Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

  • Потребител
Публикувано
Преди 13 минути, scaner said:

Пак измислени обесняния...

Няма проблем и ти да ядеш сурови горчиви маслини, лично аз много ги обичам и си похапвам винаги като имам възможност. Не, не са отровни, има няколко различни вкуса в тях :) Тук всичко е въпрос на вкус, а не на глупости и заблуди като отровно/неотровно, прочетено в някаква поп литература.

Съвсем не са измислени. 

Птиците са динозаври и съответно са с най-малко вкусови луковици - 30. Останалите хищници и лешояди също са с малко, тъй като трябва да ядат мърша и развалено месо. лъвовете са с 470. Човека обаче е със 10 000 луковици, а кравите са с 25 000, защото храната им е растителна и трябва да подбират и да не ядат горчивите и люти неща. 

 

 

  • Мнения 167
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 14 минути, makebulgar said:

Доказано е, че дозите в които се употребяват няма да те убият. Но също така е доказано, че са и вредни и вредят на нервната система, храносмилането и други системи. Употребяват се заради някакви ползи, но същевременно вредите от тях си остават. Ако пиещш много кафе, което не е невъзможно, а е реалност за много хора, почват разни неврологични проблеми (мравучкания, хипер активност) и проблеми с кръвоносната система (високо кръвно). Ако не вземеш мерки и не се лекуваш, или не спреш кафето, от проблеми могат да се превърнат в нелечими болести. 

 

Маке, ако изядеш повече от 1-2 бразилски ореха също може да имаш проблеми. Дори препоръката е да не се ядат всеки ден. Ако изядеш много на веднъж или ядеш системно може да се стигне и до смърт. Но хората и особено вегани и вегетарианци ги превъзнасят. 

Ако ядеш костилките на диви кайсии от които са култивирани многото сортове питомни същи може да умреш. Ако ядеш диви бадеми, а не култивираните също. Ето - в природата тези 3 храни са опасни, но хората с усилия или просто с регулиране на допустим прием са ги направили подходяща храна. Извлекли са ползи за себе си от тях намалявайки опасността (без да я премахват напълно) и използвайки това, което им носи и полза в същото време от тях. 

Така както са го направили с краставиците - ако си виждал дива краставица ще знаеш за какво ти говоря. 

С твоите любими ядки също лесно може да се предозира, както с кафе, чай, лютите и горчивите подправки и още какво ли не. Тогава дай да забраним и да демонизираме и ядките. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано
Преди 11 минути, Димитър Йорданов said:

А защо ти не си спретнеш една закуска от 20-30 бразилски ореха, 20-30 горчиви бадеми (все пак хората са ги култивирали за да бъдат безопасни за ядене, в природата естествено те са еволюирали за да бъдат опасни и токсични точно за да не бъдат изяждани) и да добавиш една или две шепи ядки от зарзали и да си хапнеш това? 

Еми много просто. Няма как да стане, защото описаните от теб неща са горчиви и няма как да ги ям. Същото е и с останалите горчиви и люти храни. Включително кафето, горчицата, черния пипер и останалите. 

  • Глобален Модератор
Публикувано
Just now, makebulgar said:

Доказано е, че дозите в които се употребяват няма да те убият. Но също така е доказано, че са и вредни и вредят на нервната система, храносмилането и други системи.

Аха. Сега вече не са отровни, а само вредни? Имаш напредък :) 

В дозите в които се употребяват, тези вещества са полезни. Кофеинът за това се използва, за да подкрепя нервната система. Потърси, има проучвания че кофеинът удължава живота. Странна вреда нанася, нали? :) Така че  премисли три пъти, като кажеш за нещо "доказано".

Маке, личните предпочитания на вкусовете в случая нямат никакво значение, особено за аргументи. Вместо да търсиш измислени оправдания и да твърдиш че нещо е отровно, кажи си истината - "не ми допада горчивият вкус, и аз лично не го употребявам". Така няма да заблуждаваш хората които също четат тази тема, с някакви измислени вреди.

Продължаваш да работиш само с измислени представи. Колко още може така?

Преди 7 минути, makebulgar said:

Ако пиещш много кафе, което не е невъзможно, а е реалност за много хора, почват разни неврологични проблеми (мравучкания, хипер активност) и проблеми с кръвоносната система (високо кръвно). Ако не вземеш мерки и не се лекуваш, или не спреш кафето, от проблеми могат да се превърнат в нелечими болести. 

Пак стигаме до дозата :) .

И много вода да пиеш, пак е опасно, 3-4 литра за кратко време водят до хипонатриемия и смърт. Да, и ако ядеш много захар, която не е горчива и по твоите критерии трябва да е неотровна, също може да загазиш. Що за примери даваш? Или нямаш вече аргументи?

