Отиди на
Форум "Наука"

Петиция в защита на Colonia Ulpia Traiana Ratiaria


bularchaeo

Recommended Posts

 • Потребител

Петиция в защита на COLONIA ULPIA TRAIANA RATIARA

Разположеният на брега на Дунава в Северозападна България античен град Colonia Ulpia Traiana Ratiaria е един от най-важните римски и ранновизантийски центрове в региона. През 440 г. Ratiaria е плячкосана и разрушена от хуните, а през 586 г. градът загива окончателно под набезите на аварите. Близо 1500 години след тези събития Ratiaria отново става жертва на нападения, този път под натиска на организираната престъпност.

Античният град Ratiaria се намира в близост до село Арчар във Видинска област в България и е проучвана за първи път през 1958-1962 г и малко по-късно през 1976-1991 г. От тогава нататък, до сега на този обект не са провеждани археологически разкопки. По същото време всички останали значителни археологически обекти в България се изследват, консервират и отварят за публика като част от националното културно наследство. Би трябвало да си зададем въпроса: защо Ratiaria беше оставена на милостта на мародерите?

На този въпрос е трудно да се даде ясен отговор. Отговорността на първо място лежи върху Регионалния Исторически Музей във Видин, който е отговорен за всичките исторически обекти в областта, но като че ли не прави нищо. Данните, извлечени от изданието на БАН "Археологически открития и разкопки през 2007 г", са пределно ясни. От 295 обекта, проучени в България през същата година само 4 се намират във Видинска област и нито един от тях не е свързан с Регионалния музей. Според националното законодателство регионалните музи "издирват, изучават, събират, придобиват, съхраняват, документират и популяризират паметници на културата" и в съответствие с новия Закон за Културното наследство "Основната дейност на музея е опазването и представяната на движими и недвижими културни ценности".

Следователно отговорността за опазването на паметниците в съответния регион лежи върху Регионалния музей. Свидетелствата от разрушаването на Ratiaria се виждат от пръв поглед, като на практика дори не е необходимо да си посетил този обект, за да ги видиш. Върху сателитна снимка, която всеки може да види в и-нет, се вижда почти целия обект, чиято повърхност е покрита с набраздявания, направени с булдозер. Ratiaria е била системно унищожена чрез използването на всички видове инструменти - от лопати до тежка машинна техника, които буквално са премазали запазените архитектурни паметници, унищожили са и са разграбили антични гробници и са разпръснали човешки останки и натрошени съдове навсякъде. Това е ужасно състояние и някой трябва да поеме отговорност за него.

Този проблем всъщност не е нов, тъй като на практика той датира от последните десет години като само от време на време българските отговорни институции предприемат полувенчати действия без никакъв резултат. През 2001 г., в отговор на обществения натиск е съставен протокол, съдържащ серия от мерки, изискващи Община Димово и Регионалният Исторически Музей - Видин да предприемат действия, свързани с Ratiaria.

Да бъде осигурена на 24 часова охрана на обекта.

Да бъдат информирани собствениците на земя според законовите разпоредби.

Да се създаде база данни, касаеща собствеността на земята.

Да се определят границите и сервитута на обекта.

Да се поправи оградата и маркировката на обекта.

Да се предприемат незабавни спасителни археологически проучвания.

Да се засипят иманярските изкопи.

Да се повиши защитния статут на Ratiaria.

Да се започнат редовни археологически разкопки на обекта.

Това, разбира се, са само препоръки и различните институции, които са ангажирани с този проблем не са задължени да ги изпълнят. На практика обещанията да бъде поставена охрана никога не се осъществяват. Поради тази причина през 2000 и 2001 г. заловените да извършват незаконни изкопни работи на територията на Ratiaria и подведени под отговорност в Районния съд - Видин, впоследствие са освободени от отговорност. Осем години по-късно, въпреки активното медийно покритие на проблема, нито една от препоръките, направени през 2001 г не е изпълнена. Единствените интереси, които обслужва това "липса на действие" от страна на местната власт и Регионалния Исторически Музей - Видин, са интересите на иманярите, прекупвачите на антични предмети и дилърите.

