Отиди на
Форум "Наука"

Списание "Дърводелец".


Recommended Posts

 • Потребител

От доста време се занимавам професионално с наука (математика), но вече се убеждавам че сегашния модел е грешен - това да си забит в една област и да си ням наблюдател как всичко се разпада. Да, макар всичко все още да е добре "лакирано" от външната страна и дори все още много неща да работят на практика както трябва, те вече някак са си само на доизживяване.

Именно заради това считам, че трябва учените да започнат да се занимават и с бизнес. Не става дума да се преквалифицират на бизнесмени или търговци, но трябва да проявят някаква съществена активност в тази посока. Така да можем те да се включат в процеса на това средата около нас да стане малко по-консистентна, за да се спре разпада.

Конкретното предложение което давам с темата е начин за практическо прилагане на по-горната теза. Фактът, че списанието излиза вече толкова години без прекъсване е достатъчно основание за това да се заяви като начало интереса от излизането на подобно online списание ("Дърводелец"). Самото списание трябва да е с обща аудитория, т. е. да е както за самите дърводелци, така също и за техните клиенти. След това следват организационни процедури, като определяне на рубрики. Например имаше до момента един така наречен "дърводелски събор", който се организира и проведе поне 4 пъти, а петия ... тук нещата май не се получиха. Аз присъствах на третото издание и мога да дам идеи кои неща бяха интересни и са подходящи за списание. Обявяването и провеждането на няколко онлайн групови разговори също е добра идея при подготвителния етап на подобен проект.

Самото списание на такава тематика не трябва да се бърза с издаването му. Но определено в него рекламирането би трябвало да върви доста повече отколкото в списание "Българска наука". Така може и въпросното списание да си остане напълно безплатно за изтегляне. Между другото спомням си времената, когато тук се опитваше да се пускат и други списания. Но те не бяха практически насочени (като споменатото тук), което определи тяхната слаба популярност.

Между другото чета в заглавната страница на сайта за новия брой на българска наука: "STEM образованието е една от най-иновативните и модерни форми на обучение ... Поради което в последно време това е централна тема на интервютата, статиите и видео материалите на БГ Наука, както и на новият Брой 152 на списанието.". Има една българска конференция с международно участие с име STEMEDU и сайт stemedu.eu организирана от хора от института по математика и информатика към БАН и други научни организации. Но при търсене с Google на това <"stemedu" site:nauka.bg> не се откриват никакви резултати, което изглежда някак ... абсурдно. Това написано в този последен абзац е само offtopic и моля да не се коментира в темата. Нека да си изказваме мнението само за идеята за списание "Дърводелец".

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Подобни професионални списания се издават или от някоя фирма в занаята, или от професионален съюз, или от любители-ентусиасти. Във всеки случай се издават с някаква цел, основно реклама на собствената дейност или опит просто да се прави нещо, което да събира професионалистите на едно място и съответно да им се продава нещо. И няма как тези издания да са с по-обща аудитория, тъй като никой клиент няма да си купи списание "Крава" и да чете за болестите по кравите или за челния опит на някоя кравеферма в Швейцария или Китай, само защото пие мляко. 

Професионалните организации и съюзи имат цели да подобряват средата така, че да се развива бизнеса на членовете им. Съответно за постигането на тези цели могат да отделят средства от събрания членски внос или да отделят лично време и енергия за създаването на подобни списания и вестици. Издаването им не е просто определяне на рубрики и организиране на събори, ами трябва да осигурява нещата, които да се пишат в тези рубрики така, че да е винаги интересно изданието, трябва да се отдели време за редакция, за да не е неграмотно написано, и т.н. И всички тези неща не са лесни. Ако за списание "Наука" можеш лесно да събереш статии от някакви учени, които принципно пишат постоянно научни трудове, то за списание "Крава" или списание "Дърводелство" ще ти е стократно по-трудно да осигуряваш материали, тъй като професионалистите в тези области обичайно не се занимават с писане и четене, и често са само със средно образование. И поради липсата на материали ще трябва да се насочи списанието към преводна литература, но и преводите изискват отделяне на пари и енергия.

Подобни списания не оцеляват чрез реклами, тоест самите те не са бизнес, а оцеляват докато организацията или ентусиастите, които ги създават имат интерес от тях и докато имат енергия, време и пари да ги издават.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Тъй като отговорът ти цели демонстрация на компетентност, то нека да отговоря на всички забележки подред:

>Подобни професионални списания се издават или от някоя фирма в занаята, или от професионален съюз, или от любители-ентусиасти.

