Отиди на
Форум "Наука"

Освободителната война и партизанската война


Recommended Posts

  • Потребители

След някои политически промени у нас думата "партизан" за някои хора в България се нареди в категорията на мръсните. Но партизанските действия по време на някои войни са имали важно значение - на руснаците при похода на Наполеон Бонапарт в Русия и при настъплението на Хитлер или пък на Виетнамците срещу САЩ. (на руски книгата на Че Гевара "Партизанската война" :book: )

По време на руско-турската война от 1877-1878г. българското население активно подпамага руските войски като се почне от опълчението и четите, та се стигне до снабдяване с храна и транспорт.

Разбира се партизанските действия са ефективни когато има армия, която да подпомагат. В противен случай (както у нас става с горяните) партизанското движение затихва. Тъй че в случая идеята не е да се омаловажи заслугата на руската армия за освобожданието на България, а да се направи оценка на бългърския принос за победата над Турция.

Казват, че у дома и стените помагали. На футболни мачове домакините могат да разчитат само на виковете на местните запалянковци. Но при война местното население има по-голямо значение.

На практика Русия воюва на чужда територия, а не отбранява своята. При това положение турците имат преимуществото, че могат да се опират на местното население. На южния фронт в Азия където мюсюлманския компонент е бил доста по-ясно изразен руското настъпление не само че е било спряно, но дори руските войски били отблъснати зад границата. А и там успешното настъпление е било реализирано главно в район където имало арменско население.

На европейския фронт военните действия обаче се развили много по-успешно, въпреки че теренът не е бил много удобен - трябвало да се форсира Дунава и де се премине Балкана. И при това да се бърза, за да не могат "приятелите" на Турция да спретнат нова Кримска война.

Освен опълчението и четите, ролята на българите може да се разглежда в още няколко насоки:

1. Разузнаването. Тъй като местното население е на страната на руската армия, то охотно предоставя сведения за турската армия. Така напр. още в началото на обсадата на Плевен Н. Саръгеоргиев изпратил по Панко Маков писмо до руското командване, в което давал сведения за числеността и запасите на турската армия. За щастие енергичния Осман паша не е разполагал с такива сведения за руската армия, защото в началото на обсадата е имал числено превъзходство. На 8.12. пък Божил Гешов преминал през турските позиций и съобщил, че на 10 Осман паша ще се опита да извърши пробив. Руските войски били приведени в готовност, пробива осуетен, а в плен попаднала 40 000 турска армия.

2. Саботажи. При обсадата на Плевен да речем са били палени складове с припаси - не е голям проблем, стига както е било в случая турската армия да не е имала сериозен недостиг от продоволствия.

3. Местни формирования за защита на българските селища. Те разбира се не помагат при бойните действия, а имат задача само да отблъснат нападетия от черкези, башибозуци... Но тяхното съществуване застрашава и също свободното придвижване на малки турски формирования.

4. Снабдяване и транспорт. Дори за самото опълчение е имало идея да има тилови функции. Най-голямото удобство за една армия да се сражава на своя територия е че може да разчита на снабдяване с провизии. Руското командване залага на снабдяване от местното население. Това позвалява на руските части да провеждат бързи нападения. Паническото изтегляне на турското население лишавало турците от подобна възможност и турските части действали доста по-мудно, бавени от обозите.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да не забравяме и хилядите актове на дребни, но значими жестове - даване на храна, топло посрещане, приютяване и пр., което създава психологически климат.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Военно дело

Напълно съм съгласен с Галахад. Тук българите помагат толкова много на руснаците, че ако не бяха те, най вероятно русите щяха да загубят войната.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ako попрочетеш повече документи, ще забележиш, че в плановете и отчетите навсякъде руските генерали пишат, че продоволствие ще се набавя от местното население, за чиито настроения те са били отлично осведомени.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И само ми е любопитно нещо как местното население от Плевен до река Русенски лом и от Дунав до Стара планина ще изхранва цялата над 120 000 дунавска армия цели 6 месеца?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е не за всичките припаси разбира се, става въпрос за логистична подкрепа, те руснаците дори и на собствена територия не биха могли да хвърлят изцяло на гърба на селяните цялата войска.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да това и аз искам да кажа. В пална на ген Николай Обручев няма заложен принципа българи да помагат на руснаците с продовослтвията т.е това става в хода на войната при острата нижда от тях. Въпреки че на места българите не дават даром така храна и фураж, а искат за нея пари!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Въпреки че на места българите не дават даром така храна и фураж, а искат за нея пари!

Да, ама има и друг вариант. В писанието за верските битки на султан Мурад, се казва, че по време на първия поход на Владислав Ягелон тур. войска имала затруднения защото местното население криело провизиите от турците и ги продавали на кръстоносците. та се наложило да се вземат мерки: "Щом стигнеха до някое село, посичаха мъжете, поробваха жените и синовете, плячкосваха зърното и хамбарите, а стоката и провизиите изземваха. Стана така, че ако по-лано във войската на жалките неверници се продаваше обилен фураж за 4 акчета, то сега се продава за половин грош и ако 10 яйца се продаваха за 1 акче, после взеха да търсят за да дадат по 1 грош на яйце, ала не можеха да го намерят. В ислям. войска пък, докато по рано фуражът се продаваше по половин грош, сега стана за 3 акчета, а докато 1 яйце струваше 10 акчета, сега едното парче стана по акче...."

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Турците както и се очаква са разрешили въпроса напълно цивилизовано и по европейски...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...