Въпреки че новият Закон за опазване на културните ценности посочва ясно мерките, които трябва да бъдат предприети за опазването на културните паметници, изкушението от лесна и бърза печалба е огромно. Организираната престъпност транспортира артефактите през Германия и от там на международния пазар за антики, където предметите, идващи от България се търсят много.

Изглежда Ratiaria е на върха на айсберга. За съжаление българското културно наследство изтича със същата скорост, с която се пълни пазарът за антики. Володя Велков, началник на българската полиция, натоварен с отговорността за борба с организираната престъпност, казва през 2007 г, че унищожаването на историческите паметници в България генерира билиони долари годишно. Възможността да се спечели толкова голяма сума пари води до извода, че въпреки наличието на ясно формулирана законова защита, уязвими обекти като Ratiaria не могат да оцелеят на подобна атака.

Тези, които искат да видят тази ситуация променена трябва да реагират веднага, директно и позитивно. Българско Археологическо Сдружение заедно с други заинтересувани групи си поставя за цел да привлече вниманието на международната общественост и да събере средства за защитата на Ratiaria в кратки срокове. В по-далечна перспектива то се надява да осъществи програма за изследване, интерпретиране и консолидиране. Възможността да съхраним този обект лежи върху всички нас, но за съжаление като че ли е много късно. България все-още има много невероятни съкровища, с които да се гордее, но тези ресурси са едновременно крехки и са на изчерпване. Подкрепете борбата за опазването на Colonia Ulpia Traiana Ratiaria, за да може този важен археологически обект да преживее ужасните разрушения, на които е подложен.

ТИ МОЖЕШ ДА ПОМОГНЕШ ДА СПАСИМ RATIARIA !

Горният текст е публикуван в Past Horizons Issue 9 Aug 2009: http://en.calameo.com/books/0000627297fcccc634fd5

PDF версия: http://www.scribd.com/doc/18505221/Past-Ho...09?classic_ui=1

Повече информация за обекта: http://www.archaeology.archbg.net/fs_excav...s_ratiaria.html

Към ПЕТИЦИЯТА: http://www.ipetitions.com/petition/ratiaria/index.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 седмици по-късно...
 • Глобален Модератор

Погромът над Рациария е национален срам!

От Красимира Лука, археолог

http://www.dnevnik.bg/analizi/2009/09/27/7...acionalen_sram/

На фона на археологическите разкрития, които ни радват всяко лято, има един район в България, над който е паднала гъста мъгла. Във Видинска област, която обхваща 3022 кв. км, археологическите обекти се използват само за обогатяването на шепа хора чрез варварското им разкопаване и изнасянето на антични ценности извън границата на страната. Най-фрапантният пример, който илюстрира проблема, е състоянието на античния град Ratiaria. Столица на римска провинция, седалище на ХІІ Двоен легион (около 11 000 души), описван от древните автори като цветущ и многолюден град, Рациария е един от най-богатите обекти в България. Няма сила обаче, която да накара отговорните институции (Общинска администрация - Димово, и Регионален исторически музей - Видин) да предприемат предвижданите от закона мерки за неговото опазване дори когато за тях не се изисква влагането на финансови средства. Очевидно е, че единствените интереси, които обслужва тази "липса на действие", са интересите на прекупвачите на антични предмети и дилърите.

Ужасяващо е, че варварското унищожение, на което е подложен този обект, шокира международната общественост, но не и българите. В последния месец този проблем беше отразен в международни издания като Current World Archaeology, Past Horizons Magazine, Rescue News, а петицията за защита на този археологически обект беше подписана от над 500 учени от цял свят. Ето как светът коментира нашето безхаберие:Steve Stevens: "Изглежда, че всеки пласт на това управление е корумпиран. Иначе тези разрушения биха били спрени. Внимавай, България! Светът вижда..."

