Отиди на
Форум "Наука"

Помощ. Находки в градината.


Recommended Posts

 • Потребител

Почиствах градината от камъни и намерих това. Може да е от някакво турско гробище. Питах стари хора в селото казват че не имало тук турско гробище. До нас има черква и тя доста стара. Някой може да ми каже какво е това?

post-3230-1205919444_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Прилича на арабска писменост, но да не бързаме със заключенията! Трябва по-ясен отпечатък и да го разчете специалист! В България са откривани най-различни писмености. :book:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ще упитам да направя по добра снимка. Може би ако зная история на този край където живея, ще по лесно намеря отговор на това откритие. А по точно 12км от Банско.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Докторе, ако се надяваш на нова неоткрита свръхдревна писменост в България (както винаги) - забрави! Съвсем ясно личи, че това е арабско писмо и явно е от времената на османското владичество, доста дълъг период обаче.

Доколкото поне визуално съм запознат с арабското писмо - надписът трябва да седи така:

007sq0.th.jpg

За съжаление обаче и трябва да се чете от дясно на ляво, което означава че началото на думите остава в сянка на тази снимка. Но като отдалечиш погледа си и притвориш очи горе-долу изпъват очертанията.

Май пак ще трябва да викаме Сириеца на помощ, предполагам че ще може да разчете някоя и друга дума.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Прилича ми на надгробен надпис. Може да не е имало гробище, а просто да е било домъкнато като добре оформен камък. Така напр. при двореца в Търново са използвани камъни от римската епоха и дори има вграден релеф в основата на стената.

Надписа обаче може и да е интересен. Да има мястот от където е и хронограма - така може да речем да има ориентировъчна дата за турското завладяване на даден район или за съществуването на някое селище. Разбира се ако е по-ранен. Ако е по-късен няма да е много интересен и най-много да украси свора на някой регионален музей.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Щом казват, че е нямало турско гробище в това село, значи е твърде възможно да е използван за строителен материал, но и мястото от където е довлечен не би трябвало да е много далеч :bigwink: Може да е имало гроб или някаква възпоменателна плоча в двора на някоя джамия например.

Битолския надпис също е бил използван за строителен камък в джамия ( мисля, че беше част от прага даже) и също толкова случайно е бил открит, но така се случи че след време се оказа изключително важен източник на информация за един безумен съвременене спор ;)

При всички положения надписът все ще има някаква историческа стойност с информацията, която съдържа, и аз се надявам да е по-стар.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Радо ми показа това и аз се отзовавам.Много интересен надгробен камък, определено.Интересен поради и факта,че не пише на турски, а пише на чист,грамотен арабски.По кое съдя- по думите ,които се разчитат "...ibn Ibrahim Fendi" - син на Ибрахим Ефенди.Другото,което се чете е годината- 1250 - тук мисля,че е ползвана хиджра,а не християнското летоброене,макар ,че няма отличителен знак, т.е. обикновено се слага пред годината "h" ,което да показва ,че е "хиджра", а на този камък няма.В мен възниква въпроса - защо е написано на арабски, а не на турски,както е нормално.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Едва ли е по християнското летоброене, няма шанс тук през 1250 да има нито турци, нито араби. Ако е по хиджра, както предполагам това означава, че ще отговаря на 1872 г. от християнското летоброене - доста по-реално изглежда, а и надписът е сравнително добре запазен и за съжаление явно не толкова древен.

Наистина е малко странно, че не е на турски език, не мога да се сетя в момента за някакво правдоподобно обяснение.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Склонен съм да не се съглася напълно с това,че е невъзможно да има араби в района.Знае се,че в района на Югозападна България има гробове от 8-ми век на арабски поселници, защо да не са продължили на север?Разбира се и на мен ми изглежда чудно, защото са били заселени доста по на юг.Но пък отново остава въпросът -защо не е на турски език? И защо няма знак, че годината е по хиджра?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Много интересен надгробен камък, определено.

Интересен е, поради факта, че надписът е на грамотен арабски език, а не - на турски.

По кое съдя - по думите, които се разчитат:

"...ibn Ibrahim Fendi" - "...син на Ибрахим Ефенди".

Другото, което се чете, е годината - "1250 г."

Тук мисля, че е ползвана хиджра, а не - християнското летоброене, макар, че няма отличителен знак, т.е. обикновено се слага пред годината буквата "h", което да показва, че годината е изчислена по "хиджра", а на този камък няма такова упоменаване. Възниква въпросът - защо е написано на арабски, а не - на турски, както е нормално.

Нищо друго ли не се разчита, освен:

"... ибн Ибрахим Ефенди" ... "и годината 1250" (от Р. Хр.) или (1250 - 622) = "628 г. от Хиджра" (преселението на Мохаммед ибн Абд Аллах от Мека в Медина/Ясриб) ?

Според мен, ако е на арабски, е нормално да е написан на този език, ако годината е според Хиджра. 628 г. е много скорошна след хиджрата в 622 г.

Нека не забравяме, че Мохаммед е проповядвал от 610 до 632 г. (до смъртта си).

Надписът ще се отнася за някой арабин.

А, ако е 1250 г. - още е рано да се говори за османските турци (техният език е старотурски, който вече не е арабски, но не е и съвременния турски; също като старофренският от епохата на Жана д'Арк, който вече не е латински, но не е и съвременния френски). По-вероятно е да е свързано със селджукските турци.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Докторе, ако се надяваш на нова неоткрита свръхдревна писменост в България (както винаги) - забрави!

