Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, gmladenov said:

Нито едно от тези твърдения не е вярно. В името на спора разпространяваш дезинформация.

Колкото и да ми е евтин сарказмът, на такива като тебе все им е скъпо да го схванат...

Преди 4 часа, Стоедин said:

Ну, ландо! Включил дурачок, да? Вали отсюдя, Вань...

Давай, признай си, че си бил червен партиен член и чак след Десети си посинял :D Иначе винаги така става, когато се спомене, че Урсула агитираше за "гражданите за европейско развитие". Нито можете да разкритикувате Урсула, че подкрепя Тиквата, нито можете да защитите Тиквата, че не е корупционер :D

Преди 1 час, deaf said:

САЩ нямат общо с ЕС

Аз пък мислех, че ЕЦБ има кредитни линии във ФРС и Урсула е готова на всякакви мита на Тръмп да се съгласи, за да не бъдат спрени. Объркал съм се навярно :D

Преди 1 час, deaf said:

а Великобритания го напусна

Чакаме да напусне окупационната си зона в Германия...

• Мнения 67
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
Преди 4 минути, Gabraka said:

Чакаме да напусне окупационната си зона в Германия.

От нета:

"Обединеното кралство приключи постоянното си военно присъствие в Германия и върна последните си военни бази на германската държава през февруари 2020 година."

Един интересен и показателен факт. След края на ВСВ Британия е продължавала да получава пари от САЩ по линия на ленд-лийза и тя дава част от тези пари на...Западна Германия,която я помолила за малка финансова подкрепа,за да запълни някаква социална нужда. През онези години – 50-те – британците са живеели в недоимък и оскъдица,но са отделяли от залъка си за да дадат на довчерашния си враг германците. 

• Потребител
Публикувано
Преди 20 часа, Amazonski said:

Не знам дали си в течение, но последните десетилетия България влезе в ЕС и още много европейски организации, а от скоро и в Шенген.

И на гораните така са казвали - "не сте ли в течение, че България влезе в СИВ и ОВД"...

Стандарта на живот се е удвоил

Пхаха, да. Стандартът в 2026 може да е двоен на 1989-а, браво. За 37 години. То и стандартът през 1981-а е бил "удвоен" от стандарта през 1944-а. Да не говорим пък за стандарта между 1871-а и 1908-а :D Дори няма да вадя цифри, че да оспорвам "удвояването" ти. Самата логика е смешна :D

и дори законите и правилата, леко започват да се спазват.

Толкова леко, че чак незабележимо. Не знам дали си в течение, но 200 хил столичани излязоха на улиците, за да свалят правителството на "гражданите за европейско развитие на България", които бяха предизборно подкрепени от Урсула в Пловдив :) Ти ще коментираш ли подкрепата на Урсула за Тиквата или и на тебе не са ти спуснали опорка?

Демек българите вкупом отидоха на "Запад". Идеята е, че на който това не му харесва, може да се изнесе на "Изток" поединично.

Благодаря, че потвърди "преводите ми". Идеята ти, че на който не му харесва може да се изнася, е типична за тоталитарните режими. В демократичните държави има политически диалог, сблъсък на идеи и избор в коя организация да се членува и коя да бъде напусната :)

• Потребител
Публикувано
Преди 8 минути, deaf said:

От нета:

Момче, вземи се в ръце. Излез от нета и влез в реалния свят. Великобритания все още има военно присъствие в Германия :)

Преди 10 минути, deaf said:

През онези години – 50-те – британците са живеели в недоимък и оскъдица,но са отделяли от залъка си за да дадат на довчерашния си враг германците. 

Ауу, паднах от умиление :D СССР също отделяше от залъка си и даваше на "братските народи" нефт, газ и други залъци :D

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 27 минути, Gabraka said:

Момче, вземи се в ръце. Излез от нета и влез в реалния свят. Великобритания все още има военно присъствие в Германия :)

Пак разпространяваш дезинформация. Ето ти новина от 2011г:

Великобритания обяви, че ще започне изтегляне на своите 20 хиляди войници, разположени в Германия, следващия януари, предава АФП.
Плановете на страната са да сложи край на британското военно присъствие в Германия до 2020 г., започнало след края на Втората световна война.

https://novini.bg/article/2025022716562278480

Значи британските войски в Германия, разположени там след ВСВ, вече са изтеглени. 

