Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 22 часа, sir said:

Ето тук го четем, и не само ние, ами всички, с изключение на теб:

сii ҃е кнѧз. дръжаше кнѧженïе обону страну Дунаѧ. лѣтъ. ҃ф.҃еі. остриженами главами. И потѡм пріиде на страну Дунаѧ.

Не пише нещо по-различно.

Преди 22 часа, sir said:

Но според теб очевидно цялата дълга вметка в иначе лаконичния паметник е писана, за да ни каже, че Аспарух само се приближил до Дунав. 

Да, че премества българите от Днепър-Днестър на Дунав. Достатъчно епичен мотив. 

Преди 22 часа, sir said:

А защо реши да пишеш тук, за мен лично няма особена чуденка. Чу, че "нямало място за Аспарух" и понеже за теб Ашхарацуйц е фалшификат, явно си си помислил, че и Аспарух направо можеш да обявиш за фалшива личност. :)

Защото не излиза годината. И обърнах внимание, да не смята някой 681-515 години, които са били оттатък.  Защото вероятно не е 681 г. ключовата година, около която са решили да конструират годините. Което 515 толкова точно излиза и от годините им които са написани, за разлика от следващото. 

Знам, че знаете, че съм с особенно мнение, към хроники писани след 16-17 век. Но чак толкова не съм на мнение да игнорирам присъствието му. Вероятно не е бил той владетеля (или са имали грешна информация за друг) за да са написали друг при преминаването.  И от там и годината ще е друга. Или освен, че е написан Аспарух, Испор, Аспархрук има и друго име. 

Така или иначе 515 е сбора без Аспарух. А от сам Дунав е след 680.

• Мнения 490
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
Преди 37 минути, miroki said:

Не пише нещо по-различно.

Да, че премества българите от Днепър-Днестър на Дунав. Достатъчно епичен мотив.

Аха, епичен мотив.

Ето какво се получава според такова тълкуване:

Тези петима князе управляваха от другата страна на Дунав 515 години. След това дойде [на брега] на Дунав Исперих. Същото и досега.

Нещо да ти прави впечатление? Кое е това, което е "същото и досега", при положение че Исперих не бил преминал Дунав? Да си се замислил поне едно 30 секунди каква информация за автора на текста ни дава този твой "превод"? Не, нали, а защо е и нужно.

Какво да ти кажа...

• Потребител
Публикувано (edited)

Малко отклонение от математическата дискусия за разведряване.

Понеже се дискутира на какво подобен календар може да е бил записан. Това е преносим календар съставен от 9 костни/дървени плочки захванати на ос в края им. Много интересен предмет.

Картинката е от книгата на Оле Ворм - Фасти Даници (Olao Worm - Fasti Danici 1643)

image.png.9ce37f2f18dc67bc3992911f7c1a37bd.png

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикувано
Преди 14 часа, sir said:

Какво да ти кажа...

Че при навлизането на българите не се споменава Аспарух, а друг. Това което коментирахме. Това общо от всички извори. Единствено при хрониката на Теофан може да се направи подобен извод.  Не го отричам, а казвам, че са написали друго име в друг извор. 

Отделно хрониката, която преразказва Теофан описва времето за нападение на българите и изведнъж решава да върне назад за да разкаже повече и се връща назад към Кубрат и Аспарух. Не е казано, не е и отречено, че е бил Аспарух при битката с Константин. Не наливам вода никъде, искам да е по-дистанцирано написаните и не написаните неща. Понеже тук цепят годината на две. И аз го направих на няколко пъти преди 2-3 години но реших да спра с това.

То и за Баян пише, че е данъкоплатец на хазарите, същото и досега и го пише човека 200г по-късно. Дай да не изпадаме в буквализъм.

Годините 515 назад, не са от 680/1 назад. И се включих да кажа, че може и повече свобода. Така и така на никой не се знаят годините точно.

Проблема е, че и с повече свобода, резултатът е сходен.

• Потребител
Публикувано
Преди 17 часа, sir said:

Ами пуснах ти по-рано в темата Edictum Rothari. Той е от 7 век. В него има крале (рексове в латинския оригинал). Колко е била централизирана или не лангобардската държава - ти кажи.

Не виждам какво значение има в случая дали ще ги наричаме владетели, ханове или князе. Те са били някакви първенци или вождове, които са се кичели с някакви титли, както и всички други такива първенци или вождове в историята.

Това хубаво, но лангобардският списък какво общо има с нашия? Там има само едни имена. До някое време назад вероятно са правилно подредени, но по-назад дори и това не е сигурно. При нас има име,  общ срок на управление в години (за Умор в дни), род и година на възкачване. Цялото това нещо няма как да е вярно на 100%, че да сверяваме календари.