Не смесвай ефектите на високите дози с действието на веществата в нормални дозировки, за което е разговорът. Това е много сериозна логическа грешка, а ти я правиш изключително често.

  • Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, makebulgar said:

Еми много просто. Няма как да стане, защото описаните от теб неща са горчиви и няма как да ги ям. Същото е и с останалите горчиви и люти храни. Включително кафето, горчицата, черния пипер и останалите. 

Бразилския орех е горчив? Айде бе. 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 9 минути, Димитър Йорданов said:

Маке, ако изядеш повече от 1-2 бразилски ореха също може да имаш проблеми. Дори препоръката е да не се ядат всеки ден. Ако изядеш много на веднъж или ядеш системно може да се стигне и до смърт. Но хората и особено вегани и вегетарианци ги превъзнасят. 

Ако ядеш костилките на диви кайсии от които са култивирани многото сортове питомни същи може да умреш. Ако ядеш диви бадеми, а не култивираните също. Ето - в природата тези 3 храни са опасни, но хората с усилия или просто с регулиране на допустим прием са ги направили подходяща храна. Извлекли са ползи за себе си от тях намалявайки опасността (без да я премахват напълно) и използвайки това, което им носи и полза в същото време от тях. 

Така както са го направили с краставиците - ако си виждал дива краставица ще знаеш за какво ти говоря. 

С твоите любими ядки също лесно може да се предозира, както с кафе, чай,, лютите и горчиви те подправки и още какво ли не. Тогава дай да забраним и да демонизираме и ядките. 

Хубаво, много си интелигентен, и ни осветляваш за неща, които и малките деца знаят. И какво от това?! Голяма скука са аргументациите ти. 

Доста глупаво е да се генерализира ядкиТЕ, при положение, че само някои ядки са отровни. Супер глупаво. 

Съвсем не намясто. По никакъв начин не променя фактът, че кофеина е токсин и че дозите, които човек реално може да приема всеки ден могат да му вредят на здравето. Това, че кофеина може да има някакви минимални ползи без да ти носи вреди, вероятно ще е ако вземеш да сдъвчеш няколко листа от кафеено дърво или 2-3 сурови зърна. Когато пиеш кафето обаче имаш концентриране на кофеин от множество зърна. При това печени, при което освен кофеина се образуват и акриламид, бензопирен и други вредни елементи. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 21 минути, Димитър Йорданов said:

Бразилския орех е горчив? Айде бе. 

Еми като изядеш няколко започва да ти горчи. Вероятно заради натрупването на селена. 

Бразилските орехи по принцип не е желателно да се ядат, тъй като имат афлатоксини от гъби, които могат да ти скапят черния дроб. Ако си ги набереш от дървото около Амазонка може и да са безопасни, но иначе не си струват риска.  

Редактирано от makebulgar
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 7 минути, Димитър Йорданов said:

С твоите любими ядки също лесно може да се предозира, както с кафе, чай,, лютите и горчиви те подправки и още какво ли не. Тогава дай да забраним и да демонизираме и ядките. 

Направо храната можем да демонизираме като цяло. Тя износва организма ни. Ето едно кратко есе от ИИ по тази тема. :) Мисля, че в тандем с интелекта се получи добре.


Първи вариант: за обикновени хора:

Хумористично есе: "Вредата от храната – или как се износваме хапка по хапка"

О, храната – този вечен изкусител, скрит зад аромат на пица и шумоляща обвивка на чипс. Поглеждаш я с любов, тя – с мазни усмивки, а тялото ти – с отчаяние. Ние не се храним, ние се самозаблуждаваме калорийно.

Раждаш се с чисти ензими, с нови черва и любопитен език. Майката природа е дала всичко – свеж метаболизъм, енергия и небцето на един оптимист. А после идва първата вафла. После и втората. После 12 000-та. И така започва бавната, елегантна амортизация на Homo Sapiens.

Храносмилателната система първо се опитва да разбере какво ѝ причиняваш – „Салам с вкус на пушек, който никога не е виждал дърво?“ – пита дебелото черво. „Безглутенова пица с тройно сирене?“ – възмущава се панкреасът. Черният дроб само мълчи. Той знае. Той вече е уморен.

С годините, механизмите се износват:
– Зъбите стават кариозни от романса с шоколада;
– Жлъчката – прегърбена от мазните драми;
– Стомахът – вече с характер и оплаквания, всяка сутрин на гладно.

Диетите идват и си отиват. Днес – без въглехидрати. Утре – само въглехидрати. Вечер – „каквото има в хладилника“. А тялото, това търпеливо превозно средство, което наричаме „организъм“, крета. С все по-скърцащ метаболизъм и все по-широки дрехи, които – странно! – пак стягат.

