Отиди на
Форум "Наука"
resavsky

Арон

Recommended Posts

Най-подценяваната и охулвана личност в българската средновековна история чийто единствен "грях" е че е станал жертва на властолюбието на брат си Самуил.Достоен български аристократ показал и военен талант и държавническа мъдрост не успял да предугади едниствено коварството и амибицията на родния си брат.Ако беше надделяло гледището на Арон и след големия военен успех от 986 г. се беше сключил мир с Византия съм дълбоко убеден че нямаше да се стигне до катастрофата от 1018 г.Докато Арон участва във властта с реалистична и търпелива политика България се издига от една полуразпаднала се държава до водеща политическа сила на Балканате към 987 г.След коварното убийство на Арон и неговото семейство Самуил с поредица от авантюристични действия /походи към Полопонес и адриатическо крайбрежие/ и нелепи поражения като Спархей,Скопие и Беласица /качествата на Самуил като военнаначалник очевидно са били посредствени напук на митът за някакъв военен гений/ изтощава ресурсите на държавата и се стига до рухването на държавата от 1018 г.Арон е крайно време да заема своето достйно място в българската история а Самуил да бъде заклеймен като братоубиец.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Реабилитация на Арон за сметка на очерняне на Самуил е неприемливо и неразбираемо за мен. Клишетата за Арон са смешни, но да отричаме Самуил? Сключването на мир е двустранен въпрос. Византия се чуства достатъчно силна да възстанови статуквото преди Аспарух и Арон не би могъл да стори нещо повече от брат си. Иван Владислав прави опит за споразумение, но напразно. Защо бащата да има по големи шансове?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вечната тенднеция на българската политика - "про" и "анти" съответната велика сила....

Редактирано от КГ125

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами докато още са били живи Арон и цар Роман е бил направен опит за мир с Византия. Било е предложено на Василий ІІ да се сключи мир скрепен с брак между цар Роман и сестрата на съимператрите. Василий обаче просто гледал да протака докато се справи със затрудненията си на юг и с вътрешните междуособици и вместо сестра си. Затова изпратил вместо сестра си друга жена. измамата била открита и предводителя на виз. мисия - севастийския митрополит бил изгорен. Иван Владислав преди да убие цар Гаврил Радомир също е имал уговорка с Василий за мир - но веднъж убил братовчед си, той разбрал, че е измамен.

Въобще в Ароновия род предателството си върви по права линия без да прескача - Арон е бил убит като предател; Иван Владислав убива блатовчед си, който му е спасил живота, а накрая Алусиан ослепил Петър Делян, което спомогнало въстанието бързо да бъде потушено. Тъй че за Арон грешка няма.