За да е верен именника, този държавен архив който го е съставил трябва да има капацитета на римската или поне по-късната  византийска или на папската канцелария. Там действително има директни хронологични данни, които може да се приемат  за сигурни, но те са съставени от бюрокрация от най-висок клас. Например Fasti consulares, Liber Pontificalis  и други от този сорт. Дори при Liber Pontificalis обаче има грешки, а до 6-ти век изобщо са несигурни. 

• Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, Atom said:

Това хубаво, но лангобардският списък какво общо има с нашия? Там има само едни имена. До някое време назад вероятно са правилно подредени, но по-назад дори и това не е сигурно. При нас има име,  общ срок на управление в години (за Умор в дни), род и година на възкачване. Цялото това нещо няма как да е вярно на 100%, че да сверяваме календари.

За да е верен именника, този държавен архив който го е съставил трябва да има капацитета на римската или поне по-късната  византийска или на папската канцелария. Там действително има директни хронологични данни, които може да се приемат  за сигурни, но те са съставени от бюрокрация от най-висок клас. Например Fasti consulares, Liber Pontificalis  и други от този сорт. Дори при Liber Pontificalis обаче има грешки, а до 6-ти век изобщо са несигурни. 

Е ти какво искаш - списък едно към едно с нашия ли? Ами няма такъв. :) Мога да ти пусна и още списъци, но явно няма смисъл.

И нещо бъркаш. Аз многократно съм споделял мнението си за Именника. Ето това съм го писал преди повече от пет години: Съвсем очевидно е, че в Именника има минимум една фундаментална грешка - тя може да е от всякакво естество, но ние в крайна сметка я виждаме като математическа.

Грешките почти сигурно са повече от една. Това не значи, че трябва да спрем да дискутираме и да пробваме да ги идентифицираме и евентуално коригираме. Последното може и да е слабо вероятно, но не е напълно изключено. Тъй че проблеми в начинанието аз лично не виждам. Както и никой не е спрял да умува над Liber Pontificalis, нито пък над хронологията на Варон.

• Потребител
Публикувано
On 24.11.2025 г. at 18:22, D3loFF said:

Сръдни няма, но явно и писмената комуникация не е оптимална за обяснение и размяна на такъв тип информация. 

Е отново по-горе съм го обяснил. Авитохол и Ирник имат съответно 300 и 150 години. Ако това са цикли, а не години както е в моя вариант, като ги разделиш на две стават 150 и 75 години. Делителите са 25, 15, 5. При 15 години цикъла работи, при другите не. Съответно работещия вариант трябва да е 15-годишен с 30 цикъла. 15 години по два цикъла на година (летен и зимен) = 30.

Друг фактор (за 3-4 път го обяснявам) е че 822 г. е сигор елем 15-и индиктион от Мортаговата колона, 762 г. 15-и индиктион, което е на 60 години разлика в Именника е шегор алем, което за мен е едно и също нещо. Тоест термина отново се повтаря на 60, което разбира се има делители 15 и 12. Е, при 12 не работи, така че какво остана - 15.

Проблеми в комуникацията се появяват, когато някой от участниците не се изразява добре. 

В случая ти продължаваш да боравиш с понятия от типа на "15-годишен с 30 цикъла", "30-годишен цикъл вместен в 15-годишна повторяемост" и тем подобни и да правиш някакви безсмислени сметки с деления на две. Затова и е трудно човек да ти схване таблиците и мислите като цяло. И затова Янков те пита какво е това - 15/12 ли е, 15/10 ли е.

Обясних ти вече: това е по същество 30-годишен цикъл с продължителност на годината от 6 (слънчеви) месеца или ~182 дни. Работи с 30-годишен цикъл, с 300 години на Авитохол и т.н., и накрая приравнявай към слънчеви години отделно. Така всичко ще е ясно и прегледно.

• Потребител
Публикувано

Това за 6 те месеца го смятах но и там даде отклонения. Въпреки, че е интересно.  От равноденствие до друго или зима и лято.  И сега го има израза  "на колко лета си". 