Първо потенциалното списание "Дърводелец" е толкова професионално, колкото списание "Наука" е научно. И да последното се издава от край време от любители-ентусиасти, което показва, че и потенциалното списание "Дърводелец" може да се опре на подобна хора, които да го движат.

>И няма как тези издания да са с по-обща аудитория, тъй като никой клиент няма да си купи списание "Крава" и да чете за болестите по кравите или за челния опит на някоя кравеферма в Швейцария или Китай, само защото пие мляко.

Сравнението е напълно неадекватно, защото вкъщи никой няма крави, докато е обграден от дървени мебели (при въпросното списание "Дърводелец" именно последното е основна тема на обсъждане). Млякото само по себе си е само вид храна, така че специализирано списание "Мляко" просто няма как да събере достатъчно съдържание - не че не може да се издава, ако беше обратното.

>Професионалните организации и съюзи имат цели да подобряват средата така, че да се развива бизнеса на членовете им.

Това вече е пълен офтопик от твоя страна. Както споменах списанието за което говоря трябва да е в "публицистичен" стил, а не е браншово такова. Показват се мебели, как се правят, как се натаманяват и какви са рисковете от примерно неудобното им използване. Технологията на производство също е от значение, за да се разбере кое нещо какъв труд е за разработчика (дърводелец). Такава тема е за обща аудитория, подобно на предаването "Колела" по телевизията. Последното не е насочено към автомонтьори, а към потребителите на съответните автомобили.

>Ако за списание "Наука" можеш лесно да събереш статии от някакви учени, които принципно пишат постоянно научни трудове, то за списание "Крава" или списание "Дърводелство" ще ти е стократно по-трудно да осигуряваш материали, тъй като професионалистите в тези области обичайно не се занимават с писане и четене, и често са само със средно образование.

Тук съм горе-долу съгласен. Ясно е, че дърводелец няма да пише статия, но може да обясни във видео разговор различни неща, които в последствие съответния слушател участващ в екипа на списанието да опише в статия. Тук даже нещата са в полза на дърводелството, защото дърводелците са приказливи хора, за разлика от много учени, които просто се дразнят да обясняват нещата на едно ниско ниво за да е разбрано - всъщност това е и нещо, което те правят много трудно.

>И поради липсата на материали ще трябва да се насочи списанието към преводна литература, но и преводите изискват отделяне на пари и енергия.

Материали едва ли ще липсват. Те просто ще бъдат доста по-малко, в сравнение например с това което може да се осигури за списание "Наука". Но това просто би означавало, че потенциалното списание "Дърводелец" трябва да излиза доста по-рядко - примерно веднъж на 3 месеца или веднъж на 4 месеца. Отначало неговото издаване е нормално дори да е напълно хаотично - като се събере материал да се издава.

>Подобни списания не оцеляват чрез реклами, тоест самите те не са бизнес, а оцеляват докато организацията или ентусиастите, които ги създават имат интерес от тях

Това е напълно така. Дори самото списание "Наука" оцелява единствено заради ентусиазма на неговите създатели. Аз като ентусиаст мога да се погрижа въпросното списание да излезе в 2 - 3 броя, след което се надявам да се намери друг (други) ентусиаст (ентусиасти), които да движат списанието. Тук по-важно е да се обсъди каква време може да донесе опита за пускането на подобно списание ("Дърводелец").

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Цялата дейност при създаване на едно такова списание дали ще е "Дърводелец" или "Технологии", където има тонове информация и лесно се списва, то трябва да има доста сериозна подкрепа. Трябват не само статии, това е най-лесното, трябват дизайнери, коректори, редактори и накрая един човек, които да създаде и оформи самото списание. Това струва пари, а просто така вече никой не се хваща да работи само за каузата ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 5 минути, Р. Теодосиев said:

Цялата дейност при създаване на едно такова списание дали ще е "Дърводелец" или "Технологии", където има тонове информация и лесно се списва, то трябва да има доста сериозна подкрепа. Трябват не само статии, това е най-лесното, трябват дизайнери, коректори, редактори и накрая един човек, които да създаде и оформи самото списание. Това струва пари, а просто така вече никой не се хваща да работи само за каузата ;)

Именно подкрепата е проблем! За да се привлече подобна подкрепа (което се прави преди да се намери нужното финансиране) то предложението трябва да идва от подходящо място. Това, че не ви се получи със списание "Технологии" не означава автоматично, че с всяка друга тематика също ще е така. Дърводелството е много по-различна тематика, а и за доста по-широка аудитория като интерес (споменах, че почти всички имат дървени мебели в жилищата си).