Но най-хубавото е, че въпреки цялата тази хранителна подмолност, човек оцелява. Дори се смее. Особено, когато хапне нещо вредно и каже:

„Е, поне душата да се нахрани!“


Моралът?
Ако организмът е кола, храната е горивото. Само че ние редовно сипваме грис с бензин, и после се чудим защо ни тропа отдолу.

 

 


Втори вариант: за вегани:

Хумористично есе: „Храната – враг с лицето на броколи“

Живеем в ера на хранителна идентичност. Някога хората просто ядяха. Днес – те живеят хранително. Отвориш хладилника – не просто студено: идеологически конфликт. В едната страна – саламът. В другата – ядкова паста с лична история.

А на бойното поле стъпват те: веганите – смели воини на хлорофила, с овесен протеин и бадемово мляко в оръжейния арсенал. Те не просто се хранят. Те пречистват себе си на клетъчно ниво, понякога дори без да ядат. „Аз се зареждам със слънчева енергия и дишане“, казва един, преди да припадне.

С тях диалогът е труден:
– „Искаш ли пица?“
– „Зависи, колко страдания има в тестото?“

Веганът не яде нищо, което може да го гледа с укор. Или което би могло, ако не беше вече сок. А най-големият им кошмар не е гладът, а случайно попаднала животинска молекула в лещата.

Но нека сме честни – всички сме жертви на храната, просто с различна философия.
– Едни ядем, докато копаем гроба си с вилица.
– Други – гладуват толкова старателно, че ще влязат в историята като хора, починали от морално превъзходство.

Организмът, този неуморим апарат, страда и в двата случая.
– При единия: „Ох, пак мазно…“
– При другия: „Ама, моля ви се, поне фъстък!“

В крайна сметка, храната не е враг. Враг е крайността, облечена в био-компост или пържено.


Моралът?
Животът е кратък – яж с уважение, с хумор и с чаша филтрирана (не фанатична) вода.

А ако някой ден ти поднесе броколи със спирулина и цитат от Будисткия канон – усмихни се. Все пак има хора, които вярват, че и това е „пиршество“.

 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 10 минути, scaner said:

Направо храната можем да демонизираме като цяло. Тя износва организма ни. Ето едно кратко есе от ИИ по тази тема. :) Мисля, че в тандем с интелекта се получи добре.


Първи вариант: за обикновени хора:

Хумористично есе: "Вредата от храната – или как се износваме хапка по хапка"

О, храната – този вечен изкусител, скрит зад аромат на пица и шумоляща обвивка на чипс. Поглеждаш я с любов, тя – с мазни усмивки, а тялото ти – с отчаяние. Ние не се храним, ние се самозаблуждаваме калорийно.

Раждаш се с чисти ензими, с нови черва и любопитен език. Майката природа е дала всичко – свеж метаболизъм, енергия и небцето на един оптимист. А после идва първата вафла. После и втората. После 12 000-та. И така започва бавната, елегантна амортизация на Homo Sapiens.

Храносмилателната система първо се опитва да разбере какво ѝ причиняваш – „Салам с вкус на пушек, който никога не е виждал дърво?“ – пита дебелото черво. „Безглутенова пица с тройно сирене?“ – възмущава се панкреасът. Черният дроб само мълчи. Той знае. Той вече е уморен.

С годините, механизмите се износват:
– Зъбите стават кариозни от романса с шоколада;
– Жлъчката – прегърбена от мазните драми;
– Стомахът – вече с характер и оплаквания, всяка сутрин на гладно.

Диетите идват и си отиват. Днес – без въглехидрати. Утре – само въглехидрати. Вечер – „каквото има в хладилника“. А тялото, това търпеливо превозно средство, което наричаме „организъм“, крета. С все по-скърцащ метаболизъм и все по-широки дрехи, които – странно! – пак стягат.

Но най-хубавото е, че въпреки цялата тази хранителна подмолност, човек оцелява. Дори се смее. Особено, когато хапне нещо вредно и каже:

„Е, поне душата да се нахрани!“


Моралът?
Ако организмът е кола, храната е горивото. Само че ние редовно сипваме грис с бензин, и после се чудим защо ни тропа отдолу.

 

 


Втори вариант: за вегани:

Хумористично есе: „Храната – враг с лицето на броколи“

Живеем в ера на хранителна идентичност. Някога хората просто ядяха. Днес – те живеят хранително. Отвориш хладилника – не просто студено: идеологически конфликт. В едната страна – саламът. В другата – ядкова паста с лична история.