• Потребител
Публикувано

Синхронизиринето на Именника с латинските извори си е жив кошмар. Работи перфектно, но не би трябвало да работи. Получават се прекалено много грешки в годините. Но излиза че не само работи във върианта лунен календар с цикъл 12/60, но и на всичко отгоре се "самодатира", с начална позиция на лунната година спрямо слънчевата юлианска с точност от около 10 дни. За да получим коректно съответствие между 3 години на Телец по Именника и 2 години по латинските хроники, трябва 2 от годините на Телец да започват в една и съща слънчева година. Получава се ето това:

21,01.760

ТЕЛЕЦ

3

СОМОР

АЛТЕМ

10,01.761

10,01.761

ШЕГОР

АЛЕМ

30,12.761

30,12.761

ДВАН

19,12.762

19,12.762

САБИН

1

СИГОР

ЕЛЕМ

09,12.763

09,12.763

ПАГАН

7

АЛТОМ

27,11.764

27,11.764

УМОР

ДИЛОМ

ТУТОМ

16,11.765

16,11.765

ШЕХТЕМ

06,11.766

06,11.766

ВЕЧЕМ

26,10.767

26,10.767

ТОХ

ЧИТЕМ

14,10.768

14,10.768

ВЕРЕНИ

ТВИРЕМ

30,09.769

30,09.769

ТЕКУ

АЛТЕМ

19,09.770

19,09.770

ТЕЛЕРИХ

ДОХС

АЛЕМ

09,09.771

( Дал съм датите в януарска юлианска година от Р. Хр., но би трябвало да са септемврийска, или мартенска година от Сътворението на света. Но така ми е по-удобно за работа.)

Обърнете внимание на 2 и 3 ред. Ако Шегор Алем не започва в периода 01-10.01, системата работи до Умор, но след това се "къса" между Паган и Крум.

Позицията на Сигор Елем прави нещата отвратителни. Съотношението е такова, че ако имаме отделни термини Сигор и Елем, Винех е задължително 2 години след Кормисош ( което е допустима палеографска грешка), но в замяна на това е 9 години преди Телец, което вече е много странно и бих казал невъзможно. Но само там мога да разположа комбинацията Именшегор Алем, под името Сигор Алем. Ако няма термини Сигор и Елем, тогава пак позицията на Винех е на същото място, но вече трябва да се казва Именшегор Алем. Или Гор Алем, както предпочитате. Мен лично конеговедото много ме дразни.

Аспарух излиза преди Безмер с 37 години управление, което означава че трябва да е допълнително добавен, не е ясно защо между Тервел и Кормесий има още един владетел. Севар е 5 години, Неизвестен/Кормесий с 18 и т.н.

А, и за капак на всичко, остават и няколко месеца за управление на Дукум, ако годината е септемврийска.

Ето резултата:

06,01.664

АСПАРУХ

37

ВЕРЕНИ

АЛЕМ

25,12.664

13,07.679

БАТАЯС

21

20

ШЕГОР

ВЕЧЕМ

01,07.680

26,11.699

ТЕРВЕЛ

21

27

ТЕКУ

ЧИТЕМ

15,11.700

11,04.720

НЕИЗВЕСТЕН

7

ТВИРЕМ

31,03.721

26,01.727

КОРМЕСИЙ

18

33

ДВАН

ШЕХТЕМ

15,01.728

13,07.744

СЕВАР

5

ТОХ

АЛТОМ

03,07.745

20,05.749

КОРМИСОШ

2

ШЕГОР

ТВИРЕМ

09,05.750

29,04.751

ВИНЕХ

9

СИГОР

АЛЕМ

17,04.752

21,01.760

ТЕЛЕЦ

3

2

СОМОР

АЛТЕМ

10,01.761

19,12.762

САБИН

1

1

СИГОР

ЕЛЕМ

09,12.763

09,12.763

ПАГАН

7

7

АЛТОМ

27,11.764

27,11.764

УМОР

ДИЛОМ

ТУТОМ

16,11.765

19,09.770

ТЕЛЕРИХ

2

2

ДОХС

АЛЕМ

09,09.771

28,08.772

КАРДАМ

30

29

ШЕГОР

ЕЛЕМ

17,08.773

06,10.801

КРУМ

13

13

ЕЛЕМ

25,09.802

18,05.814

ОМУРТАГ

ТОХ

ШЕХТЕМ

07,05.815

02,03.821

ОМУРТАГ НАДПИС

СИГОР

ЕЛЕМ

20,02.822

(От Авитохол до Кубрат не съм ги включил, защото нещата са относително ясни, а и не ми се преизчисляват циклите в лунни години спрямо слънчевите. Обаче ако Аспарух е допълнително добавен и първоначално е бил в списъка под името Безмер, възцаряването на Куорт би трябвало да е около 621-622 година, което покрива всичко до Дунав).

