Отиди на
Форум "Наука"

Тръгват масови обиски заради пиратски филми и музи


Recommended Posts

 • Администратор

От понеделник започва мащабна акция срещу пиратството, като няма да се прави разлика между възраст и пол. Това пише в. "24 часа" в статията си предупреждение "Трийте филмите, от утре обиски".

Според Светослав Василев от Столичното следствие може да се очакват хиляди арести на потребители в Мрежата заради пиратски филми и музика.

За момента ще се проверяват основно хора, които ги разпространяват, но било въпрос на време да започнат проверки на всички, които свалят файлове от интернет.

Трима от най-активните ъплоудъри на незаконни софтуер, филми и музика в българското интернет пространство вече са задържани при уникална спецакция. Тя е насочена срещу т.нар. "начини за размяна на файлове без те да са качени на специален сървър" - торенти и "пиър ту пиър" (P2P) и е безпрецедентна за страната, информира пресцентърът на МВР.

Откакто преди година са регистрирани в популярния сред потребителите сайт Arena.bg, тримата са качили общо около 22 терабайта (TB) незаконна информация (25 хил. филма) и са я предоставяли за споделяне с неограничен брой потребители. Това е над седем пъти повече от заловената информация върху двата сървъра в сградата на ЦИД миналия декември.

Щетите на софтуерната, филмовата и звукозаписната индустрии се изчисляват на няколко десетки милиона долара.

В началото на продължилата близо седмица спецоперация е задържан 34-годишният Ц.Г. от София, с потребителското име "Pupiredd". Установено е, че той успял да качи 17,05 ТВ и свалил над 8,22 ТВ незаконно съдържание. При претърсване в дома му е открита компютърна система в работен режим, от която предоставял достъп до филми, музика и софтуер до неограничен брой потребители.

При последващите действия са задържани 23-годишният А.С. и 42-годишният Д.С., също от София. При направения обиск в дома на А.С. е открит компютър в работен режим с харддиск от 500 гигабайта, както и общо 350 DVD и CD диска с над 15 терабайта нелицензирани софтуер, филми и музика.

А.С. е регистриран с потребителско име "alex 830515" и е бил регистриран като "Модератор". Подобна "титла" се дава лично от администратора като заслуга за големите обеми качена и разпространена незаконна информация. Коефициентът на потребителя сочи, че А.С. е качил 70 пъти повече информация отколкото е изтеглил. За 77 седмици, откакто е регистриран, той е качил 8,5 терабайта.

В дома на Д.С. е намерена и иззета компютърна система в работен режим в момент на предоставяне на достъп на торент файлове посредством тракера на сайта. на неограничен брой потребители в интернет.

С потребителско име "dankopicha" той е имал още по-голям коефициент - 91, като само за 57 седмици след регистрацията си е качил 8,45 терабайта незаконна информация в сайта.

За заслугите си той е назначен от администраторите на сайта за "ВИП-потребител" - много доверени хора на администраторите, които имат право да задават теми във форума, да насочват интереса и да управляват файловете с цел по-бързото им сваляне.

И към тримата е предявено обвинение по чл. 172 А от НК и им е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция". Случаят е поет от Столичното следствие и се наблюдава от районна прокуратура.

източник

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Това вече е една голямо порнография. Тези наистина акъл нямат. Как ще го пусна у нас да ми рови из компа като се има предвид, че само 5-10% от софтуера ми е лицензиран (free програми), а останалото + операционната система е незаконна.

Във вестника го изкараха, че потребителите са лошите, а ченгетата просто си вършат работата. Как може такава безочливост към българското население. Чрез тези ъплолдари българските потребители не изостават от останалия свят и играят наравно с тях новите игри, гледат новите филми и т.н. Като се има в предвид, че сигурно над 50% процента от сериалите не се излъчват по българските телевизионни канали, а да не приказваме колко се продават на DVD - та за филмите да не приказваме колко се излъчват по кината.

Как обикновен потребител ще си купи софтуер като само Windows е само $100 + Офис над $500, колко още допълнителни програми трябват да не приказваме защото сумата ще е доста недостъпна и ако в България има 500 000 компютъра то трябва да има 10 000;)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Поредната тъпотия за отчитане на дейност и гъзолизане на Запада....

Аз имам немалка част оригинален софтуер, който е дошъл заедно с компа ми( вкл. Уиндоус), но наистината цените на софтуера са нечовешки. Корел Дроу(последната версия) струва около 1000 долара лиценза....да не говорим пък, че в мрежата има множество програми, които бихме могли да си купим само чрез кредитна карта и освен с крак не можем да ги използваме още.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Чел съм една приказка ,,Има ли копаня ще се намерят и свине,,.