А на бойното поле стъпват те: веганите – смели воини на хлорофила, с овесен протеин и бадемово мляко в оръжейния арсенал. Те не просто се хранят. Те пречистват себе си на клетъчно ниво, понякога дори без да ядат. „Аз се зареждам със слънчева енергия и дишане“, казва един, преди да припадне.

С тях диалогът е труден:
– „Искаш ли пица?“
– „Зависи, колко страдания има в тестото?“

Веганът не яде нищо, което може да го гледа с укор. Или което би могло, ако не беше вече сок. А най-големият им кошмар не е гладът, а случайно попаднала животинска молекула в лещата.

Но нека сме честни – всички сме жертви на храната, просто с различна философия.
– Едни ядем, докато копаем гроба си с вилица.
– Други – гладуват толкова старателно, че ще влязат в историята като хора, починали от морално превъзходство.

Организмът, този неуморим апарат, страда и в двата случая.
– При единия: „Ох, пак мазно…“
– При другия: „Ама, моля ви се, поне фъстък!“

В крайна сметка, храната не е враг. Враг е крайността, облечена в био-компост или пържено.


Моралът?
Животът е кратък – яж с уважение, с хумор и с чаша филтрирана (не фанатична) вода.

А ако някой ден ти поднесе броколи със спирулина и цитат от Будисткия канон – усмихни се. Все пак има хора, които вярват, че и това е „пиршество“.

 

Явно капацитетът ти да си аргументиран и оригинален е доста нисък, щом започна да словоблудстваш и спамиш с генерирани неща от чатботове. 

Редактирано от makebulgar
  • Глобален Модератор
Публикувано
Just now, makebulgar said:

Явно капацитетът ти да си аргументиран и оригинален е доста нисък, щом започна да словоблудстваш и спамиш. 

Аз се аргументирах достатъчно, но ти явно не възприемаш.

А това е малък отдушник за темата и измислиците в нея. Но, ако някой модератор го счете за неудачно, да го трие.

  • Потребител
Публикувано
Преди 22 минути, makebulgar said:

тъй като имат афлатоксини от гъби, които могат да ти скапят черния дроб.

С ядките по принцип трябва да се внимава доста, като освен да се избягват горчивите, трябва да се избягват и гренясалите или плесенясалите, заради афлатоксините и други съединения. Особено трябва да се избягват разни бирени фъстъци и други ядки които не се виждат от опаковките. 

  • Потребител
Публикувано

@makebulgar Ти какво ядеш и пиеш? Питам от любопитство защото така както пишеш изглежда, че си елиминирал почти всичко. Не ядеш лютиво, горчиво, сигурно и не ядеш кисело, избягваш сладкото, не ядеш месо и животински продукти, не ядеш една камара растителни продукти защото имат токсини, не пиеш нищо освен вода. То какво остана? Бял ориз и вода?

  • Потребител
Публикувано (edited)

От разтворимото кафе даже може да ослепееш с времето!

 

https://nypost.com/2025/07/08/health/type-of-coffee-increases-risk-of-incurable-blinding-condition-by-700/

Рискът от развитие на нелечимо заслепяващо състояние се увеличава със 700%, ако предпочитате разтворимо кафе

От Даяна Брук

Проучване, публикувано наскоро в списанието Food Science & Nutrition, установи, че пиенето на разтворимо кафе може драстично да увеличи риска от свързана с възрастта дегенерация на макулата (AMD), водеща причина за слепота.

Изследователите анализират данни от над 500 000 участници в UK Biobank и откриват, че пиещите разтворимо кафе с определена генетична предразположеност са със 700% по-склонни да развият суха AMD, по-често срещаната и понастоящем нелечима форма на заболяването.

"Това генетично припокриване предполага, че може да има споделени биологични пътища или метаболитни механизми, свързващи предпочитанието към разтворимо кафе с риска от развитие на суха AMD", казва д-р Сивей Лиу, изследовател в отделението по офталмология в болница Shiyan Taihe в Медицинския университет в Хубей в Китай.

"Той предоставя нов поглед върху патогенезата на AMD и предлага потенциална посока за персонализирани стратегии за превенция, като генно информирани интервенции в начина на живот."

 

 

Genetic Correlation and Mendelian Randomization Analyses Support Causal Relationships Between Instant Coffee and Age-Related Macular Degeneration

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/fsn3.70439

 

Предишни кохортни проучвания предполагат, че кафето е полезно за AMD (Chiu et al. 2017). За разлика от това, нашето проучване предостави по-подробна стратификация на видовете кафе и даде различни резултати, показващи потенциални отклонения в предишни изследвания. Резултатите от LDSC предполагат потенциална генетична връзка между консумацията на разтворимо кафе и сухата и мократа AMD. Резултатите от UVMR анализа показват, че общата консумация на кафе може да няма причинно-следствена връзка с AMD. Интересното е, че открихме, че разтворимото кафе значително увеличава риска от AMD, като всяко увеличение на консумацията на разтворимо кафе съответства на OR от приблизително 6,92 за сух AMD, което показва 6,92 пъти повишен риск. Този изчерпателен анализ, използващ различни методи, потвърди надеждната генетична връзка между консумацията на кафе и AMD.

