Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Термините във военно-инвентарния надпис от Преслав

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 54 минути, Gabraka said:

Спокоен съм. Най-възпитано ще почакам :)

Ами това ти е -си/-зи суфикса, който образува множественото число, за да се каже вместо "шлем от халки" - халчен шлем (което е мн. ч. на прилагателното), само че там нямаш "ен", както е сега, ами е -си/зи. Има го засвидетелствано в старобългарски и други славянски (и не само славянски) езици и диалекти. Граматически, ако не го бъркам термина се нарича детерминативно съставяне или производно съществително-прилагателно.

И понеже думата е чуждица, но и да не беше може да се използва. Даже и до ден днешен го използваме под близка форма, като използваме директно чуждици, на които трябва да им съставим множествено число.

Редактирано от D3loFF
  • Мнения 90
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 42 минути, D3loFF said:

Ами това ти е -си/-зи суфикса, който образува множественото число, за да се каже вместо "шлем от халки"

-си  тюркски  -зи ирански   -ски славянски, латински, шведски  -ше германски  и накрая  -чи старобългарски:

зъдъ-чи : архитект  (тюрките употребяват мимар с изключение на казахите :  сәулетші  )

- повече клони към и.е. суфикс  :)  ...заимстван от тюрките.

- Суфикс за принадлежност.. качество..

Редактирано от Exhemus
  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикувано

В тоя надпис единственото, което ме смущава е отношението ризници:шлемове 1:2...

Далеч по-подходящо решение щеше да е "Тоулсхи" да значи "колчан"! Един конен стрелец носи ризница и два колчана...

• Потребител
Публикувано

Чувашите твърдят, че туртуна пиле жупан се превежда на чувашки като "бого помазан благословен жупан"

Цитирай

На надписях, найденных в Болгарии, так и написано латинскими буквами TORTUNA PILE ZHOPAN («тортуна пиле жупан»), дословно по чувашски-древнебулгарски это означает «богом сделанный, благословенный жупан». Из всех тюркских языков только в чувашском бог – это «тора».

https://www.ng.ru/science/2011-04-26/14_protobolgary.html

• Потребител
Публикувано

На тоя "топографиите" са му като на проф. И. Д. стъкмистиките...😅

Поне да се беше образовал какво значат Варна и Тръново, за Тракия нямам думи просто ...

• Потребител
Публикувано

На мен по-интересно ми е колко индо-европейски е чувашкия език: туна-направен си е идентичен с done, пиле-благословен си е blessed, да не говорим, че "Тангра" се превръща в "Тор"

🤣

• Потребител
Публикувано

Далеч по-интересно е защо останалите неща в надписа не се превеждат от чувашки? По Окъм "туртуна пилек" е просто заемка в чувашкия, като "(боила, бага) таркан" в тюркските езици, от друг, непознат на лингвистите, език...

• Потребител
Публикувано
Преди 10 часа, Кибик said:

На мен по-интересно ми е колко индо-европейски е чувашкия език: туна-направен си е идентичен с done, пиле-благословен си е blessed, да не говорим, че "Тангра" се превръща в "Тор"

🤣

Браво, че го забеляза!     Немското "Was tun" (какво да се прави) каца още по-точно. Славянското "деяние" е от същия корен.

Но? Ако са го  заимствали от варягите, а те от някой друг? 

• 4 месеца по късно...
  • Потребител
Публикувано (edited)

Впрочем нещо което забравих да добавя предишните дни:

ΤΩΥΛСΧΗ (Тоилсхи), за което казахме, че е възможно да произлиза от многосъставната дума: aventail, също така може да произлиза и от:

- toilen

- toiller

като и двете думи имат като едно от значенията си: оплитам, нещо оплетено, плетка

А пък само думата toil (тоил), която им се явява и корен буквално има архаичното значение на: мрежа, което разбира се в контекста на надписа, ако купе е шлем тогава "тоилсхи" със сигурност можем да кажем е предпазната долна част, направена от оплетени халки.

Разбира се тези думи, както и ΧΩΥΜСΧΗ (Хаумсхи) са със старо-френски произход, но ги има и в старо-холандски и нормандски. Точно северно-френските стари диалекти. И двете думи си пасват една към друга и като произход, и като значение, а и като практическа употреба от това време, твърде добре, за да е просто съвпадение или поне би било изумително съвпадение, ако е така, в което се и съмнявам.