При тия непосилни цени винаги ще има търсене на незаконни продукти и съответно такива които да ги предоставят.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

КАКВО ДА НАПРАВИМ АКО НСБОП ИЛИ ПОЛИЦИЯТА СЕ ОПИТА ДА НИ НАБЕДИ В ПИРАТСТВО И ДА ИЗВЪРШИ ОБИСК

1. Поискайте да Ви представят постановлението, възоснова на което искат да влязат в жилището Ви. То трябва да е подписано от съдия (чл. 161, ал. 1 от НПК). Вероятно ще Ви пробутат някакъв документ подписан от някой дознател, мотивирайки се с изключението по чл. 161, ал. 2 от НПК. В този случай в присъствието на поемните лица (задължително е да има такива иначе самото действие на полицията е невалидно) им обяснете, че в случая не е налице неотложен случай, поради което това постановление е незаконно. Запишете го изрично и в протокола, като не е лошо да отбележите, че лицата влезли в жилището им го правят незаконно (при превишаване на власт), което е престъпление по чл. 170, ал.1 от НК и ще им бъде търсена наказателна отговорност.

2. Ако не Ви обърнат внимание не отговаряйте на никакви въпроси. Трябва да знаете следното:

А) притежаването на филм записан на CD или DVD не подлежи на никаква санкция, като общо взето това е напълно законно, независимо дали копието е лицензирано или сте го направили сами. Това е така, защото чл. 25,ал. 1, т. 2 от Закона за авторското право и сродните му права разрешава използването на продукт, защитен с авторско право за лични нужди при заплащане на компенсационно възнаграждение. В случая с покупката на самия носител, Вие вече сте заплатил това компенсеционно възнаграждение, предвид разпоредбата на чл. 26,ал. 2 от ЗАПСП, където е предвидено възнаграждението по ал. 1, изречение първо се дължи от лицата, които произвеждат или внасят празни звуконосители или видеоносители и апарати, предназначени за записване, а възнаграждението по ал. 1, изречение второ - от лицата, които произвеждат или внасят апарати, предназначени за възпроизвеждане по репрографски начин. Размерът на възнаграждението е 5 на сто от производствената цена на произведените в страната носители и 2 на сто от производствената цена на произведените в страната апарати, съответно от митническата облагаема стойност на внесените носители и апарати. В никакъв случай не съхранявайте повече от едно копие, за да няма н икакво основание да ви пробутат тезата, че вие ги призвеждате и продавате.

Б) наличието на торент програма не представлява нарушение на никой закон, поради което нейното използване е разрешено.

В) тегленето на филм или музика от мрежата с такава програма не представлява нарушение на никой закон, поради което е разрешено.

Г) има известен проблем с дефинирането на понятието разпространение (което е елемента възоснова на който ще се опитат да Ви вменят някаква отговорност). Проблемът обаче не е толкова сериозен, тъй като торент-програмите едновременно данлоудват и ъплоудват, като ъплауда (който може да се приеме за някакъв вид разпространение) е функция на програмата и не зависи от Вашата воля. По тази причина не могат да Ви вменят и никаква отговорност, защото без воля няма правонарушение.

Д) наличието на филм или музика на вашия компютър също би създало известен проблем. Обяснението за наличие на такъв следва да бъде, че целта е същия да бъде презаписан на СД или ДВД носител за лична употреба. Може да обясните, че е и с учебна или някаква друга изследователска цел – например да се научите да обработвате видео сигнал, звуков сигнал, графика или нещо от този род.

Естествено най-добрия вариант ако Ви цъфнат някой от НСБОП, МВР или нещо друго да се свържете по най-бързия начин с адвокат.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Филмчето което дава византиеца може да си го изтеглите от тук!

http://www.arenabg.com/details.php?id=45042

kontrola.jpg

Така е по-добре!

kontrola0aw.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Прокуратурата охлади заканите на МВР срещу пиратите в Интернет

Злоупотребата с граждански права ще се наказва строго

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Какво казва един мой приятел по въпроса:

И за какво беше всичкото това безумие?