Връзката между кафето и здравето е добре проучена, показвайки както полезни, така и вредни ефекти. Предишни доклади предполагат, че кафето може да подобри стеатозата на черния дроб и фиброзата и да намали риска от тези състояния (Morisco et al. 2014). Освен това някои проучвания показват, че безкофеиновото кафе, смляното кафе и разтворимото кафе могат да защитят сърдечно-съдовото здраве, намалявайки риска от коронарна болест на сърцето, и че прекомерната консумация не е свързана със сърдечно-съдови заболявания (O'Keefe et al. 2013; Ding et al. 2014; Chieng et al. 2022). Повечето изследвания сочат защитните ефекти на кафето. Въпреки това, консумацията на кафе е свързана с повишен риск от очни заболявания. По-конкретно, кафето не само увеличава риска от първична откритоъгълна глаукома, но също така повишава риска от свързана с възрастта катаракта (Li et al. 2022; Yuan et al. 2022). Интересното е, че кафето изглежда има значително влияние върху заболяванията, свързани с възрастта. Въпреки че консумацията на кафе е положително свързана с дълголетието, консумацията на разтворимо кафе е отрицателно свързана с дължината на теломерите на биомаркера на стареенето (Wei et al. 2023; O'Keefe et al. 2018). По същия начин не открихме причинно-следствена връзка между кафето и AMD, а потенциална генетична и причинно-следствена връзка между разтворимото кафе и AMD. Ние предполагаме, че различните ефекти на различните видове кафе върху AMD могат да бъдат свързани с производствени процеси, добавки и други фактори (Moraes and Bolini 2010; Farah and Farah 2019; Neoh et al. 2016). Например, проучванията съобщават, че производството на разтворимо кафе може да доведе до образуването на потенциално вредни вещества като акриламид и крайни продукти с напреднала гликация (AGE), които са замесени в оксидативния стрес и възпалителните реакции в клетките на ретината. Разтворимото кафе се прави чрез приготвяне на концентриран екстракт и след това изсушаване на течността със спрей или чрез замразяване; тази интензивна топлина и концентрация генерират високи нива на странични продукти от реакцията на Майар и често включват добавени съставки (напр. захар, сметана). Други видове кафе нямат подобни добавки. Производственият процес също така произвежда относително малко AGE. Проучванията на химията на разтворимото кафе показват значително повишени "новообразувани" токсини (Zhang et al. 2023; Moore et al. 2003). AGE активират множество сигнални пътища, включително ядрен фактор-κB (NF-κB), трансформиращ растежен фактор-β (TGF-β), Jak-STAT и PI3K-Akt пътища, като се свързват с техния рецептор RAGE, което води до патологични промени като възпаление, апоптоза и ангиогенеза. В допълнение, натрупването на AGE индуцира производството на реактивни кислородни видове (ROS), което нарушава окислително-възстановителния баланс на клетките на ретината и допълнително изостря оксидативния стрес и възпалителните реакции. AGE също така увеличават ДНК-свързващата активност на NF-κB и експресията на междуклетъчната адхезионна молекула 1 (ICAM-1) чрез взаимодействие с RAGE, което насърчава адхезията на левкоцитите към ендотелните клетки на ретината, което води до нарушаване на кръвно-ретиналната бариера (Kang et al. 2022).

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано

Забележи, че проблемът не е кофеина. То може и да се спори дали разтворимото кафе е кафе, но това е отделна тема. 

По същата логика може да се каже, че хората които ядат ядки, например фъстъци, имат по-голям шанс от анафилакричен шок в сравнение с тези, които не ядат фъстъци. 

Ти нали осъзнаваш, че тези статии, които постояно цитираш в подкрепа на твоята вяра, не са наука в строгия смисъл на думата и не са особенно надежни. Камо ли пък да доказват нещо?  

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 29 минути, Gravity said:

Забележи, че проблемът не е кофеина. То може и да се спори дали разтворимото кафе е кафе, но това е отделна тема.

Проучването е конкретно за разтворимото кафе, и специално за връзката му със седем пъти повишен риск от свързана с възрастта дегенерация на макулата, водеща до слепота. 

В статията обаче са описали две други проучвания, които свързват консумацията на кафе (обикновено, а не разтворимо) с повишен риск от други две очни заболявания - откритоъгълна глаукома и катаракта. Ето какво пишат: "кафето не само увеличава риска от първична откритоъгълна глаукома, но също така повишава риска от свързана с възрастта катаракта (Li et al. 2022; Yuan et al. 2022).