Такава вече отдавна е открита (Караново, Градешница, Пловдивско, Тартария на възраст над 6000 години!), така, че могат просто да се очакват и нови находки! Лично аз с очите си съм виждал такива глинени плочки в частна колекция на един познат антиквар - открити са в Софийско! Писанията на Стефан Гайд са пълни глупости и несериозно изследване. Предстоят по-сериозни публикация по въпроса. Можете например да видите работите на проф. Харал Харман и Боно Шкодров, както и непубликуваните ръкописи на етнолога Райко Сефтерски! :vertag:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

http://www.standartnews.com/bg/article.php...;article=155453

ДОКТОРА е прав,както винаги в България искат да разкапят всяка добра идея преди да е тръгнала.

Сектантът Гайдарски беше показателен пример!!!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Историк - а съжаление нищо друго не се вижда,може би ако го видя лично ще е по-добре.Но от снимката само това разчитам.Честно казано мислих доста време върху този случай.Първо ,че езикът е чист арабски,не просто написано с арабски букви.Другото е,че няма показател дали е хиджра или не.След това тръгнах по няколко версии.Малко помалко оставих версията за арабските поселения,тъй като са доста по на юг.Остана една добра версия,както разбрах от баща си и от един преподавател в Центъра по източни езици:нека не забравяме, че Османската държава е обхващала арабските земи,както и българските.по това време, 18 век,както мисля,че е камъка, много арабски войници са служели в османската войска.както и много търговци е имало по българските земи.Много е вероятно този човек да е бил арабин,който е бил на служба,каквато и да е, и след като умира да е искал да надпишат гроба му на родния му език.тъй като е използван литературен арабски не мога да установя от кои земи е този човек.

разбира се,човекът може да е турчин, но тогава защо ще пише на арабски.това е главният аргумент, заради който изоставих тезата,че е турчин.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Откъде го изкара сега този XVIII век?!

Нали надписа е датиран, както сам си писал, в 1250 г. след Рождеството Христово (XIII в.) или през 628 г.(VII в. по християнското летоброене) след Хиджрата Мохаммедова?

:post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Прочетох вкнигата на Христо Силянов "Освободителните борби на Македония"в която пише че в нашето село е било изцяло от помаци, имало и джамия и турска рота.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Историк -страх ме е да кажа,че е от по-рано от 18 век.Ако е по-рано...т.е. 1250 и по-рано, то вече говорим за нещо друго,което потвърждава една моя теория.Но проблемът тук е датирането.Да предположим, че е 18 век ,т.е. 1250 плюс 622,както много хора предположиха, то тогава горното ми мнение за войник,арабин,или търговец се потвърждава.сведенията ,които и авторката на темата дава потвърждават това.Какво правим обаче,ако е от по-ранен етап? Тук вече удряма на камък.

по-горните мнения,че не е имало джамия,а църква,и че не е имало гробище бих оспорил,не е задължително това гробище да е останало,след някое събитие...пък и черквата бързо може да е изникнала ,след джамия или обратно.Всичко е възможно, но пък книгата,която авторката на темата каза,че е прочела мисля дава светлина на този въпрос.

Редактирано от Syrian
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ако може teazy да снимаш от всички страни камъка,моля те.Виждам някои неща,искам да съм сигурен в целия надпис, но точно надписа се скрива леко в страни ,затова моля те снимай камъка отстрани най-вече и отзад.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

така е по-ясно, макар и да няма новости по тезата.Надпис, който със сигурност разчитам е "Ali ibn Ibrahim Fendi....Sana 1250" - Али ибн Ибрахим Фенди, година 1250-та. Има дума ,която не разбирам - aidjun - айджун - не знам такава дума...на арабски.Но другото е на арабски.Другото,което продължава да ме смущава е годината -няма обозначението за хиджра,без него годината е 1250 сл.Хр. а обозначението е задължително ,особено,ако е надгробна плоча,камък и т.н.Ако е 1250-та година,защо Ефенди-тогава турци няма по тези земи,особено пък титлата ефенди.Може да е просто име -Фенди.Въпросите са това главно....и те за мен лично са важни.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Сигурна съм, че тази буква я няма преди и след датата. Докато разглеждах камъка, ми хрумна да очертая буквите с маркер - така те ще се виждат по-ясно и, може би, текстът ще се чете по-лесно.... А и има някои буквички, които са били унищожени от лопатата, докато камъкът е бил ваден. Жалко за което...

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

И аз съжелявам, защото би било добре да се види всичко.Но този камък е много интересен,дори за мен,а малко неща са ми интересни.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Ами той арабския за ислямските страни е нащо като черковнославянския за нас и латинския за католиците. Възможно е да е надгробен надпис на мюсюлмански духовник.

От друга страна Осм. империя е било голяма и многонационална, като в територията и до Ататюрк са влизали и някои държави, които днес определяме като арабски. Тъй че си е съвсем в реда на нещата тук да е попаднал и някой арабин. Тур. робство наред с доста лоши неща, не е било чак толкова черно отвсякъде - в империята имало голям вътрешен пазар. Наши търговци също са ходели доста надалеч.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...