Според мен това безумие има 2 основни цели:

първата и по-важната е показност пред представителите на Европейския съюз, европейския парламент, комисията по разширяване на европейския съюз, виждате ли как сериозно се отнасяме към приратството. Според фактите и цифрите изнесени в пресата, телевизията и интернет през последните дни, показват, че трафика към аренабг.ком на тримата арестувани, събран заедно е общо 24 терабайта, и е нищожен спрямо този който само служители и чиновници министерство на финансите с генериран трафик от 411 терабайта.  като се добави трафика на НОИ от 873 терабайта и трафика на МВР с трафик от 544 терабайта, по груби сметки излиза че чиновниците и работещите в тези институции са генерирали около половитана от всичкия трафик на пирактси хитови и порноф илми към аренабг.ком.

втората цел е отклоняване на вниманието на хората, от реалната обстановка и състоянието и действията на организираната престъпност, както и опит за прикриване на нежеланието на ГДБОП и НСБОП да си свършат работата и да се справят с престъпността у нас.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Това е текста на Наказателния кодекс:

Раздел VII

Престъпления против интелектуалната собственост

(Загл. изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г.)

Чл. 172а.  (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава чрез техническо средство или използва по друг начин чуждо произведение на науката, литературата или изкуството без необходимото по закон съгласие на носителя на авторското право, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до три хиляди лева.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава чрез техническо средство или използва по друг начин звукозапис, видеозапис или радиопрограма, телевизионна програма, софтуер или компютърна програма без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако деянието по ал. 1 и 2 е извършено повторно или са причинени значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба от три хиляди лева до пет хиляди лева.

(4) За маловажни случаи деецът се наказва по административен ред по Закона за авторското право и сродните му права.

(5) Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, когато принадлежи на виновния.

Попрестарали са се, но както се вижда притежаването на такова копие не е престъпление. При настройките на вашия компютър понякога се прави авторизация на документите. Напр. на един Уорд файл компютъра може да поставя като автор вашето име, ако сте му потавили така задача. Ако там ще си изкопирате нещо, което е нечие авторско право е доста лошо, ако сте използвали тази функция.

Другото интересно е доколко инсталирането може да мине за записване.

При всички случаи формулировката е твърде широка.

НПК дава също твърде широки възможности за претърсване - "неотложен случай". Доколкото информацията може бързо да се изтрие, може да се приеме и че има неотложност.

Процедурата е следната:

Органи, които вземат решение за претърсването и изземването

                  Чл. 161. (1) В досъдебното производство претърсване и

                  изземване се извършват с разрешение на съдия от съответния

                  първоинстанционен съд или от първоинстанционния съд, в района

                  на който се извършва действието, по искане на прокурора.

                  (2) В неотложни случаи, когато това е единствена възможност за

                  събиране и запазване на доказателствата, органите на

                  досъдебното производство могат да извършат претърсване и

                  изземване и без разрешението по ал. 1, като протоколът за

                  извършеното действие по разследването се представя от

                  наблюдаващия прокурор за одобряване от съдията незабавно, но

                  не по-късно от 24 часа.

                  (3) В съдебното производство претърсване и изземване се

                  извършват по решение на съда, който разглежда делото.

                 

                  Лица, в присъствието на които се извършват претърсването и

                  изземването

                 

                  Чл. 162. (1) Претърсването и изземването се извършват в

                  присъствието на поемни лица и на лицето, което използва

                  помещението, или на пълнолетен член на семейството му.

                  (2) Когато лицето, което използва помещението, или член на

                  семейството му не може да присъства, претърсването и

                  изземването се извършват в присъствието на домоуправителя или

                  на представител на общината или кметството.

                  (3) Претърсването и изземването в помещение, което се ползва

                  от държавни или общински служби, се извършват в присъствието

                  на представител на службата.

                  (4) Претърсването и изземването в помещение, което се ползва

                  от юридическо лице, се извършват в присъствието на негов

                  представител. Когато не може да присъства представител на

                  юридическото лице, претърсването и изземването се извършват в

                  присъствието на представител на общината или кметството.

                  (5) Претърсване и изземване в помещения на чуждестранни

                  представителства на международни организации и в жилища на

                  техни служители, които се ползват с имунитет по отношение на

                  наказателната юрисдикция на Република България, се извършва

                  със съгласието на ръководителя на представителството и в

                  присъствието на прокурор и представител на Министерството на

                  външните работи.

                  (6) Когато претърсването и изземването са свързани с

                  компютърни информационни системи и програмни продукти,

                  действията се извършват в присъствието на специалист -

                  технически помощник.

                 

                  Извършване на претърсването и изземването

                 

                  Чл. 163. (1) Претърсването и изземването се извършват през

                  деня, освен ако не търпят отлагане.

