Отиди на
Форум "Наука"

Суперкомпютрите


Recommended Posts

 • Глобален Модератор

Засега с титлата най- мощен компютър се окичва IBM

1.RoadRunner - Blade Center QS22/LS21 на IBM, който е снабден с 12 960 чипа (IBM PowerXCell 8i) и 6,480 двуядрени процесора на AMD (AMD Opteron dual-core processors) и е инсталиран в Националната лаборатория на Лос Аламос. Той е способен да постигне 1,105 петафлопа (petaflops), или повече от квадрилион (1015) математически операции в секунда. От IBM посочват, че RoadRunner е способен да извърши толкова изчисления, колкото биха направили 6 милиарда души с калкулатори в продължение на 46 години. Цената му е 133 милиона долара и консумира 3 мегавата мощност. Твърди се, че характеристиките на RoadRunner му позволява да проиграе виртуално взаимодействието между милиард неврона в човешкия мозък, свързани с визуалното възприятие, както и синаптичните връзки между тях. Според учените това постижение отваря пътя към когнитивно възприятие от страна на машините, т.е. те да "усещат" света като хора!

2.Cray Jaguar, вторият от двата суперкомпютъра, който счупи петафлоповата бариера, има върхова производителност от 1,059 petaflops, работейки с тестовото бенчмарк приложение Linpack.

3.

В Германия официално стартира нова версия на суперкомпютъра JUGENE с пикова производителност от един петафлопс. Тези показатели го превръщат в най-мощния суперкомпютър в ЕвропаВ JUGENE има 295 хиляди процесора, обединени в 72 шкафа с размерите на телефонна кабина. Неговата производителност се сравнява с изчислителната мощност на 50 хиляди обикновени компютъра.

В световен план суперкомпютъра JUGENE заема трето място след суперкомпютрите на IBM – Roadrunner и Jaguar, чиято производителност е с около 30 процента по-голяма. Европейският суперкомпютър ще се използва за прогнозиране на времето, астрофизични изчисления и разработка на елементи за захранване на елетромобили и др.

За първи път JUGENE бе представен на обществеността през февруари 2008 година. Тогава той бе оборудван с 65 хиляди процесора, а производителността му бе 167 терафлопса.

Не много отдавна се разбра, че IBM планира до 2012 г. да пусне в експлоатация нов суперкомпютър с наименование "Sequioa".

Машината "Sequioa" ще предложи невероятната производителност от 20 петафлопа.

новата машина ще приключи за 8 часа изчисление, за което на един лаптоп с типичен процесор на "Интел" ще са необходими 20 хиляди години. Или още един пример - за един час "Секвоя" ще може да извършва серия изчисления, които цялото човечество, въоръжено с джобни калкулатори, би приключило за 320 години.
Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

 • 7 месеца по късно...
 • Глобален Модератор

Какво представлява суперкомпютърът и за какво служи?

Суперкомпютър се нарича компютър, който за момента на създаването си притежава най-високите показатели на капацитет на обработка на данни, и в частност - скорост на изчисленията.

България разполага със суперкомпютър от септември 2008 г., за оползотворяването на който е учреден национален суперкомпютърен център.

В момента на инсталирането си машината на IBM "Blue Gene/P" е сред стоте най-мощни суперкомпютри в света. Българският суперкомпютър е бил на 127 място в класацията през ноември 2008, на 245 място - през юни 2009 и на 337 място - през ноември 2009.

Суперкомпютрите се използват за решаване на много задачи, които изискват огромни количества изчисления в секунда. Такива са например проблеми от квантовата механика, метеорологични прогнози, и изследвания на климата, както - и на земетресенията, при космически изследвания, молекулярно моделиране (структури и свойства на химични съединения, биологични макромолекули, полимери и кристали), криптоанализ, финансови задачи, физични симулации (например - на самолет във въздушен тунел, на взривяване на ядрени бомби, на ядрен синтез, плазма, ядрена енергетика, изследване на ядрата). Суперкомпютри се използват също така и в антивирусната индустрия, както - и в шахмата - за изчисляване на най-силния ход в дадена позиция.

Напоследък много модерни области са биоинформатиката и химиоинформатиката - за изследването на гени и канцерогенни съединения, на полезни съединения - това са безкрайни масиви от данни, изискващи големи изчисления. А съшо - и във фармацията, при създаването на нови лекарства. Основни потребители на суперкомпютри са големите световни университети, научноизследователски институти, военните ведомства.