Всичко това може да видите тук: Toil - Etymology, Origin & Meaning

Интересно е и понятието, което Дъглас Харпър, съставителя на речника използва - англо-френски, или също и англо-нормански с което обозначава повлияния от езика на норманите, доста по-късно във времето, английски език. В случая макар и да говорим само за влияние, той го третира един вид като смесен език. За сравнение в етимологичния речник на френския език Französische Etymologische Wörterbuch (FEW) има над 2000 страници (да правилно прочетохте) с думи с германски произход. Въз основа на това изследователи като Валтер фон Вартбург (на кого е и кръстена и "линията фон Вартбург", отделяща северните и южните франкски диалекти въз основа на процента на романско влияние в тях) заключват, че тези езици са се образували въз основа на латинизиран в последствие германски субстрат.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикувано

Dziloff,  спри се бе човек. Ти ще ни изкараш още малко че сме първата Франкска държава на Европа.. Цялата тази дандания е нонсенсе, за нищото.  И други тука знаем езици. Може и повече дори да знаем от теб. Твоята теза да свържеш прабългарите с франките е като да уцелиш десятката с вързани очи, съвсем на тъмното.  Но ако си чак толкова сигурен, продължавай.. Не искам аз да спирам пътя на прогреса. 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 14 минути, tantin said:

Dziloff,  спри се бе човек. Ти ще ни изкараш още малко че сме първата Франкска държава на Европа.. Цялата тази дандания е нонсенсе, за нищото.  И други тука знаем езици. Може и повече дори да знаем от теб. Твоята теза да свържеш прабългарите с франките е като да уцелиш десятката с вързани очи, съвсем на тъмното.  Но ако си чак толкова сигурен, продължавай.. Не искам аз да спирам пътя на прогреса. 

Ама какво да се спирам бе, Тантине. Прочети отново горния коментар внимателно, моля те!

Какъв е шансът хоумсхи и тоилсхи да са шлем и мрежата от халки, да са с произход от един език и да са на военно-инвентарен надпис описващ точно такива неща и това да е съвпадение?

Еми, почти нулев е шансът всичко това да е просто съвпадение! Сега моите най-големи уважения ама аз нито съм сляп, нито се правя на ударен като някои други хора да игнорирам очевидни неща.

Като знаеш езици дискутирай - може да има и други обяснения, 20 пъти го казах, ама като е глас в пустиня какво искаш да направя? Да си затварям очите и да се правя на луд? Е това просто няма как да се случи.

Като искаш друго обяснение - хващай и ги обяснявай тия думи какво значат, не да ми разправяш - не може това, не може онова. Или ще чакате докато дойде някакво обяснение, което ви допада и харесва, понеже това явно не? То вие си го и правите де, не е да не е така.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикувано
Преди 4 минути, D3loFF said:

Ама какво да се спирам бе, Тантине. Прочети отново горния коментар внимателно, моля те!

Какъв е шансът хоумсхи и тоилсхи да са шлем и мрежата от халки, да са с произход от един език и да са на военно-инвентарен надпис описващ точно такива неща и това да е съвпадение?

Еми, почти нулев е шансът всичко това да е просто съвпадение! Сега моите най-големи уважения ама аз нито съм сляп, нито се правя на ударен като някои други хора да игнорирам очевидни неща.

Като знаеш езици дискутирай - може да има и други обяснения, 20 пъти го казах, ама като е глас в пустиня какво искаш да направя? Да си затварям очите и да се правя на луд? Е това просто няма как да се случи.

Абе човек.. Какъв старо-френски ? Та има ли такова нещо изобщо ?

Къде си го изнамерил такъв език изобщо ? Старофренски няма.

Има латински. Има келтски. Има германски.. Има и разни други по-малко познати.. Но старо-френски няма.

Френския или съвременния френски се формира доста късно на базата на няколко диалекта. А допреди това са били съвсем различни народи , а имено келти / по-специално гали/.  Ако си мислиш че съвременния френски идва от езика на галите - пак се лъжеш.

Има по-стар френски, но старо-френски е доста абстрактно понятие.

Като си толкоз навътре по тази тема - давай моля ти се по някой линк.. Щото си мисля че скоро по тази тема ще бъдеш просто размазан..

Не те виждам как ще си защитиш тезите. А да ми говориш за старо-френски през надписите на прабългарите - по добре ходи паси трева. 