                  (2) Преди да пристъпи към претърсване и изземване, съответният

                  орган представя разрешението за това и предлага да му се

                  посочат търсените предмети, книжа и компютърни информационни

                  системи, в които се съдържат компютърни информационни данни.

                  (3) Органът, който извършва претърсването, има право да

                  забрани на присъстващите да влизат във връзка с други лица или

                  помежду си, както и да напускат помещението, докато завърши

                  претърсването.

                  (4) При претърсването и изземването не могат да се извършват

                  действия, които не се налагат от тяхната цел. Помещения и

                  хранилища се отварят принудително само при отказ да бъдат

                  отворени, като се избягват ненужни повреди.

                  (5) Когато при претърсването и изземването се разкрият

                  обстоятелства от интимния живот на гражданите, вземат се

                  необходимите мерки те да не се разгласяват.

                  (6) Иззетите предмети, книжа и компютърни информационни

                  системи, в които се съдържат компютърни информационни данни,

                  се предявяват на поемните лица и другите присъстващи. Когато е

                  необходимо, те се опаковат и запечатват на мястото на

                  изземването им.

                  (7) Изземването на компютърни информационни данни се              извършва

                  чрез запис върху хартиен носител и друг носител. Когато

                  носителят е хартиен, всяка страница се подписва от лицата по

                  чл. 132, ал. 1. В останалите случаи носителят се запечатва с

                  бележка, в която се посочват: делото, органът, извършил

                  изземването, мястото, датата и имената на всички присъстващи

                  съгласно чл. 132, ал. 1, които се подписват.

                  (8) Разпечатването на носителя, изготвен по реда на ал. 7, се

                  допуска за нуждите на разследването само с разрешение на

                  прокурора и се извършва в присъствието на поемни лица и

                  специалист - технически помощник. В съдебното производство

                  разпечатването се извършва по решение на съда от специалист -

                  технически помощник.

Както се вижда, рамките са доста гумени и лесно може да се вмести претърсване, което после да се одобрява от съдия.

Това са леко наказуеми престъпления и при задържане във вразка с тях можете да се оплачете в съответната прокуратура за противозаконно лишаване от свобода:

Р а з д е л IV

Отвличане и противозаконно лишаване от свобода

(Изм. на загл., ДВ, бр. 50 от 1995 г.)

Чл. 142. (Нов, ДВ, бр. 50 от 1995 г.)

(1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който отвлече лице с цел противозаконно да го лиши от свобода, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

(2) Наказанието е лишаване от свобода от три до десет години, когато:

1. деецът е бил въоръжен;

2. деянието е извършено от две или повече лица;

3. (изм., ДВ, бр. 62 от 1997 г.) отвлеченото лице е бременна жена или не е навършило 18 години;

4. отвлеченото лице се ползва с международна защита;

5. деянието е извършено по отношение на две или повече лица;

6. (нова, ДВ, бр. 62 от 1997 г.) деянието е извършено от лице, което се занимава с охранителна дейност, от служител в организация, която извършва охранителна или застрахователна дейност, от лице, което действа по поръчка на такава организация или се представя, че действа по такава поръчка, от лице от състава на Министерството на вътрешните работи или лице, което се представя за такова;

7. (нова, ДВ, бр. 62 от 1997 г.; доп., бр. 92 от 2002 г.) отвличането е с користна цел или с цел лицето да бъде изведено извън границите на страната;

8. (нова, ДВ, бр. 62 от 1997 г.; изм., бр. 92 от 2002 г.) деянието е извършено от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организация или група по чл. 321а или организирана престъпна група.

(3) Ако от деянието по ал. 1 и 2 са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години.

(4) Ако деянието е извършено повторно или към отвлеченото лице е проявена особена жестокост, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Чл. 142а. (Предишен чл. 142, ДВ, бр. 50 от 1995 г.)

(1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който противозаконно лиши някого от свобода, се наказва с лишаване от свобода до две години.

(2) (Изм., ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако деянието е извършено от длъжностно лице или от представител на обществеността в нарушение на службата или функцията му или от лице по чл. 142, ал. 2, точки 6 и 8, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години.

(3) (Нова, ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако деянието по предходните алинеи е извършено по отношение на бременна жена, малолетно или непълнолетно лице, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години.

(4) (Предишна ал. 3, изм., ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако деянието по предходните алинеи е извършено по начин, мъчителен или опасен за здравето на пострадалия, или ако лишаването от свобода е продължило повече от две денонощия, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години.

(5) (Нова, ДВ, бр. 28 от 1982 г.; отм., бр. 50 от 1995 г.).