За първи път терминът "суперкомпютър" се въвежда през 50-те години на ХХ век. През 1997 г. един от най-мощните суперкомпютри в света - Deep Blue - победи Гари Каспаров на шах, а в момента този компютър е 1000 пъти по-слаб от българския суперкомпютър.

У нас Суперкомпютърният център работи в тясна връзка с учени от БАН, СУ, ТУ и МУ и др.

Машината извършва симулации на биологически, физически и други модели.

Суперкомпютърът има следните параметри:

- архитектура Blue Gene

- 2048 броя PowerPC 450 процесора — 32-битови, 850 MHz с четири ядра

- 4 TB оперативна памет

- 16 входно-изходни възела

- 12 TB дисково пространство

- максимална производителност по LINPACK: Rmax = 23.42 Tflop (терафлопа)

(Това означава, че може да извърши 23 трилиона операции за 1 секунда)

- Постигната максимална производителност с LINPACK: Rmax= 23.42 Tflops

- Теоретична най-висока производителност: Rpeak= 27.85 Tflops

- Енергийна ефективност: 371.67 MFlops/W

- Най-малкият дял от машината, който може да бъде отделен за решаването на дадена задача, се състои от 128 изчислителни възела (512 процесорни ядра).

- 5 минути работа с него се равняват на 5 до 30 години изчисления, направени с обикновен компютър, в зависимост от сложността на изчисленията.

- За един месец харчи ток за около 5 000 лв (ок. 60 000 лв.)

- Съхранява се в помещание с температура 20 градуса по Целзий. Ако избухне пожар в помещението, се пуска газ аргонит, който задушава пламъците.

Това е първият суперкомпютър на Балканския полуостров. От Мюнхен до Москва е само нашата машина. Компютърът се намира вече в Българския суперкомпютърен център (БСЦ), разположен в сградата на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) в София.

Купен е с държавни средства на преференциални цени (6 млн. лв.), защото е за изследователски цели.

Желанието на екипа от БАН е нашият компютър да се свърже с европейската изследователска мрежа GEANT, а също - и с европейската мрежа на супер компютрите DEISA.

Великобритания, Франция, Германия, Испания са свързали помежду си суперкомпютрите си и могат да работят синхронизирано по редица важни задачи.

Румъния и Сърбия също водят преговори за закупуване на суперкомпютър.

С течение на времето нашият ще минава все по-назад в класацията и накрая ще отпадне от нея, защото се произвеждат все по-мощни суперкомпютри. Разбира се, това съвсем не означава, че не е закупен навреме или, че няма да върши това, за което е закупен.

---

Ресурсите на Българския суперкомпютърен център се използват в момента за изследвания в областта на математиката, физиката, химията, метеорологията, биологията, генетиката и различни интердисциплинарни изследвания. Някои от конкретните теми, по които се работи са:

- Числена хомогенизация

- Числена симулация на еластичност

- Компютърен модел за изследване на преноса на замърсители във въздуха и изследване на взаимовръзката на глобалните климатични промени и замърсяването на околната среда

- Изследване на въздействието на климатичните промени върху високите нива на замърсяване в крайградските зони чрез използването на широкомащабни математически модели

- Изследване на взаимодействията на различни молекули с цел приложение в разработването на нови материали и лекарствени препарати

- Изследване на поведението на нейоногенни повърхностно активни вещества (ПАВ) на повърхността на водна среда с различна йонна сила

- Систематичен анализ на ролята на типа и модела на функциониране/дефектиране върху енергетичния спектър и електронната структура на дотирани въглеродни нанотръби

- Оптимизиране на изчислителен протокол за коректно определяне на реда на спиновите състояния на спин-хибридни метал-органични комплекси с оглед дизайн на материали с желани магнитни свойства

- Молекулни симулации за анализ на ефекта на размера и обкръжението върху строежа, пространствената организация, разпределението на електронната плътност и спектралните параметри на полианилин (PANI) олигомери

- Моделиране на зеолитни и оксидни повърхности като адсорбенти и катализатори

- Моделиране на клъстери на преходни метали и техни комплекси върху носител и в разтвор

- Компютърно моделиране на механизма на биосинтез на протеини и съпътстващите ги процеси в рибозомата

- Механика на флуидите

- Квантови симулации

- Симулации на биологични молекули и системи

- Лечение на имунни заболявания чрез гама интерферон

- Лечение на ракови заболявания

- Лечение на остеопорозата

- Биомеханика

По този начин вече 70% от ресурсите на суперкомпютъра са натоварени.

---

За повече информация:

http://www.scc.acad.bg/

http://parallel.bas.bg/CE_SuperCA/reports.html

post-471-1263675980_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Купен е с държавни средства на преференциални цени, защото е за изследователски цели.