Jon Abbink, NL: "Разрушаването на такъв важен исторически обект е национален срам за България и катастрофа за европейската история."

Tim Schadla-Hall, UK: "Това е трагедия и българите трябва да разберат, че миналото е важно - ако не друго, то поне икономически."

Catherine Sheehan-Finn: "Археологически обект като Ratiaria не би трябвало да бъде обект на безобразно плячкосване. Възможностите за изучаването и изследването му скоро ще изчезнат, ако тези, които би трябвало да се грижат за обекта, не правят нищо. Моля, действайте сега!"

ОЧАКВАМЕ И БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ДА ВЗЕМАТ ОТНОШЕНИЕ ПО ПРОБЛЕМА! Повече информация ще намерите:

http://www.archaeology.archbg.net/fs_excav...s_ratiaria.html

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Държавата трябва да почне да вкарва в затвора ефективно и от друга страна да изплаща прочутите 25% реално, и дори да ги направи 50, но при строго определени условия. Посочване на мястото, неунищожаване на находката и мястото и пр. Иначе просто всичко ще бъде изметено и изкрадено, като всяка друга част от българското национално богство, впрочем.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Tя нашата мафиотска държавица доста печели от износ на антики, така че никой от работливите пчелички с металотърсачи няма да бъде вкаран в затвора.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Петицият е безсмислена.

Всичко е така зверски изровено и разрушено, та незнам какъв е смисъла от "след дъжд качулка" акций.

Гласове в защита на Рациария имаше още през 90-те, когато се почна с голямото копане.

Тогава си остана глас в пустиня, а сега е вече късно.

А и самата петиция е грешно формулирана - държавата не може да бъде навсякъде,

тя не може да пази българина от самия себе си.

Най-добре да минат официално с багерите и направят барчета, хотели, и пр. неща, пасващи на келнерския ни манталитет.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Липсва воля, липсва желание, липсва интерес.

От десетилетия (още преди 1989г.) иманярството е важна дейност на все още управляващата БДС (Бивша Държавна Сигурност - разбира се въпреки епитета бивша, та си е съвсем властваща). При този модел на управление на България не е възможно да се спре рушенето на паметниците на културата.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

...... както и рушенето на която и да било сфера от живота си. Всичко е в политиката, колкото и да не ни се иска!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

България не е единствената страна с "иманярска мафия", толерирана от управляващите.

Все пак основните пазари са "външни" и не са от вчера.

Но България е единствената страна, където до преди няколко години иманярите абсолютно безскрупулно и вън от всякакви нравствени норми копаеха с багери,

пригодени трактори и пр. тежка техника.

Така, че дай да не се оправдаваме само с политиката и управлявщите.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Да продължим с черната хроника...

Мол стъпка прабългарско светилище край Дунав

Петзвезден хотел погреба крепост

Приятел на Станишев с прякор Сапардмен затри Дръстър

http://paper.standartnews.com/bg/article.p...;article=295840

Петзвезден хотел с пристанище и летище за хеликоптери на брега на Дунав погреба уникални археологически паметници от националния резерват "Дуросторум Дръстър-Силистра". Това съобщиха пред "Стандарт" местни археолози. Вандалщината е извършена с разрешение на Националния институт по паметниците на културата (НИПК - сега Национален институт за опазване на недвижимите културни ценности). Част от документите са подписани лично от директора на института арх. Георги Угринов, е установила вътрешна проверка на културното министерство. Те са издадени на боса на "Меком"-Силистра Стефан Райчев, известен в града като Сапардмен. Прозвището си бизнесменът получи, след като негови фирми усвоиха 7,2 млн. евро субсидии по 20 проекта на САПАРД, което го нарежда на второ място по получени средства по програмата след групата на Людмил Стойков и Марио Николов. "Меком" е в черния списък на ОЛАФ и клиент на прокуратурата. Разследващите още ровят дали част от европарите са взети с измама и дали не са инвестирани в строителството на "Дръстър". От ведомството на Вежди Рашидов пък ще искат да се изясни и дали НИПК даром е разрешил унищожаването на археологически паметници.