Ето ги проучванията: 

Habitual Coffee Consumption Increases Risk of Primary Open-Angle Glaucoma: A Mendelian Randomization Study. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0161642022003335

Metabolic and lifestyle factors in relation to senile cataract: a Mendelian randomization study. https://www.nature.com/articles/s41598-021-04515-x

 

 

Преди 29 минути, Gravity said:

Ти нали осъзнаваш, че тези статии, които постояно цитираш в подкрепа на твоята вяра, не са наука в строгия смисъл на думата и не са особенно надежни. Камо ли пък да доказват нещо?  

Тука сте се събрали все някакви професори, за които нови научни проучвания направени от учени от реномирани университети и публикувани в реномирани научни списания, са без никакво значение, тъй като вие професорите можете да нацъкате за 5 минути в уикипедия, гугъл и chat gpt, и да ги оборите. Хвала на вас професорите от българския форумен университет. Трябва да ви акредитираме и вероятно ще изпреварите по рейтинг и Харвардския и Кембриджкия университет.    

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 10 минути, makebulgar said:

Тука сте се събрали все някакви професори, за които нови научни проучвания направени от учени от реномирани университети и публикувани в реномирани научни списания, са без никакво значение, тъй като вие професорите можете да нацъкате за 5 минути в уикипедия, гугъл и chat gpt, и да ги оборите. Хвала на вас професорите от българския форумен университет. Трябва да ви акредитираме и вероятно ще изпреварите по рейтинг и Харвардския и Кембриджкия университет.    

Цитирай

“Because of the success of science, there is a kind of a pseudo-science. Social science is an example of a science which is not a science. They follow the forms. You gather data, you do so and so and so forth, but they don’t get any laws, they haven’t found out anything. They haven’t got anywhere – yet. Maybe someday they will, but it’s not very well developed.

“But what happens is, at an even more mundane level, we get experts on everything that sound like they are sort of scientific, expert. They are not scientists. They sit at a typewriter and they make up something like ‘a food grown with a fertilizer that’s organic is better for you than food grown with a fertilizer that is inorganic’. Maybe true, may not be true. But it hasn’t been demonstrated one way or the other. But 

they’ll sit there on the typewriter and make up all this stuff as if it’s science and then become experts on foods, organic foods and so on. There’s all kinds of myths and pseudo-science all over the place.

“Now, I might be quite wrong. Maybe they do know all these things. But I don’t think I’m wrong. See, I have the advantage of having found out how hard it is to get to really know something, how careful you have to be about checking your experiments, how easy it is to make mistakes and fool yourself. I know what it means to know something.

“And therefore, I see how they get their information. And I can’t believe that they know when they haven’t done the work necessary, they haven’t done the checks necessary, they haven’t done the care necessary. I have a great suspicion that they don’t know and that they are intimidating people by it. I think so. I don’t know the world very well but that’s what I think.”

 

  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 8 минути, makebulgar said:

Проучването е конкретно за разтворимото кафе, и специално за връзката му със седем пъти повишен риск от свързана с възрастта дегенерация на макулата, водеща до слепота. 

Забрави да добавиш, че става дума за пиещите разтворимо кафе с определена генетична предразположеност.

Хората с генетични проблеми могат и от обикновени моркови да се гътнат... ИИ ми дава примерен  списък:

Заболяване Опасни „обикновени“ храни
Фенилкетонурия Моркови, зеле, зърнени, белтъци
G6PD дефицит Зеле, бакла, боб, някои билки
Фруктоземия Моркови, домати, плодове
Галактоземия Цвекло, зеле, мляко
Метилмалонова ацидемия Бобови, зеле, ядки
Тирозинемия Белтъци от растения и месо

Маке, спри с тези безсмислени проповеди.

  • Потребител
Публикувано
Преди 6 минути, Gravity said:

 

Доста нелепо, срещу нови проучвания, били те и китайски, да цитираш мнението на някакъв физик, който така виждал нещата, че имало псевдо наука. 

Фактът, че има псевдонаука не отхвърля съществуването на наука. И това, че не ви харесват някои научни проучвания и открития, не означава, че са псевдонаука. 

  • Потребител
Публикувано
Преди 1 минута, makebulgar said:

Доста нелепо, срещу нови проучвания, били те и китайски, да цитираш мнението на някакъв физик, който така виждал нещата, че имало псевдо наука. 

Фактът, че има псевдонаука не отхвърля съществуването на наука. И това, че не ви харесват някои научни проучвания и открития, не означава, че са псевдонаука. 