И каква е цената заплатена за този ненужен на България сандък някой знае ли?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Днес от 19:00 часа по БТВ ще има филм за него ("БТВ Репортерите"). Може да кажат там цената му.

Ти пък защо реши, че този суперкомпютър е ненужен на България?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Казват, че е около 6 млн. Не мисля, че такова нещо е ненужно за България.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Ти пък защо реши, че този суперкомпютър е ненужен на България?

Аз не решавам нищо, само следя политиката на щафетно сменящите се марионетни правителства.

От началото на така наречения "преход" всяко правителство стриктно изпълнява ежемесечните задания за четиригодишния си период на управление от инструментите на Г8 за задържане на набелязани по геостратегически причини държави в състояние на вечен застой) - Световната Банка и Международния валутен фонд.

G8countries.png

Това е фабулозния сговор на Великите сили Г8, който вече по-вече от две десетилетия диктува на нашите марионетни правителства как да ни държат на дъното.

За целта всяко дошло на власт правителство има зададен от въпросните инструменти СБ и МВФ задания за четиригодишния период на управленив - за справка: хронология на всички постановления на Мин. съвет и Н.С.

България няма да има развито конкурентноспособно на световния пазар земеделие, справка нормативните актове правещи невъзможно производсрвото на конкурентна продукция.

България няма да има конкурентноспособна индустрия - справка : норматовните актове и действията на поредицата правителства които доведоха до затваряне и нарязване за скрап на заводи, които вместо да бъдат оборудвани със високотехнологични машини, които със използване на все още запазените (но унищожавани поетапно с активни мероприятиа на управляващите) ресурси на БАН, можеха наистина да имат нужда от подобни скъпи компютърни конфигурации, но съдбата, която са ни отредили прави абсолютно ненужно това.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

В Московския държавен университет е изграден най-мощният суперкомпютър в цяла Източна Европа. Производителността му се изчислява на 350 терафлопса, а пиковата достига 414 терафлопса.

Китай пусна суперкомпютъра Tianhe (Млечен път), един от най-мощните на планетата.

Ето още някои любопитни данни за 100-те най-мощни компютъра в света през ноември 2009 г.: най-мощният компютър в света принадлежи на американската лаборатория “Оук Ридж”. Чудовището, наречено “Ягуар”, е създадено през 2009 г. и е дело на известния производител на суперкомпютри Cray Inc. Машината има 224162 микропроцесора. Производителността й е 1759 терафлопса, а пиковата производителност - 2331 терафлопса.

33 от суперкомпютрите в края на 2009 г са създадени от IBM.

Приемникът на РС бизнеса на IBM - китайската Lenovo - има само един суперкомпютър в списъка. Той е създаден през 2008 г. и в момента заема 43 място.

13 от 100-те най-мощни суперкомпютъра са създадени от Cray.

Други 13 супермашини в топ-100 са дело на SGI.

8 суперкомпютри са на Sun, още 8 са на HP, Fujitsu и Dell имат по 3, а NEC има 2.

Налице са три машини, изградени от тандем от двама или трима производители. Една от системите е на NEC/Sun, а две са създадени от Dell/Sun/IBM. 4

6 от всички 100 суперкомпютъра се намират в САЩ. 10 се намират в Япония, 9 са в Германия, 8 във Франция, 6 във Великобритания, 4 в Швейцария. По 3 суперкомпютъра имат Канада и Китай. Русия има 2. С по един суперкомопютър се разписват Корея, Саудитска Арабия, Индия, Швеция, Италия, Финландия, Бразилия, Испания, Нидерландия. 60 от всички суперкомпютри в “Топ-100” са изградени през 2009 година.

Има и 10 “ветерани”, които стоят в списка още от 2007 година! 5 от тях са на IBM, 3 на SGI, 1 на Hewlett-Packard и 1 на Dell. 2 от ветераните се намират съответно в Швеция и Германия, останалите са в САЩ.

Link to comment
Share on other sites

Абе един суперкомпютър винаги е полезен за много неща.

Например бг нефтобизнеса може да се възползва за да си подобри горивата и маслата

Например прогнозата за времето може да е много по-точна

Например новата вълна биогорива, могат да се усъвършенстват по-бързо и по-лесно, замествайки традиционните

Например да се подобри прогнозата за земетресения, вулканична активност (плнина витоша си е заспал вулкан), което е полезно.

И това са само примери, иначе един супер компютър винаги може да е полезен, за много неща.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Абе един суперкомпютър винаги е полезен за много неща.

