Отиди на
Форум "Наука"

Нови доказателства сочат, че човешката еволюция е започнала първо на Балканите


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

image1-2.png

Зъб от Graecopithecus, намерен в м. Азмака край Чирпан (България).

 

Основната теория за началото на човешката еволюция около, която се обединяват болшинството от учените е, че тя е започнала в равнините на Източна Африка. Нови находки и изследвания, включително и от България, обаче започват да променят тази представа за еволюцията на т. нар. предчовеци.

 

От дълги години насам проф. Николай Спасов, от Националния природонаучен музей при БАН, работи в областта на най-ранните етапи от човешката еволюция, а също и на предчовешката еволюция. Някои от откритията, направени от него и колегите му в България, най-ненадейно показват, че изглежда произходът на човека и първите стъпки на човечеството са започнали не в Африка, а тук на Балканите.
Техните изследвания започват със случайното откриване на един единствен зъб през 2007 г., докато разглеждат една частна колекция на Петър Попдимитров в Чирпан, съставена от артефакти от една кариера. След подробно изследване и сравнения е установено, че това е зъб на хоминид, тоест представител на човешкото семейство. Според направените датировки се оказва, че това е най-късният човешки хоминид на Европа.

Тогава идва и идеята, че намерената през Втората световна война в Никити, Южна Гърция, челюст от Грекопитек (Graecopithecus) и този зъб принадлежат към един и същи вид, датиран на възраст от около 7.2 милиона години. Сформира се международен екип, с участието и на учени от БАН, чиито изследвания показват, че макар и малкото белези, които успяват да извлекат от тези две единствени находки, показват морфологически характеристики, присъщи единствено на човека. Или по-точно – на човека и неговите преки предци – хоминините. Така се ражда и идеята, че човешкото развитие е започнало не в Африка, както се смяташе досега, а тук на Балканите.
По-нататъшните им изследвания показват, че по това време е имало масови миграции от Евразия към Африка поради тогавашните климатични промени. Това показва че следващият етап, започнал на Балканите, е продължил в Африка поради стечението на тези обстоятелства. Оттам нататък последващата еволюция довела до появата на съвременния човек вече се е развила изцяло в Африка.

 

Цялата статия - в демото на новия брой на списанието (стр. 22).

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...