Не е просто някакъв физик. И не казва, че е псевдо-наука защото не му харесвало. 

Ти от друга страна казваш, че нещо е доказано само защото пасва на мирогледа ти.

  • Глобален Модератор
Публикувано (edited)
Преди 12 минути, makebulgar said:

Доста нелепо, срещу нови проучвания, били те и китайски, да цитираш мнението на някакъв физик, който така виждал нещата, че имало псевдо наука. 

Мнението на Файнман е много релевантно. Защото медицината не е наука според приетите критерии. Няма система от собствени закономерности, не може да проследява причинно-следствени връзки, освен в редки очевидни случаи. Тя, основно, е търговия. Затова много внимателно трябва да се подхожда особено към такива статистически изследвания.

Прост пример. Някакво изследване ти дава,че използването на нещо си повишава с 14% риска от смърт (ей по-горе, яденето на моркови например :)). Докато не се елиминират пациентите с някакви генетични отклонения, участвали в това изследване, резултатите му не са приложими за нормалните хора - може тези 14% да се оправдават само чрез генетично проблемните, а на останалите нещото да не се отразява на здравето. А 100% от наличните на пазара изследвания са такива, поне все още.

Редактирано от scaner
  • Потребител
Публикувано
Преди 29 минути, scaner said:

Забрави да добавиш, че става дума за пиещите разтворимо кафе с определена генетична предразположеност.

 

Генетичната предразположеност е само един от факторите. Освен нея върху риска оказват влияние разтворимото кафе, тютюнопушенето, остаряването, затлъстяването и други фактори. 

Проблема е, че най-често разбираш, че си генетично предпазположен, чак когато вече губиш зрение. През останалото време преди това може и вобще да не си наясно, че имаш 2-3 дефектни гена. И си пиеш кафето, пушиш си цигарите, и като дойде времето почваш да не виждаш. 

Който е сигурен, че съответните гени са му наред вероятно може да си пие кафе без проблеми. Останалите 6-7 милиарда, които не са си направили пълен генетичен анализ, трябва да имат едно на ум, и да спрат кафето и цигарите, ако не искат да ослепеят. 

  • Потребител
Публикувано
Преди 19 минути, scaner said:

Мнението на Файнман е много релевантно. Защото медицината не е наука според приетите критерии. Няма система от собствени закономерности, не може да проследява причинно-следствени връзки, освен в редки очевидни случаи.

Медицината не е наука, но биохимията е наука, и е толкова сложна, че не е в капацитета дори и на физиците да я познават напълно. Биохимията и медицината, която е част от средствата за изследването й, е толкова сложна, че проучванията никога няма да са достатъчни. В тялото на човек вероятно има повече химични връзки между атоми и молекули, отколкото звезди астрофизиците могат да видят с най-мощните телескопи. 

  • Глобален Модератор
Публикувано
Just now, makebulgar said:

Генетичната предразположеност е само един от факторите. Освен нея върху риска оказват влияние разтворимото кафе, тютюнопушенето, остаряването, затлъстяването и други фактори. 

Абсолютно сбъркана логика.

Маке, говорм за вредата от разтворимото кафе, тютюнопушенето, затлъстяването. Външните фактори които влияят не са те, естествено, а генетичната предразположеност и стареенето, да. Не бъркай това което се изследва с допълнителните фактори, които определят фона на изследването, това е много сериозна логическа грешка.

Преди 3 минути, makebulgar said:

Проблема е, че най-често разбираш, че си генетично предпазположен, чак когато вече губиш зрение. През останалото време преди това може и вобще да не си наясно, че имаш 2-3 дефектни гена. И си пиеш кафето, пушиш си цигарите, и като дойде времето почваш да не виждаш. 

Така де. Но защо заради няколко процента хора с генетични проблеми трябва да се лишават останалите?

Защото в едно или друго отношение основната маса хора имат някакви генетични отклонения. И какво, не трябва да ядат, защото можело нещо си да им се случи? Не мислиш ли, че логиката ти издиша сериозно? А къде остана мястото на естественият отбор? :) 

Преди 6 минути, makebulgar said:

Който е сигурен, че съответните гени са му наред вероятно може да си пие кафе без проблеми. Останалите 6-7 милиарда, които не са си направили пълен генетичен анализ, трябва да имат едно на ум, и да спрат кафето и цигарите, ако не искат да ослепеят. 

Мда, трябва да спрат и морковите, зелето, зеленчуковият и животински протеин, и всичко дето съм го дал в горната таблица, щото също няма да са сигурни в гените си. И да живеят само на вода и собствена фотосинтеза :) 

Е, схвана ли как се оплете?