В момента в Германия има около 200-500 британски военни и цивилни в подкрепа на инфраструктурата и обучението на НАТО.

Редактирано от gmladenov
  • Потребител
Публикувано
Преди 34 минути, Gabraka said:

Идеята ти, че на който не му харесва може да се изнася,

Никой не те гони насила от България и няма как да те изгони насила,поне докато само пишеш в социалните мрежи. Виж,ако почнеш и да действаш,тогава е друга работата... 😜

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, deaf said:

САМО по линия на НАТО. 

Мхм. Те и съветските войски в Полша и ГДР бяха САМО по линия на ОВД :D

Преди 37 минути, deaf said:

Никой не те гони насила от България и няма как да те изгони насила,поне докато само пишеш в социалните мрежи. Виж,ако почнеш и да действаш,тогава е друга работата... 😜

А-ха. Значи ЕС е демократичен, когато няма опозиция. И СССР беше такъв...

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 11 минути, Gabraka said:

А-ха. Значи ЕС е демократичен, когато няма опозиция. 

Проблемът е, че вие не сте опозиция. Вие сте просто противници на ЕС и искате той да се разпадне - под фалшивия предлог, че "фашистите от Брюксел" ни командват и ни лишават от свобода.

Съзнателно или не, платено или не, вие работите за каузата на Путин и това е проблем. Ако бяхте конструктивна опозиция, никой нямаше да ви каже копче. 

Редактирано от gmladenov
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, Gabraka said:

Ауу, паднах от умиление

мдааа - на няколко месеца поне един многознайко, дето да играе "контра" и да се перчи с алабализмите , клишетата и битовизмите си, сякаш се намира на женския пазар или на моабет в хоримага - особено с елементите на баналната парадна шутовщина.

Преди 25 минути, gmladenov said:

Проблемът е, че вие не сте опозиция.

Въобще няма проблем. За никого. Виртуалните бъбриви политикани никога не са били какъвто и да било проблем = те просто разиграват техен си театър, пък който се хване. Щото не е лесно да си самотен в театъра си, ако никой не заиграе в ролята на "публика".  

Всеизвестно е, че най-матричния и банален сценарий в личния театър е на "недоволния революционер", дето е много различен, много ги знае всякакви работи и разни "тикви, прасета, урсули, рашисти, укропитеци" са му като тоалетната в задния двор. 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 14 часа, gmladenov said:

Наръчник на русороба:

• Когато искаш да кажеш "проклетият ЕС трябва да бъде разтурен", то не го казваш директно, а казваш "аз подкрепям суверенитетът и независимостта на страните-членки". 

Какво значи да сме "свободни и независими"? Означава, да не се съобразявяаме с ЕС и неговите политики, нали така.

Значи на практика ние искаме да няма ЕС. Мечтата на Путин и русоробите. 

Отбелязвам за мене си, че тези, които не харесваха социализма и искаха България да е свободна от прегръдката на СССР, сега критикуват тези, които не искат България да е в прегръдката на ЕС, защото подозират, че идеята за независимост е път към разрушаване, както са правели едно време. Всъщност са прави точно толкова, колкото и другите. Това го пиша, за да кажа, че стоя отстрани и гледам панаира на суетата.

Да, сигурен съм, че има хора, които не могат да си представят живота без принадлежност и субординация- да има над тях и под тях. Разбирам ги, но не съм като тях. Достатъчно независим съм, за да искам тухли в стената над мен и тухли под мен. Моето е доста трагично, но нямам намерение да градя с мненията си чужда стена. Дистанцирам се от разговора.

