Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Българите функционално неграмотни ли са?

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Just now, Р. Теодосиев said:

А ситуацията е така, че много образовани и умни хора бягат от България не от липса на родолюбие, а от липса на перспектива.

Така е. Брюкселският модел до това ни доведе - липса на "перспектива". Но докато сме в него, можем да запазим младите мозъци чрез повече родолюбие, въпреки липсата на "перспектива". Точно заради родолюбието много млади лекари все пак избират да останат в България и да работят нечовешки смени срещу нищожно заплащане.

Just now, Р. Теодосиев said:

Корупция, широбаджанащина и чиста човешка злоба се шири из България и религията в училище няма да реши проблема, а броя на прочетените книги.  

Корупцията се покровителства от Брюксел и нямаме сили да се борим срещу нея. Урсула с удоволствие идва в България да агитира предизборно за Бойко, а когато все пак някой успее да измести Бойко, му спират еврофондовете. Европейската народна партия има два коня - Бойко и ДБ. Когато Бойко стане нежелан, идват ДБ със сглобка и го изпират. Корупцията си върви, шуробаджанащината и тя. А те двете водят до озлобление, няма как да е иначе.

Ще го преживеем и това, но междувременно трябва да не спираме опитите за минимизиране на щетите. А избираемият предмет Религия е просто димка на същата тази ЕНП...

• Мнения 113
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
Преди 1 минута, gmladenov said:

Това не е вярно, колега. 

В чужбина се "бяга" най-вече по икономически причини, а не заради липса на родолюбие. 
Затова нашенци не бягат в Африка или Русия, а там където плащат най-добре. 

И да, и не. Бяга се по икономически причини, това е вярно. Родолюбиви деца бягат, за да получават по-достойни възнаграждение, това също е вярно. Но много образовани деца все пак избират да останат и да работят срещу ниско заплащане. Заради родината и семействата си.

Ако всички знаещи и можещи бягаха, то отдавна да сме свили знамената и закрили държавата.

• Администратор
Публикувано
Преди 26 минути, Gabraka said:

Корупцията се покровителства от Брюксел и нямаме сили да се борим срещу нея. Урсула с удоволствие идва в България да агитира предизборно за Бойко, а когато все пак някой успее да измести Бойко, му спират еврофондовете. Европейската народна партия има два коня - Бойко и ДБ. Когато Бойко стане нежелан, идват ДБ със сглобка и го изпират. Корупцията си върви, шуробаджанащината и тя. А те двете водят до озлобление, няма как да е иначе.

Хайде повтаря глупостите на руските опорки за запада, че за да не затворя темата ще ти огранича писането във форума. Това го обяснявай на някой друг, не и тук. 

Преди 27 минути, Gabraka said:

Точно заради родолюбието много млади лекари все пак избират да останат в България и да работят нечовешки смени срещу нищожно заплащане.

Това е подигравка както с лекарите така и със самото родолюбие - не може да оправдаваме неадекватната държава с родолюбие. Тези хора буквално дават всичко от себе си, а ние големите родолюбци не можем да излезем да ги подкрепим на един мирен протест да покажем, че сме с тях. Ти като голям родолюбец отиде ли на протеста на младите лекари да ги подкрепиш? 

Отиде ли на протеста срещу незаконното арестуване на кмета на Варна или неадекватните пътни реформи, които освен повече смърт на пътя нищо друго не правят? 

• Потребител
Публикувано
Преди 19 минути, Р. Теодосиев said:

руските опорки

Нима Урсула не беше в Пловдив и не агитираше за Борисов? Или смяташ, че Борисов не е корупционер? о_О

Преди 20 минути, Р. Теодосиев said:

Ти като голям родолюбец отиде ли на протеста на младите лекари да ги подкрепиш? 

Така ми се стече студенството, че доста от младите лекари във Варна ги познавам лично :) Те остават тук главно заради семействата си. А бившето ми гадже д-р Данеказвамкоя остана тук заради България, защото разведената й майка, която е медицинска сестра, отдавна живее с немец в Хамбург. Просто такава е тенденцията вече. Родното е модно. Затова и "Левски" играят европейските си мачове с кирилски надписи на гърбовете. Нещо немислимо преди 15 години. Светът се променя. Или поне Европа.

