Отиди на
Форум "Наука"

Десет причини за абсолютната и неотложна необходимост на гласоподаването


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Десет причини за абсолютната и неотложна необходимост на гласоподаването:

1. Въздържанието от гласуване е «абстиненция» от принципите на демокрация и плурализъм и е възможно най-неразумният начин на поведение на гражданин уважаващ демокрацията и плурализма.

2. Въздържанието от гласуване дава възможност на группировки да се възползват от «шанса» да обръщат резултатите в своя полза като мобилизират «свои» гласоподаватели.

3. Негласуването е безотговорност към бъдещето. Ако не ме интересува, кой ще ме управлява, не ме интересува и собственото ми бъдеще. В парламентарните демокрации промяната на обществените ценности се извършва чрез избори, а не - чрез диктатура или - революции.

4. Абстиненцията от изборен глас е израз на гражданска слабост. Хората които не отидат до урните няма да могат утре да изразят позиция и на други места.

5. Негласуването е апатичност към околния свят, която свършва безинтерес към себе си и ленност, а това според християнството е смъртен грях.

6. Въздържанието от гласуване е ясен сигнал за управляващите, че могат да правят каквото си искат. Те виждат, че никой не се интересува от тях дори на избори и могат безспирно да чинят произвола си.

7. Когато давам гласа си, аз заявявам активност. Когато съм активен, тогава мога да постигна нещо. Когато мога да постигна нещо, аз съм полезен. Когато съм полезен, Господ ми вдъхва необходимите сили, за да мога да се справя с всяка нерадост и изкушение.

8. Когато имам правото да гласувам, а не го ползвам, това право атрофира. Подобна атрофия води до неговото незачитане, а оттам - и до поведението на избрания в пълен разрез с това, което избирателят би допуснал.

9. Ако не отида да упражня правото си на глас, нямам моралното право да се оплаквам от никакви действия и бездействия на държавни и общински органи. Защото тези органи са отговорни за работата с гражданите. Ако не съм изразил позиция с доверие или недоверие към тях, управленците не служат на избирателя, а - на себе си.

10. Гласуването е абсолютна и неотложна необходимост, защото самото участие – дори без да се вижда партия, за която да се гласува - най-вече - с невалидна бюлетина - показва много ясно необходимостта от създаване на нови инициативи, които да отговарят на обществените очаквания. Ако само се мълчи и не се гласува, няма как да се даде ясен сигнал, каква част от избирателите очакват нови политически формирования, които да ги представляват.

post-471-1240296961_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Мнения 125
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Една причина да не се гласува в условията на българската политика, оборваща другите 10.

1. Няма никакъв реален контрол над действията и бездействията на родните политици, нито съответстваща санкция за неспазване на поети ангажименти.

Следствията от липсата на контрол си стоят еднакви и днес така , както са описани от Вазов:

"Прави, както правят всички практични хора: обещавай, обещавай на населението, но не постигването на политически идеали, не защита на интересите на страната и на либералните й учреждения - това са работи, които нито се ядат, нито се пият - а - направа на пътищата му, намалението на данъка му, изпъждането на вякой ненавистен нему чиновник; обещавай помощ за училищата му и спечелване на съдбата му, ако я има в съдилището. Тия са най-чувствителните струни и върху тях трябва да биеш, ако искаш сигурно да влезеш в "хамама". Ти можеш да не изпълниш ни едно обещание, но доста е, че си ги дал. "

За празни обещания и неконтролируеми политици аз лично гласа си никога няма да дам.

bn_df7999c652.png

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Лошото е, че пропорционалната система на гласоподаването в България прави така, че, ако конкретно ти не гласуваш, фиктивният ти не-глас става истински глас и отива към някоя политическа сила на някакъв си пропорционален принцип. Т.е. негласувайки, ти даваш един напълно реален вот за някого, примерно за ДПС.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

е , нали се видя и друг бъг, позволяващ на ДПС да се навре във властта, като въобще не ставаше въпрос за гласуване. изводът е, че гласуването е безсмислено, докато не се появи система за контрол над политиците.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нещата са изключително прости и няма дори особено нужда от задължаване в дефектите на избирателната система или на българската политическа система. Аксиоматично прости и ясни.

1. Въпросът е за гражданска активност или пасивност. Когато не искаш да направиш нещо, ще намериш 100 причини, първата от която е - "нищо няма да стане".