Финално: мнението ми е, че хората, които са русофили са по- добрите, по простата причина, че са фили, а не фоби. Измежду тях има и леви, и десни, и богати, и бедни, но водещото е харесването, а не мразенето. Да си припомним Маричков: Аз не съм товаист, аз не съм оноваист. Аз съм просто човек!

ПП. Тъкмо исках да науча повече за поледния роман на Томас Пинчън и намерих това от романа:"compliance is the price of liberty". Много ме впечатли.

Редактирано от Мълчаливец
  • Потребител
Публикувано
Преди 3 минути, Мълчаливец said:

Отбелязвам за мене си, че тези, които не харесваха социализма и искаха България да е свободна от прегръдката на СССР, сега критикуват тези, които не искат България да е в прегръдката на ЕС, защото подозират, че идеята за независимост е път към разрушаване, както са правели едно време. Всъщност са прави точно толкова, колкото и другите. Това го пиша, за да кажа, че стоя отстрани и гледам панаира на суетата.

Да, сигурен съм, че има хора, които не могат да си представят живота без принадлежност и субординация- да има над тях и под тях. Разбирам ги, но не съм като тях. Достатъчно независим съм, за да искам тухли в стената над мен и тухли под мен. Моето е доста трагично, но нямам намерение да градя с мненията си чужда стена. Дистанцирам се от разговора.

Финално: мнението ми е, че хората, които са русофили са по- добрите, по простата причина, че са фили, а не фоби. Измежду тях има и леви, и десни, и богати, и бедни, но водещото е харесването, а не мразенето. Да си припомним Маричков: Аз не съм товаист, аз не съм оноваист. Аз съм просто човек!

Преди да се оттеглил да вметна нещо за размисъл. Ако имаш желание да размишляваш по написаното от мен. 

Твърдението, че филите харесват, а фобите мразят е или манипулации, или невежество. Русофилите не обичат и харесват Русия, а поради страх, глупост или алчност прислужват. Фобите са българофили, които без значение дали обичат или мразят Русия работят за България. Не е нужно да ми отговаряш. Ще се радвам да поразмислиш върху фактите, а не интерпретациите. Стамболов нарочен за русофоб с думи и дела доказва, че е българофил. Впрочем той е типичен "русофоб" по принуда на обстоятелства и руска арогантност. Има толкова документи които доказват това. Дневници, писма, заповеди, телеграми и тн.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 9 минути, gmladenov said:

без това да доведе до брюкселски танкове в Будапеща

Редактирано от Skubi
Наремето казваха унгарците, освободихме се от танките дойдоха банките....
  • Потребител
Публикувано
Преди 19 минути, Стоедин said:

Айде, обратно при танките като са ви проблем банките...

Трябваше ли танки за да стиснат ташаците на Орбанчо? Виж само кой ще стегне примката около врата на Путлерчо?

• Потребител
Публикувано (edited)

Ще ме прощаваш, Скуби, но ти не седиш на два стола, а танцуваш фокстрот върху тях. Такива пируети на мисълта, че свят ми се завива. Първо си мислех, че проблема е в нивото на владеене на български език при теб, после същият проблем, но при мен, сега съм убеден, че си хитър като стадо лисици и яко ни баламосваш като пускаш стрели ту в едната, ту в другата посока. Само ти си знаеш защо. От скука ли, от друго ли е, не знам...

Редактирано от Стоедин
  • Потребител
Публикувано
Преди 46 минути, Мълчаливец said:

Да си припомним Маричков: Аз не съм товаист, аз не съм оноваист. Аз съм просто човек!

Това е поезия,демек фантазия висяща извън реалността. Няма човек,който да е само "просто човек". Такъв не съществува. Всеки човек винаги е някакъв – добър,лош,красив,грозен,писател,учен,фен на ЦСКА,но може и на "Левски" да е. Дори и отшелника светец живеещ в пещера изолирал се от хората е някакъв – примерно християнин и следва някакви християнски канони и догми. 

Преди 54 минути, Мълчаливец said:

хората, които са русофили са по- добрите, по простата причина, че са фили, а не фоби.

Филството и фобството са психиатрична болест. Болест. 