(5) (Предишна ал. 3, ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Наказанието по предходната алинея се налага и на онзи, който съзнателно настани или задържи здраво лице в здравно заведение за душевно болни.

(6) (Нова, ДВ, бр. 28 от 1982 г.; отм., бр. 50 от 1995 г.).

Наред с това можете да се жалвате от проверяващите и за нарушаване на неприкосновеността на жилището и на кореспондетцията, ако са се престарали:

Р а з д е л IV

Нарушаване неприкосновеността на жилище, помещение или превозно средство

(Изм. на загл., ДВ, бр. 28 от 1982 г.)

Чл. 170. (1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който влезе в чуждо жилище, като употреби за това сила, заплашване, хитрост, ловкост, злоупотреба с власт или специални технически средства, се наказва с лишаване от свобода до три година или с поправителен труд до шест месеца.

(2) (Изм., ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако деянието по предходната алинея е извършено нощем или от въоръжено лице, или от две или повече лица, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години.

(3) (Нова, ДВ, бр. 28 от 1982 г.; изм., бр. 62 от 1997 г.) Ако деянията по предходните алинеи са насочени срещу жилище, превозно средство или служебно помещение на лице, което се ползува с международна защита, наказанието е: по ал. 1 - лишаване от свобода от една до пет години, а по ал. 2 - лишаване от свобода от две до осем години.

(4) (Предишна ал. 3, изм., ДВ, бр. 28 от 1982 г.; изм., бр. 10 от 1993 г., бр. 62 от 1997 г.) Който противозаконно остане в чуждо жилище въпреки изричната покана да го напусне, се наказва лишаване от свобода до една година.

Р а з д е л V

Нарушаване неприкосновеността на кореспонденцията

Чл. 171. (1) Който противозаконно:

1) отвори, подправи, скрие или унищожи чуждо писмо, телеграма, запечатани книжа, пакет или други подобни;

2) вземе чуждо, макар и отворено писмо или телеграма с цел да узнае тяхното съдържание или пък със същата цел предаде другиму чуждо писмо или телеграма;

3) (нова, ДВ, бр. 92 от 2002 г.) узнае неадресирано до него съобщение, изпратено по електронен път, или отклони от адресата му такова съобщение.

(изм., ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г.) се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба до пет лева.

(2) Ако деянието е извършено от длъжностно лице, което се е възползувало от служебното си положение, наказанието е лишаване от свобода до две години, като съдът може да постанови и лишаване от право по чл. 37, точка 6.

(3) (Доп., ДВ, бр. 92 от 2003 г.) Който чрез използуване на специални технически средства противозаконно узнае неадресирано до него съобщение, предадено по телефон, телеграф, чрез компютърна мрежа или по друго далекосъобщително средство, се наказва с лишаване от свобода до две години.

Всичко това обаче е когато нещата опират до спасяване поединично. Като цяло не се надявайте много на това, дори срещу чист полицейски произвол. По-скоро трябва да се направи опит с общи усилия да се окаже натиск върху управляващите.

Защото:

Според МПИСКП (ДВ бр60/70г.) държавите страни по пакта ( а България е сред тях) в чл. 15 признават правото на всеки човек да участва в културния живот, да се ползва от научния прогрес и приложението му. Иначе казано нашата страна е длъжна да осигури общодостъпност на културните блага - дали ще вдига заплати или ще заставя насителите на авторски права да искат разумни цени си е проблем на държавата.

По-хубавото е, че такова нещо има и в Европейската конвенция за правата на човека:

Според чл. 10 Всики има право да изразява мнение, а наред с това да получава и разпространява информация и иде без намесата на държ. власти и независимо от държ. граници. Чл. 8 пък защитава неприкосновеността на жилището, личния живот и тайната на кореспонденцията. Хубавото на това е, че ако бъдат нарушени тези ви права можете да съдите държавата в Страсбург.

Но ако българите са народ, а не рая би трябвало да окажат натиск върху държавата тези им права да се синхронизират с авторските права.

