Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Мнения 192
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикувано (edited)

Ще стане интересно ако сега в отговор на бомбандировките на САЩ Иран направи подземен ядрен взрив, за да демонстрира, че има бомба вече.

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано (edited)

Също е интересно дали въобще бомбите са поразили нещо. 

Ако са нацелили входовете на обектите разчитайки, че са шахти в дълбочина, вероятно няма да има никакви поражения. 

Такъв обект бих го създал като лабиринт от тунели на различни нива, така че поражение на официалния вход да не окаже влияние на тунелите и неофициалните входове/изходи.

Тръмп твърди че са напълно унищожени обектите, но нищо не се знае.

Редактирано от makebulgar
  • Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, makebulgar said:

Ако са нацелили входовете на обектите разчитайки, че са шахти в дълбочина, вероятно няма да има никакви поражения. 

Такъв обект бих го създал като лабиринт от тунели на различни нива, така че поражение на официалния вход да не окаже влияние на тунелите и неофициалните входове/изходи.

От къде се взе такъв специалист бе?

Аааааа знамл От сутринта почнаха руските zетники включително и унгарските да морализират, върху това, че да, да, ударили са неща но съвсем не е сигурно, че са успели да унищожат какъвто ида е бил бункер.... По заказу агитпропа чучуригат русофилите.

Редактирано от Skubi
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано

Тръмп се водеше единствения американски президент, който не е водил война на чужда територия. Вече ще му отпадне тази титла. 

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, makebulgar said:

Всъщност това и аз си го мислех. Надали директно от повърхността се слиза баш най-долу с асансьори. По-скоро си го представям, като вход към скрита голяма зала или няколко зали+допълнителни входове/изходи в случай на аварии или други проблеми и редица асансьори от тези зали за по-долни нива. Просто няма логика да има една единствена шахта директно от повърхността до най-долу за подобен обект на такава дълбочина. 

При толкова мощни бомби със сигурност да нанесли поражения, а вероятно са унищожили и всичко долу или над обекта. 

Съгласен съм с теб за това, че няма начин да има един единствен тунел или шахта и той да е директно надолу от повърхността. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 31 минути, Димитър Йорданов said:

Всъщност това и аз си го мислех. Надали директно от повърхността се слиза баш най-долу с асансьори. По-скоро си го представям, като вход към скрита голяма зала или няколко зали+допълнителни входове/изходи в случай на аварии или други проблеми и редица асансьори от тези зали за по-долни нива. Просто няма логика да има една единствена шахта директно от повърхността до най-долу за подобен обект на такава дълбочина. 

При толкова мощни бомби със сигурност да нанесли поражения, а вероятно са унищожили и всичко долу или над обекта. 

Съгласен съм с теб за това, че няма начин да има един единствен тунел или шахта и той да е директно надолу от повърхността. 

Не мисля, че трябва да подценяваме израелското разузнаване за плановете на тези обекти. 

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикувано

90 метра (най-оптимистипният цифра за дълбочина) е да кажем колкото дължината на футболно поле ... Имаме и бомба около 3 метра дълга (в най-оптимистипният сценарий може да пробие три свой дължини) ... Тоест на картинка всичко изглежда "точно" но на практика не им достига цял порядък !

А ,че няма директна шахта надолу до самите главни/важни съоражения - можем да бъдем убедени ... Проекта и от първокурсник да е правен - пак ще се сети + цитират се цифри - проекта е коствал 2 милярда и е граден 20 години ...

ПП:  тези ми скромни сметки са чисто технически - не показвам пристрастност !!!

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано

Ядрените амбиции на Иран са унищожени 

„Президентът Тръмп последователно заявява вече повече от 10 години, че Иран не трябва да има ядрени
оръжия. Благодарение на решителното и далновидно лидерство на президента Тръмп и неговия ангажимент
за „мир чрез сила“, ядрените амбиции на Иран бяха унищожени." Това е заявил министърът на отбраната на
САЩ Пийт Хегсет

Приветствайки успеха на операцията на САЩ, Хегсет подчерта, че президентът на Тръмп иска мир. Според
него Иран трябва да направи същото, тоест да се стреми към мир, както се стреми и Тръмп.

Хегсет каза още, че бомбардирането на иранските ядрени обекти не е целяло смяна на режима в Иран и увери,
че Америка не иска война.

--

Изказванията на Хегсет се тълкуват като сигнал, че САЩ са си свършили работата и няма да продължат с
ударите - о
свен ако Иран не реши да атакува американски обекти в региона.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано (edited)

Анализаторите смятат, че Тръмп действа много премерено. По същия начин той е използвал сила срещу
Сирия
още в първия си мандат, без много да му мисли и най-важното - по много ясна и разбираема
причина.
 Без по-нататъшно продължение, като демонстрация на заплаха и нищо повече.