Екскурзоводите, които доскоро показваха с патос средновековната крепост "Дръстър" на плаващите по Дунав туристи, отскоро имат нов репертоар. Вместо стените на средновековната твърдина на българщината показват прелестите на петзвезден хотел на брега на реката със същото име. Както гласи рекламният сайт: "Новата придобивка на "Меком" АД-Силистра, хотелът без конкуренция от Шварцвалд до Черно море".

Той е построен в непосредствена близост до уникалния археологически резерват и първия в Европа дунавски парк - примамва любителите на пътешествията и лукса рекламният сайт.

Хотелът носи античното име Дръстър, символ на яка крепост, на която са посветени едни от най-вълнуващите страници на човешката история.

В посланието за туристите има много истина, но страда от "дребна неточност", коментират местните археолози. Сградата е построена не в близост, а върху територия на защитения архитектурно-археологически резерват. При това с разрешение на института за опазване на културните паметници.При изграждането на хотела са безвъзвратно разрушени 80 на сто от отлично запазената северна крепостна стена. Малък фрагмент от нея е запазен в мазето на сградата, където е труднодостъпен дори за гостите на хотела, негодуват силистренските учени.

НИПК е позволил на Стефан Райчев и да затрупа без съгласуван проект и консервация средновековната баня на Дръстър. У нас са открити общо шест подобни архитектурни паметника. Пак с официално разрешение е засипано и пристанището на Дръстър. Сега отгоре му е излята бетонна площадка за кацане на хеликоптери Досега никой не е чул шума на вертолетни витла в района. Поне това да бе станало, коментират местните.

Със съгласието на НИПК Стефан Райчев е забил метална ограда и върху западната стена на крепостта. Върху южната порта на средновековния град пък е построил бетонна рампа за новия си мол. Самият мол е издигнал снага върху единственото открито в района прабългарско капище (прабългарско езическо светилище, б.а.). То е петото, открито в България, и доказва важната роля на града по време на Първото българско царство, обясняват историците. Подобни светилища са разкрити в Плиска, Преслав и Мадара. Силистренското вече не съществува. То е напълно унищожено, от него не е запазен дори фрагмент, твърдят археолозите. Няма дори обозначителна табела, че капището се е намирало на мястото на сегашния мол.

"Разполагаме с данни за допуснати безобразия в резервата "Доросторум Дръстър - Силистра". До няколко дни цялата документация ще бъде на бюрото на главния прокурор Борис Велчев", каза пред "Стандарт" зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. Там очевидно са извършени престъпления. Вероятно не само едно и не само по закон - а и срещу българщината, добави той.

"До този момент при нас не са идвали сигнали за незаконно издадени от НИПК разрешителни за строителство в резервата "Доросторум", каза Николай Соларов, шеф на отдела по опазване на културните ценности във ВКП. "Вече чух за проблема, вероятно ще работим по него и ако има виновни, от тях

ще се търси най-строга наказателна отговорност" добави прокурорът.

Собственикът на хотела, построен върху археологическия резерват в Силистра, е известен като приятел на Сергей Станишев и втори по получени пари от САПАРД след групата на Людмил Стойков.