Преди 2 минути, makebulgar said:

Медицината не е наука, но биохимията е наука, и е толкова сложна, че не е в капацитета дори и на физиците да я познават напълно. Биохимията и медицината, която е част от средствата за изследването й, е толкова сложна, че проучванията никога няма да са достатъчни. В тялото на човек вероятно има повече химични връзки между атоми и молекули, отколкото звезди астрофизиците могат да видят с най-мощните телескопи. 

Така. И какво отношение има това, че се изтъпаняват някакви изследвания, без да се визират най-важните фактори които влияят на резултата - гените, а се тълкуват съвсем по занаятчийски, осреднено, без тази най-важна съставка? Не е проблема на биохимията, а на тея дето я прилагат като някаква тояга в случая. И на тези, дето приемат първосигнално и се плашат от тези резултати и опищяват форумите :) 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 19 минути, scaner said:

Така де. Но защо заради няколко процента хора с генетични проблеми трябва да се лишават останалите?

Защото в едно или друго отношение основната маса хора имат някакви генетични отклонения. И какво, не трябва да ядат, защото можело нещо си да им се случи? Не мислиш ли, че логиката ти издиша сериозно? А къде остана мястото на естественият отбор? :) 

Мда, трябва да спрат и морковите, зелето, зеленчуковият и животински протеин, и всичко дето съм го дал в горната таблица, щото също няма да са сигурни в гените си. И да живеят само на вода и собствена фотосинтеза :) 

Е, схвана ли как се оплете?

Така. И какво отношение има това, че се изтъпаняват някакви изследвания, без да се визират най-важните фактори които влияят на резултата - гените, а се тълкуват съвсем по занаятчийски, осреднено, без тази най-важна съставка? Не е проблема на биохимията, а на тея дето я прилагат като някаква тояга в случая. И на тези, дето приемат първосигнално и се плашат от тези резултати и опищяват форумите :) 

 

Никой не ви забранява нищо!

Просто пристрастените към кафето и други наркотици, винаги реагират така, на всяка статия или дума, която твърди, че наркотика им оказва вреда. Това е защитна реакция от ваша страна, за да си запазите правото да си използвате наркотика. Аз ви посочвам вреди, които учените са установили, така че онези, които искат да се грижат за здравето си да вземат мерки, а вие пристрастените приемате, че нещо ви забранявам. И съответно веднага подемате кампания да не се публикуват статиите и проучванията, тъй като опищявали форумите. Подобна реакция на забрани за публикуване на статии и наука има най-вече, когато има някаква зависимост, политическа, финансова, наркоманска.   

 

Така че, пристрастените които искат естествения отбор да ги дисквалифицира, може и да не четат статиите и проучванията, тъй като те са насочени към онези, които искат да вземат някакви мерки за здравето си и са склонни да се откажат сами от някои неща като кафе, цигари, захар и други.  

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 9 минути, makebulgar said:

 

Никой не ви забранява нищо!

Просто пристрастените към кафето и други наркотици, винаги реагират така, на всяка статия или дума, която твърди, че наркотика им оказва вреда. Това е защитна реакция от ваша страна, за да си запазите правото да си използвате наркотика. Аз ви посочвам вреди, които учените са установили, така че онези, които искат да се грижат за здравето си да вземат мерки, а вие пристрастените приемате, че нещо ви забранявам. И съответно веднага подемате кампания да не се публикуват статиите и проучванията, тъй като опищявали форумите. Подобна реакция на забрани за публикуване на статии и наука има най-вече, когато има някаква зависимост, политическа, финансова, наркоманска.   

 

Така че, пристрастените които искат естествения отбор да ги дисквалифицира, може и да не четат статиите и проучванията, тъй като те са насочени към онези, които искат да вземат някакви мерки за здравето си и са склонни да се откажат сами от някои неща като кафе, цигари, захар и други.  

Към кое точно се пристрастяват хората? Към кофеина? В конкретното изследване каква е ролята на коефеина? Гледали ли са дали някой хората пият безкофеиново разтворимо кафе?

Моето мнение за теб е, че ти си от тези хора които се пристрастяват много лесно към всичко. За това не можеш да разбереш разликата между нармална употреба е прекомерна. Явно ти е невъзможно да си представиш хора които могат да пият само едно питие. За теб има само две възможнсти, или не пиеш или пиеш докато паденеш под масата. Не можеш да си представиш, че е възможно някой да пие само едно кафе, или нито едно или литри кафе на ден. Подобно и с всички останали неща, от които те е страх.

Фъстици ядеш ли? Защото за тези с алергия са много вредни. Каква е разликата с горната статия? Там се твърди, че разтворимото кафе е вредно за хора с някаква конкретна генетика. Всъщност има разлика, при фъстъците има сигурна причинно следствена връзка. В горната статия има статистика и много пожелания.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.