Отиди на
Форум "Наука"

СпейсЕкс сериозно понижи цените за изстрелванията на микроспътници


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

СпейсЕкс сериозно понижи цените за изстрелванията на микроспътници

 

spacex-rideshare.jpg Микроспътници, прикачени към диспенсъра на СпейсЕкс. Image credit : SpaceX

20 октомври 2022 г. 12:45 ч.

Светослав Александров. Ако компанията на Илон Мъск СпейсЕкс е практически незаменима в средния и тежкия клас, в сферата на лекотоварните превози тя има сериозна конкуренция. В САЩ вече са въведени в експлоатация няколко други ракети – „Електрон“ на Рокет Лаб, „ЛончърУан“ на Върджин Орбит и „Алфа“ на Файърфлай, всичките изцяло американски с американски двигатели, които са специализирани за микроспътникови превози.

През последните дни обаче СпейсЕкс така драстично смъкна цените по извежданията на микроспътници, че за тази конкуренция ще е изключително трудно да ги конкурира…

Илон Мъск не строи лекотоварни ракети по подобие на „Електрон“, „ЛончърУан“ и „Алфа“, но все пак предлага услуга за извеждане на микроспътници като вторичен полезен товар на „Фалкън 9“. Услугата бе обявена за пръв път през 2019 г., когато СпейсЕкс предложи да извозва спътници с минимално тегло от 150 килограма за цена от $2.5 милиона. Не изминаха и няколко месеца, когато тази цена бе смъкната почти трикратно – всеки спътник с тегло от 200 килограма можеше да бъде качен на ракета и изстрелян за $1 милион. Макар че по-късно таксата за изстрелване бе леко коригирана на $1.1 милион заради инфлацията, програмата на СпейсЕкс се превърна в забележителен успех.

И все пак програмата не бе идеална – много от микроспътниците са с тегло от под 100-200 килограма. Поради тази причина бяха създадени буксири, които да заемат минималното тегло, а фирмите-създатели сключват договори със спътниковите оператори и когато се натрупат достатъчно спътници, се изстрелват накуп посредством такъв буксир. Както сами можете да се досетите, тези посредници слагат допълнителни такси (нали трябва и те да печелят), съответно цялата услуга се оскъпява.

Но сега СпейсЕкс вече предлага възможност дори и спътниците с минимално тегло от 50 килограма да летят за цена $250 000, или за около $5 500 долара на килограм. Операторът сключва договор директно с фирмата на Мъск, без посредник. Това е брутално ниска цена и никой друг доставчик в цял свят не я предлага.

Така че новината е добра за всеки от нас, който мечтае да изпрати нещо свое в космоса, но е лоша новина за конструкторите на всички останали микроракети, чиито такси изобщо не могат да се сравняват с тези на СпейсЕкс.

Например, за да изстреляте един 80-килограмов спътник с ракета „Електрон“ на американската компания Рокет Лаб, ще трябва да се бръкнете в джоба с между $8 и $10 милиона. Същият спътник може да бъде пратен в космоса с ракета на СпейсЕкс за $0.48 милиона. С други думи, конкуренцията на СпейсЕкс ви извозва товарите за 16 до 20 пъти по-голяма сума!

Илон Мъск вдигна много високо летвата… Остава да видим дали останалите ще успеят да я надскочат.

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/20/spacex-slashes-prices/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...