П.П. Пропуснах да сложа обяснение какво е в таблицата. Колона 1 е начало на лунната година, Колона 3 е управление в лунни години, Колона 4 е управление в слънчеви години, а последната колона е край на лунната година.

• Потребител
Публикувано
Преди 53 минути, Янков said:

Колона 3 е управление в лунни години, Колона 4 е управление в слънчеви години

Кормесий: Колона 3 - 18; Колона 4 - 33? Защо такава разлика?

И при Тервел също - 6 години: от 21 на 27?

• Потребител
Публикувано
Преди 12 минути, D3loFF said:

Кормесий: Колона 3 - 18; Колона 4 - 33? Защо такава разлика?

И при Тервел също - 6 години: от 21 на 27?

Май си забравил какво писах когато пуснах първото изчисление. Това са годините по латинските хроники, в които липсват владетели. От Тервел до Кормесий са 27 години, от Кормесий до Телец са 33. Припомни си хрониките. Там където владетелите липсват в хрониките, нямат числа за годините по слънчев календар, а само сбор до известните владетели.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 21 минути, Янков said:

Май си забравил какво писах когато пуснах първото изчисление. Това са годините по латинските хроники, в които липсват владетели. От Тервел до Кормесий са 27 години, от Кормесий до Телец са 33. Припомни си хрониките. Там където владетелите липсват в хрониките, нямат числа за годините по слънчев календар, а само сбор до известните владетели.

Да, и при мен от началото на Кормесий до самия край на Винех (начало на Телец) са 33,5. А на мен отправна точка ми е 822 сирог елем инд 15. Значи ли това че може да се вярва на това отстояние?

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, D3loFF said:

Да, и при мен от началото на Кормесий до самия край на Винех (начало на Телец) са 33,5. А на мен отправна точка ми е 822 сирог елем инд 15. Значи ли това че може да се вярва на това отстояние?

Нямам представа. Но има някои странни съвпадения.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, Янков said:

Нямам представа. Но има някои странни съвпадения.

Еми според Именника без да се променят годините записани там от началото на Кормесий до края на Винех са 67. Но това е от начало на управление до край на управление, което терминологично няма смисъл, понеже е или от начало до начало или от край до край.

В такъв случай това би трябвало да означава, че термина е в края, за да работи. Края на Неизвестен до края на Винех и става 67. Без Винеховото управление стават 60. 

Което знаеш ли какво означава - че термина на Неизвестен е "шегор твирем". Но понеже термините са в края и така се смята делителя не може да е 12, а е 15 или 30. Защото "шегор твирем" на Кормисош ще е на точно 30 от "шегор твирем" на Неизвестен.

Просто няма как да да е случайна тази закономерност.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикувано
Преди 17 минути, D3loFF said:

понеже е или от начало до начало или от край до край

Обаче годините може да са объркани и управлението да не е от, а до. Тогава се получава следната ситуация:

ИМЕ

УПРАВЛЕНИЕ

ОТ ГОДИНА

УПРАВЛЕНИЕ

ОТ ГОДИНА

УПРАВЛЕНИЕ

ОТ ГОДИНА

БЕЗМЕР

3

636

61

61

АСПАРУХ

61

639

21

679

21

669

ТЕРВЕЛ

21

700

28

700

28

690

НЕИЗВЕСТЕН

28

721

15

728

15

718

СЕВАР

15

749

7

743

17

733

КОРМИСОШ

17

760

7

750

7

750

ВИНЕХ

7

777

3

757

3

757

ТЕЛЕЦ

3

784

760

760

Както се вижда в последната колона, годините са перфектни, но не могат да се подредят термините. Ако можех да ги подредя, изобщо нямаше да се занимавам с други възможни календари.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 44 минути, Янков said:

Обаче годините може да са объркани и управлението да не е от, а до. Тогава се получава следната ситуация:

Ако Безмер е 61 както по твоята таблица какво става с най-първия ред на Авитохол? Разбирам какво правиш - изместваш реда. То може и да не е реда, ами само имената да са сбъркани също става. И аз го гледах така, като си мислех, че е някакво разместване при преписването. Но не се получаваше и затова видях, че само с край-край работи.

А и да не забравяме 515-те години оттатък Дунав, ако изместим реда те ще станат повече и пак не върви.

Преди 44 минути, Янков said:

Както се вижда в последната колона, годините са перфектни, но не могат да се подредят термините. Ако можех да ги подредя, изобщо нямаше да се занимавам с други възможни календари.

Да, разбирам. В крайна сметка изводите почват да се препокриват май, а? Нормално при толкова смятане. Те възможностите не са чак толкова много в крайна сметка.

Редактирано от D3loFF

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.