2. Младите хора би следвало да мислят за бъдещето си, защото в определени свои части то е нерзазривно свързано с бъдещето на общестовото, т.е. с това кой ще управлява, т.е. с изборите. Би следвало дори да мислят за бъдещето на бъдещите си деца или на родителите и близките си, защото нещата се решват за 4 години напред минимум.

3. Като се има предвид, че всяко управление има ефекти, може да става дума за повече време. Може да става дума дори за това България ще попилее ли последният си шанс или ще избегне пътя на европейски мизерник и с латиноамерикански синдром.

4. Отвращението от политката е всеобщо. От мене да знаете, това е цел и мечта на нЕкои политически сили. Те наистина искат да си стоите в къщи и да нехаете за политическото бъдеще, защото ТЕХНИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ ЩЕ ИДАТ ДО ЕДИН ДА ГЛАСУВАТ.

Така 20% от гласовете на всички избиратели стават 60-70-80%, политическото представителство се деформира, оттук се деформира и политиката. Когато се деформира политиката, се деформира обществото. Когато се деформира обществото, запомнете го това от един потребител с повече опит СТРАДА ОБИКНОВЕНИЯ, НОРМАЛНИЯ, РАЗУМНИЯ И ДОБРИЯ ЧОВЕК.

Това, дето в чуждите конституции и в чужото политическо съзнание се нарича "Ние, народът ....."

Така, че негласуването е престъплено нехайство и този, който не гласува няма моралното право да се оплаче от каквото и да било!

А вече за кого - не търсете Господ в политиката, той няма да дойде, а ако ви се стори, че е дошъл, това ще е лъжепророк. Имаше вече такива, а и ви наобикалят пак.

Търсете НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯ ОТ ВЪЗМОЖНИТЕ.

ПП

Повишавам виртуално тон, защото понякога политическите въпроси допускат пламенност.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Лошото е, че пропорционалната система на гласоподаването в България прави така, че, ако конкретно ти не гласуваш, фиктивният ти не-глас става истински глас и отива към някоя политическа сила на някакъв си пропорционален принцип. Т.е. негласувайки, ти даваш един напълно реален вот за някого, примерно за ДПС.

МИТОВЕ ЗА ИЗБОРНИТЕ СИСТЕМИ

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=6557

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Десет причини за абсолютната и неотложна необходимост на гласоподаването:

Ще пусна невалидна бюлетина, защото само така моят глас няма да може да се преразпредели като процент между първите партии (включително ДПС).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

10 причини да не гласуваш България (въпросите са за размисъл на всеки, който чете написано по надолу, а не към конкретен човек):

1. Всеки 0,5% гласове дават депутатско място. Но в България има 8% бариера. Така ако гласувате давате своя глас за партия, за която въобще сте нямали намерение да гласувате. Иначе казано ако гласуват 90% от избирателите, но БСП получи 10%, ДПС 9%, а всички останали под 7 % (т.14 партии имат под 7%), то макар за двете партии да са гласували само 19% от избирателите излиза, че имат подкрепата на 90 % от населението. Ако не гласувате - никоя партия не получава вашия протестен вот. Пак се разпределят местата в НС, но е ясно, че партиите вътре се ползват с подкрепата 30%-те процента гласували.

2. В България има имотен ценз - ако една партия не е крала достатъчно за да си плати депозита, не може да участва. Ако гласуваш, означава, че даваш подкрепа за партия, която откровено краде.

3. В България се купуват гласове - с такива гласове ДПС "регистрира СДС" за самостоятелно участие в изборите, а с изборни екскурзии получава между 10-20 процента от гласовете. Тъй че гласувайки гратис в тази държава след това просто се чувстваш глупак.

4. В България партиите и коалициите нямат програми. Защо ще гласувате за Бойко Борисов? Ами бил дясна опозиция. Е как член на БКП ще е демократ. Бил опозиция на тройната коалиция - охрана на Тато, охрана на Н.В. и потенциален коалиционен партньор на Доган?!? Ако не харесваш програмата на никоя партия и още певече, ако никоя от тях не е представила програма за какво тогава гласуваш на изборите? Ако не гласуваш показваш, че си против тези безформени образувания.

5. В България се подхожда към изборите като към футболен мач и просто си гласува за "Левски" и ЦСКА, без да мисли нито що за боклуци вкарва в НС, нито какво точно ще вършат. Мислиш ли че правиш нещо за бъдещето на България като се присъединяваш към това стадо?

