Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Юнити с първа жена от Украйна в космоса - 26 януари 2024 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Лина Бороздина стана днес първата жена от Украйна, полетяла в космоса на борда на американския кораб Юнити!

2024-26-jan-unity-launch-1024x497.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Virgin Galactic

26 януари 2024 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Днес за пръв път жена от Украйна полетя в космоса! Това се случи след като частната американска компания Върджин Галактик изстреля успешно суборбиталния космически кораб “Юнити”.

Това бе вторият пилотиран космически полет за 2024-та година (първият все още е в ход – на кораба на СпейсЕкс “Крю Драгън”, който изпълнява орбитална мисия до МКС по заявка на фирмата Аксиом). Върджин Галактик обаче няма възможността да изстрелва хора до орбита – корабът “Юнити” лети на кратко пътешествие над 80-километровата височина, призната в САЩ за началото на космическото пространство, след което се връща на Земята. Всичко по време на днешната мисия протече успешно – от излитането до кацането.

Корабът първоначално бива издиган в атмосферата посредством самолет-носител на име “Ийв”. Днес Ийв бе пилотиран от Майкъл Масучи и Дан Аликс.

Самият “Юнити” от своя страна бе пилотиран от СиДжей Стъркоу и Никола Песил. Към тях се присъединиха частен астронавт от Украйна, Австрия и двама американци. По традиция Върджин Галактик не обявява имената на пътниците – все пак целта е космическите полети да станат рутинни като самолетите.

Но украинските медии вече обявиха, че пътешественичка на борда на “Юнити” е била Лина Бороздина – биохимик от Одеса, родена през 1969 година, като след 1992 г. емигрира в САЩ с фалшив паспорт, търсейки политическо убежище. Докато е в Украйна се изучава в Одеския национален политехнически университет по специалност биохимия, а днес продължава да работи в Щатите като биохимик. Бороздина от малка си е мечтаела да полети в космоса и днес мечтата ѝ е изпълнена.

Днешният полет на “Юнити” бе един от последните за този космически кораб. През 2024-та година ще има още само едно-две изстрелвания, след което “Юнити” ще бъде пенсиониран и Върджин Галактик ще се фокусира върху следващото поколение кораби на име “Делта”.

За разлика от “Юнити”, който може да бъде изстрелван около веднъж месечно, “Делта” ще може да лети веднъж седмично. Очаква се дебютният тестов полет на “Делта” да е факт през 2025 година, а комерсиалните мисии ще започнат през 2026 година.

Наскоро най-големият конкурент на Върджин Галактик, фирмата на Джеф Безос Блу Ориджин, възобнови космическите полети на кораба “Ню Шепърд” след авария преди година и половина. Първият полет след аварията бе безпилотен и скоро очакваме на борда на “Ню Шепърд” отново да полетят хора.

https://cosmos.1.bg/space/2024/01/26/lina-borozdina-first-ukrainian-woman-space/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...