Защото правото на интелектуална собственост на няколко фирми не може да е основание да се посяга произволно и повсевместно на правото на неприкосновеност на жилището, кореспонденцията и личния живот на всички бълг. граждани - иначе казано рутинна и повсевместна проверка на цялото съдържание на компютъра ви, може би на домашната ви библиотека от книги и дори на коледните картички. Защитата на правото на собственост върху res incorporales, не може да е причина за произволно потъпквана на правото на собственост върху res corporales или иначе казано защитата на интелектуалната собственост, не може да е основание за произволни посегателства върху собствеността върху вещи.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

КАКВО ДА НАПРАВИМ АКО НСБОП ИЛИ ПОЛИЦИЯТА СЕ ОПИТА ДА НИ НАБЕДИ В ПИРАТСТВО И ДА ИЗВЪРШИ ОБИСК

1. Поискайте да Ви представят постановлението, възоснова на което искат да влязат в жилището Ви. То трябва да е подписано от съдия (чл. 161, ал. 1 от НПК). Вероятно ще Ви пробутат някакъв документ подписан от някой дознател, мотивирайки се с изключението по чл. 161, ал. 2 от НПК. В този случай в присъствието на поемните лица (задължително е да има такива иначе самото действие на полицията е невалидно) им обяснете, че в случая не е налице неотложен случай, поради което това постановление е незаконно. Запишете го изрично и в протокола, като не е лошо да отбележите, че лицата влезли в жилището им го правят незаконно (при превишаване на власт), което е престъпление по чл. 170, ал.1 от НК и ще им бъде търсена наказателна отговорност.

2. Ако не Ви обърнат внимание не отговаряйте на никакви въпроси. Трябва да знаете следното:

А) притежаването на филм записан на CD или DVD не подлежи на никаква санкция, като общо взето това е напълно законно, независимо дали копието е лицензирано или сте го направили сами. Това е така, защото чл. 25,ал. 1, т. 2 от Закона за авторското право и сродните му права разрешава използването на продукт, защитен с авторско право за лични нужди при заплащане на компенсационно възнаграждение. В случая с покупката на самия носител, Вие вече сте заплатил това компенсеционно възнаграждение, предвид разпоредбата на чл. 26,ал. 2 от ЗАПСП, където е предвидено възнаграждението по ал. 1, изречение първо се дължи от лицата, които произвеждат или внасят празни звуконосители или видеоносители и апарати, предназначени за записване, а възнаграждението по ал. 1, изречение второ - от лицата, които произвеждат или внасят апарати, предназначени за възпроизвеждане по репрографски начин. Размерът на възнаграждението е 5 на сто от производствената цена на произведените в страната носители и 2 на сто от производствената цена на произведените в страната апарати, съответно от митническата облагаема стойност на внесените носители и апарати. В никакъв случай не съхранявайте повече от едно копие, за да няма н икакво основание да ви пробутат тезата, че вие ги призвеждате и продавате.

Б) наличието на торент програма не представлява нарушение на никой закон, поради което нейното използване е разрешено.

В) тегленето на филм или музика от мрежата с такава програма не представлява нарушение на никой закон, поради което е разрешено.

Г) има известен проблем с дефинирането на понятието разпространение (което е елемента възоснова на който ще се опитат да Ви вменят някаква отговорност). Проблемът обаче не е толкова сериозен, тъй като торент-програмите едновременно данлоудват и ъплоудват, като ъплауда (който може да се приеме за някакъв вид разпространение) е функция на програмата и не зависи от Вашата воля. По тази причина не могат да Ви вменят и никаква отговорност, защото без воля няма правонарушение.

Д) наличието на филм или музика на вашия компютър също би създало известен проблем. Обяснението за наличие на такъв следва да бъде, че целта е същия да бъде презаписан на СД или ДВД носител за лична употреба. Може да обясните, че е и с учебна или някаква друга изследователска цел – например да се научите да обработвате видео сигнал, звуков сигнал, графика или нещо от този род.

Естествено най-добрия вариант ако Ви цъфнат някой от НСБОП, МВР или нещо друго да се свържете по най-бързия начин с адвокат.

_________

Ако все пак се осъществи обиска в никакъв случай не отговаряйте на никакви въпрои ! Това е ваше законно право!

В обичайните полицейски похвати е някой от присътващите полицаи да се опита да спечели доверието ви като се представи за добронамерен към вас. Обикновено има и такъв, който се държи грубо и агресивно към вас, а въпросния "доброжелател" се опитва да ви защити. Стар и изтъркан номер !!!

Не вярвайте на нито една дума или факт, който ви съобщават. Всичко което ви кажат е част от стари като света методи за подвеждане на заподозрения и спечелване на доверието му. Често се прибягва до трика да ви съобщят, че някой друг свързан с конкертния случай е подал информация за вас и по този начин да предизвикат емоции у вас които ще развържат езика ви.

