Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Сравнителен Мистицизъм

Препръчано мнение

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 15 минути, deaf said:

Младият човек изживява живота дълбоко,старият – логично. Но логиката убива живия живот. 

Според мен е обратното. Младият човек е достатъчно неориентиран, за да не знае защо живее, в този смисъл живее повърхностно. А старият подхожда мъдро. Да, в мъдростта има и логика, но не е определяща.

Преди 44 минути, Кухулин said:

Тоест компромисът не е приет, за да няма обидени, а за да се изгради механизъм, изучаващ всички закономерности в реалността. Без този компромис човечеството щеше да изучава само половината закономерности, а другата половина щеше да е неразличима от магия.

Това за обидените съм го написал с усмивка :) 

Хуманитарните науки изследват продуктите на човешката дейност, и както е прието да се казва, те търсят смисли, породени от тази дейност. Във физическият свят смисли няма, там точните науки търсят закономерности.

Разликата е съответно както между Verstehen и Erklären, ако вземем това сравнение.

• Мнения 159
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
Преди 26 минути, scaner said:

Според мен е обратното. Младият човек е достатъчно неориентиран, за да не знае защо живее, в този смисъл живее повърхностно. А старият подхожда мъдро. Да, в мъдростта има и логика, но не е определяща.

Младият човек например с цялото си същество се отдава до смърт на патриотичните си чувства и отива на фронта да воюва за родината си България. Старият човек обаче мисли логично "Що ми е да мра за родината,като тя (Борисов,Пеевски,Нинова...) не ми е дала нищо!". Което впрочем поставя под въпрос дали старческата логика е логика... 

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 9 минути, deaf said:

Младият човек например с цялото си същество се отдава до смърт на патриотичните си чувства и отива на фронта да воюва за родината си България. Старият човек обаче мисли логично "Що ми е да мра за родината,като тя (Борисов,Пеевски,Нинова...) не ми е дала нищо!". Което впрочем поставя под въпрос дали старческата логика е логика... 

Да де, нали това казвам - младият човек не доосмисля поведението си, действа импулсивно. 

Може да си припомниш известната мисъл на Франсуа Гизо: "Ако човек не е социалист, когато е млад, няма сърце; ако остане социалист, когато остарее, няма глава."

Когато остарееш, започваш да разбираш нещата. И започваш да мислиш какъв е смисъла на "родина" и доколко трябва да се мре за нея, а не за нещо друго и по-важно. Защото "родина" изключително често се ползва в популистски контекст, за да те управлява с чувства, а не със смисъл. Какво и е лошото на такава логика, която търси смисъл?

• Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, scaner said:

Какво и е лошото на такава логика, която търси смисъл?

Цитирам по памет: 

"Колкото повече се размишлява над нещо,толкова по-съмнително става то" (Ницше)

"Съмнително" че се губи смисълът му. Ако всички задълбаем в логика,то никой няма да отиде на фронта да воюва за родината и тогава ВСИЧКИ ще умрем,включително и логично мислещите (уж). 🤪

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 4 минути, deaf said:

"Колкото повече се размишлява над нещо,толкова по-съмнително става то" (Ницше)

"Съмнително" че се губи смисълът му. Ако всички задълбаем в логика,то никой няма да отиде на фронта да воюва за родината и тогава ВСИЧКИ ще умрем,включително и логично мислещите (уж). 

Не се губи смисъла му, а се разводнява контекста. Като не можеш да контролираш контекста, мисленето ти се изплъзва :) Тука си трябва дисциплина и хигиена на мисленето, не е просто.

Да, ще ходиш на фронта ако това има смисъл за тебе. Ако виждаш как продажници за собствен интерес палят война и искат да те пратят на фронта, трябва ли да отидеш? Ей тука е ролята на мисленето, да надделее над импулсивността, подхранвана от популизъм и идеологии и развяване на разни "патриотизми".

• Потребител
Публикувано
On 5.10.2025 г. at 6:27, dario said:

Интересно ми беше да отворя подобна тема относно Мистицизма в религиите и философиите, разгледани като една обща идея в различни традиции.

Ако още мисълта ти броди в мистичното, бих дал и своя принос:

Мотивът ми за проникване в мистичното бе продиктуван от мечтата, че нещата и прозрението могат да се случат изведнъж. С хоп...

Опитах с медитация. Донякъде подобрява възможността за изчистване на мислите и откъсване от околното, но нищо трансцендентно.

Опитах с пренос на съновидения към реални проблеми. Излишен труд. Сънищата ми се пораждат от актуални състояния и някакви случайни асоциации със спомени: ако имам апнея- сънувам че се задушавам или давя; ако имам сърцебиене, че тичам и ме гонят; знаете и за мокрите сънища. Просто и това не е трансцендентен проход

Опитах с интензивни преживявания в избран афективно и религиозно празник. Не се получи. Истеричните припадъци, освен че често са престорени, са и за истериоидни личности. 

Можех да разправя, че е имало нещо, ама нали е тема за наука- не съм преживял нищо мистично. Обаче има мегдан за големи фантасмагории- това е лично и неповторимо, могада ги плещя всякакви.