Share this post


Link to post
Share on other sites

И в какво се изразява предателството на Арон - че е искал след голямата победа мир?Ами по тази логика предатели са и Аспарух който сключва мир след Онгъла и Крум който иска мир след 811 г.Очерянене на Самуил - ами как да определим братоубийството?И то поради властолюбие.А за това че Самуил е посредствен военноначалиник неговото CV говори по добре от всякакви факти.А Иван Владислав - кой друг владетел е убит в битка за защита българската независимост - няма такъв.И въпреки това Иван Владислав е обявен за предател.Историята обича да си прави шеги.Не трябва да се забравя че през 1015 г. цялата българска аристокрация /Кракра,Елемаг,Богдан и всички други борци за независимост/ застават именно зад Иван Владислав а не зад Гаврил Радомир - а те най-добре са знаели кой е предател.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нещо много лековато раздаваме класификации- предател, герой и др. Има борба за власт, а не предателство. Проблема е, че законната династия е свалена( Роман е спорно дали е царувал поради някопи физиологически особености) и престола е свободен. Основателни претенции за властта имат и Арон, и сина му. Относно Алусиян- за него е безспорно, че е от царски род докато това не може да се твърди за Делян със сигурност. Спомнете си за Тихомир. Самуил бил слаб военачалник? Е, това е несериозно! Бил е добър( не гениален) военачалник и това е засвидетелствано от съвремениците. Факт е, че скоро след кончината му България рухва. Бил е организатор, комбинатор и мотиватор. Отличен политик и дипломат, но и на бойното поле има сериозни успехи( край Солун, превземането на Лариса, Одрин и най -после разгрома на Василий през 986г.) които не бива с лекота да омаловажаваме. Арон, Борил, Смилец, Йоан Владислав, Расате и още много други личности са несправедливо очерняни и подлежат на реабилитация, но не за сметка на други. Без идеализация на историята ни, но и без самобичуване. Защо е трудно да се гледа обективно и да се отчитат полоцителните и отрицателни черти на някой, приноса и вредите за България?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами нека да разгладаме успехите и неуспехите на Самуил и тогава да говорим за качествата му.Непрекъсното прави абсолютно елементарни грешки - необазопасен лагер,неукрепен тил и т.н.Няма друг бъгарски военноначалник който да позволява войската му да бъде обкръжена както прави Самуил през 1014 г.Успехите му - да има заслути за 986 г. но не по-малко са и на тези на Арон а вероятно и на цар Роман.Одрин никога не е превземан от Саумил а са разграбени единстевно околностите му в един поход чиято единствена цел е да отклони вниманието на Василий ІІ от Видин.Целта не е изпълнена между другото.За битката при която са пленени Григорой и Ашот Таронит - ами вероятно поражението на византийците не е толкова сериозно тъй като Солун така или иначе не е превзет.А иначе цялата стратегия на Самуил е необмислена и авантюристична - безумни походи в Пелапонес и по адриатическото крайбрежие без ясна цел изтощаващи ресурсите на държавата.Да Саумил превзема Лариса но ми кажете какъв град е Лариса - малко провиницално градче нищо повече.И с какво помага првезмането на Лариса в титаничната борба с Василий.С нищо абсолютно нищо.А за превземането на това градче Самуил пропилява няколко години.Да не говорим за невероятно трудния поход през албанките планини слещу Котор и Дубровник.И то в момент когато Василий се готви за решителни военни действия срещу България.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не мога да се съглася. Атаката на Одрин е хитър ход, но Василий не се хваща, защото самия той е гениален владетел. Самуил се изправя срещу един от най- великите византийски владетели и се бори упорито, но проблема не е в сгрешена тактика и конкретна личност, а обективни обществени процеси. Кусури можем да открием дори у Симеон какво остава за Самуил, но това не го прави лош владетел.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Съвременниците са тези, които са дали най-точни оценки както за Самуил, така и за Аарон ( мисля, че това е правилното изписване на името). Все пак те са хората, които са ги познавали.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Правилно Емилия виж оценките които дават Блазиус Клайнер и Паисий за Самуил и Арон.А оценката на съврменниците -още през 1015 г. никой не застава зад сина на Самуил а странно защо предпопичат сина на Арон.Същата история и през 1040 г . - отново са предпочетени "Ароновци".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз мисля, че този спор е напълно безмислен. Защо трябва винаги да се противопоставяме?