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Да, аз те разбирам. За мен също е интересно и следя бюлетина на едина от големите мебелни фирми. Пишат интересни неща, които са интересни :)

Тук обаче става въпрос за истинска техническа работа, която вече не просто трябва хората да имат интерес като любопитство, но годините с безвъзмездната работа за подобни проекти отминаха. Може и да не съм прав, но така ги виждам нещата.

Вече всичко е бизнес и от всичко се изкарват пари, ако не се изкарват пари, проекта умира.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 3 часа, xyz1 said:

Аз като ентусиаст мога да се погрижа въпросното списание да излезе в 2 - 3 броя, след което се надявам да се намери друг (други) ентусиаст (ентусиасти), които да движат списанието.

Тоест даваш идеи, но не се наемаш с примерно 3 години или 30 броя. На който и инвеститор или рекламодател да го кажеш това, че искаш само с 2-3 броя да се ангажираш и ще ти откаже автоматично. Единствения начин подобна идея за списание да просъществува е инициаторите да се ангажират по-дългосрочно и да инвестират и време и пари. Подобно дърводелско списание не може да се сравнява със списание за коли или списание за бижута и мода. Просто мебелите не са толкова интересни и принципно не струват чак толкова, че да са нещо подобно на колите, бижутата, светския живот и други подобни. Затова и дадох пример с кравите. Същия пример може да се даде и с пчеларството. За него се издават няколко весника и няколко списания през годините, като всички са издавани от съюзи, организации, фирми или от пчелари които вече са участвали в издаването на подобни издания. Но никой който си купува мед не си ги купува тия издания. 

Дърводелството е бачкане, труд, вредни условия на работа, много загуба на време и ти трябват добри машини за да се получават нещата добре. Съответно подобно списание трябва да е именно издавано от професионалисти, организации, съюзи, а не от любители. 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

makebulgar за каква браншова организация настояваш, която да движи подобно списание!!! Списание "Наука" не се издава от такава, а е успешно. И да науката е също доста по-непопулярна в сравнение автомобилите, но все някак списанието съществува. Да няма към него масов интерес, но има някакъв явно достатъчен.

Ясно е, че може нещата да не потръгнат, но гарантирано няма да станат нещата, ако дори не се почнат. Винаги в началото има някаква безвъзмездна работа, но важното е да се вижда каква е перспективата за развитие. Ако такава изобщо не се изясни (чрез привличане и консултиране с хора дърводелци), то наистина никой няма да се навие да прави нищо, макар и за кратко.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 5 минути, xyz1 said:

Ясно е, че може нещата да не потръгнат, но гарантирано няма да станат нещата, ако дори не се почнат.

Еми действай, направи го. Всъщност не е чак толкова трудно, но трябва да си намериш коректор и редактор, че да не е неграмотно. Ще наслагаш вътре рубрики: дърворезба, мебели, кораби, дърводелски техники, дърводелски машини, история на дърводелството, и ще ти се получи. В рубриката дърводелски техники можеш да наслагаш японски сглобки и работа с бамбук и други подобни, а в историята - статии за древноегипетските кораби..

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

То има много какво да се пише и в зависимост от това как е поднесено може и да има много сериозна аудитория. Въпросът тук е кои са тези, които ще се хванат да го правят ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 15 часа, xyz1 said:

makebulgar за каква браншова организация настояваш, която да движи подобно списание!!! Списание "Наука" не се издава от такава, а е успешно. И да науката е също доста по-непопулярна в сравнение автомобилите, но все някак списанието съществува. Да няма към него масов интерес, но има някакъв явно достатъчен.

Ясно е, че може нещата да не потръгнат, но гарантирано няма да станат нещата, ако дори не се почнат. Винаги в началото има някаква безвъзмездна работа, но важното е да се вижда каква е перспективата за развитие. Ако такава изобщо не се изясни (чрез привличане и консултиране с хора дърводелци), то наистина никой няма да се навие да прави нищо, макар и за кратко.

Приятеля на майка ми се занимава с дърводелство. Изработва ръчно различни уникални предмети - като се започне от различни поставки, дъски и солнички, та до масички и доста по-сложни неща. Той участва в няколко дърводелски групи във фейсбук, където са се събрали любители, аматьори и професионалисти и постоянно си общуват, обменят идеи и техники, демострират своите изработки и намират купувачи на създаденото от тях. Освен това си помагат при намиране на подходящи материали и още какво ли не. Ако имаш интерес и не те интересува само серионото производство в големи мебелни фирми, а именно - частните независими дърводелци то в тези групи във фейса може да откриеш информация, контакти, идеи и надявам се и съмишленици. Успех. :)
 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 4 часа, Димитър Йорданов said:

Приятеля на майка ми се занимава с дърводелство. Изработва ръчно различни уникални предмети - като се започне от различни поставки, дъски и солнички, та до масички и доста по-сложни неща. Той участва в няколко дърводелски групи във фейсбук, където са се събрали любители, аматьори и професионалисти и постоянно си общуват, обменят идеи и техники, демострират своите изработки и намират купувачи на създаденото от тях. Освен това си помагат при намиране на подходящи материали и още какво ли не. Ако имаш интерес и не те интересува само серионото производство в големи мебелни фирми, а именно - частните независими дърводелци то в тези групи във фейса може да откриеш информация, контакти, идеи и надявам се и съмишленици. Успех. :)
 

Определено идеята за списание е точно да се насочено към независимите дърводелци и най-вече към техните клиенти. Защото един потенциален клиент на мебели е много по-вероятно да се хване да прочете интересно цялостно четиво, отколкото да се интересува от къде каква дървесина може да се намери и какви методи ползват дърводелците, за да го привличат. Това което ме спира, обаче, е факта че не ползвам Фейсбук! Евентуално понякога чета страници, които са достъпни без регистрация и до там.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 9 часа, xyz1 said:

Определено идеята за списание е точно да се насочено към независимите дърводелци и най-вече към техните клиенти. Защото един потенциален клиент на мебели е много по-вероятно да се хване да прочете интересно цялостно четиво, отколкото да се интересува от къде каква дървесина може да се намери и какви методи ползват дърводелците, за да го привличат. Това което ме спира, обаче, е факта че не ползвам Фейсбук! Евентуално понякога чета страници, които са достъпни без регистрация и до там.

Ако си направиш фейсбук мога да те насоча към няколко от тези групи, в тях има много информация точно по темата, която теб те вълнува. Така ще разбреш има ли смисъл изобщо да влагаш усилия в тази твоя идея и да видиш и научиш от самите дърводелци повече по темата. И от опит ти казвам, че повечето от тях са изключително интересни и ерудирани хора, с много богат житейски опит, много приказливи и определено не са най-вече със средно образование и глуповати както Макето намекна в свой коментар тук. Голяма част са започнали това като хоби и начин да си почиват, а не като професия, а и самото естество на тяхната работа е такова, че те постоянно трябва да научават нови неща и да получават нови идеи и вдъхновение от всякакви места - природата, изкуството, литературата и т.н. 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 6 часа, Димитър Йорданов said:

Ако си направиш фейсбук мога да те насоча към няколко от тези групи, в тях има много информация точно по темата, която теб те вълнува. Така ще разбреш има ли смисъл изобщо да влагаш усилия в тази твоя идея и да видиш и научиш от самите дърводелци повече по темата. И от опит ти казвам, че повечето от тях са изключително интересни и ерудирани хора, с много богат житейски опит, много приказливи и определено не са най-вече със средно образование и глуповати както Макето намекна в свой коментар тук. Голяма част са започнали това като хоби и начин да си почиват, а не като професия, а и самото естество на тяхната работа е такова, че те постоянно трябва да научават нови неща и да получават нови идеи и вдъхновение от всякакви места - природата, изкуството, литературата и т.н. 

Добре насочи ме. Така или иначе темата ми е важна и си струва да се разучат нещата.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Има ли в България съюз на дърводелците или организация на фирми чиято дейност гравитира около това? Ако има се обърни към тях, едно за да спонсорират проекта и второ за да се абонират за изданието. Рекламодателите са важно нещо, колкото и желание да имаш и да го правиш с безкористна цел.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Йорданов нали ми предложи да ме насочиш? Не съм получил лично съобщение. Information защо мислиш, че търся "безкористна цел"? Виждам, че и Теодосиев се подвел към същото. Аз ли нещо лошо обяснявам?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 13 минути, xyz1 said:

Йорданов нали ми предложи да ме насочиш? Не съм получил лично съобщение. Information защо мислиш, че търся "безкористна цел"? Виждам, че и Теодосиев се подвел към същото. Аз ли нещо лошо обяснявам?

Току що се прибрах от работа. Само да мина през банята и да се съвзема малко и ще ти изпратя линкове към дърводелските групи на лично съобщение.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
On 2.05.2022 г. at 19:59, xyz1 said:

 

Видя ли си личното съобщение? Изпратил съм ти групите. Ако искаш ми отговори и дай фейсбука си за да те свържа с един от членовете на групите, който ми даде тези линкове. Той самия може да ти даде доста допълнителна информация.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Направих си профил, но ще изчакам малко за контакта, защото в момента активно обмислям разни неща свързани с потенциалното списание. Като се свържа искам да не представям някакви разхвърляни мисли, а нещо наистина завършено като идея.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...