6. В България не се гласува за тези, които имат програма най-близка до твоите идеи, а за "финалистите", които ще минат изборния праг. Мислиш ли, че гласувайки за идеи, които не споделяш правиш нещо добро за себе си и за държавата си?

7. Гласувайки за управляващи, които вършат безобразия им показваш, че не само може да продължават така, ами и да вършат още по-големи безобразия. Каква полза да участваш в гласуването само заради самото гласуване? За да покажеш на банда разбойници, че може да продължат да я карат по старому? Ако не гласуваш, тези партии пак ще спечелят властта, но ще знаят, че се ползват с много малка подкрепа и ако не се въздържат от безобразия лесно може да бъдат пометени.

8. Гласуване имаше и по времето на социализма с гарантирана победа на единствения кандидат. Тогав с и без вашия глас той печелеше. Сега също е така. В парламента може да влязат само определени партии - които имат пари за изборен депозит, които могат да минат изборния праг и да получат достатъчно реклама от контролираните от бившата КДС медии. Какво избираш, когато участваш в избори с предопределен избор?

9. Смяташ да гласуваш, за да не те упрекнат, че си пасивен. Но ти активен ли си? Излезе ли на протест срещу депозита за партиите, срещу изборния праг, срещу безобразията вършени от управляващите, срещу купуването на гласове? Не, нали? И в какво ще се изрази твоята активност ако участваш в избори без избор? Ще покажеш че си верноподаник не управляващите, от които не си доволен? След като си бил пасивен и си търпял безобразията на управляващите бъде поне последователен и с неучастието си в изборите покажи, че никой от вкараните в парламента не се ползва с твоята подкрепа. По-добре бъди пасивен човек, отколкото активна овца?

10. Когато не гласуваш, показваш и на останалите, които не са доволни от партиите-хамелеони, изборните прагове и цензове и всичко друго изброено по-горе, че сте много, че сте силни и можете да промените всичко!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ще пусна невалидна бюлетина, защото само така моят глас няма да може да се преразпредели като процент между първите партии (включително ДПС).

Честито. По този начин с гласът си ще допринесеш БСП и ДПС да управляват България още веднъж. Тази позиция, както и тази "няма да гласувам" е 100% мечта точно за тях.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
По този начин с гласът си ще допринесеш БСП и ДПС да управляват България още веднъж. Тази позиция, както и тази "няма да гласувам" е 100% мечта точно за тях.

Ако гласуваш, и партията ти не мине 4 процентната граница, твоят глас автоматично ще се разпредели между ДПС, Герб, БСП и компания.

Ако пуснвш невалидна бюлетина, никоя партия не ще може да си присвои твоя глас .

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако гласуваш, и партията ти не мине 4 процентната граница, твоят глас автоматично ще се разпредели между ДПС, Герб, БСП и компания.

Ако пуснвш невалидна бюлетина, никоя партия не ще може да си присвои твоя глас .

По-добре гласувай за тези, които разумът или сърцето ти подсказва, а после мисли какво ще стане, ако твоите хора не минат бариерата. Ти поне ще имаш чиста съвест, че си направил това, което смяташ за правилно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
По-добре гласувай за тези, които разумът или сърцето ти подсказва, а после мисли какво ще стане, ако твоите хора не минат бариерата. Ти поне ще имаш чиста съвест, че си направил това, което смяташ за правилно.

Ааа, благодаря. Вече 20 години този нещастен народ все така го лъжат. Големи обещаноя докато пуснв бюлетината, а после следваната политика е една и съща - повишаване на цените, оряаване на лекарствата, закриване на училищата и болниците, вдигане на данъците и така до безкрайност...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ааа, благодаря. Вече 20 години този нещастен народ все така го лъжат. Големи обещаноя докато пуснв бюлетината, а после следваната политика е една и съща - повишаване на цените, оряаване на лекарствата, закриване на училищата и болниците, вдигане на данъците и така до безкрайност...

Би ли споделил какво е решението? Няма да глсуваш или ще пуснеш невалидна бюлетина и после? Някой печели изборите и повишава цената на олиото, например, какво правиим? Сподели ако не те мързи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Би ли споделил какво е решението? Няма да глсуваш или ще пуснеш невалидна бюлетина и после? Някой печели изборите и повишава цената на олиото, например, какво правиим? Сподели ако не те мързи.

Гласуването узаконява още 4 години гавра.

