Отиди на
Форум "Наука"

Термите - баните на римската империя


Recommended Posts

  • Потребители

Термите, понякога ги определят като един от белезите на цивилизацията. Римските бани били огромни стради с просторни топли и студени помещения, отоплявани с топъл въздух идващ от пода. Баните били също средище на обкествения живот, там хората се срещали, обсъждали различни теми, играели зарове, сключвали сделки... Друга особеност е, че били общодостъпни за бедни и богати и в известен смисъл там без бляскавото облекло всички били равни. За този лукс, понякога се налагало чрез акведути водата да се докалва от километри. Тъмната страна на баните е, че в префурниума, където били пещите робите работели при изключетолно тежки условия.

Термите във Варна - снимки и няколко думи за тях

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Чувал съм за това и как стотици роби работели в пещите, за да осигурят удобството на богаташите. Но сигурно е било както ти казваш имайки предвид демокрацията, която е било тогава. Бедни – богати всички са ходели, но на сметка на робите. Имаше някаква рисунка на етажите и как са различните прослойки на един такъв терм. Малко повече информация ще може ли, че ми стана интересно :) Аз ще потърся, но все пак… ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

romanbath.jpg

Римляните имали частни бани в домовете си, при това направени доста луксозно. То когато става дума за римските терми, най-голям интерес предизвикват обществените римски терми. Разбира се първото, което привлича погледа са мащабите. Някои от тях са били с доста внушителни размери. А заради бляскавата украса, напомнят на дворци. Разбира се оцелелите до днешно време останки, дават доста бегла представа за някогашното великолепие на сградите- днес покривите и голяма част от стените ги няма, също статуите, фреските, мраморната настилка, мозайките... Само реконструкциите възкресяват спомена за някогашния им блясък.

sp_lg_trip_bath6.jpg

terme.jpg

Зад външния блясък обаче стояла доста по-сложната организация - баните се туждаели от вода, отопление, канализация...Това наложило да се направят доста сложни съоръжения както за античността, така и за последвалото средновековие.

termeromane.jpg

Едно от "чудасата" на термите бил хипокауста - подовото отопление. В подземията на баните се намирал префурниума. Там робите работели в горещината за да осигурят топлата вода и топлия въздух за банята. Чрез отвори в пода, топлият въздух влизал в забите на банята и ги отоплявал. Хупокауста днес може да се разпознае по множестното четвъртити колонки направени близо една до друга. Някога над тях е била настилката, а между тях се движел топлия въздух, който отоплявал пода и залите.

Другото забележително съоръжение бил акведукта. Названието иде от аква - вода и виа - път. Понякога водата била докарвана от километри и се налагало да се изграждат водопроводи, издигащи се няколко етажа. Постепенно стижавайки се, те отвеждали вода от далечни извори до баните.

merida63-aqueduct-med.jpg

Баните разполагали с вестибюл, общо помещение (палестра) където гражданите се срещали, разговаряли, играели и сключвали сделки; съблекални наричани аподитерии, а също топли (тапидария, калдария и лаконикума - подобредени по нарастване на горещината) и студени (фригидарии) помещения за къпане.

romebathcaldarium.jpg

romanbath105.jpg

Термите разполагали с малки и големи басейни с топла и студена вода. При това освен открити, имало и закрити (разбира се с по-малки размери).

437_6.jpg

bathouse.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Най-впечатляващи били Термите на Каракалла - истински архитектурен шедьовър. Заемали площ от 11 хектара. Побирали 1600 човека. Били отворени през 217 г. и работели до 537 г. /когато се счита че готите във войната си с Велизарий повредили акведуктите, по които баните се снабдявали с вода/. Покрай описаните помещения от Галахад /калдарий, тепидарий, фригидарий, натацио, лаконик, палестра, аподитерий/ в тях имало и "екстри" като библиотеки, градини и мини стадион за конни състезания:

kveit0490s.jpg

baths_of_caracalla_plan.gif

ac880320.jpg

ss_art2.jpg

ss_art1.jpg

00014153_000.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Реконструкциите са страхотни, много добре изразяват величието и красотата на античността и римската цивилизация! :good:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...