Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Световно първенство по футбол 2026 в Мексико, САЩ и Канада

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

А по-рано като ги вадеха с носилка. И ги реанимираха на терена.  По 5 жълти и 2 червени картона с куп положения, включително кютек. И пак 1 минути до две продължение. Сега играят (бягат) поне два пъти повече от преди. И за подарък им удължават бягането. Преди дори не бягаха. Само крилата "излитаха" повечето си стояха по постовете.

Вместо старите 7 км да бягат по 14 км.

• Мнения 112
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, Warlord said:

Чудесно е, че с тази технология могат да се засичат засади на мига, но вече успя и да ме издразни. Отмениха гол на Хърватия срещу Португалия, който можеше да обърне всичко, само защото сензорът в топката е засякъл, че преди това футболист на Хърватия е обърсал топката с върха на косата си. Това разбира се не е променило никак траекторията на топката, нито пък изглежда като игра с топката от всичките ъгли на ВАР-а, обаче съдията казва - Ето ви го черно на бяло - сензорът отчита, че е имало игра, значи - засада. В крайна сметка въпреки технологиите, накрая си трябва човешка преценка за ситуацията, но когато съдията реши да се прави на нечовешки дебил явно няма какво да го разубеди да спре.

Мен лично ме интересува къде и от кого е описано в правилата на футбола или в инструкции към съдиите или в какъвто и да било официален документ, че този сензор може и трябва да се ползва в подобни случаи. А също така и какви са му техническите характеристики и ограничения, за да сме сигурни, че действително отчита игра с топката. И най-накрая - интересува ме raw data-та от въпросния момент, а не някаква лаишка графика, която и аз мога да си начертая за две минути. Въобще, пълен абсурд и цирк.

---

Пълен цирк беше и съдията на Бразилия - Норвегия, който дава 7 минути продължение, гълта свирка при изтичането им, оставя да се играят още близо 2 минути отгоре без никаква причина, свири смехотворна дузпа в 9-тата минута и на всичкото отгоре се изхитрява да остави още няколко атаки след центъра.

Що се отнася до Англия - кибичих цяла нощ да ги гледам и трябва да призная, че съм силно впечатлен от ефективността на глухото опълчение, което играха почти цяло второ полувреме. :)

• Глобален Модератор
Публикувано (edited)

Не знам къде точно и как е описано в правилника, но основната му идея на този сензор е да засича засадите, особено когато иде реч за сантиметри и за точен момент. Но той просто праща сигнала ако нещо не бъде забелязано, не решава нищо - решението си остава за съдията.

Тоя па кога почна да се интересува от европейски футбол, кога почна и да се меси в работите на Фифа?! Това вече е мега скандално - въпреки, че според правилата Балогун трябва да пропусне мача срещу Белгия поради червения си картон от предния мач, наказанието му е отменено, само защото Тръмп е настоял за това!?

736045328_2225540198018692_6497720983326784679_n.jpg

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикувано

По правилата ФИФА може да отмени наказанието на Балогун. На Роналдо също е отменяно наказание. Дали някоя "важна клечка" е ходатайствала за него – няма как да знаем. 

• Потребител
Публикувано

Да, по същия начин беше отменено и наказанието на Роналдо, който трябваше да пропусне първите два мача от груповата фаза и където със сигурност не се е обаждал Тръмп. И по-точно не отменено, а "отложено", както явно е и при Балогун. 

Както казах и по-рано, цялото първенство и въобще цялата ФИФА се е превърнала в цирк. 

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Warlord said:

Не знам къде точно и как е описано в правилника, но основната му идея на този сензор е да засича засадите, особено когато иде реч за сантиметри и за точен момент. Но той просто праща сигнала ако нещо не бъде забелязано, не решава нищо - решението си остава за съдията.

Очевидно сензорът решава, тъй като нито съдията, нито зрителите виждат игра с топката на хърватина.