Божидар Димитров

Link to comment
Share on other sites

 • 2 месеца по късно...
 • Глобален Модератор

Държавната политика НАВСЯКЪДЕ, а не само в районите населени с власи е съвсем никаква по отношение на археологическите богатства на страната, те просто са оставени на произвола на иманярите и това е. Дори никой не се засрами от статията на Нейшънъл Джиографик за откритията на Китов, където маската беше на корицата, а България обаче беше представена като свърталище на иманяри, та дори и някакви мангали ги гонеха с кола и заплашваха екипа на НГ със секири, щото си мислели, че те са им откраднали незаконния казан за ракия, като тази случка операторите им дори са успели да я заснемат, като някакъв вандализъм тип дивия запад. Тка беше представена България пред света от НГ - съвсем реалистично и това съвсем на никой не направи впечатление тук и иманярите както винаги бяха оставени на мира...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Държавната политика НАВСЯКЪДЕ, а не само в районите населени с власи е съвсем никаква по отношение на археологическите богатства на страната, те просто са оставени на произвола на иманярите и това е. Дори никой не се засрами от статията на Нейшънъл Джиографик за откритията на Китов, където маската беше на корицата, а България обаче беше представена като свърталище на иманяри, та дори и някакви мангали ги гонеха с кола и заплашваха екипа на НГ със секири, щото си мислели, че те са им откраднали незаконния казан за ракия, като тази случка операторите им дори са успели да я заснемат, като някакъв вандализъм тип дивия запад. Тка беше представена България пред света от НГ - съвсем реалистично и това съвсем на никой не направи впечатление тук и иманярите както винаги бяха оставени на мира...

И кой има полза от това представяне ??? Сигурно незанимаващите с конспирация глобални мозъчни центрове, чиято цел е просперитета и величието на България ????

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Че колко е България, че да занимава който и да е глобален или регионален "център":)

[

Държавна политика е във районите населенини със румънскоговорящо население бавно и методично да се разрушават римските или тракийски следи за да може по-гладко да протече и последната фаза на асимилирането на власите (окончателно прекъсване на връзката на младото поколение със езика, традициите и нравите на бащи, деди и прадеди)

Глупости. Няма никаква държавна политика, нито за разрушаване, нито за запазване. Освен това, от власите до Рим пътят е много дълъг, че това да безпокои някого, още повече пък субектът, наричащ се "българска държава".

Аман от конспирации и прАвАкации.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Като човек от Видин мога да кажа, че случаят с Рациария няма нищо общо с асмилиационна политика. Иманярството се дължи най-вече на безхаберието на властите тук. А относно асимилацията - напоследък Румъния започна да работи за асимилиране на власите, което остана без отговор от българска страна.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Най-явното е организирането на безплатни уроци по румънски. Това, което лично мен най-много ме дразни е, че на нашите празници няма почти никакви чествания. На 3 март тази година например единственото честване беше поднасяне на венци на паметника на загиналите румънски воини в с. Иново. Но дебело да подчертая, че в момента власите винаги се разграничават от румънците.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Е добре, ще спя спокойно :) Малко разводнихме темата и за да се върнем ще дам за пример Албутинския скален манастир Не че дори малко се доближава до важността на Рациария, но и той е тотално съсипан от иманярска дейност. Така, че за състоянието на паметниците във Видинска област виновни са само хората с власт - полиция, музеи и така нататък. Няма никакви задкулисни игри, освен най-вероятно подкупите, за да се продължава работата на обекта необезпокоявано.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Моля модераторите да изтрият безсмисленият спам в темата.

Ако ви се дискутира за 'неовлашките' проблеми в България - отворете си нова тема.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Направено е. Който иска да разглежда новоизмъдрения проблем с българската политика по отношение на власите, може да отвори тема.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
И кой има полза от това представяне ??? Сигурно незанимаващите с конспирация глобални мозъчни центрове, чиято цел е просперитета и величието на България ????

А кой няма полза от това представяне? Сигурно единствено незанимаващите се с нищо локални мозъчни(какъв цинизъм на Рациарския фон) тръстове,

чиято цел е да няма цел?

Все пак подобно представяне е първа стъпка към разрешване на проблема, който ние очеизвадно сме накадърни (за пореден път) да решим сами.