Например бг нефтобизнеса може да се възползва за да си подобри горивата и маслата

Например прогнозата за времето може да е много по-точна

Например новата вълна биогорива, могат да се усъвършенстват по-бързо и по-лесно, замествайки традиционните

Например да се подобри прогнозата за земетресения, вулканична активност (плнина витоша си е заспал вулкан), което е полезно.

И това са само примери, иначе един супер компютър винаги може да е полезен, за много неща.

Да, ок. 6 милиона лв. е струвал супер компютърът.

Около 70 са работещите с него специалисти.

Може да решава около 23 трилиона задачи за секунда, а за сравнение, един обикновен компютър би ги изчислил за период от 5 до 30 години.

Колкото до метеорологичните прогнози, краткосрочните и средносрочните метеопрогнози ще са по-точни.

Към момента няма частни суперкомпютри, които да бъдат използвани срещу заплащане. В държавите, които притежават такъв компютър, таксата за работа с такава машина e около 500 Евро на час.

Докато в държавите, които искат да имат икономика, основана на знанието, за наука се отделят около 3% от БВП (дори - и повече), а у нас - едва 0,4%.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Eньо, само не разбрах защо цитираш мен, след като въпроса беше зададен от ISTORIK.

От където и да го погледнеш такъв компютър си е много ценен.

Имаше една тема за тези машини ТУК

Всъщност казаха, че в момента с него се изследват разни мутации в човешките гени свързани с тумори, както и микроструктурата на човешките кости, което ще е полезно при по ефективно лечение на остеопороза например. И това е само една капчица от това, което може и ще се прави с него.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Например да се подобри прогнозата за земетресения, вулканична активност (плнина витоша си е заспал вулкан), което е полезно.

Земетресенията все още не могат да се прогнозират, но дано някога и това стане възможно.

Витоша не е вулкан, още по-мако заспал вулкан - това е стар учебникарски мит. :)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Моите постинги са редактирани и допълнени.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Аз не решавам нищо, само следя политиката на щафетно сменящите се марионетни правителства.

От началото на така наречения "преход" всяко правителство стриктно изпълнява ежемесечните задания за четиригодишния си период на управление от инструментите на Г8 за задържане на набелязани по геостратегически причини държави в състояние на вечен застой) - Световната Банка и Международния валутен фонд.

G8countries.png

Това е фабулозния сговор на Великите сили Г8, който вече по-вече от две десетилетия диктува на нашите марионетни правителства как да ни държат на дъното.

За целта всяко дошло на власт правителство има зададен от въпросните инструменти СБ и МВФ задания за четиригодишния период на управленив - за справка: хронология на всички постановления на Мин. съвет и Н.С.

България няма да има развито конкурентноспособно на световния пазар земеделие, справка нормативните актове правещи невъзможно производсрвото на конкурентна продукция.

България няма да има конкурентноспособна индустрия - справка : норматовните актове и действията на поредицата правителства които доведоха до затваряне и нарязване за скрап на заводи, които вместо да бъдат оборудвани със високотехнологични машини, които със използване на все още запазените (но унищожавани поетапно с активни мероприятиа на управляващите) ресурси на БАН, можеха наистина да имат нужда от подобни скъпи компютърни конфигурации, но съдбата, която са ни отредили прави абсолютно ненужно това.

Това че няма общо с реалността няма, но и с темата няма. Ако ще ни разкриеш световната конспирация - то нека е в друга тема.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Аз, обаче, едно не разбирам! Защо компютъра работи с 70% натоварване. По принцип някои от задачите са си пълно обхождане и така могат да покрият производителността напълно.

Иначе наистина такъв компютър е полезен - засега само за науката, но и това не е малко. А за по-мощен е изгъзица, докато не се освои работата с такъв ресурс като начало, така че няма нужда да му гледаме класацията!

По-точни метерологични прогнози вообще не са нужни, а и суперкомпютъра няма да може да се справи сам - ще трябват и мноооого повече датчици (на най-различни места в страната) за параметрите на времето, а и ще трябва да могат да дават информацията автоматично. Т.е. това ще е инвестиция която ще глътне още 1-2 милиона, а е и безмислена (за какво ни е по-точно време, след като и това неточното никой не му трябва (почти)).

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Това че няма общо с реалността няма, но и с темата няма. Ако ще ни разкриеш световната конспирация - то нека е в друга тема.

Купения от България компютър с пари от джоба на данъкоплатците е втора употреба (сумата е 7 милиона).

-БГ суперкомпютър щял да изследва гени и да дава точни прогнози за трусове...