Преди 22 минути, Р. Теодосиев said:

Отиде ли на протеста срещу незаконното арестуване на кмета на Варна

Да подкрепя кмета, на чийто незаконен паркинг в Морската градина убиха дете? Кметът, който от името на общината осъди себе си и после обжалва, въпреки че предизборно казваше друго? Не мога да подкрепя такъв човек.

Има някои варненски особености, които не достигат до София и няма как да бъдат разбрани от софиянци...

Преди 27 минути, Р. Теодосиев said:

неадекватните пътни реформи, които освен повече смърт на пътя нищо друго не правят? 

Най-неадекватното пътно решение във Варна беше да се преасфалтира отсечката, на която колата на НСО с бързащия за партийна среща Кирил Петков в нея уби човек, два дни след убийството. Протестирахме, но прокуратурата замете случая. И точно такива замитания озлобяват и водят до емиграция в чужбина...

Преди 31 минути, Р. Теодосиев said:

не може да оправдаваме неадекватната държава с родолюбие

Къде съм оправдавал държавата? Държавата трябва да осигури адекватно заплащане на лекарите, но не го прави. Единственото, което може да задържи младите ни лекари тук, е любовта към семейство, дом и родина. Това и трябва да възпитаваме в училищата докато настъпят по-добри времена.

• Администратор
Публикувано
Преди 8 минути, Gabraka said:

И точно такива замитания озлобяват и водят до емиграция в чужбина...

Преди 8 минути, Gabraka said:

Единственото, което може да задържи младите ни лекари тук, е любовта към семейство, дом и родина. Това и трябва да възпитаваме в училищата докато настъпят по-добри времена.

Тук съм съгласен с теб. Нещата обаче отиват много различни крайности при това как да се случат нещата. 

Образованието е едно, а родолюбието е друго. Едното служи, за да можем да четем, пишем и мислим, което много често е свързано с това да бъдем добри граждани и добри хора. Родолюбието е част от възпитанието и част от нашата история, която ние учим в училище, но родолюбието не трябва да бъде фокус на образованието. Щом го превърнем в наш приоритет, означава, че сме се провалили във всички други образователни направления.

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, Gabraka said:

Ще го напиша по-бавно, че да го разбереш. Когато си възпитал дете в родолюбие от предучилищна възраст, то няма да избяга навън, когато порастне. Независимо дали е вече е родител със свои малки деца или все още бездетен възрастен...

Грешиш. Но другите съфорумци ще ти го обяснят много по адекватно от мен. 

• Потребител
Публикувано
Преди 31 минути, Р. Теодосиев said:

родолюбието не трябва да бъде фокус на образованието. Щом го превърнем в наш приоритет, означава, че сме се провалили във всички други образователни направления.

Нямах предвид да бъде фокус, разбира се. Включих се в разговора заради Шкуби, който твърди, че фокус трябва да са чуждите езици, за да могат младите по-лесно да се интегрират в чужбина. Все едно България е някакво предприятие, чиято цел е да пласира стоката си на чужди пазари о_О

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 12 часа, Gabraka said:

Все едно България е някакво предприятие, чиято цел е да пласира стоката си на чужди пазари о_О

Кажи ми в момента какво може да пласира България в чужбина, освен близо 1 000 000 различно квалифицирани работници из цяла Европа.

Ежедневно ми звънят TIR-аджии, че полицаите така, онака, че лошите унгарци само тях глобяват и ето телефона да се разправям с тях.

Като ги питам на какъв език говориш отговорът почти е един и същ. Като му кажа, че ако мисли, че става дума за корумпиране да вика 112 отговорът е еден е същ. "АМА ТЕ НЕ МЕ РАЗБИРАТ!" Като кажа, че там говорят освен унгарски, английски и немски, почват да ме псуват, че не искам да им помагам, какъв българин съм и, че това е безобразие и тнт.

Господа едно време царските власти не даваха задграничен паспорт на лица които нямаха завършени 4 класа. Простотията да си остане на Балкана.

Сега, аз не бих дал ЗП на тези които не говорят поне на основно ниво 1 европейски език. Да не гонорим за четенето, писането....

