Отиди на
Форум "Наука"

СпейсЕкс ще се опита да изстреля за рекорден 14-ти път рециклирана ракетна степен


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

СпейсЕкс ще се опита да изстреля за рекорден 14-ти път рециклирана ракетна степен по време на следващата орбитална мисия

falcon-9-block-5.jpeg Ракета „Фалкън 9“

10 септември 2022 г. 22:30 ч.

Светослав Александров. Американската космическа компания СпейсЕкс ще се опита да постави важни рекорди по време на следващия си орбитален полет през идната нощ. Ракетата „Фалкън 9“ ще е оборудвана с първа степен, летяла на 13 предходни мисии. Никога досега една и съща ракетна степен не е летяла 14 поредни пъти.

Също така за пръв път горната степен ще трябва да запали петкратно двигателя си.

„Това е една от най-комплексните ни мисии“, потвърди Илон Мъск в Туитър.

В космоса трябва да бъде изведен спътникът „Блу Уокър 3“, построен от американската компания AST SpaceMobile. Сателитът ще предава интернет данни към мобилни телефони и се очаква да се превърне в най-яркия обект на нощното небе след Луната.

В рамките на тази мисия ще бъдат пратени в космоса и 34 спътника от интернет групировката на Илон Мъск „Старлинк“.

Полетът е насрочен за идната нощ, на 11-ти септември в 04:10 ч. българско време. В случай че времето е неблагоприятно или възникне технически проблем, резервен стартов прозорец има на 12-ти септември в 03:48 ч. българско време.

За повече информация: СпейсЕкс

https://cosmos.1.bg/space/2022/09/10/falcon-9-to-try-record-14th-flight/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля рециклирана степен за рекорден 14-ти път, изведе спътници в орбита!

2022-11-september-falcon-9-launch.jpg Кадър от днешния полет. Photo credit : SpaceX

11 септември 2022 г. 07:50 ч.

Светослав Александров. Американската космическа компания СпейсЕкс изстреля за рекорден 14-ти път една и съща рециклирана степен по време 41-вия орбитален полет на фирмата за 2022 година. Също така за пръв път горната степен на ракетата „Фалкън 9“ проведе петкратно запалване на двигателя си, а самият Илон Мъск потвърди, че това бе една от най-сложните мисии на СпейсЕкс до този момент. В космоса бе изведен спътникът „Блу Уокър 3“, построен от американската компания AST SpaceMobile, както и 34 сателита от групировката на Мъск „Старлинк“.

„Блу Уокър 3“ ще разгърне в космоса огромна антена с размер 64 квадратни метра, за да демонстрира способността си да предава мобилни данни и интернет към райони с лошо покритие. Заради тази гигантска антена се очаква спътникът да се превърне в най-яркия обект на нощното небе след Луната. Докато се случи това обаче ще мине известно време – през следващите няколко седмици екипите ще проверяват бордовите системи, преди да пристъпят към разгръщането.

Сухата статистика от днешния полет: ракетата „Фалкън 9“ излетя тази нощ в 04:20 ч. българско време от Площадка №39А на космическия център Кенеди. Първата степен е известна под сериен номер „B1058“ и тя има 13 полета зад гърба си – дебютира през май 2020 г. по време на първата пилотирана мисия на СпейсЕкс с кораба „Крю Драгън“ и астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли, след това изпрати в космоса товарен кораб „Карго Драгън“, комуникационен спътник, две мисии за споделен превоз на полезен товар „Транспортър“ и осем мисии „Старлинк“. Днешният рекорден 14-ти полет бе отново безпроблемен за степента, като на 9-тата минута след старта тя извърши меко кацане върху плаващата платформа „Недоимък за достойнство“. Вероятно в близко бъдеще „B1058“ ще се превърне в първата степен на СпейсЕкс, летяла на 15 мисии.

Напомням на читателите, че СпейсЕкс въведе в експлоатация версия „Блок 5“ на възвръщаемите ракети „Фалкън 9“ през 2018 година, като Илон Мъск оповести, че версията е оптимизирана за 10 полета с минимална поддръжка и до 100 полета с малко повече поддръжка. От тогава до сега СпейсЕкс поставя все повече и повече рекорди в сферата на възвръщаемостта.

Видеозапис от полета – Youtube връзка

https://cosmos.1.bg/space/2022/09/11/успех-спейсекс-изстреля-рециклирана/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...