Отиди на
Форум "Наука"

Русия и Казахстан пред развод: има ли бъдеще за Байконур?


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Развод между Русия и Казахстан: бъдещето на Байконур е под въпрос!

2023-proton-elektro-l-rolled-launch-pad- Ракетите “Протон-М” се изстрелват от космодрума Байконур в Казахстан. Фото: Роскосмос

9 март 2023 г. 19:30 ч.

Светослав Александров. В рамките на последните няколко дни се разрази сериозен конфликт между Русия и Казахстан – напомням, че на казахстанска територия се намира космодрумът Байконур, от който се изстрелват множеството руски ракети, включително пилотираните “Союз”. Конфликтът може сериозно да повлияе върху руската космическа програма и да ускори излизането на Роскосмос от Байконур.

Новината бе съобщена от космическия блогър Виталий Егоров, който се позовава на казахстанските медии. Руските медии мълчат, а Роскосмос се преструва, че всичко е наред.

Предисторията: в продължение на повече от 15 години Русия и Казахстан работят по съвместен проект за развитието на космодрума Байконур, който носи названието Байтерек. Първоначално се предлагаше космодрумът да бъде реновиран за изстрелването на новите руски ракети “Ангара” и така да се печелят пари от комерсиалните им продажби. Но конструкцията на съоръженията за “Ангара” се оказа твърде скъпа и проектът Байтерек бе затормозен. Ситуацията временно се подобри в добра посока, когато Русия обеща да бъде създадена нова ракета “Союз 5”, която трябва да замени украинската ракета “Зенит”. За тази цел наземните стартови комплекси за “Зенит” бяха подарени на Казахстан и казахстанците бяха задължени да финансират преустройството на стартовата площадка на Байконур, за да бъде адаптирана за “Союз 5”. Само че казахстанците изобщо не бързаха да налеят пари, тъй като ракетата фактически не съществува. После дойде 2022 г. и Казахстан замрази всичките си дейности по Байтерек.

Проблемът не е само в това, че “Союз 5” не съществува, но и в американските санкции, наложени върху руските ракети. Казахстан няма да може да ги използва за изстрелването на комерсиални полезни товари, както първоначално се предполагаше. Ограниченията се появиха веднага щом Русия анексира Крим, но встъпиха в сила през 2023 година. Инвазията на Русия на територията на Украйна през 2022 г. ускори процеса с една година. Сега няма нито един клиент, който да иска да работи на западния пазар и който би купил ракета руско производство, дори и полетът да е организиран от държавата Казахстан в рамките на проекта Байтерек.

След средата на 2022 г. новият ръководител на Роскосмос Юрий Борисов (този, който замени уволнения Дмитрий Рогозин) започна да притиска Казахстан и да изисква парите да бъдат дадени. Става въпрос за сума от $200 милиона, която казахстанците трябва да осигурят на руснаците, за да може да се пристъпи към модернизацията на космодрума. Казахстан, в лицето на министъра на далекосъобщенията, не желае да преведе парите.

Преди около седмица съдът на Казахстан запорира имуществото на руския център ЦЕНКИ (съкр. Център за експлоатация на наземна и космическа инфраструктура), който организира дейностите на Байконур. Поводът за запора стана въпрос, свързан със заплащането на труда на комисията ОВОС (Оценка на влиянието на околната среда), която трябва да оцени замърсяванията от “Союз 5”. ЦЕНКИ са поискали казахстанците да осигурят средствата, а казахстанците съответно не искали да платят за несъществуваща ракета.

Колко е сериозен конфликтът и как може да разберем отговора на този въпрос на фона на медийното мълчание в Русия? Егоров съобщава, че трябва да наблюдаваме предстоящата подготовка за изстрелването на ракетата “Протон-М” със спътника “Луч-5”. Стартът е насрочен за 13-ти март. Ако изстрелването бъде отложено, това ще е категоричен признак, че конфликтът вече влияе и върху сегашната космическа програма (не само върху бъдещите проекти като “Союз 5”), а Роскосмос се преструва, че всичко е наред.

Такъв конфликт не способства за доброто развитие на дългосрочното космическо сътрудничество между Русия и Казахстан. Страните стават все по-ненадеждни партньори помежду си, а надеждността на такова партньорство е наложително, за да има дълговременен проект за нов космодрум. Бъдещето на ракетата “Союз 5” е поставено под въпрос. Освен от Байтерек, ракетата би могла да бъде изстрелвана от плаващата платформа “Морски старт”. Но за тази цел платформата също трябва да бъде реновирана – нужна е сума от $1 милиард, а Роскосмос не разполага с такива средства.

https://cosmos.1.bg/space/2023/03/09/russia/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...