С ударите по Иран той пак решава една специфична задача и пак се очаква да няма продължение. 
Останалите противоречия с Иран ще трябва бъдат решени от Израел. 

Това очевидно е стилът на Тръмп. Той действа съвсем рационално, предпочитайки да преговаря, но когато
партньор умишлено саботира опитите за преговори, той насилствено бива лишен от преговорна позиция и
преместен в по-неизгодна позиция.
Със същото предложение за преговори - но при други условия.

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 5 часа, Димитър Йорданов said:

Всъщност това и аз си го мислех. Надали директно от повърхността се слиза баш най-долу с асансьори.

Израелците знаят плановете на обекта под Фордо, ето примерна анимация на конструкцията:

https://t.me/nexta_live/97574

Затова и не са бомбили централната сграда, на снимките тя е цяла. Ето първите спътникови снимки:

12fcf552adfc2d1f9a034fed22dedcf2.jpg

35d5748b8d6d59d6cfb6d78a425961b0.jpg

d0bebd9b3429c07834036cfff0234de1.jpg

------

Ядрената програма на Иран не е унищожена в резултат на последните удари на САЩ и Израел. Както заяви президентът на Израел Ицхак Герцог, операцията е нанесла сериозни щети, но не е решила окончателно проблема.

„Не мога да кажа, че е унищожена, може да се каже, че е понесла много тежък удар както в резултат на израелските атаки, така и на американската атака“, каза Герцог.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано

И все пак защо иранската ПВО не се е задействала при атаките? Едва ли е защото иранците не са очаквали ударите и са били "изненадани", или че стелт бомбардировачите са чак толкова... невидими. Не е ли по-вероятно това да е някаква игра за отклоняване на вниманието? В смисъл да се създаде впечатлението, че ядрените цели са били успешно поразени от американците, докато всъщност положението е друго.

"Заместник-политическият директор на иранската държавна телевизия Хасан Абедини заяви, че Иран е евакуирал тези три ядрени обекта „преди известно време“. В ефир на държавната телевизия той заяви, че Иран „не е претърпял сериозен удар, защото материалите вече са били изнесени“.

• Глобален Модератор
Публикувано

И един коментар от мрежата:

Засега можем да забравим за ядрената програма на Иран. Всички разкази, че иранците могат да я възстановят, са верни само отчасти — това е възможно само в много далечна перспектива и то при условие, че всичко ще мине гладко. Техническите подробности като „с колко процента са унищожени основните ядрени обекти“ са интересни само за тесен кръг експерти.

▪️ Въпреки това възникват редица въпроси, които могат значително да усложнят ситуацията около Иран.

▪️ Първо, ако е имало удар, значи вероятно надеждите за смяна на режима през тези дни не са се оправдали. Смяната на режима би сложила много по-категорична точка. А ако е така, САЩ и Израел ще трябва да продължат да се справят с Ислямската република – травмирана, по-слаба, но най-вероятно и по-агресивна, защото няма какво да губи. Вероятният изход е да се тласка Иран към перманентен хаос с всички съпътстващи проблеми за региона.

▪️ Второ, разговорите за потенциално „включване“ на САЩ звучат справедливо. Ако има отговор от страна на Иран, трябва да има и американска реакция. Отговорът може да бъде незабавен, а може и отложен. Какво ще направи Тръмп, ако, да речем, след месец някъде в трета страна иранците взривят няколко американски дипломати? Убеден съм, че Техеран сега се чувства в правото си да действа по този начин.

▪️ Трето, само изглежда, че ударът ще уплаши Иран. Проблемът е, че по-скоро ще се уплашат в Москва, Пекин, Пхенян, потенциално – и в страни като Турция, които редовно изпитват трудности в отношенията си със САЩ. Докато войната се водеше между Израел и Иран, това беше регионално противопоставяне. Ударът на Тръмп прави въпроса глобален и засилва антиколониалния дискурс срещу Вашингтон.

▪️ Освен горепосоченото, има много частни детайли и отделни рискове – като блокирането на Ормузкия проток или намесата на Русия в конфликта. И в двата случая рационалният смисъл в това е малък, но на основата на емоции и страхове всичко е възможно. Каквото и да е, ударът на САЩ не изглежда като точка, която слага край. По-скоро е допълнително гориво за продължаване на конфликта и усложняване на реакцията към него.

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, scaner said:

... Колкото до "евакуацията на ядрените обекти", целта не е да се нацели обогатеният уран - това няма как да стане. Целта е да се ударят възлови инфраструктурни обекти, с центрофуги, което да не позволи - поне в обозримо време - да се поднови работата с обогатяването на урана.