Пример: На Данкопича е съобщено че payforfree (Аз) им е дал списък с IP адреси сред които е бил и неговия. На кевин е съобщено същото. При липсата на опит и познаване на курвенските номера използвани от полицията в цял свят жертвата лесно се подвежда и провокирана от емоции започва да се зяащитава, като атакува този който го е "предал". Оттам нататък за полицаите е лесно.

Най-важното, което трябва да запомните: Никога не оказвайте съдействие на полицаите ! Никога не вярвайте на нито една тяхна дума. Мълчете като риби. Ако можете провокирайте техни действия, които по-късно можете да използвате във ваша полза и могат да докажат незаконноста на конкретната акция.

Всяка ваша дума и то от първия момент на действията срещу вас, трябва да бъде предварително консултирана с адвокат. Това е основно ваше право. Не приемайте служени или препоръчани адвокати.

Запомнете добре фразата: "Отказвам да говоря !" Не се отклонявайте от тази фраза нито за миг. Забравете за фрази от типа: "Не знам", "Не чух", "Не видях"! И те са излишна вече романтична отживелица. Не се поддавайте на никакви провокации. Изберете и най-тежкия вариант пред дори това да им кажете колко е часът в момента ! Пак запомнете: На протокола от първия разпит трябва да пише: "Отказвам да говоря" ако преди това не сте се свързали с адвокат на който имате доверие и ако той не присъства при всяка ваша дума !

Запомнете че се намирате в България, а не в Холивудски екшън. Забравете романтичния образ на самоотвержения полицай от хитовите криминални заглавия. Тук в нашата мила и загиваща Родина си имате работа само с едни нископлатени чиновници, за които единствено има значение е да свърши работното време и да има какво да напишат в рапорта си за утре. Бъркат си един на друг по дупките и са готови да пуснат доказан престъпник на свобода стига това да докаже че колегата е некадърник и да заемат мястото му. Този факт е неприятен но е факт !

Дръжте се мъжки и с достойнство !

Никога и по никкакъв повод не се договаряйте за нищо с полицай или следовател. Ако има място и смисъл от преговори то мястото за такива действия е съда. Разбирай съдия, прокурор и т.н.

Имайте предвид, че съда и полиция/следствие не се разбират много добре в нашата жална...

Ирония?!

0001-large.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Никога и по никкакъв повод не се договаряйте за нищо с полицай или следовател. Ако има място и смисъл от преговори то мястото за такива действия е съда. Разбирай съдия, прокурор и т.н.

Виждам, че тези напътствия са повтарят и явно са ги сложили някъде. Обаче не са много верни. У нас показания, които не са дадени пред съдия не могат да се ползват като доказателство в съда. За разлика от това, което напишете пред полицая. Който е съставил тези напътствия не е бил много наясно за това, което говори. Има определяне на наказанието по споразумение, но тогава е необходимо само признание за виновен, без да се описва станалото.

А индивидуалното държане мъжки и достойно най-често има за последица картинката вдясно. По-скоро трябва да се помисли какво можем да направим като народ срещу руско-турско-мадридска окупационна комисия. И българите в България имат право да ползват достиженията на световната култура и технически прогрес.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело
-скоро трябва да се помисли какво можем да направим като народ срещу руско-турско-мадридска окупационна комисия. И българите в България имат право да ползват достиженията на световната култура и технически прогрес.

ПОБЕДА АТАКА!!! ПОБЕДА АТАКА!!! ПОБЕДА АТАКА!!!

Volen.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
ПОБЕДА АТАКА!!! ПОБЕДА АТАКА!!! ПОБЕДА АТАКА!!!

Volen.jpg

Трябва ни не наковалня, а чук.

В страната се вихри полицейски произвол. Не се зачита ни правата на хората да се ползват от достиженията на световната култура, ни от технически прогрес, не се зачита правото им на собственост, неприкосновеност на личния живот, неприкосновеност на личния живот, на кореспонденцията. Какви са тези задържания - за няколко филма, дето могат да се намерят в мрежата на път и под път. Ако са толкова ербап да задържат Петканов и Петков - има за какво и то доста по-сериозно.

