Отиди на
Форум "Наука"

Пъпеш


Recommended Posts

  • Потребител

Пъпешът е едногодишно растение от семейство тикви. В Средна Азия се отглежда от преди повече от 2000 години. Съществува голямо разнообразие от сортове. Зрелите плодове се отличават с изключителна сладост и фин аромат. Малцина биха издържали на изкушението. При това пъпешът е вкусен и притежава множество лечебни свойства.

Най-добре е да го консумирате 2-3 часа след ядене или на празен стомах. В противен случай се затруднява храносмилането и може дори да получите диария. Той е напълно несъвместим с млякото, млечните продукти и яйцата. Не трябва едновременно да ядете пъпеш и да пиете алкохол или студена вода. Той е противопоказан при храносмилателни смущения, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при дизентерия и диабет. Не се препоръчва и на кърмещи-майки - може да предизвика диария у бебето.

В народната медицина се използва за лечение на най-различни заболявания - за прочистване на пикочопроводите, при лечение на камъни в пикочния мехур, при подагра и ревматизъм. В тези случаи е необходимо ежедневно да се изяжда 1,5-2 кг пресен плод, разпределен на 3-4 приема между отделните хранения през целия летен сезон. При заболявания на бъбреците (нефрит, пиелонефрит) и черния дроб (цироза, хроничен хепатит) диетата с пъпеш тонизира и успокоява вегетативната нервна система. Пресният плод има и слабително действие, което го прави много подходящ при лечение на хемороиди. Съдържащата се в него целулоза стимулира извеждането на лошия холестерол от организма. Затова консумацията на пъпеш се препоръчва при лечение и профилактика на атеросклерозата. Целулозата способства за изчистването на кръвоносните съдове и в този смисъл ефикасно се прилага за заздравяване на кръвоносните съдове, при хипертония и сърдечни заболявания. Благодарение на богатото си съдържание на витамини и минерали пъпешът се използва успешно при лечение на малокръвие. Плодът има и слабо изразен потогонен и противовъзпалителен ефект. Препоръчва се при простудни заболявания и дори при туберкулоза.

Лечебни свойства притежават и семената на пъпеша

- от тях се приготвя емулсия. Те се смилат и се добавят към кипяща вода в съотношение 1:10. Течността старателно се разбърква и се прецежда през няколко слоя марля. Пие се по 100 милилитра, 3 пъти на ден, 30 минути преди ядене. Използва се като пикочогонно средство, изчистващо бъбреците и пикочопроводите, при неволно изпускане на урина. Освен това семената се използват при хроничен простатит и камъни в пикочния мехур, при трудности при уринирането. В такъв случай в чаша мляко се слагат 1 с.л. счукани семена, кипват се и се оставят на слаб огън в продължение на 25-30 минути, като се бърка непрекъснато. Оставя се да изстине и се прецежда. Приема се 3-4 пъти на ден преди ядене, по 50 мл. Семената на пъпеша понижават нивото на кръвната захар. В такъв случай те се смилат в кафемелачка. Взема се 1 с.л. от полученото брашно и се залива с чаша кипяща вода, престоява около 1 час. Настойката се пие 3 пъти на ден преди ядене.

Пъпешът намира приложение и в козметиката. От него се правят подхранващи маски - добре намачкан се налага върху лицето за 15 минути. Може да се използва и отвара - 1 с.л. счукани на ситно семена се заливат с чаша кипяща вода и престоява около 1 час. Отварата се приема сутрин и вечер, има добро действие при обриви. Действа избелващо при лунички и пигментни петна, омекотява кожата и изглажда дребните бръчици. Пъпешът е ефикасно противоглистно средство. В такъв случай сутрин, на гладен стомах, се пие прясно изцеден сок. Процедурата се повтаря до пълно излекуване. Този метод е особено препоръчителен за деца, защото е абсолютно безвреден и доставя на детския организъм необходимите му витамини. Семената от пъпеш се използват и като лечебно средство против тении: курсът на лечение продължава 2 дни; първият ден е подготвителен; след 14 часа (след обяд) се прекратява всякакъв прием на храна; пие се само сок или чай; на следващата сутрин вместо закуска се изяждат 100-120 грама ситно счукани семена, варени на слаб огън в продължение на 10 минути; след обяд се възстановява нормалният прием на храна.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Чувал съм и аз такива неща :) А на един познат котката му ядеше краставици, та той си ги консервираше за зимата да има.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Понеже и в македонските села му викат така предполагам, че е от гръцки.

След проверка: πεπόνι n. (pepóni)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Археолози намериха в Западна Япония най-стария известен в света пъпеш, съобщи Асошиейтед прес.

С радиовъглероден анализ специалистите установиха, че парчето плод е на около 2100 години, като по кората още има парче месо.

Той е много добре запазен, защото е бил почти като във вакуумна опаковка в мокър слой под земята, където не е имало микроорганизми, способни да го разградят.

За най-стар досега се смяташе пъпеш, открит в Китай. Той е от 4 в. н.е. В Япония на археологически обекти често са намирани семки от пъпеш.

На останки от плода обаче археолозите попадат много рядко. БТА

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Администратор

Има много села в България и като цяло на много места на пъпеша и на динята викат различно.

Не може да се каже, че на "село" викат еди си как..., ако това е в твоето село то уточни кое е то и къде се намира.

Във всички села, в които аз съм ходил навсякъде на динята викат "диня" и на пъпеша "пъпеш".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мерси!

За пъпеш има много думи в българския език, някои явно влези от съседните езици:

1. пъпеш;

2. коравец (в някои шопски села);

3. пипон (явно от гръцкия език);

4. каун (явно от турския език);

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Има много села в България и като цяло на много места на пъпеша и на динята викат различно.

Не може да се каже, че на "село" викат еди си как..., ако това е в твоето село то уточни кое е то и къде се намира.

Във всички села, в които аз съм ходил навсякъде на динята викат "диня" и на пъпеша "пъпеш".

На село, за дядо :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
За пъпеш има много думи в българския език, някои явно влези от съседните езици:

1. пъпеш;

2. коравец (в някои шопски села);

3. пипон (явно от гръцкия език);

4. каун (явно от турския език);

коравец съм чувал и в някои села от Североизточна България

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • 3 седмици по-късно...
  • 1 year later...
  • Глобален Модератор

Аз мисля, че процентното съдържание на водата в пъпеша не е повече от 95%.

Какво има в пъпеша, освен вода?

На вкус пъпешите варират от много силно сладки до почти беззахарни; от такива с много силен аромат до други с пълна липса на аромат.

Плодовете съдържат средно 4,6-15,8% захари, 0,8-4,5% пектинови вещества, 2,6-6,7% целулоза и хемицелулоза, над 10 mg % витамин С, над 12 mg % каротин и минерални соли. Кулинарната им употреба е в прясно състояние, на компоти, замразени, в плодови салати, в десерти.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...