"Приносът ми" в темата е, че опитах три начина за мистично преживяване, но очевидно зависи от личността на мистика: ако е предразположен да търси внимание, някакъв нарцис, ако цени и поставя високо поведението на мистиците, тогава може да преживее нещо, което да разкраси според идеята си за модел на такова преживяване. Не съм опитвал с наркитици, само с мастика (не мистика), но тогава имах нужда от реално- сексуално, а не мистично преживяване :) 

• Потребител
Публикувано
Преди 7 часа, makebulgar said:

Достатъчната зрелост се нарича остаряване или одъртяване

Това са поредните ви популизми и освен битови клишета, са и напълно неверни. 

Твърде много хора са "остарели" или "дърти" а нямат нищо общо със зрелостта. Нещо повече - при много разпространени общи психични условия, се наблюдава 'вдетиняване' в определени напреднали възрасти, нямащи нищо общо с явлението ЗРЕЛОСТ. 

И обратно - има млади хора, които проявяват зряло поведение и вътрешно-психична организация, която е с всички признаци на зрялост. 

• Потребител
Публикувано
Преди 18 минути, Мълчаливец said:

Ако още мисълта ти броди в мистичното, бих дал и своя принос:

Мотивът ми за проникване в мистичното бе продиктуван от мечтата, че нещата и прозрението могат да се случат изведнъж. С хоп...

Опитах с медитация. Донякъде подобрява възможността за изчистване на мислите и откъсване от околното, но нищо трансцендентно.

Опитах с пренос на съновидения към реални проблеми. Излишен труд. Сънищата ми се пораждат от актуални състояния и някакви случайни асоциации със спомени: ако имам апнея- сънувам че се задушавам или давя; ако имам сърцебиене, че тичам и ме гонят; знаете и за мокрите сънища. Просто и това не е трансцендентен проход

Опитах с интензивни преживявания в избран афективно и религиозно празник. Не се получи. Истеричните припадъци, освен че често са престорени, са и за истериоидни личности. 

Можех да разправя, че е имало нещо, ама нали е тема за наука- не съм преживял нищо мистично. Обаче има мегдан за големи фантасмагории- това е лично и неповторимо, могада ги плещя всякакви.

"Приносът ми" в темата е, че опитах три начина за мистично преживяване, но очевидно зависи от личността на мистика: ако е предразположен да търси внимание, някакъв нарцис, ако цени и поставя високо поведението на мистиците, тогава може да преживее нещо, което да разкраси според идеята си за модел на такова преживяване. Не съм опитвал с наркитици, само с мастика (не мистика), но тогава имах нужда от реално- сексуално, а не мистично преживяване :) 

Това което мога да кажа на общо основание, е че не трябва да се търси нещо да се случи. Човекът може с праксис само да подготви почвата, като изчисти мислите, но тези неща си имат собствена логика и механизми. Колкото повече го искаш толкова повече не става. В Християнството се предаваш на Бог, останалото е негово действие. Даже се казва от много хора и в Патристиката и другаде, че ако искаш да се свържеш с Бог няма да стане, не става с лична воля. Индуистите примерно от Адвайта биха казали, че ти вече си това което търсиш (чисто съзнание, без мисли и очаквания) и не се налага да правиш нищо по този начин, те самите определят практиката като undoing. Изводът явно е, че с очакване  и искане не става, по-скоро с пускане на всякаква идея и очаквания.

• Потребител
Публикувано
Преди 51 минути, scaner said:

Когато остарееш, започваш да разбираш нещата.

там е въпроса - примерът е формален. Остаряването... не е решението за 'разбирането на нещата". Трябват И други условия :) 

• Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, dario said:

Даже се казва от много хора и в Патристиката и другаде, че ако искаш да се свържеш с Бог няма да стане, не става с лична воля. Индуистите примерно от Адвайта биха казали, че ти вече си това което търсиш (чисто съзнание, без мисли и очаквания) и не се налага да правиш нищо по този начин, те самите определят практиката като undoing. Изводът явно е, че с очакване  и искане не става, по-скоро с пускане на всякаква идея и очаквания.

Според мен това е чудесен пример как от общи формални и непълни данни, само според общи сходства изводите могат да стигнат твърде далеч от практиката. 

В един друг форум, където пиша, има няколко псевдорегиозни натури, които се надпреварват да пишат всеки ден своите афирмации - самоуверения и самосугестии, колко ги разбират работите. Те непрекъснато пледират какви са практици... а когато опре въпросът до съвсем практични неща, от самата практика... и са дотам. Те медирирали, те имали видения, имали контакти... 

Та единия от тях е почитател на 'късната мистика' от типа Блаватска и по нея той е изключително убеден, че мислите му не са негови, а само плуват в някакво общо вселенско поле ( той даже от откраднал от науката понятието НООСФЕРА ) и само когато си готов и изчистен отвътре... могат да ти подадат определени мисли... 

Вие пледирате нещо подобно и е напълно погрешно - просто вашите проекции са че "от даден момент нататък от вас вече не зависи"... 

Това са чудесни примери за особени форми на представни форми, при които е много важно отговорността и деятелността да се "раздели" на такава, която е от мен си, и на такава, дето е 'някъде там' и е "нещо свише". 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.