Негласуването също узаконява процентите на партиите минали бариерата.

Единствено пускането на невалидна бюлетина е реален глас на несъгласие със ставащото в държавата.

Ако гласуваш за някоя малка партийка, която няма да премине границата от 4% гласа ти се преразпределя между преминалите бариерата (включително и ДПС).

ДА ГЛАСУВАМЕ С НЕВАЛИДНА БЮЛЕТИНА!

Обръщам към всички демократично настроени хора, всички граждани на Република България с европейско самосъзнание, всички свободомислещи и независими българи с призива:

Нека да вземем нещата в свои ръце и да покажем, че не искаме да ни ръководят комунисти, екстремисти, антисемитисти, расисти, терористи, агенти и доносници!

Нека покажем, че не сме равнодушни, нека покажем, че не сме съгласни! Да покажем, че ни има, че сме много и сме силни! Да покажем, че в България гражданско общество съществува и че то може да наказва политиците, които злепоставят страната ни!

Да дадем своя негативен и наказателен вот и на двамата кандидат-президенти, които са позор за нашата страна и така да направим своя избор!

Да гласуваме с невалидна бюлетина, за да сме чисти пред съвестта си и да не се срамуваме утре пред себе си, пред децата си и пред останалия свят!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Гласуването узаконява още 4 години гавра.

Негласуването също узаконява процентите на партиите минали бариерата.

Единствено пускането на невалидна бюлетина е реален глас на несъгласие със ставащото в държавата.

Ако гласуваш за някоя малка партийка, която няма да премине границата от 4% гласа ти се преразпределя между преминалите бариерата (включително и ДПС).

ДА ГЛАСУВАМЕ С НЕВАЛИДНА БЮЛЕТИНА!

Обръщам към всички демократично настроени хора, всички граждани на Република България с европейско самосъзнание, всички свободомислещи и независими българи с призива:

Нека да вземем нещата в свои ръце и да покажем, че не искаме да ни ръководят комунисти, екстремисти, антисемитисти, расисти, терористи, агенти и доносници!

Нека покажем, че не сме равнодушни, нека покажем, че не сме съгласни! Да покажем, че ни има, че сме много и сме силни! Да покажем, че в България гражданско общество съществува и че то може да наказва политиците, които злепоставят страната ни!

Да дадем своя негативен и наказателен вот и на двамата кандидат-президенти, които са позор за нашата страна и така да направим своя избор!

Да гласуваме с невалидна бюлетина, за да сме чисти пред съвестта си и да не се срамуваме утре пред себе си, пред децата си и пред останалия свят!

И какво ще стане? Когато гласуваме с невалидна(недействителна) бюлетина няма да да ни управляват всички изброени от теб? Властта ше е незаконна? Живота ще е по-хубав? Какво ще постигнем, освен избиране на нов парламент от 50 и 100 хиляди гласа :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
И какво ще стане? Когато гласуваме с невалидна(недействителна) бюлетина няма да да ни управляват всички изброени от теб? Властта ше е незаконна? Живота ще е по-хубав? Какво ще постигнем, освен избиране на нов парламент от 50 и 100 хиляди гласа

Какво ще постигнем ли? Велико народно събрание - гласуване на европейски закони сваляне имунитета на извършилите престъпления срещу република България и след осъдителните присъди преразглеждане на договоря за присъединяване на Р. България към ЕС, хармонизиране на всиччки закони, наредби и постановления със европейското законодателство, понеже 80% от тях са неевропейски и направени като за страна от третия свят..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Велико народно събрание - гласуване на европейски закони.

И кой ще бъде избран в това Велико Народно събрание, за да гласува "европейски закони"? :biggrin: Май пак до политиците и партиите ще стиглем. Или национално отговорни бизнесмени и бивши служители на ДС, които са "служели" на Родината?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
И кой ще бъде избран в това Велико Народно събрание, за да гласува "европейски закони"? :biggrin: Май пак до политиците и партиите ще стиглем. Или национално отговорни бизнесмени и бивши служители на ДС, които са "служели" на Родината?

Страха от следващ народен пердах - нов вот на недоверие със недействителни бюлетини ще циивилизова законотворците.

Те всъщност не са лоши хора, просто до сега 20 г. нямаше алгоритъм за упражняване на контрол.