• Потребител
Публикувано

За да не приказваме празни приказки:

https://en.wikipedia.org/wiki/Old_French

Старо-френския се появява чак през 14 век... Представяш ли си колко столетия по-късно..

Така че като ти казвам паси трева - не се обиждай, а по-добре прочети още и се информирай преди да пуснеш поредните глупости. 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 6 минути, tantin said:

Абе човек.. Какъв старо-френски ? Та има ли такова нещо изобщо ?

Къде си го изнамерил такъв език изобщо ? Старофренски няма.

Има латински. Има келтски. Има германски.. Има и разни други по-малко познати.. Но старо-френски няма.

Френския или съвременния френски се формира доста късно на базата на няколко диалекта. А допреди това са били съвсем различни народи , а имено келти / по-специално гали/.  Ако си мислиш че съвременния френски идва от езика на галите - пак се лъжеш.

Има по-стар френски, но старо-френски е доста абстрактно понятие.

Като си толкоз навътре по тази тема - давай моля ти се по някой линк.. Щото си мисля че скоро по тази тема ще бъдеш просто размазан..

Не те виждам как ще си защитиш тезите. А да ми говориш за старо-френски през надписите на прабългарите - по добре ходи паси трева. 

Е, отвори горе линка (който не съм дал) на човека съставил речника и после ходи му кажи - аз Тантин, българин, с постижения в науката, казах: няма старо-френски.

В смисъл - какво искаш да ти отговоря на това?

Има няколко човека във форума, които постоянно поставят здравия разум под съмнение и мисля, че наистина е време да си ходят. Не съм аз този който трябва да го вземе това решение, но се надявам някой скоро да го вземе. 

Преди 2 минути, tantin said:

За да не приказваме празни приказки:

https://en.wikipedia.org/wiki/Old_French

Старо-френския се появява чак през 14 век... Представяш ли си колко столетия по-късно..

Така че като ти казвам паси трева - не се обиждай, а по-добре прочети още и се информирай преди да пуснеш поредните глупости. 

Добре, и? Обяснил съм, че ги има в старо-френски да.

Искаш да ти ги изведа до прото-германски ли или до прото-индо-европейски? Ами те вече са изведени от лингвисти не от мен.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 минута, D3loFF said:

Е, отвори горе линка (който не съм дал) на човека съставил речника и после ходи му кажи - аз Тантин, българин, с постижения в науката, казах: няма старо-френски.

В смисъл - какво искаш да ти отговоря на това?

Има няколко човека във форума, които постоянно поставят здравия разум под съмнение и мисля, че наистина е време да си ходят. Не съм аз този който трябва да го вземе това решение, но се надявам някой скоро да го вземе. 

А ти въобще можеш ли да четеш?

Отварям ти линка:

Цитирай

toil(n.1)

[hard work] c. 1300, toile, "turmoil, violent contention, battle," senses now obsolete, from Anglo-French toil (13c.), from toiler "agitate, stir up, entangle, writhe about," from Old French toeillier "drag about, make dirty" (12c.), usually said (Watkins, etc.) to be from Latin tudiculare "crush with a small hammer," from tudicula "mill for crushing olives, instrument for crushing," from Latin tudes "hammer" (from PIE *tud-, variant of *(s)teu- "to push, stroke, knock, beat;" see obtuse).

Знаеш ли какво значи това 13 с?

13-век приятелю...

А това 12с ?  

12 век .. Тоест след 1200 година..

А коя година са надписите ни ?

Помисли пак и чети по-добре моля те. 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 6 минути, tantin said:

Знаеш ли какво значи това 13 с?

13-век приятелю...

А това 12с ?  

12 век .. Тоест след 1200 година..

А коя година са надписите ни ?

Помисли пак и чети по-добре моля те. 

Да знам какво значи, че корена е същия още много много по-рано. Нали разбираш от езици, какво ми спориш дали Земята е кръгла. Тези думи са изведени назад до прото-индо-европейски още от корена им. Което означава, че са съществували от много по-рано от 13 в.

Нещо друго да има да кажеш или ще продължаваме с дискусия, която е обида за интелекта и за най-елементарната лингвистика на ниво Уикипедия дори.

Нали heaume го изведохме още от ранното средновековие по-рано в дискусията. Или го забрави вече това? Или заблуждаваме четящите? Е т'ва е - избирателна памет, двойни стандарти, не-научни дискусии, цитиране както ни падне.

Още една лъжа и те репортвам, съжалявам.

Редактирано от D3loFF

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.