• Потребител
Публикувано
Преди 3 минути, Стоедин said:

Ще ме прощаваш, Скуби, но ти не седиш на два стола, а танцуваш фокстрот върху тях. Такива пируети на мисълта, че свят ми се завива. Първо си мислех, че проблема е в нивото на владеене на български език при теб, после същият проблем, но при мен, сега съм убеден, че си хитър като стадо лисици и яко ни баламосваш като пускаш стрели ти в едната, ти в другата посока. Само ти си знаеш защо. От скука ли, от друго ли е, не знам...

Имаше един унгарски писател Дьордь Молдова написа сатира за това, че Хитлер възкръства и като една от най-отдатните съюзници до последният ден Унгария, идва да я посети. При първото унгарско село, местният кмет, изважда от нафталина униформата на баща си, се самоназначава за водач на селото. С местният полицай отиват пред фюрера и го питат, кого трябва да арестуват. Хитлер им казва, че да отидат в кабинета на местният партиен секретар и от трезорът му да вземат списъкът на тези които трябва да се арестува. -Ама този списък го направиха комунистите! - няма значение. При смяна на режима, винаги едни и същи лица трябва да се арестуват - е отговорът....

Та и аз.

С това, че Тиса спечели няма да съм по-малко критичен към новият режим....

Когато Мадяр назначава за министър мъжът на сестра си...

Например. 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 6 минути, Skubi said:

Имаше един унгарски писател Дьордь Молдова написа сатира за това, че Хитлер възкръства и като една от най-отдатните съюзници до последният ден Унгария, идва да я посети. При първото унгарско село, местният кмет, изважда от нафталина униформата на баща си, се самоназначава за водач на селото. С местният полицай отиват пред фюрера и го питат, кого трябва да арестуват. Хитлер им казва, че да отидат в кабинета на местният партиен секретар и от трезорът му да вземат списъкът на тези които трябва да се арестува. -Ама този списък го направиха комунистите! - няма значение. При смяна на режима, винаги едни и същи лица трябва да се арестуват - е отговорът....

Та и аз.

С това, че Тиса спечели няма да съм по-малко критичен към новият режим....

Когато Мадяр назначава за министър мъжът на сестра си...

Например. 

Абе, изобщо не ми е за Тиса и Модяр мисълта. От години се лутам в лабиринта на мислите ти и вече е ясно, че няма кълбо с прежда на света достатъчно голямо да ме измъкне. Успех в баламосването на другите, аз се предавам 🙂

Редактирано от Стоедин
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Мълчаливец said:

И едните, и другите са застинали в 1990-а. Едните носталгират по соца и си мислят, че може да се съживи, докато другите продължават да громят същия този соц, не виждайки че той отдавна е мъртъв. Жалка история.

А истината е, че делението в третото десетилетие на 21-и век изобщо не е като делението в последното десетилетие на 20-и век. Минаха 37 години, а някои още твърдят, че сме в преход и едва ли не влизането в еврозоната е краят му. Та соца в България е 45 години, няма и с 10 повече от "демокрацията". Четенето на уикипедия и търсенето "в нета" доведе до затъпяване и разните сини комсомолци още не са разбрали, че БСП и СДС отдавна са съюзници, а не противници. Те не просто управляваха България заедно до преди няколко месеца, те управляват ЕК заедно от години чрез своите партии-майки ЕНП и ПЕС. Само че затъпяването не позволява това да се осмисли, а при сблъсъкът с факта, че 200 хил души напълниха любимите жълти павета, за да свалят подкрепеното от Урсула правителство на "гражданите за европейско развитие на България", докарва до пълен блокаж "борците с комунизма".

Живеем вече в 37-а година "демокрация". Политиката днес се движи от плюс-минус 40-годишни мъже и жени, които нямат сантимент към "соца", защото не са го живели. Тях ги вълнуват съвсем други проблеми. Съвременни проблеми, а не от преди три десетилетия. Протестиращите свалиха про-брюкселското правителство и дадоха цялата власт на Радев не защото искат да ги заведе в СССР, а защото искат държавен суверенитет. Аз лично съм скептичен, че Радев ще оправдае доверието им, но те затова му дадоха 131 депутати. За протестната вълна разлика между червения и синия бащица няма. Иска се промяна и водач, който да може да казва НЕ на "началниците".

