на безпилотно пътешествие до МКС, като максималният му капацитет е седмина души. 

Корабите на Русия "Союз" и на Китай "Шенчжоу" могат да превозват максимум трима души до околоземна орбита. 

Всяка ракета "Ню Шепърд" на Блу Ориджин се задвижва от американски ракетен двигател "BE-3", работещ на течен водород и кислород. Днес двигателят отново си свърши безупречно работата, което го превръща в един от най-надеждните ракетни двигатели на САЩ. Освен на "Ню Шепърд", двигателят ще се използва на втората степен на орбиталната ракета на Блу Ориджин "Ню Глен". 

Но ние чакаме с нетърпение компанията да завърши следващото поколение двигатели - "BE-4", които ще работят на течен метан и кислород и ще се използват на първите степени както на "Ню Глен", така и на ракетите на Юнайтед лонч алайънс "Вулкан". Именно "Вулкан" са тези ракети, които ще заменят досега използваните ракети "Атлас 5". С други думи, двигателите "BE-4" ще заменят руските ракетни двигатели "РД-180". 

Следващите пилотирани космически полети през годината отново ще са на САЩ. Първо, на 6-ти април, към Международната космическа станция ще излети кораб "Крю Драгън" с четирима астронавти, които ще изпълнят до МКС частна мисия за компанията Аксиом. След това на 20-ти април очакваме изстрелването на още един "Крю Драгън" с четирима астронавти, като този път целта е ротация на екипажа на американския сегмент на станцията. 

Видеозапис от полета - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4468-2022-bo-first-flight-year

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...