Въпросът е какво точно засича този сензор и доколко може да му се вярва, т.е. какви са му техническите ограничения. Със сигурност ли отчита докосване или може да даде сигнал и за много голяма близост (един нанометър разстояние между топката и косата на Матанович)? Казусът "точен момент на паса" е от съвсем друго естество - там няма съмнение, че подаващият играе с топката.

• Глобален Модератор
Публикувано (edited)
Преди 1 час, sir said:

Въпросът е какво точно засича този сензор и доколко може да му се вярва, т.е. какви са му техническите ограничения. Със сигурност ли отчита докосване или може да даде сигнал и за много голяма близост (един нанометър разстояние между топката и косата на Матанович)? Казусът "точен момент на паса" е от съвсем друго естество - там няма съмнение, че подаващият играе с топката.

Доколкото ми е известно не засича самия допир, а предизвикано от него измеримо ускорение, забавяне, вибрация или промяна във въртенето. Може би е достатъчно свръхчувствителен датчикът (все пак може да предава 500 сигнала в секунда), че да засече по този начин подобна микропромяна, каквато би предизвикал допирът на сноп коса в траекторията на топка, летяща с ~80 км/ч. :bn:

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикувано
Преди 5 часа, Warlord said:

Тоя па кога почна да се интересува от европейски футбол, кога почна и да се меси в работите на Фифа?! Това вече е мега скандално - въпреки, че според правилата Балогун трябва да пропусне мача срещу Белгия поради червения си картон от предния мач, наказанието му е отменено, само защото Тръмп е настоял за това!?

736045328_2225540198018692_6497720983326784679_n.jpg

В случая малко тенденциозно заглавие. Доколкото четох във WP, Тръмп се е обадил с молба да разгледат отново случая, а не да отменят картона. Ако изгледаш повторението, ще видиш защо. Дори при сериозен полет на фантазията, нямаше основание за жълт, да не говорим за червен картон. Едва ли Тръмп нещо разбира от футбол (ако изобщо го гледа), по скоро медийният шум около този картон беше голям, и е решил да си направи медиен PR. 

• Потребител
Публикувано

Всъщност,санкцията върху Балогун не е отменена,а отложена с една година. Малко йезуитско,но е напълно по правилата на ФИФА. През тази една година,ако пак извърши нарушение,ще бъде наказан много тежко. Един вид пробация е. 

• Потребител
Публикувано
Преди 3 минути, deaf said:

Всъщност,санкцията върху Балогун не е отменена,а отложена с една година. Малко йезуитско,но е напълно по правилата на ФИФА. През тази една година,ако пак извърши нарушение,ще бъде наказан много тежко. Един вид пробация е. 

Вярно е йезуитско! Или има умишлено нарушение, или не. Не схващам защо изобщо има такова правило. И между другото, този май дори не е в първата тройка голмайстори за отбора на САЩ, и изобщо не е ясно дали ще го пуснат срещу Белгия. 

• Потребител
Публикувано
Преди 3 минути, Amazonski said:

Вярно е йезуитско! Или има умишлено нарушение, или не. Не схващам защо изобщо има такова правило. И между другото, този май дори не е в първата тройка голмайстори за отбора на САЩ, и изобщо не е ясно дали ще го пуснат срещу Белгия. 

Има и друго. Ако последваме нашата поговорка,че "Не е луд този,който яде зелника,а този който му го дава",Тръмп НЕ Е виновен за нищо. ФИФА сама е решила така да процедира и си носи отговорността. 

• Глобален Модератор
Публикувано
  • Потребител
Публикувано

Не знам защо, но при дузпа задължително показват контакта по няколко пъти. Имаше предния ден ситуация как вратаря прави дузпа но дали докосва краката на играча или той ги прескача? Дадоха кадър в гръб на вратаря. И нямаше друг. В коментрите по-късно показаха ли вратаря как хваща/докосва краката на играча? 

Общо взето при дузпа свирят положения, които не свирят и за нормално нарушение в терена. Подобие тази на Кейн. Провисване върху рамото. Казаха, че било удар с лакът, аз не видях удар. Това по цял ден го правят на терен без нищо. Съдиите са доста зле. Освен мацките.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.