Пропусквателен режим с карта и арки в НС трябва да е първото условие да седнат на банките слугите на народа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Ааа, благодаря. Вече 20 години този нещастен народ все така го лъжат. Големи обещаноя докато пуснв бюлетината, а после следваната политика е една и съща - повишаване на цените, оряаване на лекарствата, закриване на училищата и болниците, вдигане на данъците и така до безкрайност...

Червените агитатори - в атака!

"Вече 20 години този нещастен народ все така го лъжат" - а предините 45г. не го ли лъжеха?

"повишаване на цените, оряаване на лекарствата, закриване на училищата и болниците, вдигане на данъците и така до безкрайност..." - ало, това става все като твоите хора са на власт (Луканов, Виденов, Станишев), като сега например.

Много сте елементарни - агитирате хората да не гласуват и в същото време мобилизирате турския и червения електорат. Да ама този път и на червените бабички им приседна от "грижите" на вашата партия. Дойде време да си ходите, този път завинаги :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
"повишаване на цените, оряаване на лекарствата, закриване на училищата и болниците, вдигане на данъците и така до безкрайност..." - ало, това става все като твоите хора са на власт (Луканов, Виденов, Станишев), като сега например.

Грешите уважаеми.

Най-големите поразии на изминалото десетилетие са дело на правителствата на Иван Костов и Симеон Сакскобургготски.

Да ги изреждам ли?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако гласуваш, и партията ти не мине 4 процентната граница, твоят глас автоматично ще се разпредели между ДПС, Герб, БСП и компания.

Ако пуснвш невалидна бюлетина, никоя партия не ще може да си присвои твоя глас .

Ами ако партията ти МИНЕ 4-те процента?? Кой ти каза, че няма да мине?? Платените от всевъзможни манипулатори социолози ли? Та ТЕ точно това искат, да си останеш в къщи?

А партията ти ще мине когато всички гласуват, а не когато си пасуват.

Повтарям и потретвам. Точно мислене като твоето се иска от тези, които знаят, че техните хора ще гласуват под строй. Знаеш кои са.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Червените агитатори - в атака!

"Вече 20 години този нещастен народ все така го лъжат" - а предините 45г. не го ли лъжеха?

"повишаване на цените, оряаване на лекарствата, закриване на училищата и болниците, вдигане на данъците и така до безкрайност..." - ало, това става все като твоите хора са на власт (Луканов, Виденов, Станишев), като сега например.

Много сте елементарни - агитирате хората да не гласуват и в същото време мобилизирате турския и червения електорат. Да ама този път и на червените бабички им приседна от "грижите" на вашата партия. Дойде време да си ходите, този път завинаги :biggrin:

Нарочно подчертавам.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Повтарям и потретвам. Точно мислене като твоето се иска от тези, които знаят, че техните хора ще гласуват под строй. Знаеш кои са.

След "демократичните промени" се наблюдава една единствена политическа концепция за България:

1. ликвидация на земеделието

2.ликвидация на леките и тежките индустриални единици

3.ликвидиране на образоваелните традиции от периода 1955-1985г.

4.ликвидиране на здравеопазването и затваряне поетапно на болничните заведения

5.ежегодишно (в края на всяка година) по утвърден план оразване на лекарствата отпускани от здравната каса като в същото време здравно-осигуряващите се лица дори са лишени от правото да притежават здравноосигурителни книжки и дори представители при договарянето на услугата (с мълчаливото престъпно съгласие на М. Кунева)

6.планово повишаване на енергийните източници така, че да се обезмисли производство на български стоки

7. поддържане процента на емиграция на славофонното християнско население в границите на зададените стойности от Световната банка и МВФ и т..н. и т.н.

Така, че за която и българска партия да гласувате, очаква ви една и съща съдба - веднага след сформиране на поредното ново правителство първата работа на мин съвет е да вдигне шоково цената на ел. енергията и нататък вече си го знаете...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Грешите уважаеми.

Най-големите поразии на изминалото десетилетие са дело на правителствата на Иван Костов и Симеон Сакскобургготски.

Да ги изреждам ли?

Не ставаш за агитатор. Много бързо се издаваш. Явно Партията ви има остър недостиг на кадри, щом възлага такива важни задачи на аджамии. :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Не ставаш за агитатор. Много бързо се издаваш.

Явно Партията ви има остър недостиг на кадри, щом възлага такива важни задачи на аджамии. :smokeing:

Стреляш напосоки. Повтаряш ми тоя рефрен вече 10 години. :smokeing::post-70473-1124971712::smokeing:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...