-БГ суперкомпютърът щял да решава и финансови задачи от голяма сложност - за пазари и акциии...

-БГ суперкомпютърът щял да създада нови лекарства на базата на безопасни съединения...

В случая, по стар български обичай както винаги става въпрос за суперкомпютър втора употреба!

Но за какво им е на нашите оцелели все още учени, по добре да им вдигнат заплатите, че продават банички сутрин рано, за да оцелеят!

Този така наречен "суперкомпютър" ще се използва за разбиване на шифри и подслушване на народа от страна на ДАНС и МВР.

В белите държави институтите се състезават как да си направят такива суперкомпютри вместо да ги купуват. Това е предизвикателството.

Който може да сглоби такава машина, може съвсем спокойно и да работи с нея.

В интернет е пълно с информация за университетски суперкомпютри, сглобени примерно от макове, от АМД процесори, та дори и от NVIDIA графични карти и т.н.

Колкото и да е мощен един компютър без съответното програмно осигуряване е купчина желязо, а ако това програмно осигуряване трябва тепърва да се купи, този суперкомпютър ще изглежда безплатен, спрямо цената на софтуера.

Навремето точно така се пръскаха луди пари за такива суперкомпютри, които после бяха разграбени през зората на демокрацията

Докато решат за какво да го ползват, техника остарява страшно бързо.

Моралното остаряване на този ”супер компютър” е около 5-6 месеца.

След това ще бъде на 170-то, 369-то или 735-то място и пак няма да бъде използван на нивото на обикновено РС.

За да сметнат и ни представят графично защо Румъния ни изпреварва по всички линии, няма да е необходим суперкомпютъра втора употреба, нито специелен софтуер...

Въпросния "суперкомпютър" харчи 63 киловата - 250лв. за денонощие, което значи 100 00 лв. годишно.

Между другото български програмистите си намериха отдавна работа извън България.

Компютърът може да решава задачи само ако му бъде изработен математически модел на процеса и после да се облече с програмен език.

Такава инвестиция би имала смисъл само ако в БАН имаше достатъчно интелигентни хора да работят по проекта и да го управляват.

След като поредица правителства се надпреварват в налагането на социално-икономически мерки с които да гонят мозъците от България, този "суперкомпютър" е като на гол гъз чифте пищови.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 месеца по късно...
 • Потребител

Евала, Еньо, явно си много начетен и до някъде съм съгласен с тебе. Но само критики без никакви действия също не одобрявам. Според мене, това е крачка към нещо по-добро, но дали ще се използва суперкомпютъра ползотворно зависи само от нас. Аз с гордост мога да кажа, че съм решил да остана в България, за да мога да допринеса тя да стане малко по-добро място за живеене, но поради сферата, с която искам да се занимавам, може и аз накрая да емигрирам.

Искам да питам нещо друго, понеже има общо с използването на суперкомпютъра:

В момента съм кандидат-студент с математика, но имам много голям интерес и към физиката. Искам да кандидатствам информатика в техническия университет, защото там са големите пари, но принципно искам да се занимавам и с нанотехнологии. Окото ми хвана новата специалност - нанооптоелектроника и информационни технологии, но нямам много информация какво точно се изучава и каква е възможността за реализация след завършването й. Прочетох анотациите и учебния план, но все още не мога да си отговоря, дали има нещо общо с компютърните системи и технологии. Надявам се, ако има някой разбиращ в тази област, той да ме насочи малко повече...

Благодаря предварително.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

" ... По принцип някои от задачите са си пълно обхождане и така могат да покрият производителността напълно."

Напълно подкрепям това твърдение. Колегата XYZ е прав, че за научни цели този компютър е повече от необходим, особенно на сегашния етап (България се налага в области като фармация, нанотехнологии, обектно-релационно шифроване, хибридни технологии и др.).

Има голяма разлика между персонален компютър, минимашина и суперкомпютър.

Друг аспект са сервоконтролерите, хидравличните компютри, аналоговите интегрални схеми и пр.. Просто става дума за различни сфери на приложение.

От 19 този месец всеки един, който пожелае може да поработи на един от най-мощните суперкомпютри в света. Това е безплатно и е част от една доста сериозна програма. Може да се включите след регистрация. Просто се поровете в мрежата.

Друг интересен момент е какво се случва в света ...

От 22 до 23 този месец в internet директно се транслират "откритите" доклади на Software People 2010. Много от тях са изключително интересни. Има какво да се научи, а и това, което вчера видях ме накара да онемея. :bigwink:

Не мисля, че парите за суперкомпютър са похарчени напразно, дори считам, че инвестицията е твърде закъсняла.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...