Сканер, как предполагаш - кои прогнози за развитието на конфликта са най-вероятни? Или мъглата в момента е дотолкова гъста, че нищо не може да се предвиди?

Например доколко е вероятна смяната на режима в Иран? И такава смяна дали ще е "за добро или за зло?"🙄

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, scaner said:

И един коментар от мрежата:

Засега можем да забравим за ядрената програма на Иран. Всички разкази, че иранците могат да я възстановят, са верни само отчасти — това е възможно само в много далечна перспектива и то при условие, че всичко ще мине гладко. Техническите подробности като „с колко процента са унищожени основните ядрени обекти“ са интересни само за тесен кръг експерти.

▪️ Въпреки това възникват редица въпроси, които могат значително да усложнят ситуацията около Иран.

▪️ Първо, ако е имало удар, значи вероятно надеждите за смяна на режима през тези дни не са се оправдали. Смяната на режима би сложила много по-категорична точка. А ако е така, САЩ и Израел ще трябва да продължат да се справят с Ислямската република – травмирана, по-слаба, но най-вероятно и по-агресивна, защото няма какво да губи. Вероятният изход е да се тласка Иран към перманентен хаос с всички съпътстващи проблеми за региона.

▪️ Второ, разговорите за потенциално „включване“ на САЩ звучат справедливо. Ако има отговор от страна на Иран, трябва да има и американска реакция. Отговорът може да бъде незабавен, а може и отложен. Какво ще направи Тръмп, ако, да речем, след месец някъде в трета страна иранците взривят няколко американски дипломати? Убеден съм, че Техеран сега се чувства в правото си да действа по този начин.

▪️ Трето, само изглежда, че ударът ще уплаши Иран. Проблемът е, че по-скоро ще се уплашат в Москва, Пекин, Пхенян, потенциално – и в страни като Турция, които редовно изпитват трудности в отношенията си със САЩ. Докато войната се водеше между Израел и Иран, това беше регионално противопоставяне. Ударът на Тръмп прави въпроса глобален и засилва антиколониалния дискурс срещу Вашингтон.

▪️ Освен горепосоченото, има много частни детайли и отделни рискове – като блокирането на Ормузкия проток или намесата на Русия в конфликта. И в двата случая рационалният смисъл в това е малък, но на основата на емоции и страхове всичко е възможно. Каквото и да е, ударът на САЩ не изглежда като точка, която слага край. По-скоро е допълнително гориво за продължаване на конфликта и усложняване на реакцията към него.

Не съм съгласен с няколко от предположенията. Не виждам с какво американската доста ограничена реакция би уплашила РФ или Китай. Още повече ако си остане до това ниво.  Не виждам никакъв антиколониален дискурс-каквото и да значи в случая. И двете страни знаят, че Тръмп не провежда някаква цялостна политика на завръщане на САЩ. Той, поради някакви причини, винаги е  имал добро отношения към Израел и го подкрепя срещу Иран. Това не значи, че като цяло е срещу агресивните режими. Тъкмо обратното.
Не мисля, че РФ губи кой знае какво от смачкването на иранските амбиции. За съжаление, едва ли самият режим ще бъде свален. За мен не е рационална някаква активна руска намеса. За РФ друг фронт е важният в момента. Според мен една продължителна размяна на удари е от полза за Русия. Това ще даде оправдание на Тръмп да насочи внимание и ресирси(както вече се случи) към Близкия изток. Бонус е покачването на цените на петрола. Особено ако бъде затворен Ормузкия провлак. Което май ще е във вреда на Китай. A победен и гневен Иран ще е още по-зависим от Русия.                                         

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикувано

Още един коментар, дискутиращ защо проста смяна на режима в Иран е изключително маловероятна:

Въпреки недоволството на населението и редовните протести, ислямският режим в Иран е изключително стабилен. Той разполага с мощна система за самозащита, която излиза далеч извън рамките на обичайните държавни институции.

Тя не се основава на избирателна подкрепа, а на разклонена мрежа от паравоенни структури под контрола на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР). Освен самите „стражи“, в нея влизат стотици хиляди басиджи.

"Басидж" е армия от доброволни помощници на режима: религиозни активисти, агитатори, служители на „моралната полиция“ и въоръжени формирования. Организацията има номинална численост над 13 милиона души, въпреки че активно действащите басиджи са около един милион. Тя има разклонена териториална структура с ядра от активисти във всеки район. Именно те потискат протестите, патрулират улиците, проверяват компетентността на преподавателите, лоялността на съседите, налагат ред в националните периферии на страната, където са силни сепаратистките настроения.