А някои партии, дето толкова се правят на опозиция сега е момента да поискат оставката на Петков, че и на правителството. Най-сетне ще могат да съберат на минитг повече хора отколкото има на трибуната. :bg::oops::oops::oops::oops::stupid::swear::swear::bg:

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор
da zapovqdat harda mi e na ext3 failova systema i e cryptiran

ka4ete si linux instalnete si cryptsetup delux - i ako decruptnat infoto zna4i BG e izprevarila celiq svet v informacionnite tehnologii- a i ako mi se naloji - ext3 dqla se formatira za po malko ot minuta "100GB"

:) enjoy

Това е добре направено, но не всеки разбира, а и аз предпочитам да си карам на Windows с SATA 8mb кеш 200GB на DVD-та имам някъде 40-50GB абе има какво да ми вземат, но нали сме непълнолетни... ;)

:v:

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Администратор
Нашите власти са смешници, изсрал им се господ на главата и решиха че са богопомазани. Абе ченгетата,

нямате ли наркобарони да ловите?

кредитни милиардери точили банки и изкарали парите извън българия да ловите?

или пък автокрадците да ловите?

уупс забравих, те са вашите господари. Те ви плащат милиони левове подкупи да не ги закачате, и като гледам сте добри слуги на господарите си. Да вие не сте нищо повече от едни немски овчарки на синджир, които нападате всеки който не неудобен за този който ви държи синжджира. Да ме прощават кучетата от тази пракрасна порода, не исках да ги обиждам така жестоко, и низко, като сравних вас с тези прекрасни кучета, но в общи линии, ми схванахте мисълта.

И какво на хората им крадат колите и не ги намирате?

Пред очите на кат откраднаха мерцедес не си дадохте труда да си свършите работа и да върнете колата?

Колко хора се изпозастрелаха по улиците за преразпределение на териториите за продажба на наркотици?

Колко вкарани в затвора има за тия публични разстрели?

Какво стана с двете момичета от перник ли беше, пазарджик ли беше?

Намерихте ли убиеца? не?

Що бомби за сплашване се изгърмяха, намерихте ли поставилите ги?

Вижте, всички знаем че искате да отклоните внимението ни от въпроси като тези, защото тези въпроси не ви харесват. всички знаем че това е само показно да излъжем европа, как се борим с проблемите.

Не сме тия будали и балами за които ни имате. помните ли как ви спипаха по бели гащи да бъркате в буркана със сладко? половината трафик на арена сте навъртели вие и ни обвинявате нас за тоя трафик?

да припомня ФАКТИТЕ:

Министерството на финансите с генериран трафик от 411 терабайта

Министерство по Вземане на Рушвети - ъъ "вътрешни работи" исках да кажа с генериран трафик с 544 терабайта

Националния осигурителен институт с генериран трафик от 873 терабайта

Това прави посочените институции, най-изявените и най-активните пирати. Според аренабг.ком, това е половината от генерираният пиратски трафик и незаконен обмен и незаконно разпространение на порно филми и хитови продукциите.

със абсолютна сигурност и петимата задържани имат сумарен трафик в порядъци по-малък от вашият.

Какво теглите и качвате порно, сигурно много му се кефите на това порно, щом като не вършите истински важната работа. Знаете ли курвите в порно филмите които незаконно сваляте и незаконно разпространявате, имат повече чест и достоинство от вас, може да са курви, но за разлика от вас с честен труд си изкарват парите, и спазват законите.

Обидно е да ни мислите за толкова прости че да се вържем на тоя долнопробен курвенски номер. Дори най-долнопробните курви, не правят такива номера, а ако се наложи да го направят, биха го извъртяли по деликатно, по-елегантно, по-дискретно и то с участието на мисъл и финес.

Абе МВР, като толкова искате да спрете пиратството, защо не спрете първо себе си?

Всички разбраха че генерирате половината пиратски трафик на арена. Ако можехте да мислите, щяхте да осъзнаете че ако спрете себе си, ще нанесете много по-сериозни щети на арена, защото ще спрете половината трафик на арена. Ние да не сме малоумниидиоти че да се опитвате да пи пробутвате долнопробният курвенски номер номер, дай ние да натрупаме трафика, да обвиним хората и да минем между капките.

НСБОП, и правителството хубаво ни проверяват дали имаме нелегални филни и музика, а те да не би да имат легална? И техните компютри са пълни с нелегален софтуер, нелегална музика и филми, и докато ние нямаме парите за това, те с техните големи печалби от обръчи от фирми и фирми фантоми, с подкупите които прибират от господарите си, както и с техните гарантирани държавни заплати от 1500 лева нагоре те имат парите за да си го позволят, това прави тяхната постъпка е по-грозна от нашата! Нима се предадат сами че до вчера не са си изчистили компютрите? Ще си ги теглят, гледат и слушат и не им пука за нас гражданите. Като ще ни проверяват първо да почнат от тях самите!

http://free4use.org/web/uphacks/forum/viewtopic.php?t=323

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...