Делението днес е на глобалисти срещу суверенисти. Глобалистите са съвременната левица, която включва както Демократическата партия в САЩ, така и брюкселските ЕНП и ПЕС. Десницата тепърва се оформя и консолидира, но вече набира скорост. А успешно набира скорост, защото левицата е заета с "по-належащи" проблеми като... квотно междуполово разпределение 1 към 1 между мъже и жени в ЕК, докато защитава тезата, че има повече от два пола :D А на пропагандния фронт същата тази левица няма как да противопостави на суверенизма лозунг "долу народите, смърт на независимостта", защото по-скоро би отблъснала хора, отколкото да привлече подкрепа. Затова залага на шизофренното "Русия фалира, краде чипове от перални и няма канализация, но ако не дадем Х млрд за войната в Украйна, тя ще превземе Лисабон".

Та, така. Докато сенилните пребоядисани в синьо стари червени комсомолци борят вятърни мелници, ние съвременниците на днешния ден следим с интерес преломните събития и процеси, които текат пред очите ни 🍿

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 9 часа, Мълчаливец said:

Финално: мнението ми е, че хората, които са русофили са по- добрите, по простата причина, че са фили, а не фоби.

Няма да коментирам останалите аргументи, а само нищетата на този. -фили са и педофилите, нали? :) 

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 7 часа, Gabraka said:

И едните, и другите са застинали в 1990-а. Едните носталгират по соца и си мислят, че може да се съживи, докато другите продължават да громят същия този соц, не виждайки че той отдавна е мъртъв. Жалка история.

А ти каква обсесия имаш, като във всяка втора дума намесваш соца? Още си живееш мислено там, не можеш да сравниш сегашната обстановкка с нищо друго? Почти на ОКР го докарваш...За какво изобщо се бориш тука? :) 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 10 часа, deaf said:

Филството и фобството са психиатрична болест. Болест. 

Това е дълбоко погрешно и напълно неверно. :) И двете са просто естествена човешка проява на пристрастие - нещо, което се поражда от психичните особености и наследства на ХОМО и ВСЕКИ ГО ИМА... ВСЕКИ!!! Нещо повече - то е неотменно явление, защото го има у всеки и без него дори не могат да си представят хората какво би било. 

Обособяването на групи по признак, усещанията за принадлежност и приемането на дадена колективна приказка като проекция за даден индивид, придават на човека цел, смисъл, насоченост и някаква форма на лично значение. Така е сред всички човешки групи - още от бандите, махалите или фенските клубове, агитките... и се простира и до националната, културна и народна принадлежност. 

Именно от последното е и проявата на една широко употребявана идеологична фикция - независимост. Ама някой си бил живял заради "независимостта и свободата"... :) Един бил повече, друг я разбирал по друг начин...

В глобалната игра няма и не може да има независимост. Дори големите глобални империи не са независими и не знам как тук хора с претенции за интелигентност разиграват този идеалистичен театър. Всъщност - знам, но не това е работата.

Само напълно невеж в политическата динамика, може да нарече ОРБАН "патриот". Но пък пропагандните клишета съществуват за да се хранят с тях именно невежите защото са множество и винаги им е нужна лесна и простичка схема за да смилат някак си живота (си) сред груповата или лична своя приказка. 

Има го и другото - най-фиксирани в клиширания идеал за 'свобода и независимост' са именно Зависимите. Дефицитите пораждат фантазии кое, какво и как би било "спасително"... и какво трябвало, за да има "за какво да се борят".

Борбата, налагането, битката - са естествени наследства от видовото оцеляване далеч преди пещерите. Проблемите идват и от това че същите раждат и войните и насилието... но умело се подбира кое какво е според ролята му в груповия или личния театър. И това е при всеки.

Редактирано от ramus

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.