Основният контингент се състои от младежи от бедни селски семейства. За тях службата в „Басидж“ е начин за кариерно израстване и подобряване на условията на живот, още повече че КСИР контролира една трета от иранската икономика.

Съгласно концепцията на аятола Хомейни за „20-милионна ислямска армия“, през 1980 г. е създадена Организация за мобилизация на онеправданите ирански народи („Саземане базидж мостазефине мардоме Иран“, в превод от персийски „басидж“ – мобилизация). Конституцията на ИРИ задължава „правителството да подготви план за военна подготовка на всички граждани за защита на страната и ислямския строй“.

По време на ирано-иракската война на фронта бяха изпратени 700-800 хиляди доброволци, от които 155 хиляди загинаха. Хиляди зле въоръжени и слабо обучени басиджи – тийнейджъри, стари хора и жени – в религиозен екстаз се втурваха към иракските позиции в „човешки вълни“ с лозунга „Аллаху Акбар! Хомейни – вожд!“.

По същество, базиджите след Ислямската революция са нещо като майдановците, които след победата на майдана се превърнаха в идеологически улични групировки, но сега с обратната задача – не да свалят властта, а да я защитават. Това е един от близките примери.

Ислямистите създадоха структура на властта, способна да функционира дори при загуба на подкрепата на мнозинството от населението. И да се постигне смяна на режима ще бъде изключително трудно.

• Харесва ми! 2
  • Тъжен 1
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 1 час, др-бр said:

Не съм съгласен с няколко от предположенията. Не виждам с какво американската доста ограничена реакция би уплашила РФ или Китай.

Иранската ПВО е изградена на база руски и китайски технологии и системи. И фактът, че по време на американската атака нито една зенитна ракета не е била изстреляна от тези системи показва безполезността им срещу оръжията, които демонстрират САЩ. Тоест това показва, че собствените територии - на Русия и Китай - на практика не са защитени. Това не е ли за уплашване?

• Харесва ми! 1
  • Администратор
Публикувано

Сегашната атака на Израел по позиции в района на Техеран продължи над 50 минути без прекъсване.

Министърът на отбраната на Израел Израел Кац обяви подробности за целите на текущата вълна от въздушни удари на израелската армия (ЦАХАЛ) в иранската столица Техеран.

„ЦАХАЛ в момента нанася удари с безпрецедентна сила по обекти на режима и органи на потисничество в самото сърце на Техеран, включително щаба на Басидж, затвора Евин за политически затворници и противници на режима, часовника ‘Унищожението на Израел’ на площад Палестина, щаба на Вътрешната сигурност на Революционната гвардия, идеологическия щаб и други ключови цели на режима“, се казва в изявление на министъра.

Въздушни удари също бяха докладвани в множество други части на страната, сред които и Фордоу.

https://t.me/drmjournal/13092

• Потребител
Публикувано

Твърди се, че ирански представители обмислят отстраняването на върховния си лидер от власт, след като
Съединените щати се намесиха в нарастващия конфликт между Израел и Иран в неделя.

Според осведомени източници, представителите вече обмислят свалянето на аятолах Али Хаменей, но
казаха, че това е само „една идея“ сред много възможни „сюжети“. „Всички знаят, че дните на Хаменей са
преброени“, е заявил един от представителите. Д
ори да остане на поста си, той няма да има реална власт.“

Иранските представители са се стремили да свалят 86-годишния върховен лидер още преди намесата на
САЩ поради възрастта му и дългогодишните му здравословни проблеми, съобщиха източниците.

Иран се зарече да нанесе „сериозни“ щети в отговор на американските удари по ядрени съоръжения на
територията.
Но анализаторите остават неубедени, че страната разполага с военната мощ, за да продължи
кинетичните действия както срещу Израел, така и срещу САЩ, като конфликтът вече е в 11-ия си ден.

Днес обаче Владимир Путин обеща да подкрепи Иран и осъди „безпочвената“ агресия срещу неговия съюзник.

Кремъл снощи обвини Съединените щати, че отварят кутията на Пандора с ударите си по ядрените съоръжения
на Иран, предупреждавайки, че това залага на „безопасността и благосъстоянието на човечеството като цяло“.

Русия вече осъди ударите на Израел срещу Иран и заяви, че нападенията срещу ядрени съоръжения рискуват
да хвърлят региона в по-голям хаос.
Преди атаките Кремъл се е стремял да играе роля в посредничество между
Иран и Израел.

--

Русия ни най-малко не изглежда уплашена от американските удари, но определено изглежда много подразнена.
Според мен Путин е много кисел, че Тръмп не го е питал за ударите. Уж светът вече е многополярен, пък САЩ
продължават да действат както си знаят, без да се допитват до велика Русия.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.