Link to comment
Share on other sites

 • 8 месеца по късно...
 • Глобален Модератор

Разграбената Рациария

Римският град Рациария възниква в началото на I век от н.е. като военен център на мястото на по-старо мизийско поселение. Името си получава вероятно от император Веспасиан (69-79 г.). В началото на II век в чест на победата над даките император Траян издига мизийска Рациария в колония Улпия Траяна Рациария.Градът се развива като голям занаятчийски център, като златарството заема почетно място. Археолозите са открили различни по вид и характер златни и сребърни накити. Единствено при разкопките на Рациария е открито златно находище в жилище - такова нещо няма дори при такива известни римски градове като Херкулан и Помпей.

Сякаш съм в Бейрут!

Така възкликнала неотдавна полска студентка по археология, когато видяла издълбаните кратери в античния град Рациария край видинското село Арчар.

Районът е определян като изключителен паметник на културата, но от години безнаказано го рушат иманяри. Треската за злато и антики е прокарала дотук един от пътищата за трафик на ценности.

И това отдавна вече не е новина за никого - от сменящите се управленци до копачите, въоръжени с кирка, лопата, металотърсач или направо с трактор.

Пак от години за Рациария най-често се пише и говори по полицейските сводки. Опит да се спре позорното унищожение бе направен с разкриването на полицейски пункт в Арчар. Но античният град и днес е разграден двор със зеещите си огромни ями, в които дан бе платена и с човешки живот - на неколцина иманяри.

“Ако няма кой да купува, няма и да има кой да копае. И се питам - кой купува? И като си отговарям, се хващам за главата...”, простичко обяснява археоложката Красимира Лука. Възпитаничка на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, където продължава докторантурата си, тя има 10-годишен опит в проучвания в Северозападна България. А от 2008 г. прави разкопки с чуждестранни студенти по археология в друг паметник - Конбустика, край белоградчишкото село Кладоруб.

Лука споделя, че голямата болка е Рациария и не може да остане безучастна към продължаващата вандалска разруха.

По инициатива на Българското археологическо сдружение, чийто председател е изследователката, преди година е подета петиция за спасяването на Рациария. Учени от цял свят са подкрепили призива.

Неотдавна екип доброволци, воден от Лука, успя да влезе в изтърбушена Рациария и спаси две

каменни плочи с надписи. За тях археоложката бе алармирала още преди година община Димово и ръководството на Видинския регионален исторически музей.

“Писах, че откритите надписи са изключително ценни - поясни тя пред “Труд” - и трябва да бъдат преместени, защото аз не съм оторизирана да извършам тази дейност и нямам разрешение за проучвания в Рациария. Отговор така и не получих, нито пък нещо бе направено.”

Безхаберието или умишленото може би бездействие се заплаща и през тази пролет една от плочите се оказва разбита. “С кирка по средата!”, възмущава се Лука и допълва: “Нищо не се охранява. А това не е невъзможно, когато става дума за паметник на културата. Стига някой да поиска. В началото мислех, че е заради липса на пари, че кризата утрепа и музеите. Но последните 2 г. доказаха, че това не е така, а е заради нещо друго. Когато не е за пари, то е за много пари...”

Последните разкопки в древния римски град са правени от българо-италианска експедиция през миналия век. Оттогава - нищо. От 30 г. нито държавата, нито местната власт е дала средства за защита на този много ценен обект. Така всеки ден се губи неоценима информация от значение не само за България, но и за цяла Европа.

За да бъде допусната до Рациария, Красимира Лука търси помощ и иска специално разрешение от Министерството на културата. Така идва комисия от София и надписите са изнесени.

“Всичко струваше 100 лв. - колкото за техниката. Останалото бе доброволен труд”, пояснява археоложката.

По думите , един от спасените надписи - от III век е изключително ценен. Той е т.нар. посветителен надпис на гения на императорите - божественото тяло.

По мащаби Рациария може да се сравни с голяма столица.

“Всичко, което лежи там, е на около 40 хектара, но това е само част от обекта. Местните хора ми показаха още много терени. Този район е бил с най-силна романизация. Във Видинско римската култура е сравнима с тази в Рим - затова толкова много се е крало тук. Чувала съм за зашеметяващи находки, но за съжаление вече са изнесени към някои от

многото аукциони и колекции по света”, продължава Красимира.