И това няма нищо общо с Родолюбието. СМСМ

Редактирано от Skubi
  • Потребител
Публикувано
Преди 10 минути, Skubi said:

Кажи ми в момента какво може да пласира България в чужбина, освен близо 1 000 000 различно квалифицирани работници из цяла Европа.

Ежедневно ми звънят TIR-аджии, че полицаите така, онака, че лошите унгарци само тях глобяват и ето телефона да се разправям с тях.

Като ги питам на какъв език говориш отговорът почти е един и същ. Като му кажа, че ако мисли, че става дума за корумпиране да вика 112 отговорът е еден е същ. "АМА ТЕ НЕ МЕ РАЗБИРАТ!" Като кажа, че там говорят освен унгарски, английски и немски, почват да ме псуват, че не искам да им помагам, какъв българин съм и, че това е безобразие и тнт.

Господа едно време царските власти не даваха задграничен паспорт на лица които нямаха завършени 4 класа. Простотията да си остане на Балкана.

Сега, аз не бих дал ЗП на тези които не говорят поне на основно ниво 1 европейски език. Да не гонорим за четенето, писането....

И това няма нищо общо с Родолюбието. СМСМ

Говорим за различни неща 👍

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, deaf said:

Това не го вярвам... 

Дядо ми роден на 27.06.1899г в едно 11 детско семейство...баща му казал, че пари за училище няма. И така ако иска, да си реши проблемът сам. Така дядо ми се научава да свири на кавал и през зимата свири на свадби, веселби с други музиканти. Събраните левчета ги дава на местният учител да го учи. И така завършва нужните класове и се явява на изпит. Успешно слага изпитът и си изважда ЗП. Но понеже е нямал пари за билет, на 14 г. възраст като в романите на Джек Лондон между колелетата на вагони, в товарни вагони идва в Унгария и става поливац при един градинарин....

И за да прекратя оспорването на честно словието ми/жена ми казва всеки според себе си съди другите/ ето и какво казва Чатпат:

ChatGPT said:

Да, истина е, че в Царство България задграничен паспорт са получавали само ограмотени лица, поне за определени периоди от времето между Освобождението и Втората световна война.

Подробности:

• В периода между двете световни войни (особено след 1920-те години), съществуват административни изисквания, според които за издаване на задграничен паспорт се е изисквала грамотност, т.е. кандидатът да може да чете и пише на български език.

• Това е било част от държавната политика за модернизация, както и стремеж към контрол на емиграцията – грамотността е била разглеждана като минимален критерий за културно и социално ниво, необходимо за представителство на страната в чужбина.

• Има исторически сведения и архивни документи, които подкрепят това изискване, включително в разпоредбите на Министерството на вътрешните работи по онова време.

Контекст:

• По това време грамотността в България се увеличава, но все още е ограничена сред по-бедните слоеве и в селата.

• Подобна политика е имала и елитарен характер – да се "ограничи" заминаването в чужбина на неграмотни или социално ниско квалифицирани лица.

Ако искаш, мога да потърся и конкретни архивни документи или правни текстове от периода, които удостоверяват това изискване.

Редактирано от Skubi
  • Потребител
Публикувано
Преди 5 минути, Skubi said:

Ако искаш, мога да потърся и конкретни архивни документи или правни текстове от периода, които удостоверяват това изискване.

Не е нужно повече. Това е достатъчно. Много интересно. Но ето това е неразбираемо:

Преди 8 минути, Skubi said:

стремеж към контрол на емиграцията

Какъв е смисълът да се възпрепятстват неграмотните и малограмотните да емигрират от България? И не е ли по-вероятно високограмотните да емигрират,а не неграмотните? 

• Администратор
Публикувано
Преди 2 часа, deaf said:

Какъв е смисълът да се възпрепятстват неграмотните и малограмотните да емигрират от България? И не е ли по-вероятно високограмотните да емигрират,а не неграмотните? 

По онова време нещата са били обратни на сегашната ситуация. 

Тези, които имат образование и пари отиват на Запад да натрупат допълнителна квалификация - лекари, инженери, химици и т.н. и се връщат, за да прилагат знания и опит в България. А необразованите биха отишли да работят без да се върнат.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.