Отиди на
Форум "Наука"

Руски пилотиран кораб Союз МС-24 - старт 15 септември 2023 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Русия се готви за първото пилотирано космическо изстрелване след едногодишно прекъсване

soyuz-ms-24-rolled-launch-pad-1024x682.j

Снимка от днешното извеждане на ракета “Союз-2.1а” с кораба “Союз МС-24” на стартовата площадка. Photo credit : Roscosmos

12 септември 2023 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Стига всичко да мине наред, този петък, на 15-ти септември в 18:44 ч., ще бъде проведено изстрелването на руския пилотиран космически кораб “Союз МС-24” с трима души на борда. Това ще е първият пилотиран пуск след почти година прекъсване, породено от аварията на кораба “Союз МС-22”.

Напомням на читателите, че “Союз МС-22” бе изстрелян на 21 септември 2022 г., като на борда му пътуваха космонавтите Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и американският астронавт Франциско Рубио. Два месеца по-късно обаче, на 15-ти декември, беше установен неочакван теч от охладителната система на кораба, а последващото разследване показа наличието на пробойна. В началото на 2023-та година, на 11-ти февруари, се продъни и товарен кораб “Прогрес”. Въпреки че е невероятно случайни попадения на микрометеорити да причинят еднотипна повреда на едно и също място на два различни космически кораба, именно това е официалната версия на Роскосмос. НАСА също не влиза в конфликт и дипломатично подкрепя тази версия.

Заради аварията Прокопиев, Петелин и Рубио останаха заклещени на МКС и трябваше на 24-ти февруари следващото изстрелване на “Союз МС-23” да бъде проведено в безпилотен режим, за да може с този кораб тримата да се върнат. Към днешна дата завръщането е предвидено за 27-ми септември. Междувременно експедицията на триото постави рекорд за най-продължителен престой на станцията, а Франциско Рубио по неволя постави рекорд за американец, престоял най-много време в космоса.

През последната една година американските пилотирани кораби “Крю Драгън”, разработени от СпейсЕкс, превозваха безпроблемно както американски, така и руски, европейски и японски астронавти до МКС.

Корабът “Союз МС-24”, който ще излети на 15-ти септември, ще бъде командван от опитния космонавт Олег Кононенко – ветеран с четири мисии зад гърба си. Към него ще се присъедини Николай Чуб, който никога досега не е летял в космоса. Американката Лоръл О’Хара също ще направи своя космически дебют. Както е видно, Роскосмос продължава да извозва американски астронавти до МКС, но вече не срещу заплащане, а на разменни начала. Досега трима руснаци бяха извозени към станцията с частни американски кораби.

Най-важното обаче за Русия е да докаже, че на нея все още може да се разчита за транспортни услуги до МКС. Руските кораби “Союз” се считат до този момент за най-надеждни в целия свят без смъртен случай в продължение на повече от половин век и това е рекорд, който надали ще бъде задминат от друг кораб в близко бъдеще или изобщо някога (тъй като надали вече ще има друг пилотиран кораб, експлоатиран толкова дълго). Но през последните десет години бяха наблюдавани редица тревожни признаци – провалени скачвания, катастрофи на товарни кораби “Прогрес”, три пробойни (освен двете споменати, беше констатирана пробойна и на “Союз МС-09” през 2018 г.) и едно провалено изстрелване на “Союз МС-10” (с успешно спасяване на екипажа, пак през 2018 г.).

И не че “Союз” не си остават добри кораби по замисъл, но подозренията, че качеството на производство на компонентите им непрекъснато спада и се стига до голямо количество производствен брак, се засилват.

Така че стискаме палци на предстоящото изстрелване на “Союз МС-24”. Все пак, за разлика от катастрофиралата по-рано роботизирана мисия “Луна-25”, този път летят хора и всички искаме те да се завърнат благополучно.

https://cosmos.1.bg/space/2023/09/12/russia-first-crewed-mission-2023/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният кораб Союз МС-24 излетя и се скачи с МКС!

soyuz-ms-24-launch-1024x692.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Roscosmos/Ivan Timoshenko

15 септември 2023 г. 22:45 ч.

Светослав Александров. Днес Русия успя да постигне нещо, което не е постигала в продължение на близо година – да изстреля космически кораб с екипаж и да го скачи безопасно с Международната космическа станция.

Напомням на читателите, че паузата в пилотираните изстрелвания настъпи след като предишният кораб “Союз МС-22” претърпя повреда, свързана с теч на охладител, и екипажът му, състоящ се от руските космонавти Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и американския астронавт Франциско Рубио, трябваше да престои на МКС не половин, а една година. За да бъдат тримата върнати безопасно на Земята, което се очаква да се случи по-късно през този месец, тази пролет Русия изстреля “Союз МС-23” в безпилотен режим.

Но да се върнем на днешния полет. “Союз МС-24” излетя в 18:44 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан. Командирът на експедицията е опитният космонавт Олег Кононенко, като настоящият му космически полет е пети за кариерата му. Към него се присъедини руснакът Николай Чуб, който никога досега не е летял в космоса, както и американката Лоръл О’Хара – също без досегашен опит.

Кононенко и Чуб се предвижда да живеят цяла година на МКС и да се завърнат на Земята не със сегашния кораб, а с по-следващия. Това е така, защото Русия планира със “Союз МС-25” да бъде изстрелян беларуски космонавт като символ на благодарност, задето Лукашенко позволи на руската войска да премине през нейна територия и да нападне Украйна заради братски чувства към народа на Беларус. Предвижда се това да е жена на име Марина Василевская. Командирът на тази следваща експедиция ще е руският космонавт Олег Новицкий, а заедно с тях ще пътува и американката Трейси Дайсън. Дайсън ще престои шест месеца на МКС, а Новицкий и Василевская ще се завърнат след кратка 12-дневна екскурзия заедно с изстреляната днес О’Хара.

Скачването на “Союз МС-24” с МКС бе проведено в автоматичен режим тази вечер в 21:54 ч. българско време.

Видеозапис от изстрелването:

https://cosmos.1.bg/space/2023/09/15/soyuz-ms-24-launches-docks-iss/

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Малко е странно Русия да превозва американски космонавт,когато в момента САЩ и Русия са индиректно във въоръжен сблъсък в Украйна...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки
On 16.09.2023 г. at 6:47, deaf said:

Малко е странно Русия да превозва американски космонавт,когато в момента САЩ и Русия са индиректно във въоръжен сблъсък в Украйна...

 

Международната космическа станция е замислена по такъв начин, че има руски и американски сегмент. Съответно там винаги трябва да има поне един руснак и един американец. Ето защо американските кораби "Крю Драгън" извозват по един руснак, а руските "Союз" - по един американец. Тези "смесени" екипажи гарантират, че ако "Крю Драгън" или "Союз" претърпи катастрофална авария, това няма да доведе до проблеми в експлоатацията на МКС. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...