Тя е убедена, че днес археолозите не искат да се заемат с Рациария, защото се опасяват от неприятности: “Колегите са много наясно със ситуацията.”

Това лято Красимира е на Конбустика със студенти доброволци от Полша, Нова Зеландия, Украйна и Ирландия, които си поемат разноските. “Методът се оказа сполучлив... Идват в България, защото при нас практиката е на много високо ниво. Работят много стриктно, имат желание да останат, или да дойдат пак”, казва Красимира Лука.

Крепостта “Конбустика”, която също е повредена от иманяри, е строена в началото на I век. Тя принадлежи към крепостите, с които римляните подсигуряват тила си при завладяването на Балканите. Подобна крепост има и на територията на днешна Сърбия, на 30 километра. “Като се сравни с Конбустика - казва за нея Красимира Лука, - можем да умрем от срам. За разлика от нашата, онази е проучвана, реставрирана, към нея е построен “екоархеопарк” и т.н.”

Екипът на археоложката отдавна не разчита на помощ от местните институции. А миналата година дори бил направен опит разкопките да бъдат прекратени.

“Дори преживях обвинения, че съм дошла да иманярствам тук, като не ми признаха документите, издадени от Археологическия институт. Стигна се и до прокуратурата. В крайна сметка случаят приключи, но и до ден днешен, като ходя по селата, хората ми казват - “А, ти си оная с фалшивите документи”...”

Изследователката добавя, че всяка година под някаква форма искат пари, за да я оставят да работи спокойно. Куриозите не свършват дотук. В района на Конбустика например попадат и частни ниви, но до собствениците не са пратени писма, че земите им се намират в паметник на културата. Преди време иманяри са им давали по 2000 лв., за да ги пуснат с тракторите в нивите. “Накрая ме посетиха такива собственици, които ми обясниха, че и аз трябва да си платя!”, недоумява Красимира Лука и отново се връща към Рациария.

“Не мога да понеса мисълта, че този обект нагло се унищожава пред погледа на всички - казва тя. - Местните казват - не може да има 35 трактора, които се виждат отвсякъде и никой да не ги вижда. Какъв е изводът? Има престъпление. Но не от тези с тракторите - те са изпълнителите. Причината за мен е друга. Винаги съм казвала - защо гоните иманярите?! Започнете от т.нар. отговорни институции, те са причината. Безкрайна грешка е да се обвиняват тези хора, които са ровели. Аз съм говорила с много от тях. И те казват - да, ако започнат тук разкопки, искаме да ни вземат на работа. Едни 15 лв. на ден ще са повече от това, което изкопаваме и даваме за смешни пари.”

За начало обаче трябва да бъде преодоляно мисленето, че унищожаването на Рациария е нещо нормално. “Чужденците, които дойдоха тук, ме попитаха - България не е ли в Европа? В Европа е, казвам аз. ЮНЕСКО не може ли да помогне, някой друг не може ли?! Жалка работа! Срам! Смятам, че държавата България има достатъчно възможности и сила. И най-сетне трябва да обърне внимание на онова, което все още е останалото от Рациария, заключава Красимира Лука.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=603177

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Разграбената Рациария ...

Сякаш съм в Бейрут! ...

Изчетох горните постове. Чувството е ужасно! Срам! Срам!

Иде ми да възкликна като Ботев:

Тежко, тежко! Вино дайте!

Пиян дано аз забравя

туй, що, глупци, вий не знайте

позор ли е или слава!

..............

Грабете го, неразбрани!

Грабете го! Кой ви бърка?

Скоро той не ще да стане:

ний сме синца с чаши в ръка!

http://www.slovo.bg/...ID=3161&Level=1

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Срамно е, наистина. Мой близък беше там и каза, че нещата са ужасяващи. Разбира се, има намесени и археолози.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...