Няма смисъл да се водят безмислени спорове.Нима ще бъдем по-уважавани от другите, като сами отричаме историята си?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ние не се отричаме от историята.Аз се опитвам да реабилитарам една достойна личност крайно незслужено носеща клеймото на предател.Нищо повече - а това че се налага да се разкрият част от не толкова привлекателните страни на неговия убиец и роден брат е съвсем друга история.Вижте още от Възраждането спрямо Самуил има култ на герой.Но един герой не може да бъде братоубиец.Затова брат му трябва да се изкара предател и престъплението да се повиши в подвиг.Ето този мит се опитвам да разбия.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Самуил е братоубиец и това е факт. Подбудите? Вероятно са няколко- жажда за власт, лична вражда и завист или спасяване на държавата. Развенчаването на добротата и безгрешността на Самуил не бива да залита в очерняне и омаловажаване на заслугите. За Арон е неясно каъв е бил в действителност, защото някък си остава в сянка и липсват достатъчно ясни сведения, но и аз мисля че е незаслужено упрекван в предателство.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Има няколко податки че Арон е бил смятан за по старшия брат от Самуил/говоря не като възраст а като положение във властта/.На първо място планирания династичен брак между България и Византия през 985/6 г. е именно с него.Както е известно седалище на българските патриарси първоначално е именно в Средец.Добре е известно че Арон е резидирал точно в Средец и присъстивето на партриарха в този град е многозначително за ролята на Арон.Не е известна причината за преместването в Охрид на седалището на патриарха но причината за това според мен е отстраняването на Арон от политическия живот/ и намаляване значението на Средец/.След смъртта на Арон Средец почти не се споменава в изворите до 1018 г.Между другото има някоя податки че през 70-те години на Х век Арон пренася мощите на св.Иван Рилски в Средец.Действия повторени от първите Асеневци в Търново - вероятно с една и съща цел.Похода от 986 г. е насочен именно срещу Средец - градът в който резидира Арон.Ако съдим от късните походи на Василий ІІ неговата цел обикновено е главния град на България/по-късно се повтаря с Охрид и Скопие/.Паисий и йеромонах Спиридон са категорични че Самуил е избил "царския род" - вероятно въз основа на податки от незапазени извори на които се основава старшинството на Арон и неговия род.За подобно страшинство на "Ароновци" говори и Михаил Псел - византийски автор от 11 век почти съвременник на събитията.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Между другото някой в състояние ли е да цитира извор в който Гаврил Радомир да е наречен син на Агата /единствената известна съпруга на Самуил/.В единствения извор който поне на мене ми е известен Гаврил Радомир е наречен "син на една лариска пленница".Излиза че Самуил е бил наследен от свой незаконно роден син.Това обяснява защо Гаврил Радомир е отстранен толкова лесно от престола през 1015 г.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Между другото някой в състояние ли е да цитира извор в който Гаврил Радомир да е наречен син на Агата /единствената известна съпруга на Самуил/.В единствения извор който поне на мене ми е известен Гаврил Радомир е наречен "син на една лариска пленница".Излиза че Самуил е бил наследен от свой незаконно роден син.Това обяснява защо Гаврил Радомир е отстранен толкова лесно от престола през 1015 г.

Редакцията на хрониката на Скилица-Кедрин от Деволския епископ Михаил. Именно той дава много допълнителни сведения за края на ПБЦ, а след това и за българската охридска архиепископия, които ги няма в текста на Скилица Кедрин.

По-скоро въпросът е къде е източникът за това:

Добре е известно че Арон е резидирал точно в Средец

или пък това:

На първо място планирания династичен брак между България и Византия през 985/6 г. е именно с него.

Планираният брак е между Роман и сестрата на императора, а двамата пратя са представени като роби на цар Роман.

Паисий и йеромонах Спиридон са категорични че Самуил е избил "царския род" - вероятно въз основа на податки от незапазени извори на които се основава старшинството на Арон и неговия род.

По-скоро става дума за странните обстоятелства около смъртта на цар Борис ІІ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Грешиш Галахад планирания брак е между самия Арон и сестрата на императора /тази същата която впоследствие се жени са киевския княз Владимир/.Роман е скопец и няма как да сключи брак.А иначе Йоан Скилица е категоричен че именно лариска пленница е майка на Гаврил Радомир.Въобще цялата тази история е доста мътна но изглежда малко вероятно Гаврил Радомир да се ожени за пленена при обсадата цели двадесет години след нейния край.А и в изворите пише друго.Че именно Арон е бил управител на Средец си има достатъчно косвени данни в изворите.Вярно не е преяко документирано но и косвените данни са достатъчни.За избиването на "царския род" от Самуил.Малко факти:

1.Никой никога не е обвинявал Самуил за смрътта на Борис ІІ.Нито от съвремнниците нито от по късните изследователи.Чак до края на 20 век когато всякакви конспиративни теории станаха модерни и популярни.

2.Паисий и Спиридон ясно говорят за цял род а не за убийството на царя /тоест един човек/.Единственото семейство което Саумил избива е това на Арон.Повече от очевидно е какво имат предвид Паисий и Спиридон.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами това, което е посочено, че този дето щял да се жени бил царят-скопец, който пък си имал двама гулями (роби, т.е. Самуил и Арон). Никъде не пише, че Арон е управител на София.

Борис ІІ умира при странни обстоятелства - втори е въпросът да се твърди с категоричност, че е виновен Самуил, особено ако е наредил убийството, а после е наредил да бъдат наказани "виновниците" със смърт.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...