Отиди на
Форум "Наука"

Мисия PACE за изучаване на фитопланктона и климатичните промени - старт 8 февруари 2024 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в космоса мисия на НАСА за изучаване на фитопланктона и климатичните промени!

2024-8-feb-pace-launch.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : NASA

8 февруари 2024 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Първата по рода си мисия на НАСА, която не просто ще наблюдава фитопланктона от космоса, но ще може да определя съставляващите го микроводорасли към кои съобщества принадлежат, при това ежедневно, в глобален мащаб, излетя тази сутрин в 08:33 ч. българско време.

С това приключи нежеланата едноседмична пауза в изстрелванията на СпейсЕкс, породена от изключително неблагоприятните метеорологични условия. Ракетата “Фалкън 9” излетя безпроблемно от космическия център Кейп Канаверал в САЩ. На седмата минута след старта първата степен (за която това бе четвърта мисия) извърши меко кацане върху наземната площадка LZ-1. А още пет минути след този етап в слънчевосинхронна орбита, на 677 километра над Земята, бе освободен спътникът PACE (или “Пейс”), съкр. от Plankton, Aerosol, Climate, ocean Ecosystem satellite.

“Пейс” е първата мисия на НАСА и първата правителствена мисия на САЩ, която излетя от Флорида в полярна орбита след шестдесетилетно прекъсване. За последен път НАСА изстреля мисия с такъв орбитален профил на 30 ноември 1960 г., но тогава фрагменти от ракетата “Тор Ейбъл Стар” паднаха в Куба и убиха крава. Ето защо досега правителството на САЩ се въздържаше от подобни изстрелвания. Но преди няколко години комерсиалният сектор в лицето на СпейсЕкс възобнови полетите, като фирмата на Мъск изстреля 11 частно финансирани мисии в полярна орбита.

Основният прибор на “Пейс” е OCI (Ocean Color Instrument). Той ще наблюдава лъченията от океаните в рзлични дължини на вълните – от близката инфрачервена чак до ултравиолетовата област на електромагнитния спектър. Характерът на лъченията се определя от взаимодействието между слънчевите лъчи и различни вещества, напр. хлорофилите на фотосинтезиращите микроорганизми. Така мисията ще помогне за определянето на вредните водораслови цъфтежи.

Другите два прибора представляват поляриметри, които ще изучават как се повлиява поляризацията на светлината след като тя преминава през океаните, облаците и различните аерозоли. Това ще помогне на учените да разберат как се изменя климатът в дългосрочен мащаб.

Днешното изстрелване бе 25-то в световен мащаб през 2024 година. Най-много полети имат САЩ – 13, следвани от Китай – 8. На трето място е Иран с две изстрелвания, а Индия и Япония имат по едно. Русия все още не е провела нито един космически полет през тази календарна година.

През идните дни предстоят много натоварени времена за СпейсЕкс. Утре на Земята ще се завърне пилотираният кораб “Крю Драгън” с четиримата частни астронавти от мисия Аксиом 3.

Между полетите по програмата “Старлинк”, следващите важни изстрелвания са на частната лунна мисия “Одисей” на фирмата Интуитив машинс на 14-ти февруари, и на пилотирания кораб “Крю Драгън” на 22-ри февруари с четирима астронавти, членове на осмата експедиция, извозвана от СпейсЕкс по заявка на НАСА до МКС. Но това са ориентировъчни дати.

Изстрелването на “Крю Драгън” на 22 февруари ще е възможно само ако “Одисей” пропусне да излети в срок. Ако мисията не е готова (стартовият прозорец е само три дни) или бъде отложена за месец март, тогава няма проблем стартовата площадка да бъде подготвена за пилотирана експедиция за тази дата.

Но ако “Одисей” излети по план на 14-ти, 15-ти или 16-ти февруари, то НАСА и СпейсЕкс ще имат нужда от време, за да могат да пригодят стартовата площадка за пилотиран полет. Тогава “Крю Драгън” ще излети най-рано съвсем в края на февруари или в началото на март.

За повече информация: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2024/02/08/falcon-9-mission-nasa/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...